Last news in Fakti

1 Февруари, 2016 14:21 4 885 8

Цените на имотите скачат заради бежанците

  • германия-
  • жилища-
  • цени-
  • инвеститори

В големите градове на Германия цените на недвижимите имоти растат с по-бързи темпове отпреди година. Причината е както ниските лихви по ипотечните кредити, така и нарастващият брой мигранти, коментират анализатори. Тенденцията на поскъпване се отнася главно за жилищата.

Цените ще продължат да растат и през 2016 г., а броят на предложенията значително ще намалее, което ще е добра основа за реализирането на нови спекулативни инвестиции. „Масло в огъня налива” нарастващият поток бежанци, които търсят жилища предимно в големите, гъстонаселени германски градове. От тук идва и ръстът в цените, сочи проучване на консултантската компания Ernst & Young сред чуждестранни предприемачи. 80% от тях очакват тенденцията на поскъпване на имотите в седем големи града да продължи: Берлин, Хамбург, Франкфурт, Лайпциг, Дрезден, Дюселдорф и Мюнхен. Поскъпване се очаква и при хотелите. Поне според половината от анкетираните бизнесмени.

Инвеститорите са предпазливи към вложения в имоти в периферните части на градовете. Оттам идва опасността от реализиране на спекулативни сделки в строителството на търговски имоти. 81% от предприемачите очакват ръст в подобен вид инвестиции. Още миналата година този процент беше 62%.

Независимо от факта, че доходността спада, заради нарастващите цени, на предприемачите не им остава нищо друго освен да „стискат зъби” и да заемат изчаквателна позиция. Лихвите по ипотечните заеми са изключително ниски, поради което инвестицията в имоти е още по-привлекателна, отколкото спестяването на средства под формата на облигации или банков депозит.

Върхът е достигнат

Експертите не очакват промяна на лихвените проценти по кредитите в скоро време. Допълнително ръстът в цените се подхранва и от нестабилната международна обстановка. Никой не отрича, че в Германия нещата не вървят на добре. Но в сравнение с други държави и политическата, и икономическа ситуация са относително стабилни. Всичко това води след себе си нарастващ отлив на капитали от други страни, предимно от Азия. На германския пазар има достатъчно собствен капитал, а и няма проблем с вземането на ипотечен кредит.

Рекордно високо ниво достигнаха продажбите на недвижими имоти в Германия през 2015 г. – 75 млрд. EUR. За текущата година Ernst & Young прогнозират реализирането на сделки на обща стойност не повече от 62-65 млрд. EUR. И консултантската компания, и повечето играчи на пазара очакват поскъпването на имотите да продължи. Но предлагането е ограничено. Потенциалът остава само при големите сделки за жилищни имоти. В този сегмент обемът транзакции ще е подобен на този от 2015-а.

Търсене за сметка на бежанци

За инвеститорите в офис сегмента най-привлекателен пазар остава Берлин. Близо 17% от анкетираните предприемачи посочват германската столица като най-доброто място за покупка на подобен имот. На второ място със 16% е Мюнхен. По търсене на жилища и къщи Берлин също е начело на класацията, но с течение на времето го догонват такива градове като Лайпциг и Дрезден. Те дори вече изпревариха Дюселдорф, Мюнхен и Щутгарт.

По отношение на търговските имоти търсенето продължава да е съсредоточено в Хамбург, въпреки делът на инвеститорите да е намалял от 17% през 2014 г. на 14% през 2015-а. Второто място си разделят три града – Берлин, Мюнхен и Дюселдорф. Следва Франкфурт с 10%.

Голяма промяна на германския пазар на недвижими имоти очакват 80% от инвеститорите. Причината са бежанците. Играчите на пазара се надяват в същото време градовете, в които има пустеещи жилища, да се напълнят, като например части в Източна Германия.

Ще растат цените на старите жилища

Дефицитът при предлагането ще доведе до значително поскъпване на жилищата от вторичния пазар. Очаква се тази вълна да се прехвърли и върху други сегменти от пазара. Единствено държавни субсидии биха могли да предотвратят драстичното поскъпване.

Докато предприемачите са концентрирани върху сегмента на луксозни имоти, доходността от тях само ще се увеличава. Ако тази тенденция се запази, то според анализатори от Ernst & Young това ще доведе до дългосрочно намаляване на жилищната площ на глава от населението. В сравнение с други държави, в Германия тя все още е необичайно висока. В Берлин средно на човек се падат 35 кв.м жилищна площ, а в Лондон и Ню Йорк, съответно 25 кв.м и 15 кв.м.

С голям инвеститорите следят за намесата на германската държава в строителната политика. Отчитайки днешният поток на мигранти, има необходимост от 400 000 жилища, коментират експерти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 може

    0 0 Отговор
    В градовете с ,,бежанци,, цените ще растат заради тях, а в градовете без ,,бажанци,, цените ще растат още повече, понеже няма такива.
    Ако въобще останат такива неопетнени кътчета в Германия...
  • 2 Аквински

    0 0 Отговор
    Какви са тия бежанци, дето си купват апартаменти? От къде толкова пари?

    Коментиран от #4

  • 3 adolf

    0 0 Отговор
    Авторкееее, на кой ги пробутваш тия. там където са бежанците, белите хора бягат, всъщност, белите са бежанци в собствената си страна. И тез маймуни никой не ги иска в Източна Германия, не официално там безработицата е 16%, а заплатите са смешни.
  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аквински":

    Простичко е,ама АЗ ако не ти го обясня-няма кой:)Всяко струпване на човешки маси предполага търсене на жилища за пребиваване.Това пък ВДИГА НАЕМИТЕ според закона за "търсенето и предлагането".Тогава вече следва ВДИГАНЕ ЦЕНАТА НА ЖИЛИЩАТА,защото НАРАСТВА ДОХОДНОСТТА ИМ.Затова и МЕСТНИТЕ КУПУВАТ жилища,които ОТДАВАТ ПОД НАЕМ НА БЕЖАНЦИТЕ!...а не че бежанците купуват както си мислиш:)

    Коментиран от #6

  • 5 123

    0 0 Отговор
    никой не ще бурки и шалвари ....
  • 6 zzz

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Аз пък да ти кажа никой нормален човек в Германия няма да си даде жилището под наем на бежанец! Наемателите в Германия се ползват с идиотски привилегии, нито може да го изгониш, нито да му дигнеш наема.Апартамент с наемател струва много по евтино отколкото същия без наемател.На някои това им е бизнеса, купуват евтино апартамент с наемател,водят години дела да го изхвърлят и след това го продават много по-скъпо!

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "zzz":

    Смесваш истини със неистини и се подвеждаш.Ще ти обясня принципно нещата в Германия БЕЗ ДА СЪМ ХОДИЛ ТАМ!Първо и основно за правовите държави/вкл. БГ/-не можеш да променяш договора едностранно,т.е. да вдигаш наема преди изтичане на срока му,както и да гониш квартиранта АКО НЯМА ЗАКОНОВИ ОСНОВАНИЯ ЗА ТОВА-нередовно плащане,вдигане на шум в скандални размери,ползване на жилището не по предназначение/преотстъпване на други лица,проституция и т.н./.Второ-не знам дали "нормалните" германци все още са повече от "ненормалните" заселници в Германия от всички краища на света,но точка първа категорично отпада след като си платиш на "едни хора" които само за 10мин. ще изхвърлят всеки квартирант и то така че ще забрави за водене на дела и оплакване в полицията категорично.Говоря ти ТОЧНО за Германия!С две думи -падне ли ти евтин апартамент само защото е с квартиранти-купувай без да се замислиш-подробностите от мен:)

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    ''Ще ти обясня принципно нещата в Германия БЕЗ ДА СЪМ ХОДИЛ ТАМ'' спри до тук моля ти се, качи се на коня и да те няма