Last news in Fakti

1 Май, 2016 10:21 11 117 8

В Гърция новият данък върху наем ще достигне до 45% от дохода

  • гърция-
  • данък-
  • наем

От тази година собствениците на жилища в Гърция, които ги отдават под наем ще плащат по-висок данък върху този вид доход. Дори наемодателите на малки апартаменти, получаващи годишен доход между 1000 и 2000 EUR, ще плащат по-висок налог, съобщава гръцкият вестник Ekathimerini.

Законопроектът, който е на етап обсъждане от гръцките депутати, не само предвижда по-високи данъци при дохода от наем, но определя и задължителен минимален праг при високите доходи от наем.

С данък в размер на 15% (досега той беше 11%) ще се облагат доходите до 12 000 EUR. 35%, вместо досегашните 3%, ще плащат тези собственици, които получават общо годишен наем в  диапазона от 12 001 EUR до 35 000 EUR. Новото е, че с 45% данък ще се облагат наемите на стойност над 35 000 EUR. Така вместо с един данък върху недвижимите имоти (ENFIA), който да се определя на базата на т.нар. „обективна стойност” на апартамента, всички собственици ще трябав да плащат допълнителни данъци.

Предполага се, че през септември министърът на финансите на Гърция ще представи новия план, съгласно който собствениците на имоти с цена над 300 000 EUR ще трябва да плащат много по-висок данък, отколкото досега. По този начин държавата се надява да влее допълнителни 200 млн. EUR в бюджета, а общият приход от данъци да достигне 3.5 млрд. EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СТК412

    0 2 Отговор
    ПОдоходно облагане с данъци ...Най справедливото ...Не е важно колко % е данъка а колко ти остава чисто да живееш...За съжаление в Мутро - Тиквенска България не е така.......

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "СТК412":

    "ЗА СЪЖАЛЕНИЕ" в Ципросово-сиризова Гърция отдавна стачките и протестите придружени с Коктейл "Молотов" и водни полицейски пръскачки са заместили истинския живот.Орязани почти наполовина пенсии,избягал точно в "мутренска България" бизнес,скъпотия до шия.А тук става дума САМО ЗА ДАНЪКА ВЪРХУ НАЕМИТЕ!Ами данъците върху ВСИЧКО ОСТАНАЛО?!Така е както казваш -подоходното облагане е справедливо и е важно колко ти остава чисто за да живееш.АМИ КАТО НЕ ОСТАНЕ НИЩО НАКРАЯ-КВ ПРАЙМ?!

    Коментиран от #5, #8

  • 3 Veselin Stanoev

    1 1 Отговор
    Това единствено може да доведе до повишаване на наемите с 45 %.Загубите трябва да бъдат избити от някъде.
  • 4 antropos

    1 0 Отговор
    Повишаваш, ако има накъде! При тази криза и хаос в гръцко трудно може да се вдигат каквито и да са наеми. Те сега са петимни за всяко евро и хората, и държавата. Виж, сивият сектор ще се увеличи в пъти!
  • 5 СТК412

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    При 35 000евро и 45% данък ти остават чисти 20 000евро чисти за живеене., и това ако е нищо,даййте го на мен ако е нищо.....При 12 000 еврои данък 15% остават чисто 10 000евро.Горките гърци. Отново проявяваш ,,Конска логика"И протестите са за това че не всички се възползваха от големите заеми а всички ще трябва да плащат за това ., а не че са по бедни .Ето минималната пенсия падна на 400евро. Та това пари ли са.
  • 6 гост

    1 0 Отговор
    Данъците в Германия също са толкова, но никой не мрънка, а работи, плаща си ги и в замяна получава една страхотна инфраструктура, действащи институции и действителни социални служби, ако му се наложи има работеща здравна система и няма дупки където да си разбие колата, за която плаща само 150Е месечно на лизинг с 0% оскъпяване. И в Гермиания си има необлагаем минимум, докато в Бълхария няма, тук и минималната заплата се облага. Гърците не са зле, но са зле възпитани, като полу-богове, всеки им е длъжен за нещо и понеже не са реализирани следва да са нещастни. Докато имаха пари им бе широко, сега като почнаха да ги орязват и влизат от протест в протест. Никой не се замисля за живеенето на кредит преди това, за високите пенсии и как те са живели по-добре от Германиците, облагодетелствани от туризъм, високи пенсии и ниски данъци.
  • 7 7777

    0 1 Отговор
    Манипулират ви ,за да видят как е настроението и да преценят кога да ви вдигнат данъците.
    Първо инвестирайте ,за да видим как ще разсъждавате когато се изръсите за имот,за който после цял живот ще плащате на някой мързеливец.
    Тя,, миленчето,, си е взела хонорара.........сега гледа сеира на глупците..........
  • 8 321

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Абе вие ходили ли сте някога в Гърция. Само човек, който не е стъпвал там може да пише глупостите как гърците живеят зле и там е криза и хаос..

    Тази държава е типичен пример за бедна държава и богати граждани.
    Не случайно богаташите от България ходят да слугуват на бедните гърци.