Last news in Fakti

23 Май, 2016 09:03 1 900 1

Най-гостоприемните за бежанци държави

  • бежанци-
  • гостоприемство-
  • анкета
Най-гостоприемните за бежанци държави - 1
Снимка: АР/БТА

Организацията Amnesty International публикува доклада Refugees Welcome Survey 2016, в който анализатори са направили допитване сред гражданите на 27 държави от цял свят. На всички са им задавани по няколко въпроси, като първият е бил: „Съгласни ли сте с твърдението, че хората трябва да имат възможност да се укриват от войни и престъпления в други държави”. След това на респондентите им се дава възможността да изкажат своето мнение относно това дали техните правителства трябва да помагат повече на бежанците. И накрая, съгласни ли са да приемат бежанци в своята родина, град, квартал или да живеят с тях в своя дом.

73% от респондентите са се съгласили с това, че хората трябва да имат възможност да получават убежище. Най-висок процент от нациите, които потвърждават това са германците и испанците. Докато в най-малка степен са „за” това тайландците, турците и руснаците.

Най-активни при подпомагане на бежанците, според населението на съответната държава, са правителствата на Китай (86%), Нигерия (85%) и Йордания (84%), докато в Тайланд и Русия процентът е под 30%.

От всички анкетирани 80% нямат нищо против да видят бежанци в своята страна, град или живеещи по съседство. 30% са съгласни да живеят с тях в един квартал и в една жилищна сграда. Едва 10% биха ги подслонили в родния си дом. Като най-негостоприемни могат да се определят руснаците. 61% от тях не желаят да виждат мигранти на територията на страната.

На базата на тези данни Amnesty International е направил „Индекс за гостоприемство на бежанци”. Всяка държава е получила точки от 0 до 100, където 0 е отказ от прием на бежанци в съответната страна, 33 – съгласни да приемат мигранти в родината си, 67 – съгласни да ги видят в своя град или село и 100 – съгласни да ги видят в своя квартал и като съседи. На база на този индекс най-гостоприемни се оказват китайците с 85 точки. На второ място, само с 1 точка по-малко, се нареждат германците. Третото място е за Великобритания – 83 т. Като най-нетолерантни към бежанците се причисляват гражданите на Русия (18), Индонезия (32) и Тайланд (33).

Най-гостоприемните нации, според "Индексът за гостоприемство на бежанци"

държава
1 Китай
2 Германия
3 Великобритания
4 Канада
5 Австралия
6 Испания
7 Гърция
8 Йордания
9 САЩ
10 Чили


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    1 0 Отговор
    Грешна ти е статистиката Богданова