Last news in Fakti

11 Април, 2018 08:07 14 810 55

ГЕРБ предлага незаконните строежи да бъдат легализирани

  • роми-
  • къщи-
  • незаконни строежи

Условието е собствениците да платят 30% от строителната стойност на обекта

Управляващите предприемат пореден опит за легализиране на незаконните строежи. Депутати от ГЕРБ предлагат собствениците на подобни постройки да ги узаконят, като главното условие е да платят 30% от строителната стойност на обекта. Това става ясно от поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), внесени в парламента непосредствено преди великденските празници. Предвидената сложна процедура обаче предварително поставя под съмнение ефекта от новата законотворческа инициатива, разкрива в. „Сега“.

С промените се създава нов режим за узаконяване на определени категории строежи, изградени без строителни книжа след 1 април 2001 г. В мотивите към законопроекта вносителите припомнят, че в миналото е имало процедури за узаконяване на нелегални строежи, издигнати до 31 март 2001 г., които обаче са отпаднали след отмяната на Закона за териториално и селищно устройство. "Премахването на процедурите по узаконяване имаше икономическа и техническа логика, но десетилетия по-късно се появява необходимост от нови, по-гъвкави правила, свързани със строежите, които отговарят на строителните норми, но са изградени без строителните книжа", смятат депутатите на ГЕРБ.

Новите текстове в ЗУТ гласят, че определени незаконни строежи няма да се премахват, ако "са допустими по действащ подробен устройствен план, както и по подробен устройствен план, който би могъл да бъде одобрен за съответния имот, и съответстват на този закон, актовете по неговото прилагане и другите правила и нормативи по проектирането и строителството". Изрично се уточнява, че не подлежат на узаконяване строежи или части от строежи в защитени територии и вододайни зони, извършени без разрешение или в нарушение на специалните закони, регулиращи подобни райони.

От законовите поправки ще могат да се възползват собственици на някои типове строежи от четвърта категория по ЗУТ - жилищни и смесени сгради със средно застрояване, паркове, градини и озеленени площи до 1 хектар, сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ от 1000 до 5000 кв. м или с капацитет от 100 до 200 места за посетители. Включена е и цялата пета категория - жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, вилни сгради, сгради и съоръжения за обществено обслужване с площ до 1000 кв. м или с капацитет до 100 места, производствени сгради, инсталации и съоръжения с капацитет до 50 работни места и др. Новите правила ще важат и за временните строежи, различни видове стопански постройки и др.

Ще могат да се узаконят и вътрешните преустройства на строежите от първа до четвърта категория, с които не се засяга конструкцията им. Тук влиза голяма част от инфраструктурата на страната, както и производствени предприятия с над 500 работни места, жилищните сгради с високо застрояване, сградите за обществено обслужване с площ над 5000 кв. м и др.

Самата процедура по узаконяване започва след заявление на собственика (или лицата с учредено право на строеж за конкретния обект) до органа, който е трябвало да издаде разрешението за строеж. В рамките на един месец длъжностните лица трябва да кажат дали молбата отговаря на условията за легализиране. Възможно е те да откажат, при което влизат в сила предвидените по закон мерки за премахване на незаконен строеж.

Ако получи съгласие, собственикът трябва да премине през дълга процедура. В нея влизат одобряване на подробен устройствен план за узаконяване (ако е необходим), издаване на скица и виза за узаконяване, съгласуване на проект за узаконяване, съдържащ геодезическо и архитектурно заснемане на обекта, получаване на становище от инженер-конструктор за евентуални допълнителни укрепителни дейности и т.н. След това строежът трябва да се приведе в съответствие със съгласувания проект и да му се състави технически паспорт. Накрая трябва да се платят 30-те процента глоба и едва тогава ще се издаде актът за узаконяване. Строителната стойност ще се определя с методика, издадена от регионалния министър.

Управляващите мотивират инициативата с нуждата да бъдат премахнати "негативите, които генерират кметовете на общини, тъй като процедурите по премахване на незаконни постройки водят след себе си както тежки административни проблеми, така и проблеми от социално естество". Предвидената своеобразна глоба била достатъчно висока, за да не поощрява незаконното строителство, а средствата от нея щели да подпомогнат общинските бюджети.

Друга причина била т. нар. циклична амнистия на незаконните строежи, която според депутатите се извършвала с периодични поправки в ЗУТ. "Създадената порочна практика подтиква гражданите към изграждането на незаконни строежи заради нагласата в обществото, че "някой ден ще удължат срока", сочат вносителите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ай сиктир бе

    204 4 Отговор
    Отивам да построя една барака в Борисовата за 1000лв и срещу 300 лв ставам собственик. Ей това е то демокрация, велика при това.

    Коментиран от #2

  • 2 Дупедат

    144 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ай сиктир бе":

    Твърд електорат!!! Без тях накъде.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 СССР

    95 4 Отговор
    Ахъй, да знаете, че от утре почвам да си праим парка Св. Троица в къща с градина и параклис. Не ме хинтересува нищо, президенто Борисов дава!!! Казах ви че тоз ще ни опраи ахъй!
  • 5 Антон

    105 1 Отговор
    Бойко си пази и обгрижва електората.
    На изборите ше му припомня че нищо смислено не е направил за средния гражданин
  • 6 ogr mr

    107 1 Отговор
    Е така се узаконяват цигански гета Не можеш ги бутна вече Тези отгоре маи тотално изкукаха
  • 7 Бог

    109 1 Отговор
    Промени в закона се правят преди избори и винаги в полза на циганите.
  • 8 nonamenofacenonumber

    92 2 Отговор
    Престъпници, за какво ли ви спазвах шибаните ви закони,.... нямало никакъв смисъл. всичките мошеници днес са богати благодарение на вас и решения като това. Кво стана с митничарския квартал дето го снимахте с хеликоптер??? Е сега няма да има нужда вече ще е законен еашта мамка долна
  • 9 Гост

    82 1 Отговор
    Ей това е ЦИГАНСКА ДЪРЖАВА....
    Законите се правят за тях , в тяхна полза !
    Положението в тази държава е трагично
  • 10 Твърдо съм против

    84 3 Отговор
    Твърдо съм против !!!
    Всичко незаконни строежи - изравнени със земята за сметка на "собствениците" им !!!
    ВСИЧКИ - без никакво изключение и бавене !!!

    Коментиран от #33

  • 11 Гост

    50 1 Отговор
    Наближават елекшъни. Комунистите от ГЕРБ броят баламурниците. Да видим колко ще са им останали
  • 12 долу гроб

    76 6 Отговор
    Щом си обичат циганите и правят всичко за тях, губят българите!
    Това са национални предатели, българският народ е подложен на геноцид!
    Положението става нетърпимо, циганите са вече прекалено много, а Гроб ги развъждат още повече.
    Решавайте хора, ще живееме ли в тази територия или няма? Настана време разделно, явно без бой нищо няма да се промени, нека покажем, че има БЪЛГАРИ в БЪЛГАРИЯ!
  • 13 Позор

    48 3 Отговор
    ГЕРБ ще падне с голяма сила , направо във затвора като суджици. Лошото е , че и затворите отвориха портите широко в двете посоки. Позор Цецке ! Позор !
  • 14 @@@@@@@

    7 46 Отговор
    Прост народ сме! Защо пишете когато сте некомпетентни! Не навиждам ГЕРБ, но ето нещо смислено от тях! 90% от строежите в България са НЕзакони! Дори и барбекюто в двора ти трябва да има строителни книжа, а има ли, драги ми??? Няма как да ти озаконят постройка в парка, озаконяват ако отговаря на ПУП, сиреч имота си е твой, спазил си отстоянията до комшиите, плътност на застрояване, интензитет, озеленяване .... Конструктор казва дали може да съществува сградата или трябва да се правят допълнителни укрепвания....

    Коментиран от #41

  • 15 Дам

    56 0 Отговор
    И какво, аз съм строил според правилата, платил съм за планове, архитекти, инженери, разрешителни, данъци и такси... Бай Манго събрал махалата и вдигнал палат на общинска земя, не е платил и лев досега и той получава гратис узаконяване.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сеид ефенди

    29 0 Отговор
    Напьлно подкрепям ей сеа ще построя една крьчма до министерския сьвет че министрите и депутатите дасе черпят веднага на излизане ще дам 2000 лева депозит и толкова
  • 18 Ano

    38 0 Отговор
    Във всеки цигански коптора...дом, портрет на бащицата. Банго Васил става втори празник след рождения ден на Тато. бойХооооо, убиваш България. Дори и евреин да си, тя е и твоя родина! Сигахът не изкарва пари и не гради. От кого ще крадеш после?!
  • 19 @@@@@@@@

    6 19 Отговор
    Не се безпокойте за ромите, те не отговарят на изискванията! Нито земята е тяхна , нито са спазили ПУП-а! Безпокойте се за бабите и дядовците си на село, че къщето едва ли има строителни книжа....! Айде мислете с тез глави!
  • 20 Хаха

    42 1 Отговор
    Най-антибългарската партия!!!! ДПС е по-българска от тях!!!! Тия стоят дад всички мутри и мангали, но не и зад нормалните граждани
  • 21 SAAB

    31 0 Отговор
    Предизборна кампания на Винету .....среща с избирателя / индиректно /
  • 22 Читател

    33 3 Отговор
    Според мен, добре е да има такъв закон, но всеки случай да се разглежда индивидуално. И да не се узаконяват постройки които са на чужди терени! Т.е. ако някой е построил нещо в своя си парцел, то да бъде оценено доколко е допустимо (архитектурно, инженерно и т.н.)
  • 23 ужас тотален

    15 1 Отговор
    Расте но не старее ли беше... слава КПСС... ако някой иска да вдигнем едно ТКЗС да пише на лично
  • 24 Нека да се образоваме

    26 1 Отговор
    ПУП - подробен устройствен план
    Всяка община си има такъв и там са отбелязани УПИ-та и ПИ-та.
    УПИ - е уриголиран поземлен имот
    ПИ - поземлен имот (нива или гора)
    В ПУП има изисквания като отстояния до съседни имоти, височина на застрояване, процент озеленяване на имота, плътност на застрояване, интензитет....
    Ако се отговаря на тез изисквания и архитект и инженер дадът становище , че може, платиш си и глобата - тогава!
    Пак повтарям, ромите не покриват тези изисквания!
  • 25 Селянин

    26 1 Отговор
    Стоят учител и ученик и ученикът пита:
    - Учителю, дълго ли ще чакаме промяната?
    - Докато чакате, ще е дълго...

    Та...чакайте и пишете, като напише всеки по 10000 коментара, изведнъж ще стане чудо и ще се превърнем в нормална държава...
  • 26 бббббб

    25 0 Отговор
    Да не е опит да узаконят циганските постройки?!?!? Но ,държавата трябва да знае ,че циганин пари не дава.Най-вероятно някое НПО ще извади парите .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Morgoth

    7 7 Отговор
    Няма начин да се оправим с незаконното строителство само с насилствени мерки. Години на беззаконие и безхаберие не могат да се компенсират само със санкции. Едни хора са си плащали където трябва, други са били къткани като избиратели и прочее.
    Първо трябва да се спре всякакво ново незаконно строителство, след това за всеки съществуващ имот да се подходи отделно и да се прецени дали може да се легализира срещу определена цена за собственика. Ако имота не пречи, ако не навлиза в еко или вододайни зони, ако гъстотата на имотите позволява прекарване на улица, ток, вода и всичко необходимо за нормален живот, а не за гето, ако собствеността на земята е държавна или общинска, ако постройката е стабилна, а не от картон или опасна за живущите и предполагам много още условия по-добре имота да се узакони.
    Относо циганските гета видна е невъзможността да бъдат изринати, но все пак едно вкарване на поне минимален ред в тях би било голяма крачка напред.
  • 30 некойси

    15 0 Отговор
    Тъкмо си мислех как ще си реша жилищните проблеми от раз и ето дойде решението.
  • 31 гост

    17 0 Отговор
    Идиотско е ако приемат това. Има си план, има си разрешителни, има си проекти, защо да не се опростят процедурите и това да става бързо и лесно, а се търси промяна в закон, който очевидно ще облужи хората, които никога няма да платят и лев данък?
  • 32 kick

    20 0 Отговор
    циганизация, циганизация, гробаризация...
  • 33 Morgoth

    6 11 Отговор

    До коментар #10 от "Твърдо съм против":

    Звучи страхотно, всички цигански гета ще изчезнат. След това изведнъж 100-200 хиляди цигани ще се окажат без дом. Какви ще се последствията:
    1. Държавата няма да може да се изплати по дела за правата на човека. Конвенциите сме ги подписали, не можем да се откажем.
    2. Бездомните вече цигани ще почнат да строят на друго място също толкова незаконно - не къщи, а картонени коптори.
    3. Всяка празна къща, която не се ползва изведнъж ще се сдобие с новодомци и то много, които собственика няма да може да изгони, а и да го направи след тях къщата вече за нищо няма да става.
    4. 100-200 хиляди цигани са си цяла армия, половината от тях да се развилнеят (а надали ще са само толкова) и ще са значително повече от всичките полицаи, жаднармеристи и войници които имаме. Мазалото ще е пълно - гражданската война не ни мърда. Накрая ще дойдат онези със самолетоносачите да ни донесат демокрация.
    Та, накратко - колкото и добре да звучи изриването на всички гета това е мисия невъзможна.
  • 34 Българина

    17 2 Отговор
    Групировката герб трайно демонстрират пред света две неща, закона не ги интересува стига да е в полза на америка срещу България и бхк, българския етнос няма права спрямо плъховете. Герб искат да узаконят циганските гета. Ами да почвам да строяни аз както си иска ще мина на 30 процента от данъчната оценка. Уважаемо българи тази идея е на сорос и козяк и на никой друг
  • 35 Гост

    18 1 Отговор
    Не забравяйте на следващите избори пак да гласувате за Герб!
  • 36 РОМ

    10 1 Отговор
    Това е Герб,1 добрина 10злини,и парите под масата.Нищо добро няма да излезе от герб,ако те не вземат нещо никой няма да получи.
  • 37 Бай Благой

    12 1 Отговор
    Майчице.....от къде ГЕРБ копаят тези малоумници, които предлагат подобни дивотии.
  • 38 анализ

    16 1 Отговор
    бордеите цигански да узаконим;обектите по морето да узаконим а според рушвета ще се изготвя оценката за 30 % /от 200 до 2 милиона лева
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 МММ

    15 2 Отговор
    Аз лично нямам нищо против да се узакони нещо,което е направено с вкус,не пречи на други собственици,има проект от конструктор и се вписва в средата в която е направено.
    Да се узаконят обаче постройки в които няма дори санитарни възли,няма ВиК и други комуникации е нереално!

    Коментиран от #43

  • 41 mediator37

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "@@@@@@@":

    Знаеш ли циганите колко частни имоти на българи са узурпирали и застроили ? С тази поправка се узаконява заграбването на земя от българите.
  • 42 до 1

    9 0 Отговор
    не можеш да построиш брато,щото не си циганин !!значи не може,щото може и да не гласуваш за герб !!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Шефьор

    9 0 Отговор
    ЗУТ - закона който не е закон!
    Кой може да построи нещо незаконно? Ми тия дето са на власт! Я, сега да им узаконим беззаконията и айде, всичко е на 6.
    Следя един случай от 03.2017г. на брата на наша еврокомисарка. Вече една година няма мърдане от ДНСК, от отдел "Незаконно строителство" на Столична община. Човека си е построил нещо незаконно, има констативен акт и до тук. Една година, нищо, нищичко. А, сега и тия от ГЕРБ ще му узаконят незаконното строителство. От тук всеки може да разбере, на какъв хал ни е държавната, общинската, районната администрация в областта на незаконното строителство.
  • 45 vasik atanasova

    10 0 Отговор
    ти да видиш
    после защо циганите се надигат
    и стават важни
    ами имат гръб
  • 46 червен гербаджия

    10 0 Отговор
    Браво другари ГЕРБаджии, дайте да узаконим циганията за да има кой да гласува за нас.
  • 47 KUKU

    7 0 Отговор
    Егати държавата. То май такава нема. Тия 240 защо ги хрантутим. Уж закони да пишат и творят. Че те само за такива като нас важат. Бай циганчо и бай депутатчо - да строим и крадем. Ами щом че е таквази работата, че да вземат барим всички да си стройнем по едно китно къщенци в китно горенце!
  • 48 Баш майстора

    4 0 Отговор
    Отивам за тухли и ламарини и почвам е аз.
  • 49 фамилиарно

    3 0 Отговор
    Ритник на законите и държавността.
  • 50 Protagonist

    7 0 Отговор
    Ще се вдигне голям протест, ще има и етническо напрежение, бъдете сигурни! В близко бъдеще българина ще си отмъсти за геноцидът... кармата е в критично ниво!
    Лош пророк съм.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Бай хойДД

    4 0 Отговор
    ЕДНО ВРЕМЕ БОКО БЕШЕ ПРЕДАТЕЛ В ГРУПИРОВКИТЕ А СЕГА Е ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ СРЕТАН ЙОСИЧ ИДВА ВСЕКИ МОМЕНТ ЗА СКАЛПА НА ТИКВАТА ТОВА ЩЕЕ АПОГИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ПЛАТИ МРЪСНАТА ТИКВА КРАДЛИВА ХЕМ СКЪПО
  • 53 Депутат

    4 0 Отговор
    Я да не би да наближават изборите?
  • 54 анонимен

    1 1 Отговор
    еми то като се съборят жилищата на мургавите българчета се стимулира битовата престъпност :)
  • 55 Uflaf

    2 0 Отговор
    Кой строи незаконно ? Политици и цигани . Мутрите и престъпниците вече отдавна спазват закона в частта бумащина. Не си позволяват да вършат глупости без документ. Няма да видите нарко бос да се вози в крадена лимузина или пак ДДСар в такава. Тези тотално ще унищожат малкото останали трудещи се в страната. Как да спазваш закони ? За какво ? За какво да плащаш данъци след като ти е ясно ,че и малка част от 40 години внасяни осигуровки няма да получиш ,да не говорим за уважение за труда. Втората пенсия- лъжа и измама и пари щяло да има ама около 20 лв на месец. Колко ще живееш след като са ти таковали мамата 40 години. Гроб си отиват тотално или си загиваме малкото останали тук на тази циганска територия.