Last news in Fakti

25 Юли, 2012 20:25 5 180 13

Строителството достигна дъното

  • ксб-
  • глосов-
  • строителство-
  • криза
Строителството достигна дъното - 1
Снимка: М. Богданова ©

Ако все още не може да се отговори еднозначно на въпроса дали цените на недвижимите имоти са достигнали дъното, то определено може да се каже, че през 2012 г. строителният бранш вече знае къде е то и изпитва всички негативи от него.

На първо място периодът между времето от получаване на разрешително за строеж и началото на изграждане на сградата се увеличава, съобщи председателят на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Светослав Глосов. Това е само един от проблемите пред строителния бранш през последните месеци. От началото на годината ситуацията в сектора е много тежка. „Засегнати са не само малките фирми, които отскоро работят на пазара, но и тези, които са от много години и с натрупан капитал”, допълни инж. Глосов.

През първото тримесечие на 2012 г. е произведена продукция на стойност 2 млрд. лв. Това е с 3.3% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Намаление от 2.4% се отчита и при сградното строителство. Към март 2012 г. то е обем 1 млрд. лв.

„През последните години най-много разчитахме на инженерното строителство. Обемът му за първите три месеца на 2012 г. е 849 млн. лв. като очакванията инфраструктурното и инженерното строителство да измести от закотвеното дъно строителния бранш за съжаление не се реализираха”, допълни председателят на КСБ. През първото тримесечие на 2012 г. спрямо 2010 г. спадът е 23%, а спрямо 2011 г. намалението е 4.6%. Най-тежко е положението при сградното строителство. В сравнение с 2009 г. намалението е с 53%.

За периода януари-март 2012 г. инвестициите в отрасъла са 15.4 млн. EUR срещу 31 млн. EUR за същия период на предходната година, което означава спад с 50%. Спрямо пиковите години на строителния сектор, намалението е от порядъка на 87%.

Тенденциите са към спад на финансова стабилност на фирмите. Малка част от тях не ползват кредити. Повечето от компаниите са преструктурирали заемите към банките. Труден остава достъпът до кредитния ресурс. Строителните фирми търпят сериозни загуби от това, че изцяло е спряно кредитирането на текущи проекти. Повишиха се лихвените проценти по вече подписани договори. Наложи се предоставяне на допълнително обезпечение по тези договори, повишават се и таксите за обслужване. „На практика липсва изгодно кредитиране за бъдещи проекти. Необходимо е облекчаване на достъпа до кредитен ресурс” е мнението на инж. Глосов.

Сериозна остава междуфирмената задлъжнялост. „Колкото и да е парадоксално, решаването на въпроса с бързото съдебно производство и фалитите на некоректни длъжници ще помогне в най-голяма степен на фирмите за финансово стабилизиране. Много от тях имат просрочени, несъбираеми вземания от контрагенти като в по-голямата част от случаите длъжните са юридически лица, общински и държавни структури и по-малко физически лица”, поясниха от Камарата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 veritas

    3 0 Отговор
    дъното на кое сте достингали бе господа другари? не занете ли че в Ада в които сте вече,няма дъно и няма да има !
  • 2 Жемчуг

    3 0 Отговор
    А иначе гответе се за внезапното нашествие на подземната цивилизация живееща в недрата на планетата- всичко започва от България- тук първи направихме контакт с дъното, но продължаваме да копаем. Поздрави!
  • 3 съболезнования за строителството

    5 1 Отговор
    Интересно, Как става това всички хвалят Дянков и Бойко, че много добре се справят с финансовата и икономическата ситуация в България, даже ни дават за пример на Гърция, а строителния отрасъл, който е основен е почти умрял, да не говорим за Оловно-цинковия завод в Кърджали, високите цени на тока, горивата,храните и.т.н. От 4 години почти не се строи, пари и има и няма, т.е банките не дават кредити, а плащат лихви по депозитите. По сбъркана икономическа ситуация едва ли може да има? Една част от хората нямат никакви пари, а другата част от хората си държат парите в банките и печелят от лихви, а не от бизнес. Системата за избори, държавна сигурност, съда и какво ли не е порочна и реално качествени хора не могат да се доберат до управление на държавата банките и фирмите. Не може чужд агент с манталитет на чиновниче да управлява, като държавник. Когато врага те хвали, значи яко си го закъсал!!!
  • 4 -----

    5 0 Отговор
    Строителство няма,няма и да има(не и на цената на която се финансираше до сега) Индиректното послание е; Моля ви,изкупете новото ни строителство(не питайте за качество и др. банални неща)за да оправим сметките по между си,защото много страдаме..и банките страдат..и правителството страда..а вие ОВЦИ,сте длъжни да ни платите целия масраф ! Ето това пише в статията!
  • 5 Кольо Фичето

    2 0 Отговор
    "Строителството достигна дъното" Че какво от това, на кой от управляващите му пука? Най-много да впрегнат свободните багери да копаят това дъно.
  • 6 Ники

    3 0 Отговор
    Пише че ново строителство няма и няма и да има. Наличните количества бавно и мъчително ще бъдат продадени за около себестойността им. Не знам кой е луд да се захване при тия ниски цени, високи рискове и мътен пазар.
  • 7 неразбиращ

    6 0 Отговор
    Не виждам какво толкова ви радва този факт. Купчина "професори" тук се радват, все едно ще започнат да им подаряват имоти! Глупци! Нали кризата в строителството затвори куп фабрики - за цимент, за арматура, за плочки, за кабели... за каквото се сетите (ако можете). Нали пак заради това маса хора останаха без работа и доходи? Не виждам причина да сте весели. сектора недвижими имоти беше един от малкото, който носеше пари в тази държава (дори и от чужбина) и осигуряваше работа на немалко хора. Имотите в Бг няма да станат без пари, поради манталитета ни. И бедните ще стават по-бедни, докато се радваме на фалита на един огромен сектор
  • 8 Купувач

    1 0 Отговор
    Строителството достигна дъното, ама и купувачите са още там!
  • 9 lupara

    1 2 Отговор
    ami vie parvo ytochnete za kakvo stroitelstvo stava dyma,tova koeton e vav balgarija,go njama nikade po sveta i ako edin ot nashite stroiteli postroi tova koeto e tyk no navan,ste ymre ot glad,stego gramnat ili ste go vkarat vav zatvora za izmama.
  • 10 Фен на брокерите

    3 1 Отговор
    Истината е,че не може да нямаш какво да ядеш и да живееш в жилище от 100кв. м. примерно.Това комунистическо недоразумение в скоро време ще бъде поправено.Бедните ще станат още по бедни това е ясно защото в него е смисъла на съществуването на всеки един обществен строй.Въпроса е какво ще стане с най бедните защото не може в една Америка 1\3 от хората да спят по улиците а в България клошари да живеят в жилища по 100кв. м.А тя търговията с жилища ще продължи ,но вече никога няма да бъде в тези мащаби като преди 10г примерно и повечето от брокерите които все още се самозалъгват,че нещо ще се промени по добре да отиват да си търсят нова работа а не да чакат последния момент.ще останат само най силните.
  • 11 Наталия Кръстева

    1 1 Отговор
    Строителният отрасъл залезе, защото всички се нагълтаха с кредити от банките, ипотекираха терени за строежи на обектите си, продаваха на зелено и си играеха с парите на хората. 99% от строителните фирми нямаха свой собствен капитал. За това и когато кризата удари и банките затвориха вратите, строителният сектор падна. Останаха на пазара само такива който разполагаха със собствени ресурси и капитали. Вторият основен факт е , че има прекалено много общи части, които практически остават неизползваеми от новодомците. Третото е качеството на строене, или по точно никакво то качество на строене. Хората достатъчно се опариха от измамни строителни фирми който не си довършиха обектите , а ограбиха парите на хората, препродавайки многократно едно и също жилище. Лакомията доведе до разрухата на строителните фирми. Строежите няма да спрат. Пак ще има такива, но вече ситуацията ще бъде съвсем друга.
  • 12 .....

    1 0 Отговор
    Какво дъно е достигнало строителството?
    Не започнаха ли багерите да копят още надолу?
  • 13 Bossman

    0 1 Отговор
    До коментар № 10:Защо трябва да се сравняваме непрекъснато с Америка?Ако човек притежава апартамент от 100 кв.м.има възможност да даде част или целия от този апартамент под наем и да закърпи положението.Българина не обича лесно да се разделя със своята недвижима собственост.В америка отнемат по-лесно недвижима собственост затова има толкова бездомници.Строителството е в криза,но това не може да продължава вечно.Малко по малко ще се съвземе.