Last news in Fakti

25 Септември, 2012 12:18 6 332 2

10 години по-късно: Отново ще узаконяваме незаконни сгради

  • зут-
  • промени-
  • глосов
10 години по-късно: Отново ще узаконяваме незаконни сгради - 1
Снимка: М. Богданова ©

Десет години след отпадането на глава 21 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) част от разпоредбите в нея ще влязат отново в действие. Това ще даде възможност за узаконяване на незаконни постройки изградени преди 2001 г. „Естествено сградите трябва да отговарят на всички техническите норми. Едно узаконяване ще е добре и за собственика на имота и за държавата. Първият не губи инвестицията си, а в хазната ще влязат немалко пари от санкцията за узаконяване и от данъците за имота след това”, обяснява инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България.

Идеята се подкрепя и от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, съобщи вчера пред в-к "Монитор" и министър Лиляна Павлова: „Така построените сгради, нямащи строителни книжа, ще могат да бъдат легализирани. Вече имаме и уточнени готови текстове, които ще бъдат предложени за разглеждане от депутатите. Надявам се през октомври поредната редакция на ЗУТ да бъде гласувана в парламента и да влезе в сила”.

Какво се случи преди 10 години?

Отмяната на възможността за узаконяване на незаконни постройки влезе в сила през юли 2001 г. с промени ви ЗУТ. Последва шестмесечен гратисен период, в който всички собственици на незаконни обекти, можеха да попадат молби за тяхното узаконяване. Общините бяха тези, които трябваше да преценяват дали даден обект да бъде узаконен или не, както и да определят такса за регистрация и оценка на най-масовите обекти (тези от четвърта и пета категория). Към момента на влизане на забраната за узаконяване на незаконни постройки жалбите за незаконни строежи бяха 23 000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Белев

    0 0 Отговор
    Това е добра новина.
  • 2 някой

    1 0 Отговор
    Какво и е доброто на тази новина?Вие давате ли си сметка ако тръгнете да узаконявате в какъв филм се вкарвате.ще ви скъсат от глоби и такси и бумащина.Така е вървяло и така ще върви.