Last news in Fakti

25 Февруари, 2013 09:37 13 418 239

Мнението на читателите за цените на имотите

  • цени-
  • жилища-
  • прогнози

Две теми в областта на недвижимите имоти провокираха читателите през изминалата седмица – дали е рано да се говори за поскъпване на имотите и какво се случи с пазара в съседна Румъния.

Мненията са в двете крайности – от това, че имотите са неоправдано обезценени до това, че все още е рано да се говори за поскъпване. Според читател, представил се като Bossman „За повечето хора, които не могат да изтеглят кредит, е рано (бел. ред. повишаването на цените на имотите). Хората с доходи позволяващи да си купят жилище наистина са малко, но тук идват доста чужденци, които купуват. Рекламата на страната по света е добра и все повече чужденци идват у нас. Така че пазарът на имоти няма да замре напълно, а напротив ще продължи да се развива. Така че няма място за песимизъм”.

Какво се е случило с цените в държави с повече опит припомня читател с псевдоним „Психоза Масова”: „Анализ на цените на имотите в САЩ за сто години преди тамошния балон показал, че цените на недвижимите имоти са се вдигали с процента на годишната инфлация. Това реално не е поскъпване, а липса на обезценяване, което е нормалното. Поскъпването, което после се състоя почти навсякъде, включително и у нас, не беше нормално, а спекулативно и приключи през 2008 г. Както може би сте забелязали, през годините 2009-2012 г. цените паднаха с поне 40%, а се натрупа инфлация от поне 10 %”.

Защо имотите са обезценени? Отговор на този въпрос се опитва да даде друг наш читател представил се с името Мартин Коев: „Имотите са неоправдано обезценени, не защото не струват, а защото няма купувачи. А няма купувачи, защото няма пари, а няма пари, защото спря кранчето на банките за безогледно и на всяка цена кредитиране на покупката на имоти. Брокерите с тяхната „маркетингова стратегия” натискат пазара надолу, защото няма търговия и принуждават собствениците да продават на безценица имотите си, само и само да се докопат да 3.6 % комисионна с ДДС”.

Вина за това трудно да се реализират сделки някои намират и в офертните цени, които предлагат собствениците. Така например, според Bossman „много от продавачите определят такива цени, че все едно като продадат панелката ще си купят с парите палат в полите на Витоша. И не са наясно, че за да продадат трябва да свалят от цената. В момента има много голямо предлагане на всякакъв тип недвижима собственост и даже започва строителството на нови 20 жилищни блока само в София. Но купувачите са малко”. Съветът, който дава читател с псевдоним „Справка” към продавачите е: „Ако по някаква причина ви се налага да продавате следващите 2-3 години, колкото по-бързо - толкова по-добре. Все ще се намери някой да купи (зависи на каква цена). Към инвеститорите – забравете за инвестиции в апартаменти, новопостроени или вторичен пазар, дори къщи (освен ако не са част от някаква логистика). Единственото, в което могат да се вложат пари е земеделската земя. „246” заключава „Цените не са високи в момента, а хората са бедни”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iKonomist

    1 11 Отговор
    Трябва бизнес модела на сайтовете за имоти да се обърне огледално. Купувачите да пускат обяви какво и къде търсят и агенциите и продавачите да им пращат съобщения какво могат да им предложат. Ще кажете, амо то така някой ще пусне обява, че купува четиристаен с граж в докторската градина за 10 000 евро. Ще пусне , ама никой няма да му пише. В момента го има същия проблем 180 000 за 100 квадрата в Студенски град. Ще им се обадят, ама друг път. Реялно пазарът се формира само от една много мъничка частичка от обявите с най-ниски цени. Другите стоят за престиж и собствените им цъкат с език, каква криза е. Влизащите на пазара, пук не знаят, че това са цени на които никога няма да продадат, а събразяват цените си с тях да не вземат да се минат нещо.

    Коментиран от #92

  • 2 куку

    1 2 Отговор
    Тук във форума имаме вече такъв с обява :Търся да закупя имот в района на " докторски паметник" само че не разполага с толкова пари?:):):):) има около 9989е.....изтегли миналия месец малко щото му бяха спрели нета. :):):):):)
  • 3 Bossman

    3 1 Отговор
    Цените на имотите няма да паднат по-надолу от нивото,на което са в момента.Въпреки голямото предлагане от съдия изпълнители,банки и други продавачи все пак цената не може да падне под себестойността си.За закупуването и са отделени средства и те трябва да бъдат покрити при евентуалната и продажба.

    Коментиран от #7

  • 4 iKomUnist

    1 1 Отговор
    Затова има Женски пазар и пазар Ситняково.Клиентите на двата пазара никога няма да си разменят местата.Ако ма фащаш на дье бия!

    Коментиран от #5

  • 5 куку

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "iKomUnist":

    Това с "пазарите" някои другарчета просто не искат да го разберат. Или по-просто казано: Жабите бъркат гьоловете. :):):):) Това е също отрицателна черта на пазарът на НИ в България.

    Коментиран от #9

  • 6 Христофор

    1 3 Отговор
    От една страна кризата свива потреблението нормално Но и самите пари не изчезват само си сменят собственика Мнозина обедняват малцина забогатяват Закона на икономическата ножица За тези които имат повече и те не спят спокойно Не е разумно да се държат много пари и да чакаш примерно лихви Парите лесно се обезценяват докато примерно имот или някакво разумно вложение би запазило стойноста им Мнозина руски граждани купиха имоти по морето именно заради предстоящата и настъпваща инфлация в Русия

    Коментиран от #17

  • 7 балончето пукна

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Bossman":

    Я ми кажи каква е себестойността на набързо вдигнато ново строителство в "Манастирски ливади" да кажем.Или каква е себестойността на панелка в "Младост" или "Люлин".
    Това,че някоя банка някога се е излъгала да кредитира на надути цени не означава себестойност.
    А прогностици както виждам в този сайт много.Особено собственици които бленуват връщането на балона от 2 и 7ма 8ма.
    Времето опроверга щенията им безмилостно.Жалко че не сте споменали имента на "авторитети" като "АХХХ" и "BUBBLEHEAD" които предричаха сериозен ръст за 2010та година още.Сега сме 2013та и вярвам всички ще се съгласите ръст скоро не се очертава.
    Да хубаво беше врмето в което строиш и продаваш с 4-5 кратна печалба но всичко свършва.Хубаво беше и за собственици на панелки купили ги някога за 15000 лева живели в тях над 30 години и искащи им 150000 лева после.
    Това не е пазар а масова психоза и вяра във вечния растеж.Банките подкрепиха тази психоза и даваха кредити на всякакви хора с ясното съзнание че много от тях са рисков контингент.Но кредитните инспектори си вземаха комисионните на база брой зарибени клиенти не на база брой плащащи клиенти.
    Вечен растеж в природата няма всяко нещо се ражда расте и умира.Така е и с пазара на имоти.Който може да чака следващия растеж да чака който не може ще трябва да продава на доста по ниски цени.

    Коментиран от #39, #40

  • 8 Адиос

    1 5 Отговор
    Няма кой да купува, защото младите са в чужбина или гледат на там. Който е останал в България си има жилище
  • 9 1111

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "куку":

    Къде изчезнаха платените драскачи от клуб 200евро/м2.....и те бяха решили,че вместо да си пълзят спокойно,могат да се изстрелят с катапулт в съседния гьол...

    Коментиран от #10, #15

  • 10 :)))

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "1111":

    Клуб 200 евро не се вижда но клуб 2000 евро съвсем го няма.Бяха решили че ще поизчакат 1-2 години и пак ще продават на раздути цени.Но не стана тая ще си седят в сухия гьол,скоро дъжд няма да има.

    Коментиран от #11

  • 11 1111

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от ":)))":

    Не знам какво разбираш под раздути цени,но за дъжда определено бъркаш...Имотите има да извървят дълъг път нагоре...а докъде ще стигнат,това е божА работа...Построеното за последните години е смешно малко и некачествено...

    Коментиран от #12

  • 12 :)))

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "1111":

    Този път дето щели да го вървят нагоре като гледам го чакате вече пета година.А под раздути цени разбирам 5 пъти тези на които е купен или построен дадения имот.В търговията печалба от 20% се счита за добра.Не знам защо се напъвате да искате 500% и на това отгоре се чудите защо няма пазар.Щом не искате да продавате си дръжте високите цени и си чакайте да видим дали ще успеете да извървите дългия път.Все пак човек не живее 1000 години за да чака как една камара с тухли ще си вдигне цената с процента на инфлацията.

    Коментиран от #13

  • 13 куку

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от ":)))":

    Много "близки" си станахме след като вече ни държиш сметка и на колко сме купили? :) :) :) Ти къде беше, когато бяха по-евтини имотите А? Защо не купи тогава....или и тогава нямаше пари (най вероятно)? Еххххх господин МНОГОНИКОВ те имотите и по 150е да станат пак ще цивриш жално,бедно и отчаяно? Иначе имаше по 20 000 лв апартаменти, обаче имаше и "жителство", което от своя страна ги правеше на тройна цена :) :) :) пък се чакаше и по 15-20 години за панелка....П>С. Не гледай на други в чинията! Гледай си теб....и чакай.

    Коментиран от #14

  • 14 :)))

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "куку":

    Не знам кого визираш като "многоников" понеже с теб дискусия не съм водил освен ако не ползваш 1111 или други имена,но определено с алчни особи от твоя вид не сме "близки".Всеки си гледа неговата сметка ако искаш си продавай и по 10 000 евро квадрата щом мислиш,че има кой да го купи.Само недей да нареждаш жални песни за драгоценното си имотче,което уж е много стойностно,но остава да виси и да чака някакво неминуемо поскъпване в пъти.Разказите за жителството си ги спести също,живеем вече в други времена,а по въпроса за чинията си прав трябва много да чакаш да ти се напълни.Изтървал си последния влак,беше някъде през август 2008-ма.Приятно чакане на неминуемото идване на светлото бъдеще на имотните "инвеститори".
  • 15 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "1111":

    @9 Не виждам никакъв подвод за радостта ти, нито в статията, нито в коментарите. Май пишман инвеститорчетата и гладните недоучили брокерчета сте вече толкова зле, че ви се привиждат неща които ви се искат, въпреки че са несъществуващи. Съвсем объркахте действителността с фантазийте ви.
    @13 Не, че изобщо ми пука за поредния изкукал, ама в една тема пишеш, че културата ти била на ниво. От този твой пост грам не личи да ти кажа, а и как след като хем пишеш всеки да си гледа чинията пък хем "пак ще цивриш жално,бедно и отчаяно". Какво да правиш...колкото и да се напъваш, тя простотията като е в повече и блика ли блика...
    Беш да купуваш, "утре" ще се похвалиш, ще ти се посмеем и така...

    Коментиран от #16

  • 16 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иху-Аху":

    @15 Какво им се учудваш? Те на 40% спад викат повишение, виждат каквото им се иска, а не каквото е, та какво по лесно от това да си обясниш и защо пак на различни хора викат, че е един с много ника. Така им се ще да е, ама не е. И друг път съм им подсказвал, че това е клинично състояние за което си има и диагноза. Хахаха...

    Коментиран от #19

  • 17 Иху-Аху

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Христофор":

    @6 "докато примерно имот или някакво разумно вложение би запазило стойноста им " - би, ама не би... Остава да обясниш как 100к закотвени в тухли 2008 са повече от 70к настояща пазарна цена 2013 и всичко е 6 ;) Или да загубиш 30к за 5 години + още поне 25к пропуснати ползи са "разуман инвестиция"? Хахаха...
  • 18 1111

    1 0 Отговор
    ,,В най-тежката световна финансова криза,, както обича да казва един бивш,разни платени драскачи полазиха всички форуми с една задачка: Да свалим цените до 200е /м2...Е,свалихте ги 40% ...до 1000 м2 ХА-ХА-ХА-ХА И за това не ви бива бе....Аман от колибари...

    Коментиран от #21

  • 19 :)))

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Иху-Аху":

    Пуста алчност мира не им дава на такива.Треперят като си спомнят 2008-ма и сега се правят на непукисти.Щели да дочакат светлото бъдеще когато изведнъж имотите им ще станат 5 пъти по скъпи и ще компенсират всички загуби, които са претърпели.Но защо ли след като са толкова уверени висят постоянно по форумите и повтарят едно и също.Вече пета година лапат въздух и започват да се чудят дали ще им стигне живота да го дочакат пустото бъдеще.
    Изкукали до краен предел вече дори им се привиждат врагове зад всеки ъгъл,които искат да им купят драгоценния имот на безценица.
    Какво да ги правиш превърнали са се в закрепостени към една купчина бетон и тухли мъртви души.
    Жалка гледка.

    Коментиран от #23

  • 20 ///???

    0 1 Отговор
    имотите са без пари в БГ
  • 21 Иху-Аху

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "1111":

    @18 Гледам и твоята култура е на ниво! ;) Да те питам след катопарите са най-просто казано във банките и бизнесмените (строители, инвеститори, брокерски къщи ако щеш) кой според теб финансира "колибарите" след като било платено? Да ти кажа по вероятно е (МНОГО ПО) да е обратното. Факт е, че многознайковците като тебе, Аххх-Оххх, мехура и изкукалият и още знайни и незнайни гладни брокерчета и инвеститорчета имат интерес да се вдигат цените и от там е логично тях да търсиш за опит за манипулиране. Просто обратната теза издиша, с което още един път доказваш интелектуалният си потенциал (не че не сме на ясно с него ;)) и се опитваш и да си ироничен и язвителен - убедителни аргументи в културен спор! Хахаха...

    Коментиран от #22, #25

  • 22 :)))

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Иху-Аху":

    АХХХ ОХХХ и изкукалия балон са ми любимите герои.Тези вадят статистики с томове и доказват на теория как слънцето е изгряло в полунощ.Другите просто не са от техния калибър.Жалките реплики "кой ми гледа в чинийката" и "свлихте само с 40% имотите" не могат да се мерят с титаничните изблици от умствена енергия на първите двама герои.
    Много е забавно да четеш как някой превръща черното в бяло.
  • 23 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от ":)))":

    Имотните форуми са предимно за ,,мъртви души,,....за ХОРА С ИМОТИ а не за КОЛИБАРИ като вас....А онзи другия,дето трепери хората да не тръгнат да си търсят депозитите, дори не може да направи разлика м/у инвестиция и вложение...Абе ти да не си някое ,,банкерче,,хахахаха ...лелеееее , ама голям страх ви тресе бе,а?

    Коментиран от #24

  • 24 Иху-Аху

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "1111":

    @23 Напъва се, напъва се и това ли измисли? Не знаех, че имало имотен ценз за пишештите тук!;) Ислаш ли да се видими да сверим кой какво? Хаха... Ти не бери грижа кой каква разлика прави, гледай ФАКТИТЕ! Аз печеля поредна година, ти пак си вътрешно!
    Ако си внимавал в час (съмнявам се) ще си наясно, че най-малко аз се страхувам от криза в банковият сектор. Нека напъните ти за поредното умотворение да започнат - сега! ;) хахаха...
  • 25 1111

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Иху-Аху":

    Прочитайки внимателно @21 и виждайки колко ти е умствения багаж,разбрах едно:Ще умра богат....може и неприлично богат...

    Коментиран от #31

  • 26 куку

    1 1 Отговор
    Иху Миху, Ти драги си скаран въобще с понятието: собственост,притежание и имот... ама напълно!!! Пост фактум ще си позволя да цитирам Твое твърдение от преди 4 мсеца, което по спомен беше нещо от рода на: Аз имам понеже жена ми има??? Направи си труда и прегледай семейният кодекс само за обща култура ей така, да не пишеш глупости по форумите :) :) :) :) От това колко познаваш законите може пряко да се съди и какъв финансист си, защото двете неща са пряко свързани! Другото,което мога да ти кажа: И циганите разбраха,че без пари няма и не може да има. Направи си труда и виж в публичният регистър колко молби за закупуване на общинска земя има във Филиповци и месността "Смърдана"....Манго вдена и купува а Иху Миху мъдрува из форуми за хора с имоти (не на съпругите?:))

    Коментиран от #27, #28

  • 27 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "куку":

    Ами те децата откъде да знаят за наследствени имоти,имоти придобити по време на брака,ид. части др. подробности от този непознат за тях свят....И къде го прати чак в Люлин...дай нещо около Докторската..

    Коментиран от #29

  • 28 Иху-Аху

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "куку":

    @26 Радвам се, че четеж и препрочиташ написаното от мен! Благодаря! Малко не се вързва пак с теорията всеки да си гледа паничката, ама този път ще ти простим. И преди да ми преподаваш лекции по семейно право да съм уточнявал дали иота на жена ми е предобит преди или след брака ни? А има ли брак? Пак пишеш наизуст, а и съм уточнил (където е трябвало), че живея за да съм полезен на децата си. Фактът, че жилището в което живеем е на името на жена ми как отменя правото на наследяване на децата НИ!? Жалко, че опитът ти да ме засегнеш не ти се получи, ПАК? Ясно е че без пари няма и неможе да има. Да уточня ако ти е убегнало от вниманието - става въпрос за цени и дали имате повод за радост. Е, далече сте още от благта вест! И пак - това, че манго купува, а аз не тебе какво те притеснява? Нали ти писах - купувай, КУКУ, купувай! Не с емотай по форумите, че ще те изпредвари някой - манго?! Хахаха...

    Коментиран от #33

  • 29 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "1111":

    @27 Нали ти предложих да се срещнем? Хем ще си изясниш кое ми е познато и кое не. С догатки до никъде няма да стигнеш - личи си и по ВЛОЖЕНИЯТА ти! ;) Хахаха...

    Коментиран от #32

  • 30 куку

    1 0 Отговор
    Аха и МНОГОНИКОВ дето не му е приятно да се споменава дори думата "жителство" щото били други времена? Какви други времена бе господин МНОГОНИКОВ? На тази рехава власт и промените във административният апарат колко му е да изберат някой хохо за президент и той с указ (президентски) да го върне...А? Позаитересувай се юридически на само теоритически дали е възможно? Или Ти си по сигурните статуква в държавата....е то и някои дружества с милиарди печалба (не като теб) си мислеха, че са вечни пък то какво излезе накрая?
  • 31 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "1111":

    @25 Че ще се мре е сигурно, другото е все по недостижима за такива като теб мечта. ;) Препрочети какво съм писал за действителността и фантазийте ви! Много моля не спирайте хапчетата или сменете дилъра - явно ви пробутва много некачествена трева!
    PS Като те гледам как висиш по темите само ще взема да ти завидя на богатството! ;))) Е, мечтите поне са безплатни и има за всеки! Хахаха...
  • 32 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Иху-Аху":

    Ще се видим на огледа...като събереш пари за апартамент на децата...Ще разделим разходите 50/50...Обещавам!

    Коментиран от #34

  • 33 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Иху-Аху":

    От трите възможни варианта,които си изброил в пост номер.28 нямаш НИЩО...освен един евентуален иск? Ако имаш някакви запазени платежни документи(официални)! Не съм искал да накърня достойнството на Твоето семейство, най малко лично Теб защото иначе по много други въпроси мненията ни съвпадат! Просто това твое изказване го дадох за пример как някои не знаете дефиницията на имот,притежание.....пък давате мнение за цени и придобиване. Това е Иху Миху....чета Те разбира се, кой да чета varna та ли?

    Коментиран от #35

  • 34 Иху-Аху

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "1111":

    @32 Силно се съмнявам. По безброй причини, но като за начало мога да спомена поне 2-3: Дупка давана под наем не ми влиза в сметките, а и ще гледам към момента на купуването да е възможно най-ново. Защото ако все пак тръгнат нещата в правилната посока ще има положително развитие в аспект качество/цена, а и ще отговаря на последните нормативини изисквания (надвявам се не като сега главно по документи само). После домакинствата които имаме наследствени права сме по малко от броя на собствените жилища+тези в/у които имаме право на онаследяване. И накрая, но не на последно място, се моля да успея да възпитам наследниците си да са самостоятелни и достатъчно способни за да не им се налага да разчитат на мен. Ако се налага ще помагам колкото и с каквото мога, но ако на моята възраст са постигнали много повече от мен ще ме направи щастлив! Ерго драги "1111" пак сложи каруцата пред магарето и пак бъркаш какво е с каквото ти се ще.
    PS Да не забравяме и депозитите! Ще взема да ги пратя да учат в чужбина и отиде та се не виде! Хахаха...

    Коментиран от #41

  • 35 Иху-Аху

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "куку":

    @33 Абе кой с какви дефиниции е наясно е спорно, виж толкова наясно с дефинициите капацитети като Аххх какви мъдри и "вярни" прогнози 3 години подред дават!
    Искаш на манго да вярвам, че е време да купувам, а той (манго) наясно ли е с дефинициите? Простичко казано не виждам защо трябва да съм с докторска степен по икономика да съм наясно с пазара, тенденциите и факторите които му влияят!
  • 36 куку

    0 1 Отговор
    Посочи ми в мой пост къде съм написал "купувай" или "сега е време за покупки" иначе общо взето казано: Ако се задълбочиш в постовете на 1111 и моите ще излезе, че сме на сходни мнения (да не кажа еднакви) пък ти като искаш да блеснеш,като финансист има и финасови сайтове??? Не, че те гоня или нещо такова.....подскачаш като ужилен за всичко,много си нервен! Давай го по-спокойно нали не си от (колибарите), какво толкова?

    Коментиран от #37

  • 37 Иху-Аху

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "куку":

    @36 Не бе куку, не си ме разбрал изобщо. Не ща никъде с нищо да "блестя". "Подскачам" защото викате на черното бяло и изкарвате хората по глупави от колкото са/СТЕ?! А като добавим и че не сте безпристрастни (факт ясен вече и на най-заблудените) не мисля, че е редно да претендирате за меродавност. Простичко е. Кое не разбираш?
    PS Същото може да се каже и за твоят "отбор". В смисъл - като сте наясно и сте имотни, движете си задачите и не се пънете да уборвате всички с различно мение от вашето, какво толкова?
  • 38 Стотинки

    1 0 Отговор
    Колегите ми от Франция и Португалия казват, че в техните страни се очаква 2013 да е по-зле от 2012. В Америка едва се заговори, че излизат от кризата. Кризата тепърва ще удари в средна Европа. Ако до 2020та минем и ние през кризата ще сме добре и ще си спомняме 2013 като една не-лоша година в сравнение с кошмара който предстои. Които няма няма и да получи, но и тоя дето има нищо няма да спечели. Пък до 2020 кой знае какви технологии ще се появят и как ще се смени трудовият пазар и дали масово няма хората да започнат да работят отдалечено дет е ефтинко и жилищата по големите градове да останат празни. Стискам Ви палци ама много да забогатеете с триъгалните стои дето ги строите и предлагате като много артистични

    Коментиран от #44, #45

  • 39 AXXX

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "балончето пукна":

    Жалко че не сте споменали имента на "авторитети" като "АХХХ" и "BUBBLEHEAD" които предричаха сериозен ръст за 2010та година още. Сега сме 2013та и вярвам всички ще се съгласите ръст скоро не се очертава.
    .......................
    И по-добре, ще ни четете в оригинал. Не сме споменати, защото трудно е да ни напъхаш в резюмета (предполага първо да разбереш и да извадиш есенцията). Второ, няма и как да сме споменати, като няма какво да се цитира за цените от нас – въпреки че на веждите все ви се привиждат прогнози (от параноята), на практика ние прогнози за цени не правим (противното се доказва само с цитати). Виж, факти ви свеждаме редовно – да се ориентирате как изглежда картинката малко зад „видимото” по телевизора. Това правят между другото и останалите пишещи в тоя форум с акъла си. С просто око се вижда, че ни е все тая дали ще купувате, дали ще сте доживот квартиранти, и дали ще чакате да влезете в „правото си на онаследяване” (ужас!).
    Най-голямата полза от усилията ни ще е, ако поне един мъничък процент от четящите и пишещи вежди в тоя форум, прозрат простата истина, че е огромна грешка да чакаш всичко около тебе да се скапе, за да си ти на кяр. Такъв сценарий няма, другари. Който си може, си го може - и в бума и в кризата. Който гледа в копанята на можещия, най-добре да прозре, че ако тая копаня намалява, зяпача все по-гладен остава...
    Та да припомня, някои от последните налични факти около имотите са, че цените спряха да падат, евтините имоти свършиха
  • 40 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "балончето пукна":

    евтините имоти свършиха, строителството почина, налице е поскъпването, което се очакваше във високия сегмент, малкото останали свестни имоти са без шанс за повече поевтиняване, лихвите падат (и се молете да не вземат да се вдигат, но тоя въпрос заслужава специално внимание). Нататък прогнозите са от вас. Както обикновено.

    Коментиран от #51

  • 41 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Иху-Аху":

    Ами значи си подсигурен със жилища от 200е м2,имаш пари в банка,имаш и семейство...И аз да те попитам: Защо си толкова кисел?...Виждам също,че те влече новото(ама най-новото) строителство..ама можеш ли да си го позволиш след 5 год? Отговора е : Не и под 1800-2000е м2 !!! Както казваш:Не ти трябва докторска степен по икономика за да го разбереш.....Иначе ми приличаш на един общ познат...май беше Павлов(или нещо подобно) и той като теб:Нито купува,нито продава,нито отдава по наем , но ,,громи,, опонентите си във форума..хаха..Не се коси,най-важното е семейството да е добре...другото е ала-бала...стискай старите жилища,че скоро новите едва ли ще са лесно достъпни...
  • 42 998899

    1 0 Отговор
    След като изчетох коментарите стигнах до заключението че 5-6 брокера с мн.работа се обиждат и спорят за цените.Корабът потъва
  • 43 bubblehead

    0 0 Отговор
    ама другари , то така не може! Начи за 2013 година няма варянт за падане на цените с повече от 1%!!! Нека не се объркваме допълнително че у нас много объркване стана. Начи дори веждите да победите и цените да продължат да падат то отново за 2013 не повече от 1% спад. И тука не търпя възражения защото тенденцията е оборима само със силно пожелателно мислене само това имате срещу тая тенденция ... , а тенденцията е следната - за 2009 - спад голям двузифрен , за 2010 спад по малък но пак двуцифрен , за 2011 едноцифрен спад и за 2012 - спад от 1.4%. На къде отива тая? ( и тука няма да задълбаваме в подробности че в някои градове спада свърши още през 2010 и в някой сегменти на пазара вече е късно за купуванме вероятно...) и днес ли е скъпо още след 40% спад ? Ай стига бе!? Ако е така не си губете времето да пишете на тоя блог и спрете да се занимавате с имотната тема не е за вас ... От дуга страна докато веждите се въргаляте в калта на вариклечковщината то е добре да хвърляте по едно око какви са цените напред по пътя за където вървим , а там има държави с по-лоша демография с по-лош килимат и съответно качество на строителството, да не говорим че е пълно с държави с по-лоши перспективи ... пътя е първо през Румъния ( 30% по- високи от нашите цени) после в Чехия, Полша, Словения , Словакия (с около 100% по-високи от нашите) после в по-евтините държави от западна Европа - Германия, Австрия , Испания ( около 5-6 пъти по-скъпи или коло 700-800% по-скъпи!!!) и вече ако ви стига акъла на черновеждието да осъзнаете какви са цените в по-скъпите държави в Еропа и света , като Англия, Франция, Дания, Норвегия, Белгия, Америка, Япония, големите градове в Индия и Китай , Австралия ... , като за по-познат пример в Англия общо средно е около 20 пъти по-скъпо от у нас ...20 пъти, другари!!!! Начи на кантара от една страна слагаме очакваните мечтани под 1% спад за 2013 и от друга слагаме че хипотетично изтърваме влака за цените по 20 пъти! Щото нека да е ясно цените рано или къдсно ако не 20 пъти не им мърда 10 пъти ръст при едно мирно и нормално развитие с ЕС в следващите 20-30 години... Какво правим чакаме да паднат цените с 1%? И после какво чакаме 0.25% спад! Уау! Сериозно ли !? Ами и аз чакам да гледам сеир. Ха-ха-ха!

    ПС: И моля ако някой ще опонира само със сравнения на ябълки с ябълки а не Докторски паметник с кална провинция в Северен Честършиър....
  • 44 куку

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Стотинки":

    Колегите ти във Франция какво работят? Най-вероятно мият "кинефи" ами те така или иначе няма да придобиват нищо там, какво ги притеснява? :) :) :)
  • 45 Anonymous.

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Стотинки":

    до 2020 кой знае какви технологии ще се появят и как ще се смени трудовият пазар и дали масово няма хората да започнат да работят отдалечено дет е ефтинко
    ========
    Че то ако това ще е "минаването през кризата" - развиващи се технологии и трудов пазар, добре дошла на такава криза.
  • 46 bubblehead

    0 0 Отговор
    Ало веждите мани имотите там всичко е ясно ще падат щом тъй кажете ще падат ... тука никаква ирония, ето изключил съм я на клавятурата... тая е ясна, но имам един въпрос .. Има ли някоя вежда която да е подръжник на ГЕРБ ей така ми е интересно.
  • 47 куку

    0 0 Отговор
    А, тоя? Бабъл ти надмина себе си.....тъй де! Ако ще ставаш политик отиди в" клуб 200" значително по-успешен ще си, пък и принципно нали болшевишката пропаганда гласи: Дом за всеки, електрификация и национализация? Бабъл ти си Ленин....сигурен бях :) :) :) не е възможно да си толкова умен, ако не си Ленин?

    Коментиран от #48

  • 48 bubblehead

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "куку":

    Въъъ, куку разконспиран съм , абе що направо не си призная че съм Цецо с 9-те апартамента ... ха-ха-ха! Ама моля ти се не ме гони от тука начи! Майтап мяна но в тая несигурност имотната тема е много уплетена с политиката. Наш кво ши стане ся от тая полотическа нестабилност като тръгнат надолу цените ууупс или то беше обратно при полическа нестабилност цените тръгват нагоре ... ха-ха-ха!
  • 49 Иху-Аху

    0 0 Отговор
    За пореден път сами ми вършите "работата" (самоуборвате се) и после се цупите. Ето: "въпреки че на веждите все ви се привиждат прогнози (от параноята), на практика ние прогнози за цени не правим (противното се доказва само с цитати)." и после: "...новото(ама най-новото) строителство..ама можеш ли да си го позволиш след 5 год? Отговора е : Не и под 1800-2000е м2 !!!" Аз ли не мога да чета, вие четете ли се или сте толкова заети с изнасяне на "факти", че чак сами се оплитате?
    Како (Аххх), а защо все "забравяте" фактите които не ви изнасят? Припомням - демографски срив (миграция, драстично намалена раждаемост, циганизация), увеличена безработица - нови 400000 души само за последните 4 години, рекордни стойности при младите (до 30г), увеличаваща се ежегодно инфлация, сметки, такси, данъци и т.н. Който е взел кредит- взел, който продал нива продал, масово кредитиране и масово мигриране село-областен град вече няма как да се случи. Ето дори прогнозната инфлация за 2013 е 2,6%, а ако наистина е само толкова добре.
    "и дали ще чакате да влезете в „правото си на онаследяване” (ужас!)." - Ами човек когато е реалист не се надява родителите му да надживеят внуците си, нъли?! 1-во, 2-ро като има какво да онаследяваме да се откажем ли? А и контекстът беше друг - а именно: ако бабата и дядото имат 2 имота (апартамент и триетажна къща) и ако се случи така, че таткото не може да осигури (купи) жилище на детето си, дали пък внучето няма да е пак жилищно осигурено (забележи!) при живи (дай боже!) баба и дядо?! Или ако примерно единят (баба или дядо) вече е покойник, а другият е при едното от децата си и имота е свободен? Вариянти много и ВЪПРЕКИ желанието ти да представиш нещата в черни краски - 1-во наследството не означава автоматично "бездействие и чакане" и 2-ро "ужаса" е единственно в ограничената ти главица.
    @41 Със същият успех мога да те питам защо си толкова тъп? В смисъл дали съм кисел или не е твоя представа, а дали е реалност?
    А на бабъла съм му дал ignore.....

    Коментиран от #59

  • 50 Иху-Аху

    0 0 Отговор
    И като цитирате в коя държава колко по скупи са имотите, бъдете коретни да поясните при какви нива на заплащане. В противен случай въпреки, че пак изнасяте факти сте доста СМЕШНИ!
    А и леко напомняне: само 0,1% спад е ФАКТИЧЕСКИ (математически) безкрайност спрямо 0! Успокоявайте си се, ама пазара все още ви пее "заупокойна" - факт! УЖАС! Абе къде е кака бе(с фактите?) ?
    хаха...

    Коментиран от #53

  • 51 Иху–Аху

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "AXXX":

    @40 Како гледам от факти си взела да работиш с фикции?! Къде е фактът в твърдението "евтините имоти свършиха, строителството почина,"? Да не би цените да са станали по високи от миналогодишните? Или пък да не се строи? Гледам тука един комплекс с 8 етажа, 3 входа и по 3 апартамента на етаж с пусков срок лятото на 2014-та? Дето се вика на очите си ли да вярвам или на АХХХмак ТВ? При такива "неуспорими факти" (твойте) мисля, че по нататъшен коментар е излишен...
  • 52 Иху-Аху

    0 0 Отговор
    "Който гледа в копанята на можещия, най-добре да прозре, че ако тая копаня намалява, зяпача все по-гладен остава..." - Остава да изясним кой е зяпача. При този пазар и вашите "сбъданти" прогнози сте можещи, ама единствено в плещенето на глупости и мъкненето на вода от 10 дерета. Апропо никой не ми отговори защо така усилено се мъчите да просветите иначе толкова заблуденият народ? Вариянта "добър самарянин" отпада, та? Хъм? Хахаха.... Като четен вестник сте!
  • 53 bubblehead

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Иху-Аху":

    Иху-аху , па аз си мислех си ме игнорирал!? Батка при 0.1% (горе-доле туй идва за 2013, ако тенденцията не ви прасне в челото де... ) та при 0.1% спад остава да мислим колко дълго ще плащаме наем ... Така стоят нещата ако някой не му потъмнено съзнанието от търсене на абсолютната евтиния. Тая евтиния ще ви изяде главите на веждите! Отговора колко дълго под наем за мнозина е за винаги. Майтап няма, който не харесва цените когато са паднали с 40% е извън пазара. Сядайте си на пос.раните задници! Трагедията на веждите е че българския капитализъм навлиза в една нова фаза доста по-истинска в смисъл сурава и курава фаза ( а на веждите все още ви изглежда игра) защото се очертаха интересите на разните класи , някой имат, други нямат и няма да имат. Днес веждите свалята с революционен плам правителството но на изборит еще видиш колко подръжници има статуквото .... Алиса в страната на чудесата! И кафа от това сиромахомилство от където ви идват доводите бедни сме не можем да купуваме като не можете няма да имате не всички имат и не всички трябва да имат .... В Америка от хората които живетя по големите градове много са обречени на вечно под наем, в най-богатата Америка... вероятно такива са 50-60 милиона или около 20% от общетсвото има и по-лошо има и още 2-3 милиона бездомни ... Умната Иху-Аху, че тва хоро дето си се хванал може да не е онова хоро което си мислиш ... Демография-мамография колко пъти да ви обяснявам че София , Варна и Бургас растат!!! София със 130 000 души за 10 години , Варна със 21 000 и Бургас със 7 000 , Пловдив е на кантар. А след 5 години с тия темпове на ръст и на зплатите се обруща тенденцията на имиграция/емиграция какво друго след като в София ще има средна заплата към 1000 евро!? Какво при 1000 евро бягаме на където ни видят очите!? Я питай чехите! Напротив идва сган имигранти откъдето ти стига акъла да си помислиш... Отново големите градове си растат и днес само дето веждите се бутате при мам и тате в панелката и ревете по форуми ....

    Коментиран от #55

  • 54 vwritas

    2 0 Отговор
    най добрия имот в българия е прдадения :))))
  • 55 Иху–Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "bubblehead":

    @53 Хвана ме! :))) Ами да взема тогава да ти отговоря, ПАК?!?!? "Демография-мамография колко пъти да ви обяснявам че София , Варна и Бургас растат!!! София със 130 000 души за 10 години , Варна със 21 000 и Бургас със 7 000 , Пловдив е на кантар." -
    "който продал нива продал, масово кредитиране и масово мигриране село-областен град вече няма как да се случи."
    Ключовата фраза е: "за 10 години". Ама какво ли се очудвам, за вас е важно да "треснете" едни "факти", ама че ги вадите от контекстът и не обръщате никакво внимание на причините....
    Дай да видим дали от сега нататък ще е така? От селата с 200 баби ли чакаш някой да тръгне към градовете? Единственото нарастване ще е поради простата причина, че докато българката на 35 е с едно или максимум 2 деца в най-добрият сл., циганките са вече баби и имат поне 4-5 чаавета. И като дойдат въпросните да са ти съседи с шатрите и конете и всичкото рода ще видиш колко ще поскъпнат имотите. ;)))
    "в София ще има средна заплата към 1000 евро" - леко баце, кака (Аххх) каза, че вие прогнози не давате, само факти:))))
    А не е ли правилен въпросът кога и колко ще струват тогава токът и бензинът? В смисъл сама по себе си средната заплата не означава нищо. Трябава да я съотнесеш с цените 1-во и 2-ро колко хора ще я взимат? То и сега средната расте, ама и броят на бедните и недоволните - парадокс? Хахаха...

    Коментиран от #56

  • 56 bubblehead

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Иху–Аху":

    Иху-аху, свърши игнорирането, a? Пак празни приказки, байно. Защо да не се случи!? От 7.3 милионна България все още в София , Варна Пловдив и Бургас живеят едва около 2.2 милиона, другите 5.1 милиона са в малките градове предимно и доста по-малко в селата тия кво няма да им хареса 1000 евро заплата ли!? Отново по-зле е , остави какво правят и мислят българите и на къде са тръгнали, доказано масово откачиха българите и сами се обричате да не сте фактор в тая държава. Какво мислите вече не е много важно, защото колкото и да не я харесвате България то има 100 милиона руснаци които я харесват и още 4-5 милярда по тоя свят по бедни от нас ... Остави дето ще продължат да идват от малките градчета към София ами идат и вносни цигани , а селата съгласен са мъртви още през 80-те години ... Други глупости. Какво ражда и каво не ражда българската ти не знаеш но аз знам ... Слушай , преди да удари тая криза в която идиотите започнахте да се самозапалвате българката раждаше средно точно по 1.59 деца с тенденция нагоре. Средното за Европа е 1.6. Както виждаш драма няма, където Европа там и ние. По-малко от 1.59 деца в Европа раздат почти всички - гъркинята, румънката , полякинята , чехкинята, германката , естонката, русклинята .... капиш? (Гърция с по-малка раздаемост има положителен прираст на населението откъде !? ) И единдтвено в скандинавските държави , Франция, Холандия и Англия имаме по-добра раздаемост... Какво тия с по-малка от нас раждаемост да седнат и да умират ли ? Или пък тия да не би да нямат цигани в Европа? А пък циганите да не би да не купуват имоти? Знаеш ли какво движи цените на имотите в Лос Анжелос!? Ами просто белите бягат подгонении от мексиканската вълна , която помита от пустинята към океана... и белите бягат в анклави по брега които стават безумно скъпи а гетата на мексиканците стават безумно скъпи съхто ( по българските разбирания) защото долната класа се натъпква като сърдели... Натъпкава ли се народа става скъпо иди да видиш Индия 4 пъти по-бедна и два пъти по скъпа в големите градове от България .... а за начина на живот ела да ги видиш мексиканците , като това събирателното мексиканци включва и диви индянци от амазонка и още сган от цял свят ... 1/4 от тая Америка живее във фургони ... фургони ама по $100К и за които плащаш $1000 рент на месец за земята на която са...

    За заплатата в София не е никаква прогноза то си е тенденция необратина защото заплатите само за кризата са пораснали с нас 35% а от 2000 насам три пъти! Какво да очакваме от тук да спрат да растат, да спаднат? Последно в София средната заплата е 1126 лева за декември 2012. Ако се чудиш защо не я получаваш то е защото средната заплата е средно между 500 лева заплата на вежда и 2500 лева на софтуерен инженер ... капиш?

    Коментиран от #64, #65

  • 57 Лекар

    0 0 Отговор
    Бабъле тия работи за рабдаемоста ги разправай на друг колко рабдала Българката. От опит знам от родилните отделения, гр. Гълъбово 110 раждания (90) циганчета,Раднево 150 раждания(120) циганчета, Чирпан 310 раждания(250) циганчета, по всички малки градове е така, по не съм го виждал с очите, а ти вместо да даваш акъл кажи колко деца даде на България? Аз за сега съм дал 2 с тенденция за увеличаване.
  • 58 куку

    0 0 Отговор
    Лекар ли си, фелдшер ли си, санитар ли си? Тези дето постоянно ги дрънкате за циганите стават смешни вече? Нали го казах: Отиди във "факултета" в София и виж какви къщи имат и също темпът на строителство там. Също може да отидеш в Орландовци и там (беднотия) минимум по 4 ри етажа....Ей не го вдянахте: Едното няма нищо общо с другото? Има бедни и богати цигани > съответно има също имотни и безимотни българи! Сега разбирам,че искаш да продадеш в Гълъбово или Чирпан и да купиш в София или Варна, пък и някой лев да ти остане за харч :) :) :).....ама това е невъзможно за сега.

    Коментиран от #71

  • 59 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Иху-Аху":

    Лелееее...ама на теб ти бил много слаб ангела бе,социалист/утопист!!! Хе-хе-хе...разбира се,че си прочел правилно(1800-2000е м2)...нали затова го написах...да ти люшна нервите. И спри да наричаш ,,Свободното движение на хора и капитали,, в рамките на Европа ЕМИГРАЦИЯ !!! Ти живееш в 1975 год ...Само за миналата година аерогара София е посрещнала 2,5 милиона пътници и се оказа,че трябва нов терминал и нови писти(съществуващите не могат да поемат потока)...Какви са тези хора,а? Да не са случайно ,,емигранти,,??? Докато пишеш глупости,370 000 хиляди руснаци са придобили собственост в България!ФАКТ! След като прочетох цифрите на Бъбъла,ще трябва да ,,пипна,, и ,,моите,, цени...до 5 год. -2000-3500 е м2 ...Защо ли? Ами ,,Защото така ми харесва,, ....така този аргумент се доближава(абе направо се припокрива) с твоите аргументи за вечен спад на цените на имотите...P.S За всички останали нормални хора които четат ще кажа,че поскъпването на имотите е заложено по дефиниция в предприсъединителните договори с ЕС още през 2007 год. ..... Възмутените от този ФАКТ,да намерят начин да се свържат с точния човек(Иху-Аху) който да ги телепортира в миналото...а именно в 1975 год...

    Коментиран от #69

  • 60 sss

    1 0 Отговор
    цените на имотите са много високи и всичко май определят бррокерите.. не виждате ли че предлагането е много по голямо от търсенето
  • 61 Сульо

    1 1 Отговор
    Себестойността в момента за ново строителство с парцел, проекти и други разходи е около 250 евро/м2 за груб строеж с Акт 16 - това е за модерно съвременно строителство по всички европейски и световни стандарти. С ДДС стават 300 евро/м2. Значи 350 евро/м2 бих дал за нещо, което наистина ми харесва. За 90% от съществуващото ново строителство тип некъдърно изпълнение може да се търсят 250 - 300 евро/м2. За старите монолитни блокове, които нямат изолация и имат нужда от подмяна на ВиК и ел инсталации - около 200 евро/м2. Панелките трябва да ги подаряват на общините и те да ги отдават като социални жилища на крайно нуждаещите се.
  • 62 До Сульо

    0 0 Отговор
    Ти си бил комунист бе момче.Успех с 300евро м.кв.Може да се уредиш и в Бояна ,почакай още малко,да паднат цените и там.Аз откога чакам по твойта логика да си купя в Монте Карло апартамент за 1000евр. дано да дочакам.Иначе те поздравлявам за първичните ти математически способности да смяташ,завидни са,признавам ти.

    Коментиран от #66

  • 63 строител

    0 1 Отговор
    между другото е прав че 300 Е излиза строителството на м2, ама само то и само материалите, без парцела, без ВИЗА, без проект, без труд, демек ако ставаше с магическа пръчка...... ако намери за 300Е да ми званне аз спирам да строя и почвам да му плащам комисионна и да препродавам !!!!!
  • 64 бай Манчо

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "bubblehead":

    Абе бабъле ти нещо съществено ще кажеш ли?Как било в Индия,Мексико на луната на полюсите и т.н.
    Кажи ни ти писа ли простотии,че 2010-та тръгвал последния влак за "веждите"?
    Сега сме 2013-та има ли поскъпване на БГ копторите което да изпреварва инфлацията?Има ли въобще поскъпване?
    Нали работите с факти уж?Кога според теб ще има поскъпване с поне 10% годишно за да има възвръщаемост от тези имоти?
    Хайде говори по същество не ни разправяй общи приказки.
    Предсказания за някакви покачвания,които щели да се случат някога незнайно кога може всеки да направи.Понапъни се малко,аргументирай се и кажи колко пъти си дал верни прогнози за да ти повярваме и сега.

    Коментиран от #101

  • 65 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "bubblehead":

    @56 Благодаря, че ми напомни защо те бях игнорирал! Накратко постовете са ти плод на болните ти мечти - нищо общо с реалността. Взимаш едни "факти" и като се почнат едни свободни съчинения в стил "защо не" и....мъка. Аз така мога да кажа, защо не утре в/у апартамента ти да падна метеорит и ще съм също толкова прав! Дано схващаш! И е крайно време да се научите, че с догадки и даване на израз на мечтите и желанията си трудно някой ще ви вземе на сериозно. !!!IGNORE!!!
    @59 По тъпотия се конкурирашсамо с бабъла! Хахаха....
    Напиши: 2018 цените ще са от 2000е/м2 и средната заплата в София поне 1000е. Е, да де ама защо? Защото ви се иска? Хахаха...
    Лакомо дупе кръв с*ре! Хаха... Надали ще сте още тук тогава- отдавна ще сте в някоя клиника за шизофрения, ама все пак ще се смея на вашите факти?! Аххх? Хахахахаха....
    "Ако се чудиш защо не я получаваш то е защото средната заплата е средно между 500 лева заплата на вежда и 2500 лева на софтуерен инженер ... капиш? " - Бабъл ама много си прост бе!
    Къде викаше работиш? На околовръстното? Хахаха.... Ignore х 100! Тамън се зарадва милия, че му обърнyх внимание.... Трудно детство? Хахахаха...
    PS Смешни сте (и това е най-мекото което ми идва) как въртите г.за на всички посоки само да докарате довод що ще се вдигат цените. Излейте си болката (куку?) - може и някой да ви помогне - с по качествена трева! Хахахаха....Нема такива!
  • 66 Сульо

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "До Сульо":

    Казах 350 и съм обяснил защо - проста калкулация. Аз не си търся жилище, защото имам. Колсултацията ми е безплатна за тези които търсят - 500 евро/м2 е много висока цена за България. Не ги знам в Монте Карло цените и не ме интересуват.

    Коментиран от #68, #82

  • 67 БГ реге

    1 0 Отговор
    Аз не мога да разбера защо хора като "Куку" които били с имоти уж много киснат по форумите да агитират за поскъпване.Нали са спокойни уж и всичко им е наред.За Бабъла и Аххх ми е ясно те са платени клакьорчета които от години са във форума и вадят някакви статистики които показват колко бил богат българина.Толкова е богат че чак излезе на улиците да празнува.
    Пазара на имоти е умрял отвсякъде.Миналата година беше годината с най малко сделки от десетилетие.
    Колкото и да приказвате лъжи това няма да промени тъжната действителност в България.
    Просто след още една година пак ще четем фалшивите статистики на Аххх,примерите с Америка на балона и хвалбите на кукувците колко имота имат и как могат да чакат вечно поскъпването.А пазара ще е все така умрял защото никой не искал да "подарява" само за двойна печалба апартаменти.
  • 68 куку

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Сульо":

    В това,че имаш жилище никой тук не се съмнява? :) :) :) Само дето сигурно е или делимо на 16-17 части между други наследници и е общо с жена ти, а и предполагам, че и локацията е добра я Бухово, я Златица,я Розино....все приятни дестинации! :) :) :) Хайде сега за жилището разбрахме, кажи за колата как е" стока" и добро вложение.......горе/долу почти имотче?

    Коментиран от #70

  • 69 Иху-Аху

    0 1 Отговор

    До коментар #59 от "1111":

    @59 Недоучило брокерче я ме цитирай кога съм казла, че ще има "вечен спад на цените на имотите"? Кога съм дал цифри?
    Явно си зле и с четенето и с асимилирането! За интерпретирането там си трагичен! Сложно ли ти е? Ако е сложно да госваля то нивото ти?
    PS Не, че нещо ама то от 2008 -2013 все сме си в ЕС, пък цените на доло? Дерективата нещо?! Аха? Свободно движение щеше да е ако е двупосочно, щом излизащите превишават в пъти идващите си е жива емиграция! Сложно ли е или да поясня? Льольо (като ще се обиждаме)...

    Коментиран от #89

  • 70 Иху-Аху

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "куку":

    @68 Пак се самоуборваш за нивото на културата си! Трагедия...
  • 71 Мед. сестра

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "куку":

    @58 Бегай купувай във факултета и успех с търговийката. Ако преди това не са те ограбили, пребили и на.ли 10-на пъти! Иначе има и скъпи имоти.

    Коментиран от #73

  • 72 Владимир Павлов

    1 0 Отговор
    Здравейте на всички!
    До момента моя фаворит е бабъла с изказването "Последно в София средната заплата е 1126 лева за декември 2012. Ако се чудиш защо не я получаваш то е защото средната заплата е средно между 500 лева заплата на вежда и 2500 лева на софтуерен инженер ... капиш? " - което де да беше истина.....
    До #67 - това, за което се чудиш е обвито в мистерия вече 5/пет/ години. И аз съм се чудил, но засега що годе правдоподобен отговор няма, а няма и да има май. Мисля, че с едно мое мнение за хипотетичните печалби и загуби съм доста близо, но както и да е.
  • 73 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Мед. сестра":

    За какво да ме грабят? МНОГОНИКОВ....Това са културни цигани не са от Гълъбово или Чирпан...плюс това всичките работят или имат бизнес шивачи,тапицери,леяри и най-вече са, имотни! :) :) :) та даже и поколението са осигурили с нови къщи и апартаменти.....

    Коментиран от #77

  • 74 куку

    0 0 Отговор
    Каракудата :) :) :) :)
  • 75 Владимир Павлов

    0 0 Отговор
    Здравейте и на клуб 3000 евра!
    Как е ? Цените вдигат ли се вече или ще чакаме още една година:)
    По въпроса със себестойноста на строителството - около 600 евра на м2 за еднофамилни сгради и около 400 за многофамилни, при сравнително стандартно изпълнение. И имайте предвид, че който инвестира 400 за 2-3 години би следвало да продаде поне на 700 за да има някаква нормална печалба /цени без ДДС/. Като говоря за стандартно изпълнение, говоря за качествено стандартно изпълнение, нямащо нищо общо с любимата "стара тухла" на 1111.

    Коментиран от #76, #91

  • 76 Сульо

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Владимир Павлов":

    400 евро/м2 без ДДС за многофамилно ако е завършено и обзаведено с електроуредите!

    Коментиран от #81

  • 77 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #73 от "куку":

    @73 Културни, културни, колко да са културни? Как беше - "добро ниво" или някъде около? Че всички работят спор няма - дилъри, крадци, сводници, джебчии, а и да не забравяме чистотата!;)
    Като те слушам Брюксел с интеграцията ряпа да яде! Ти да не си от "боята", а "французойката" някоя натурализирана алжирка, тунизийка, мароканка? Пардон за "нивото", ама с овцете трябва да блееш за да те разберът, нЪли?

    Коментиран от #78

  • 78 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "Иху-Аху":

    Иху Миху, не съм от "боята" ама съм бивш спортист и съм израстнал и тренирал с такива момчета. Вярно, познавам ги....ама и те ме уважават, нещо лошо ли виждаш в цялата работа?

    Коментиран от #79

  • 79 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "куку":

    @78 В коя работа? В това, че си тренирал с такива или в това, че се мъчиш да омаловажиш проблемите с така нареченото малцинство?

    Коментиран от #83

  • 80 кака кичка

    1 0 Отговор
    Павлов, здравей--всичко, ще се оправи ако бяхме обесили поне един от тия който ни крадат в продължение на 23г
  • 81 Владимир Павлов

    1 1 Отговор

    До коментар #76 от "Сульо":

    :)) Няма да спорим за 5%..
    Между другото купуване на обзаведено жилище е голяма минавка, нали си сещаш с как ги обзавеждат с миле и панасоник:))
  • 82 мая

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "Сульо":

    две години търся малко апартаменче във варна ,и като гледам панели на по 30год и искат по 500е -м ми е смешно и тъжно луда работа
  • 83 АХХХ

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "Иху-Аху":

    Хаху-хиху, аз пък игнорирам постовете ти от 65 нататък, явно си ги писал в несвяст… Преди това виждам, че Бъбъла, Куку и 1111 са ти отговаряли пространно и изчерпателно (за пореден път!!!) на брътвежите за „демографския срив”, „циганизацията”, „емиграцията” и „краят на апаратментите от ниви”.
    Тука само ще допълня, че по въпроса с циганите има и научни изследвания (при това от БАН, също известни с буйните си вежди), където ясно се вижда, че няма дори и ТЕОРЕТИЧНА възможност циганите да станат повече от българите, независимо колко малко деца имат едните и колко много имат другите (освен това средният брой циганета на една ромка от години намалява, защото и те вече се борят за стандарт, както ти подсказа Куку). Преди няколко дни ви цитирах другото изследване (на УНСС – и те вежди по принцип) как България се превръща от нетен донор в нетен приемник на мигранти – емиграцията намалява, имиграцията расте (при това средното ниво на влизащия материал съществено надвишава това на средната родна вежда – отвори статията за „рано е да се говори за поскъпване”, което си е баш „късно е да се говори за поевтиняване” и чети #29). И понеже обичаш примери от махалата и какво виждаш, вземи прескочи до Бургас (почти съм сигурна, че и във Варна е същото), сега, през февруари, и сподели какво виждаш и какво чуваш по улиците – руснаци и руска реч, това виждаш – тия просто се заселват по градовете за постоянно, не само по курортите за лятото.
    А, и като стана въпрос за личните ти наблюдения - на строежа отсреща със срока през 2014 - да не пропуснеш да му наблюдаваш и цените на квадрата догодина. Иначе и аз наблюдавах една табела как я смениха от 900 E/м2 на 1020Е/м2 и на втория път я свалиха, защото квадратите се продадоха. Извън табелите, виждам как за няколко месеца се населиха двете нови кооперации наблизо – първо по-хубавите етажи и изложение, после и другите – не знам дали вече има и два непродадени апартамента в двете блокчета. А строителството ни през декември пак взе купата на Европа по спад. Тук-там останаха по-яките фирми да строят, но те точно затова останаха – защото знаят какво строят и за кого. Докато чакаш цените от 2014, да ти кажа още нещо, което пък виждам аз – виждам 1000 евро квадрата на тапа в центъра (ама леко в тъча му) на голям град в момента – това не са цени на оферти, а на сделки. Няма нужда от много „анализи и прогнози”, за да се ориентираш в обстановката. Там, закъдето се точите (локации, квадратури, качество), спадът свърши отдавна (точно през 2010 – за она с влака от #64), а „объркалите гьола” (яко попадение на Куку) е време да се огледате какво става във вашата си локва, защото и тя май нещо се мъти, ако съдим по имотните сайтове:
    „цените на жилищата (през 2012) в крайни кварали като "Дружба", "Люлин", "Надежда", "Овча купел" са регистрирали макар и минимален ръст. Той е бил съответно с 1,63%, 2,45%, 0,96% и 0,37%.”
    Ако 1,2% е „продължаващият спад” , какво ще е туй плюс 2,45% в Люлин?... Де го чукаш, де се пука... Ей затова не ми се правят прогнози, ха-ха-ха.

    Коментиран от #85

  • 84 АХХХ

    0 0 Отговор
    Апропо никой не ми отговори защо така усилено се мъчите да просветите иначе толкова заблуденият народ? Вариянта "добър самарянин" отпада, та?
    ..............................
    Че не го ли обясявахме вече това няколко пъти?! Хиху, казано е: прост народ – слаба държава. Просвещението ви е жизнено необходимо на веждите. Жизнено необходимо, защото вижда се, след 25 години вие още имате проблем да си направите „цивилизационния избор”. Още не сте разбрали, че безплатни обяди няма и че държавата, за да ви „даде”, трябва от някого да вземе. Още не сте разбрали, че като излезете на улицата, трябва да ревете не за „сваляне на тока и парното, национализация?!, държавни монополи вместо частни?!, смяна на политическата система?!, вкарване на граждани?! в политиката (пък те пак да си стоят граждани?!) „повишаване на доходите” (от държавата!?!?), вдигане на данъците, сваляне на борда... и още един куп дивотии. Не ви стига „просветеността”, за да разберете, че ако, не дай си Боже, и половината от тия глупости се случат, ще има горко да ревете и тогава пак ще сте на улицата, ама срещу тях. Внимавайте какво си (ви внушават, че) си пожелавате, защото пишман ще ставате, да знаеш.
    Та затова „се мъчим да ви просвещаваме”, защото и ние с вас заедно си патим, защото не е лесно да си мълчиш като гледаш как един народ се е засилил да се метне в пропастта, просто защото колкото по-нагоре се изкачва, толкова по-бавен и труден му се струва пътят към върха... Мъчим се да ви просвещаваме, защото още не сте вдянали, че това е пътят за там, където искате да стигнете – „при белите държави”. Защото всичките за Развития Запад бленувате и не виждам мераклии да отлитат с еднопосочен билет за Русия? Като искате резултата на богатите държави, трябва да ви стиска „да си смените чипа” и да извървите пътя в тая посока – към капитализъма (тука има една дълбока тема той пък накъде се е запътил, ама първо азбуката като за вас). Ако сте сигурни, че искате в Берлин, Лондон и Ню Йорк, а не в Москве и в Пхенян, друго трябва да викате по улиците. Трябва да викате за отваряне на входа и изхода на монополизираните сектори, защото само конкуренцията сваля цени, не национализацията. Политическата система няма с какво да се смени, ако сте избрали пътя - демокрацията има нужда да се засили и да се подобри, но не да се сменя. С какво си представяте, че ще я смените?! Като искате нови „граждани” в управлението, направете партии и спечелете изборите – защото гражданинът, като го вкараш във властта, той става чиста проба политик! Като искате граждански контрол, ръчнете законодателната власт да ремонтира законите – за нормативните актове (да се обсъждат предварително с гражданските организации), за защита на конкуренцията, вкл. за публичността на договорите на държавата и общините с частни дружества, за прословутото електронно правителство, за намаляване на регулациите (за сметка на ясни регламентации), за равнопоставеност между по-информираната и по-неинформираната страна при договорите (напр. за банките)... и т.н. Викайте не за по-високи данъци на „богатите” (толкова са малко у нас, че и със 100% ставка не можете да съберете колкото ви трябват), а за бизнес-среда, благоприятна за ЧАСТЕН бизнес и конкуренция – защото държавата доходи и благосъстояние НЕ създава, тя само ги преразпределя от работещите и създаващите към несъздаващите. Там, където ви харесва, двигателят е частният бизнес и конкуренцията, не са държавните монополи и бюрокрацията! Това е простата истина, която първо трябва да усвоите – няма как всеки да живее за сметка на всички останали. Някой плаща сметката и това НЕ Е държавата, колкото и да ви обещават политиците, че ще ви „дадат, осигурят и ощастливят”.
    Тези азбучни истини не ги ли прозрете, тежко й на България...
  • 85 Иху–Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "АХХХ":

    @83 Ооо, како! Липсваше ми! Гледам сменила си плочата? Викаш онази за икономическият възход баш сега не е много удачна?
    Наред са "брътвежите" за чукчита, руснаци, гагаузи, арменци и квито искаш там дето ще дойдат да вдигнат "нивото"! Хаха... Вожда ви викаш неуспя, ама нищо...ще сменим плочата и пак наново? За въпросната сграда цените са известни - все пак се продават и сега апартаменти и изненада! - цените не са по високи от досегашните - ФАКТ! Влака май още чака? А локомотива? Да не е отпатувал и забравил да се върне! Съотнеси 2,46% за Люлин с инфлацията за 2012 и да не се окаже, че си е спад?!
    PS Пиши како, пиши, нищо, че не хваща вяра, поне да се посмея безплатно, че всичко много скъпо и чакаме на вас!
  • 86 Иху-Аху

    0 0 Отговор
    Това 84 не го прочетох, а и нямам намерение. Ти кажи ТВОЯТ интерес какъв е? Общи бла-бла остави на политиците за пред изборите...
  • 87 БАХХХ

    1 0 Отговор
    AXXX кащата брокерка пак е на предната линия в защита на поскъпването.От години вече пее едан и съща статистическа песен и все спад и спад.
    Давай прогнозите за 2013-та целите сме в слух.С колко процента ще е ръста на цените този път?С колко процента ще се увеличи броя на сделките.Давай всички куковци теб гледат ти си им надеждата "веждите" ги обират вече пета година време е за реванш 2000 евро квадрата само кажи кога.
  • 88 ЧНГ...

    0 0 Отговор
    След като цените на недвижимите имоти регистрираха известно възстановяване до средата на януари, те отново поеха леко надолу (с изключение на едностайните жилища) през следващите тридесет дни до средата на този месец, съгласно офертите продава на един от водещите сайтове за недвижими имоти у нас.

    С най-много са се понижили цените на офертите продава при двустайните жилища, където спадът е в размер на 0.9% до средно 721.11 евро за кв. м.

    При този сегмент офертни цени над 1 000 евро откриваме само в пет квартала и това са Лозенец, Център, Яворов, Подуене и Иван Вазов.

    При тристайните жилища спадът в офертните цени е в размер на 0.8% до средно 724.13 евро за кв. м., в сравнение с близо 730 евро преди месец.

    Тук броят на кварталите с оферирани цени от над 1000 евро е значително по-голям в размер на девет. Освен споменатите при двустайните оферти за по над 1000 евро за квадрат има още в Хладилника, Оборище, Мотописта и Изгрев.

    Едностайните жилища се разграничават от негативните тенденции, като при тях през последния месец е регистрирано повишение на офертните цени продава от 0.7% до почти цената на тристайните, или 724.16 евро за квадрат.

    При този тип имоти откриваме и най-високата в абсолютно изражение цена за кв. м. При ниво от 1 300 евро за квадратен метър в Изгрев.

    По отношение на наемните нива тенденциите са разнопосочни. Наемът на едностайните жилища се понижава с цели 7.1% средно за квадратен метър в софийските квартали до ниво от 3.38 евро за кв. м. Леко понижение бележат наемните нива и на двустайните жилища – от 0.6% за последния месец.

    При тристайните се наблюдава напълно противоположна тенденция, или повишение в нивата на наемите от 4.1% до средно 3.12 евро за квадратен метър в сравнение с 3 евро.


  • 89 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Иху-Аху":

    Хе-хе-хе..Абе колко души ползвате този ник бе, ,,възмутените,,..До тук преброих само трима...,,Недоучило брокерче я ме цитирай кога съм казалА,, Ти не си го казала,КИФЛО БАЯТА...Иху-Аху го тръби нагоре и надолу...Като си доядеш баничката в офиса за недвижими имоти,измий си ръцете и веднага бЕгай някоя маникюристка да ти оправи маникюра...Кажи и че искаш ,,френски,, маникюр...така ще можеш да пишеш ,,доло,, с У...както и ,,деректива,, с И (освен ако корена на думата не е ,,дерек,,)...Тези които трябва знаят,че не съм брокер...ама ти откъде да знаеш...нали за първи път влизаш тук със служебния ник на офиса...Като ти чета каруцарския език,аз направо съм аристократ пред теб...А сега ДЕРЕКтно към фризьорския салон...може да ти подстрижат и бретона...Туку виж той се окаже причината за неграмотното ти писане,което прави впечатление не само на АХХХ...

    Коментиран от #90, #94

  • 90 куку

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "1111":

    Абе верно пише неграмотно и е расист, обаче за сметка на това с правните въпроси е "чук"? Наясно е със понятия като: собственост,съсобственост,наследствено право.......всичко! :) :) :) :)

    Коментиран от #93, #97

  • 91 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Владимир Павлов":

    Уточнение: Качествено стандарно изпълнение за повечето хора означава високи тавани,реална квадратура,стени измазани с хоросан от двете страни(колкото и смешно да ти звучи) и най-важното...мечтаната от всички ,,ЛОКАЦИЯ,,...Та поне за София,на тези характеристики отговарят САМО ,,старите тухли,, строени по БДС...В тези райони земя за строеж ЛИПСВА...а ЗЕМЯТА под тези сгради в повечето случаи надхвърля цената на жилищната площ застроена в/у нея...А иначе ти се будалкай със ,,старата тухла,,....това не ми пречи...
  • 92 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "iKonomist":

    1,4 млрд. лв. от чужбина са влезли в България през 2012 г., показват данни на БНБ. В сравнение с 2011 г. те са намалели със 100 млн. лв.
    ---
    Българите работещи в чужбина изпращат пари на близките си в България. Парите, които те изпращат намаляват защото :
    1. Децата на българите работещи в чужбина започват работа в България или отиват при тях .
    2. Родителите на българите работещи в чужбина или отиват при тях, или отиват на още по-хубаво място.
    3. Кризата по света се отразява и на българите - емигранти и те са принудени да намалят помащта за близките си в Родината .
    ---
    Проблемите със сметките, политическата криза, престъпността и лошото здравеопазване ще убеди хиляди възрастни българи да отидат при децата си в чужбина и парите, които изпращат емигрантите ще намаляват с всяка година .

    Ако българите работещи в чужбина не инвестират в български имоти, това е ясен знак, че не възнамеряват да се върнат в Родината .
    Ако родителите на емигрантите продават имоти в България е страшно, защото това показва, че се готвят да заминат в чужбина .

    За съжаление в България няма коректна информация за тези процеси .
    Може би положението е много страшно и политиците не смеят да ни покажат истинската картина на кризата ?

    Ако бъде провален туристическият сезон Лято 2013 ще стане страшно !!!

    [url=http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,2500/Itemid,/]В Европа няма как съседи да откраднат вода, ток и парно, а сметката да бъде разделена на остана
  • 93 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #90 от "куку":

    Ама ти не е лошо малко и да го ограмотиш относно сделките с парцели....Едва ли е виждал нот.акт в/у който стоят имената на двама собственици,а наследниците са 40-50 човека,всеки с наследствен дял в/у 3,57% от сградата(която е с отделен нот. акт) и 1,23% от парцела....В повечето случаи тези хора се виждат за първи път,а така стигаме и до твоята социална роля в обществото..хахахаха....Парите дадени за правен съвет (преди сделка)за мен са най-добре похарчените пари......Защото след сделката хонорарите за ,,вадене от батака,, май са доста повече...

    Коментиран от #95

  • 94 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "1111":

    @89 Алоу...счупи щуромера! казла=казал казлаказала! Пак ли да повтарям, че неможеш да четеш, а си тръгнал и изводи да правиш?! Ненужно е да уточнявам, че грам не ти се отдава! Грешките които наричаш неграмотност (ако направя разбор на правописа ти дали не си и по зле?!) са предимоно от бързото писане и пращането без да си прочитам написаното. За образован аристограт като тебе да пояснявам ли колко е лесно да му направя ена граматическа и правописна проверка в еин обикновен Уърд и после да пейстна написанотои? Кажи ако ти говоря непонятни неща? Боли ме фара за мнението ти за грамотността ми и езика (който вече уточних защо е такъв - с овце по овчо - да ти п*кам на аристократа!). Говорим за цени на НИ или не си забелязал. Пак!!!!! направи догадка и ДАЖЕ си повярва, ама ПАК си леко в лево! Абе аз не ти ли писах да се срещнем да разсееш малко вдъхновението си колко голяма работа си?!
    PS Ствсем нормално като за "високото" ви ниво - на мятащ епитети и кьорфишеци наляво и надясно п*ьо и другият физкултурник и за култура говори....та какво викахте? Боже там квото за версийте....хахахах...
  • 95 куку

    1 0 Отговор

    До коментар #93 от "1111":

    Ти пък? Парцели....къде е виждал парцел, освен нивата с люцерна на комшията?
  • 96 Иху-Аху

    0 0 Отговор
    казла не е казала! Просто не прие ""...
  • 97 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "куку":

    @90 Елементарно, ама от от "нормално ниво" какво да очакваш?
    Расист, чук, още? Не разбрахте, че с елементарните си мисли казани на глас и неистовите напъни да си повдигнете самочувствието "оаквайки" опонента не постигате НИЩО освен да се изложите като, как беше: каруцари? Хахаха...

    Коментиран от #100

  • 98 1111

    0 0 Отговор
    Виж какво...От дядо си знам,че с галоши не трябва да си контактувам...Затова ти казвам: Сбогом, КОЛИБАР !!!

    Коментиран от #106

  • 99 ха ха ха

    1 0 Отговор
    ИХУ ядоса много "интелигентните" собственици на колиби в столицата.Вече се пенят цял ден и не могат да се сетят защо евентуално колибките им не се оценяват по достойнство.
  • 100 куку

    0 1 Отговор

    До коментар #97 от "Иху-Аху":

    Давам Ти елементарен въпрос от който ще разберем колко си в час с цени,имоти,юрисдикция и съответно финансии! Имам наследствено право върху парцел находящ се в гр.София на улица "Буда Пеща" притежавам 1/6 та част от 342 м2.> учредено е право за строеж>има издадена виза за проектиране>и всички съкооператори (освен мен) са съгласни! Въпросът ми е: Колко пари струва моята част по сегашни (кризистни) цени? Давам ти разлка + или - около 20 000е.....действай!

    Коментиран от #102, #104, #108, #114, #120, #145

  • 101 bubblehead

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "бай Манчо":

    бай Минчо, имотите не трябва да растат с по 10% за да са изгодна инвестиция. Много ви е объркано на веждите. Имотите просто трябва да не падат с повече от 4-5% процента на година. ( А те не падат вече две години. ) А ако е станало така че да се очаква под 1% спад на цените ( не дай боже обръщане на тенденцията) имотите са изключително атрактивна инвестиция защото имота си носи от наем само 5%. И ако пък цената му вземе да расте още с 5% вече имаме тия 10% възвращаемост ... ама тогава от инвеститори няма да може да се разминете на огледи веждите ... вервай ми. А ако към 5% от наем добавиш и 10% ръст (както ви се чини на веждите че чак тогава е време за купуваме) то арабските шеихове ще я търсят на картата тая малка и евтина държавичка България да я изкупят цялата... 10% !? Образование е му е майката както ви обяснява госпожа АХХХ .... Чакай бай Минчо 10% ръст и тогава купувай! Ха-ха-ха!

    Коментиран от #107

  • 102 AXXX

    1 0 Отговор

    До коментар #100 от "куку":

    Ей ся може да чакаме от умрел писмо. Направо хвърлям боба, че не са трай наприжениету! Ау, Куку, какво й туй?! Ма боба го показА тоз парцел на калкан между две сгради по 6 етажа... малиййй... Само в тия 20000 с минус показва шанс за Ихчо да не му излезе 7-цифрен отговор. Айде да не са слиса извънаредно, хвърлям пак - за скромния вариант. Е така вече излиза да струва колко една къщурка към 200 квадрата максимум в „южните квартали”, барабар с дворчето полвин декар ... Абе, с две думи, смятай им на родата по 200-300 евро квадрата, взимай ги и бегай.

    Коментиран от #103, #105

  • 103 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "AXXX":

    Тихо! някой подсказва в залата :) :) :)......За къщи,парцели,южни райони ще се изпитваме когато "Факти БГ" благоволят да пуснат тема къщи или апартаменти.....сега продължавам да чакам?
  • 104 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #100 от "куку":

    @100 От елементарният ти пример единственно следва колко си/сте елементарни. Мъчиш се нещо да изпъкнеш или как беше: да "блеснеш"? Дали трябва да знам как се произвежда сиренето за да имам мнение кога какво сирене да си купя и дали си струва на въпросната цена!? Аз нямам скруполи да си призная, че отговорът на въпросът ти не ми е ясен. А и защо да ми е? Ако примерно исках да го купувам или аз го продавах дали нямаше да съм наясно? В смисъл със същият успех можеш да ме питаш кой е шампионът на Мексико по футбол за 2012г. Мога ли да науча - да. Интересува ли ме - не! Какво доказваш? Ами аз да те питам колко струва 365м2 земя трета категория в Горно-нанадолно ще отговориш ли?!?!?
    Факт е, че вместо аргументи сте язвителни и се пробвате да засегнете опонента, което говори само едно - НИЩЕТА! И духовна и интелектуални и въобще....изчерпахте лимита си от простотии. Ще се "видим" при следващата "блага" вест!
    PS Абе не съм бил на ясно...колко да не съм наясно - като да съм наясно с тенденциите вече 3 години за разлика от г"игантите на мисълта" подвизаващи се тук?! Бабъл баце дишай спокойно, не си сам. "1111" ти е достойна конкуренция, а кукуруку да си беше наблягал на спорта?
  • 105 Иху-Аху

    1 0 Отговор

    До коментар #102 от "AXXX":

    @102 Абе стана ясно, че си най-по-по... Да ви задам ли въпрос от областта в която аз си вадя хляба (основната)? Що ми се струва, че ще сте доста по зле отколкото аз по отношение на цените?
    Апропо за брокерче или за покупко продажба на НИ има ли ценз?! Хахахах....

    Коментиран от #109

  • 106 Муха

    0 0 Отговор

    До коментар #98 от "1111":

    @98 На тоя дядо му е ходил само с ботуши от крокодилска кожа!
    Държиш се като ощипана мома пич! ГоУем си! Мухахаха...
  • 107 истината

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "bubblehead":

    Балончо като ви гледам образованието и на теб и на АХХХ и на другите продавачи ми става ясно защо даже и веждите не можете да излъжете да купуват.
    Ако вземела да расте цената.Ако вземе да пада тогава какво?
    Пак да купуват.Значи теб ако питат винаги да купуват.
    Тези 5% дето щели да ги вземат от наематели те си ги вземат и сега от лихва без да се разправят с ремонти с некоректни наеметали и т.н.Дай някоя друга зарибявка ,че на тази и децата няма да се вържат.
    Шейховете до сега да са купили всичките бараки,които се застроиха барабар с панелките и да ги дават под наем.
    Чакайте балоне да дойдат шейховете,руснаците,марсианците и всички останали да ви вдигнат цените.
    Вярно от образование имате нужда да ви дойде малко акъла ,явно 5 години не ви стигнаха да разберете.
    Тарикатите ви го набутаха до 2008 ма година и сега ще ахххкате и охкате по форумите в очакване на някакво 1% поскъпване.

    Коментиран от #116

  • 108 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #100 от "куку":

    @100 Явно си много в час, та да те питам: Жената придобива имот след брака и е на нейно име. Значи мъжът няма право в/у половината, а най ммного само иск да предяви, нЪли?
    Е, явно си по наясно от нотариус с 15г стаж.... Хахах..."Чук"? Гек? Хахаха...

    Коментиран от #110

  • 109 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #105 от "Иху-Аху":

    Имаш достатъчно информация,сайтът,спорът и статията са за ИМОТИ! Аз не пиша в сайт по Твоята професионална насоченост??? Ти пишеш в сайт за ИМОТИ,изказваш мнение.....Значи спориш за материя,която не познаваш дори бегло? Какво има повече да обсъждаме с Теб? Дадох Ти елементарна задача с приблизителен отговор (не точен) и пак се изнерви до краен предел........Опитай пак, отговорът е много лесен за човек интересуващ се на средно ниво.....

    Коментиран от #118

  • 110 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #108 от "Иху-Аху":

    А добе че се "напъна" да разлистиш кодекса :):):) Значи утре по- някое време може да измътиш и отговор на елементарната задача!
  • 111 мнение

    1 0 Отговор
    Според мен имотите и тази година ще продължат да поевтиняват.Няма платежоспособно търсене.Дори самото задържане на същите цени е поевтиняване защото инфлацията и без това обезценява всичко с 4-5% годишно поне.
    Всеки да си прави изводите дали да рискува с покупка в този момент и на тези цени.
  • 112 Веска Минева

    1 0 Отговор
    Като се има предвид бедността на народа и голямото предлагане на имоти ,по всякакъв начин ,и от фирми и собственици,няма как да не падат надолу цените!!!!!А като се види обява от собственик -извода какъв е?-ЧЕ Е МНОГО НА ЗОР !!!!
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Владимир Павлов

    1 0 Отговор

    До коментар #100 от "куку":

    :)))
    На Будапеща и Клокотница - 2000е
    На Будапеща и Родопи - 10000е
    На Будапеща и Поп Богомил - 20000е
    На Будапеща и Дондуков - 40000е

    А най-показателно е изречението "и всички съкооператори (освен мен) са съгласни", тук личи шопската култура. Ти май си най-голямата вежда тук а?
    Една история за такива като теб, от зората на демокрацията:
    Жена се обажда в радиото и казва плачейки: -Тук не можем да спим!! Таксиджиите ни пречат - докато ние спим те работят и печелят...
    Дано си ме разбрал.


    Коментиран от #115

  • 115 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #114 от "Владимир Павлов":

    Що "дъниш" четата бе панчеревски? Теб нищо не съм Те питал, с Теб ще се изпитваме,когато пуснат статия за къщи,парцели в южни райони! :) :) :) :) П>С. Не е в "Драс маала" в "Мерджан маала" се намира парцела.....Подценяваш ме! :) :) :)
  • 116 bubblehead

    0 0 Отговор

    До коментар #107 от "истината":

    ахххкате и охкате по форумите в очакване на някакво 1% поскъпване.
    ---------------------------------------

    нищо не чакаме байно вече след като миналата година паднаха цените със само 1.4%. От тука чакаме наема да платите на първо число и още чакаме да видим каква ще ви е реакцията на намаляващите лихви ... Един вид кой първи ще мигне чакаме. ха-ха-ха! И да не стане като оня шопа дето нема, нема па по едно време направо като си е..а м....та ... ба-ха-ха! Питай всеки овчар може да потвърди че с овцете така стоят неща мда ... ха-ха-ха!
  • 117 :))

    1 1 Отговор
    Живота е жесток , особено за продавачките на имоти :)
    Гладен брокер , 2008 год. сънува :)
  • 118 Иху-Аху

    1 0 Отговор

    До коментар #109 от "куку":

    @109 Изкукал, аз когато е трябвало където е трябвало изпитите съм си ги взел и то подобаващо - имам и документ! Да не те комплексирам излишно, ама е в материя която и да искаш няма да усвоиш!;) Ти какъв се явяваш тука та се мъчиш да казваш кой къде има право да пише? Къв кодекс съм чел бе с*лски бек? Нали като отидеш да се изповяда сделката нотариуса ги казва тия работи. Ти уж със сделки се занимаваш и това незнаеш. Казваш, че съм изнервен - ОК, ако ще ти помогне да заспиш. Иначе с накърненото си комплексарско его ще ти трудно - разбирам те. Повтаряй си, че нищо не ми е ясно - помага ли ти? А да си продадеш кенефа дето ти застоява? Струваш ми се напреднат? Изненада куки, изненада - пак гореща супа за вас! Приятно духане! А и четете бе хора, четете, това общата култура за нищо я нямате!
  • 119 Не че нещо, ама

    0 0 Отговор
    Статията не е ли Мнението на ЧИТАТЕЛИТЕ за цените на имотите?


  • 120 Трън

    1 0 Отговор

    До коментар #100 от "куку":

    @100 Ако съм ти съкооператор щеше да ме търсиш да подпишеш, че си съгласен!
  • 121 Муха

    1 0 Отговор
    Защо като става въпрос за цени на имотите говорите за София?
    В другите градове имоти няма ли? Там цените не се ли променят?
    Ще ми помогне ли някой с въпроса: Баба ми има каменна къща с тоалетна на двора в село Жребичко. Колко да и искам?

    Коментиран от #122

  • 122 последен влак

    1 2 Отговор

    До коментар #121 от "Муха":

    За София говорят защото там са наследили от предците си от шоплука по някой коптор от соц време или някоя 20 и някоя част от дворче и с една продажба искат милионери да станат.Само във Варна имат конкуренция от гагаузката интелЕгенция,но и там не им върви с продажбите.
    Гледам все с чужбина се сравняват то Америка,то Европа,то Австралия за нищо ги нямат.
    Е па то София същата като Париж и Лондон.Оти да не сакаме същите цени.Веждите нямало къде да идат, да купуват щото поевтиняването вече само с 1% годишно и след дестина години може да почне и покачване с 0,1%.А лихвите само 5% били направо нищо сравнено с -1% спад в цените.
    Купувай народе щото балона се е набутал здраво и вече пета година чака да си изчисти коптора в "Меден рудник" за да има за ипотеката в Америка.Купувай щото"Куку" вече не издържа да го обиждате с ниски оферти за наследството му.Кви са тия шъ строят кооперации без да го питат.Я контра веднага.Аз може да не е*а ама ще преча.Това е девиза на такива кто него.
    И Аххх не забрявайте тя толкова статистики ви изписа колко сте богати как ви расте благосъстоянието под благия поглед на Дянков и сие.Е как да не купуваш при такива продавачи.Цяла галерия от образи герои на нашето време.Вече почнаха и изпити да провеждат в сайта и да определят кой може и не може да пише.
    Колко години стана повтарят мантри за покачване а вие все не ги разбирате и от година на година по малко купувате.
    Давайте имоти не останаха имало само към 150 000 празни в София.Банките ви чакат 10% лихва по ипотека такава промоция няма по света.От качествени по качествени имоти с перфектна инфраструктура.Не знам какво още искате.
    Давай народе последния влак тръгваше 2010-та година , но специално за вас балона го задържа вече 3 години.
  • 123 bubblehead

    0 1 Отговор
    АХХХ, погледни тоя анализ. Според мен много интересен има и много данни интересни ... малко са по-тъмни краските като за мен , но в никакъв случай доктор по икономика Красимир ...

    http://www.economonitor.com/edwardhugh/2013/02/24/the-shortgage-of-bulgarians-inside-bulgaria/

    Коментиран от #157, #158

  • 124 куку

    0 0 Отговор
    Добро утро! Всъщност в задачата умишлено допуснах юридическо несъответствие с идеята, че някой ще го забележи??? Уви! Всички "специалисти" се хванахте за обструкцията,което от своя страна ясно показва "липсата" на интерес към имоти от ваша страна.......По Вашата логика: Де факто аз правя услуга на своите съкооператори, защо трябва да се ангажират със строежи при такъв "явен" срив на цените в сектора? Така драги "специалисти" цените според ТЪРСЕНЕО ! :) :) :)

    Коментиран от #136

  • 125 гост

    1 0 Отговор
    Населението намалява, следователно и жилища няма да са необходими.
  • 126 за статията

    1 0 Отговор
    Пет години не им стига спад трябват им още пет за да позабравят балонените времена притежателите на имоти.Не могат да осъзнаят , че тогава цените бяха ненормални и за това стана тази криза.Нищо времето лекува спадът на цените и инфлацията постепенно ще свали цените на "инвестициите" им къде закупени къде наследени до нормалните нива.
    Това е положението,докато продавачите не се вразумят пазарът няма да излезе от застоя.
  • 127 Бъдещ продавач

    0 0 Отговор
    В най-скоро време се очаква банките да вразумят копувачите! За моето тухлено жилище във Варна ще търся поне 1500 на кв.метър

    Коментиран от #129

  • 128 bubblehead

    0 0 Отговор
    Едномесечните протести и хаоса от "улицата"пуснаха на пързалката цените на имотите,а банките надуват лихвите по кредита.Мисия"моят дом" невъзможна!
  • 129 мнение

    0 0 Отговор

    До коментар #127 от "Бъдещ продавач":

    1500 лева квадрата е горе долу нормална цена може и да го продадеш.

    Коментиран от #130

  • 130 Бъдещ продавач

    0 0 Отговор

    До коментар #129 от "мнение":

    Категорично-не по-малко от 1500$

    Коментиран от #131

  • 131 мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #130 от "Бъдещ продавач":

    Трябва да ти е много специален апартамента защото във Варна има оферти по 500 евро квадрата даже и в по централните части.

    Коментиран от #132

  • 132 Бъдещ продавач

    0 0 Отговор

    До коментар #131 от "мнение":

    Аз съм оптимист.Ще чакам
  • 133 мнение

    1 0 Отговор
    Някои чакат вече 5 години щом можеш чакай.
  • 134 Кастиел

    1 0 Отговор
    "Паника: Англичани разпродават имотите си в Банско по 200 евро за квадрат"
    Така, така, чакайте след 1-2 години да видите какво ще стане, като всичко живо започне да продава и да се изнася. Гаранция ще сме свидетели на апартаемнти в центъра за по 300 евро квадрата.


    Коментиран от #143

  • 135 .............

    1 1 Отговор
    Последствията от испанския жилищен балон:

    3 милиона празни къщи по бреговата ивица. 800 нови голф игрища, консумиращи същото количество вода като 16 милиона души. Испанската централна банка продаде голяма част от златните си и валутни резерви и държавният дълг достигна 106% от БВП.

    Бързо нарастване на безработицата.

    Повече от половината агенции за недвижими имоти фалираха.

  • 136 Трън

    1 0 Отговор

    До коментар #124 от "куку":

    @124 С писаното от теб единствено става ясно, че си лично ангажиран със случая. Как това те прави компетентен по всички имотни въпроси? Ако някой търси или продава 2-3 стаен апартамент, живо се интересува от цените в момента и евентуални тенденции също няма да е запознат с това което казваш. Прави ли го това не наясно с това което го интересува? От писаното от теб разбирам, че се мъчиш да вземеш максимума за това което си наследил и все още не ти се получава. Търсенето май не е особено голямо. В противен случай нямаше да ни занимаваш със свойте проблеми?

    Коментиран от #141

  • 137 Муха

    0 0 Отговор
    Някой специалист по моя въпрос?
  • 138 Психоза Масова

    0 0 Отговор
    АХХХ, последен влак, Вие пукнахте балонената глава на куку:)
  • 139 ценоразпис

    0 0 Отговор
    Ей клуб200Е.Измамници.Защо вдигате цените на 300Е;500E;750E та чак и на1000Е.Какво се е променило че си повдигате веждата?
  • 140 промоции 2013

    1 0 Отговор
    Нищо не се е променило англичаните си продават по 200 евро в Банско ако искаш купувай.Тепърва предстоят промоциите за хората с кеш ще има приятни изненади.
  • 141 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #136 от "Трън":

    Ako прочетеш и вникнеш в това,което съм написал ще видиш, че въобще не е мой проблем? Ако беше проблемен имот отдавна да съм се разделил с него....още преди скокове и спадове? Ти май също не познаваш района и говориш на изуст? Или пък сега ще кажеш: Няма купувачи? :) :) :) :).......аз коментирам по презумция, какво ме интересува дали някой си търси двустаен в Обеля (примерно)? Който търси ще си намери.....мен това какво ме бърка? И къде съм споменал, че съм го наследил....може да съм го купил? Чети бе Трън, не дрънкай глупости от рода на: "Ако аз ти бях съкооператор"? :) Ами стани ми бе, кой те спира?

    Коментиран от #144

  • 142 бг пазар

    1 0 Отговор
    Следващите 5 години покачване няма да има.Няма кой да купува просто.Населението намалява и обеднява.Трябва банките да създадат нова психоза но едва ли ще го направят защото това ще засегне и тях.На когото му трябват пари ще продава защото близкото бъдеще няма да му донесе по големи доходи от имот.
  • 143 съгласен

    1 0 Отговор

    До коментар #134 от "Кастиел":

    Вече има проблясъци по 350 евро квадрата и в София.Тепърва ще става забавно когато имотковците осъзнаят че 2008-ма няма да има отново.
  • 144 Трън

    1 0 Отговор

    До коментар #141 от "куку":

    @141 Баце как беше шопската: мразим да мислим, ото шъ го измислим! Не се халосвай, кви райони кви 5 лева, та аз дори не съм от София;) И оти да ти ставам съкооператор? Добре съм си без съ.
    Намеквам, че ако знаят как ще те "склонят" бързо, лесно и забележи много по евтино, отколкото да ти ходят по гайдата.
    За всеки пътник си има влакове, остава да си прецени кой какво печели/губи от чакане/нечакане. Щом не ти е проблемен дръж го.
  • 145 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #100 от "куку":

    @100 "Имам наследствено право върху парцел находящ се в гр.София" - НАСЛЕДСТВЕНО!
    @141 "И къде съм споменал, че съм го наследил....може да съм го купил? Чети бе..." - ЧЕТИ БЕ!?!? Мило да ти стане...
    Куку да не изкукваш?

    Коментиран от #147

  • 146 куку

    0 1 Отговор
    Трън! Не е роден още този,който ще ме склони по (другият начин)? Не бяха комунисти, не бяха мутри.....пък имотът все си държи цена и то сериозна "Баце"? Баце съм Ти със сигурност.....и на възраст и на имане, на отстояние в Европа и на ИНТЕЛЕКТ най - вече! Тъй, че: Спестявай си провинциалните заключения и по-кротко....щото и ти нищо не разбираш от материята, пък после плачеш: Сккъпоооо, нищо не мога да да купя,нищо не става......Първо. работиш! Второ.събираш пари! Трето. мислиш.....после говориш за имоти? Това е, нищо лично (както го приема Иху, Миху)....Ill contadinio non pue diwentire gentuliomu!

    Коментиран от #150

  • 147 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #145 от "Иху-Аху":

    Тъп? Ако е било срещу гледане или......какво е правото/кое има по-голяма тежест? Ще взимаш втора диплома ли? Освен от ТОХ а,,,:)

    Коментиран от #148

  • 148 Иху-Аху

    1 0 Отговор

    До коментар #147 от "куку":

    @147 Палячо? Каквото и да е, ти си писал "наследствено". Никой не е длъжен да гадае (боба е по вашата специалност!) какво си имал предвид или всички възможни юридически вариации. Като се сетя и за убедеността ти "само иск" и си ми ясен. Апропо имам минимум 4 дипломи... Ти до толкова можеш ли да броиш?

    Коментиран от #149

  • 149 куку

    0 1 Отговор

    До коментар #148 от "Иху-Аху":

    Е и Ти казваш: На жена ми е, пък не поясняваш дали бракът е: граждански,църковен или само съжителство? ама и в 3 те случая имаш право само на един ИСК.....нямаш де юре НИЩО? Или си вписан в нотариалният АКТ, или нямаш НИЩО....това е?

    Коментиран от #151, #152

  • 150 Иху–Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #146 от "куку":

    @146 Евала за поста. По комплексиран (интелект?) нямаше как да сътвориш! Изкара се дисидент, активен борец против мутрите и там още - абе не се е родил. Хахаха... Бай бабо, да не смениш плочата и тонът ти да е минорен. Това "със сигурност" боба ли ти го каза? Имане, възраст, ИНТЕЛЕКТ - респект! Хахаха...
    Ама това друг освен тебе знае ли го? Има едни дето се мислят за Наполеон и нищо не може да ги убеди в противното, психиатрите какво казват? Хахаха...
    Първо, второ, трето...това да не ти е менюто в стола на спортният лагер?! Доста хора работят и са работили и мислят (хем и не са спортисчета с "добро ниво" на културата" и пак нещо точка 2 не им се получава. И гледам пак се пънеш да казваш кой какво и кога има право да говори. Не ти ли е ясно 1. Демокрация сме 2. И 1/6 част наследствена от курник на село да има пак има ИМОТ и защо да не говори? 3. Нещо против провинцията ли имаш? Да не си 332-ро поколени кореняк?
    Нищо лично! ;)
  • 151 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #149 от "куку":

    @149 Казал съм каквото е трябвало! Че е на жена ми! Ако съм искал да изтъкна, че имам защо да го казвам! МОжеш ли да го провериш!?!? Това, че вие почвате да разсъждавате по въпроса си е ваш проблем!
  • 152 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #149 от "куку":

    @149 Съвсем се омота. Точно де юре имам! Наследниците къде са вписват?

    Коментиран от #153

  • 153 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #152 от "Иху-Аху":

    В, удостоверение за наследници :) :) :) и това не знаеш!

    Коментиран от #159

  • 154 криза

    1 2 Отговор
    В момента е по изгодно да се живее под наем.За да има интерес от купуване трябва цените да паднат още.Така че не мисля че скоро може да се очаква поскъпване на имотите , те и така са недостъпни за масовия потребител.
  • 155 имигрант

    0 1 Отговор
    Най-ниските цени на недв.имоти в Евр. съюз за сега са в Б-г. Мислите ли че у нас където всичко е на европейски и дори по- високи цени тези на недв. имоти ще останат на това ниво? Много наивно е да се мисли това! В една Чехия и Словакия цените варират от 2000 до 2500 евро за кв. м.жл.площ.В момента когато еврото стане и наша валута цените ще станат на нивото от преди кризата но с тенденция за около 1 год. да се удвоят! Ако ви прави впечатление сега се продават апартаменти с много ниско качество, истинските играчи си държат непродадените жилища изчакват и знаят защо!

    Коментиран от #170

  • 156 reality

    1 1 Отговор
    Най ниските цени и най бедното население.У нас цените на стоките са на европейски и над тях цени а заплатите са в пъти по малки. Това води до ниска покупателна способност на каквото и да е.Както вече се каза по изгодно е да се плаща наем отколкото да се купува при тези цени и лихви по кредити около 10%.
    А еврото скоро няма да стане наша валута.
    Така че отговорът е да,цените ще си останат на такива нива още доста дълго време.
    Тези неща,които говориш ги говореха и през 2008-ма,но както виждаш цените са поне 40% надолу от тогава.А се продават апартаменти с ниско качество защото 80% са такива.
    Истинските играчи си продадоха скъпо през 2008-ма и правят други неща с парите си,когато дойде време и цените на имотите са на дъното може и да купят за да издоят за пореден път наивниците.
  • 157 АХХХ

    0 0 Отговор

    До коментар #123 от "bubblehead":

    Bubblehead, благодаря за четивото (личи, че не е от д-р Красю). Няма да се стърпя и ще споделя някакво мнение, предимно защото може да е от полза на някоя отчаяна от демографията вежда. :)
    Авторът явно е решил да акцентира върху демографията и поне в едно смятам, че е напъло прав – че статистиката трябва да се впрегне по-сериозно да я отчита и да я изследва в дълбочина, особено структурата и динамиката на емиграцията. Иначе мисля, че малко е пресолил. Веднага се сещам за Естония с нейните 1,3 милиона население, на която не й пречи да има ръст на БВП от 7,6% за 2011, въпреки че за 20 години населението й се е стопило с 20%. В Германия миналата година също отчетоха най-ниската раждаемост от 1945 насам. В Западна Европа имиграцията превишава, но те пък се оплакват, че им се натоварва трудовия пазар и социалната система, защото се влива доста некачествен „материал”.
    Наистина е проблем застаряването на населението у нас заради растящата социална тежест, но това е в цяла Европа, и навсякъде част от решението е вдигане на пенсионната възраст, която у нас пък е може би най-ниската в ЕС (това не пречи на комунягите пак да обещават пенсиониране веднага след излизане от пубертета).
    Дори само със себе си да се сравняваме във времето, емиграцията си върви от 1989 без да спира, което не попречи на благосъстоянието да се вдигне два пъти и да имаме десетина години с растеж по 5-6%. Не виждам демографията като внезапна причина за забавянето през последните 4 години, нито пък като определящ фактор за евентуална бъдеща продължителна стагнация.
    Заспалото вътрешно потребление също не е от демографията – авторът Едуард правилно е надникнал към банките и е видял свитото кредитиране, но е пропуснал и 15-те млрд нови спестявания, натрупани в кризата, с темпове, яко над тези по бума – при 12 млн депозити явно спестителите не са се свършили, съответно и потребителите.
    Това, което се промени в България с началото на кризата, е внезапният убийствен скок на реалния лихвен процент и всмукването на ликвидността от икономиката в банките. И докато Кругман в препратката говори за ликвиден капан и отрицателни лихви, ние си имахме двуцифрен реален лихвен процент през 2009 (директно след минус 5% през 2008) – всяка икономика ще колабира при такъв шок.
    Така че, не е демографията, която сви потреблението и не е липсата на трудоспособни предприемачи, която сви вътрешните инвестиции у нас.
    Още по-трудно се вижда връзка между демографията и салдото на текущата и на финансовата сметка в ПБ. При бума просто имаше повече потребление, включително и на внос, т.е. търговски дефицит, компенсиран от по-добра финансова сметка. Сега имаме „отлив на капитал” по финансовата, за сметка на по-добро търговско салдо – закономерност на цикличното ик. движение, а не следствие от лошата демография.
    Същото важи и за растежа - и текущия и прогнозния. Все пак за разлика от доста европейски страни имаме, макар и малък, положителен растеж, въпреки че безработицата е два пъти по-висока от 2008. Което значи, че с малкото работеща демография получаваме подобряващ се резултат - производителността на един работещ расте, с нея и ефективността и конкурентоспособността. В тоя ред на мисли, не е голяма загуба, ако тези, които не могат/не искат да работят тука, да излязат на „свободния европейски пазар” примерно и вместо да получават помощи, да връщат евра в родината. С пенсиите ще има трудности, но това е положението – комунистите ги излапаха. От тук нататък трябва растеж, приходи в бюджета и пенсионна реформа. Пък и както казват и Едуард и Кругман, и Рубини, ние можем да си позволим още малко дълг. А поне теоретично, за разлика от плаващите курсове, при фиксиран курс фискалните стимули могат да имат реален ефект, евентуално.
    Този Еди, малко вежда ...
  • 158 АХХХ

    0 0 Отговор

    До коментар #123 от "bubblehead":

    Сега, аз прегледах и препратките за Япония, и така, както днеска трепя едни вируси, ще се закача малко и с Кругман. Значи, при цялото ми уважение (за межд. търговия доста нещо научих от негови учебници), скромно ще се усъмня, че Япония ще я оправи по-яка монетарна експанзия в комплект с фискалната. Особено при техните дефицити и дълга два пъти колкото икономиката им. Може да излязат за малко от „ликвидния капан”, но Кругман със сигурност знае, че инфлацията има стимулиращ ефект, но само ако е изненадваща за публиката, затова и ефектът е временен (около 3-4 години макс.) – докато се настроят очакванията към новата инфлация. В тази ситуация, ако безработицата е била близко до естествената преди стимула, крайният резултат е, че реалният сектор се връща пак там, но инфлацията остава. Следващ стимул означава нова парична експанзия и пак същото. И така – по спиралата. Фискалните стимули са ясни – от хронични дефицити – към растящ дълг. Така намаляващите работещи японци освен многото пенсии имат да плащат и лихви по дълга.
    На мен по-ми допада обяснението на други нобелови лауреати, че пролемът с дълговете, дефицитите, кризата и слабият растеж не дойде от недостатъчни фискални и монетарни стимули, а обратното – от прекаляване с тях, за да се поддържа на изкуствено дишане т. нар. социална държава. Точно този „идеал” скрои кофти демографски номер и на Европа, като привлече милиони, навити да цоцат социални благини, вместо да заложи на добрия стар отворен конкурентен трудов пазар, където разходите са за заплати на производителен труд, а не за помощи на социално слаби.
    И на Япония това й е големият проблем – социалната държава с огромните разходи. Демографията само задълбочава и ускорява проблема. Япония има един промишлен сектор, който прогресивно губи конкурентност, и нищо перспективно, което да го замести (сектор услуги им е два пъти по-неефективен от американския), а Китай, Корея и Сингапур й дишат във врата и творят азиатски чудеса (обаче без социалната държава). Част от японския социален идеал е заетост за всички до старини, което се постига с яки субсидии за поддържане на излишни работни места и безработица, три пъти по-ниска от естествената. Така, пенсионните фонове на поколението от бейбибума след войната са похарчени за социализъм и сега намаляващият брой работещи трябва да плащат пенсиите на родителите си (като у нас) чрез преки данъци по прогресивна данъчна скала. Хубавото е, че в края на 20-ти век раждаемостта им много е намаляла и се очаква до 2020 да станат към 100 млн от 130 млн сега. Природата си знае работата, така да се каже... Спирам. :)

    Коментиран от #167

  • 159 Иху-Аху

    1 0 Отговор

    До коментар #153 от "куку":

    @153 "Или си вписан в нотариалният АКТ, или нямаш НИЩО" Излиза, че или според извънредно начетеният ИНТЕЛЕКТ куку удостоверението и нотариалният акт са едно и също (не са;)) или
    според теб тези вписаните в удостоверението за наследници нямат "НИЩО"?! Мда... Нямам какво да кажа, когато фактите говорят (не в твоя полза) само изкукуригалите не си мълчат (Наполеон?)! хахаха...
    PS А ако имам генерално пълномощно и ме няма в никакъв нотариален акт, явно пак нямам нищо! Ама дай боже всеки му такова нямане! Хахаха....

    Коментиран от #161

  • 160 Иху-Аху

    0 0 Отговор
    Аххх адмирации за последните ти постове, макар че имам свойте коментари. Няма да ги пиша защото е далеч от темата, но ако има подходяща ще се погрижа. Тук само ще кажа, че правилно отбелязваш: "Не виждам демографията като внезапна причина за забавянето през последните 4 години, нито пък като определящ фактор за евентуална бъдеща продължителна стагнация", НО тук става въпрос за влияние в/у цените на жилищата.
  • 161 куку

    0 1 Отговор

    До коментар #159 от "Иху-Аху":

    Много време Ти отнемат консултациите, надявам се , че не плащаш???? :):):):) Всъщност при положение, че не си виждал имот с цена по-висока от 300е за м2 какво ли има да обсъждаме......освен ако не кажеш директно колко струва в момента един м2 в центъра на София?......П>С не се подмазвай на АХХХ става смешно.....

    Коментиран от #163

  • 162 Иху-Аху

    0 0 Отговор
    Аххх (не се сдържах) гледам наблягаш на производителността (принципно си права), но искам да чуя мнението ти за типично българското: "Те ме лъжат, че ми плащат, а аз ги лъжа че работя".
    В смисъл нежеланието на работника да работи или нежеланието на собственика да плаща води до ниската производителност? В смисъл един и същи човек тук е с ниска производителност, а като емигрира се реализира? И пак в този ред на мисли в западна фирма в Европа разходите за работна заплата са най-голями заедно с разходите за суровини/енергия/машини. А тук въпреки значителното им нарастване напоследък, все още са много по малки (дори в пъти). В смисъл кой би емигрирал при 1000евро тук?
    И преди съм казвал, че трябваше ако ще и с цената на дълг да се работи за вдигане на възнагражденията пък ако щеш и само на така наречените от теб "работещи". Гледам, че го допускаш като вариянт, а преди толкова хвалеше стрикната финансова дисциплина. Все пак като не става по един начин се търсят вариянти...

    Коментиран от #171

  • 163 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #161 от "куку":

    @161 Куку ами аз си движа задачите. Нали не мислиш, че вися като сопол по цял ден (ха познай като кой) тук и чакам поредната ти "гениална" мисъл? Колкото до какъв имот съм виждал - боба ли ти го показа? Пак греда, куки...пак греда....
    Относно "подмазването" - ревнуваш ли?! Хахахах....
    Сериозно - и слепец вижда разликата м/у предишните и с доста доза тенденциозност постове и сегашните и 2! А ти???!
    Пък и от житейски опит знам, че подобно изказване от теб означава смо едно - искаше ти да се подмажеш, ама се почувства изпредварен?! Недей. Просто за пореден път бъркаш каквото ти се превижда на изкривеното мислене с какво е в реалност! Надявам се схващаш какво казвам!?
  • 164 Иху-Аху

    1 0 Отговор
    Всъщност се замислих какво искаш да кажеш с "при положение, че не си виждал имот с цена по-висока от 300е за м2 какво ли има да обсъждаме......освен ако не кажеш директно колко струва в момента един м2 в центъра на София?." Ами драги жилището в което живея не го ли виждам? Не е в центъра, ама пък да е под 300е за м2 си е прекаленно тъпо изказване дори и за изкукал. Колко струва м2 в центъра на София? - С този въпрос правиш конкуренция на Сашето от комиците. Поясни под имот какво разбираш - парцел, жилищна сграда, стара, нова, ремонтирана, неремонтирана, обзаведен, необзаведена и т.н. и т.н. Доста тъп въпрос. В смисъл и килото сирене не е с една и съща цена пък дори и в един и същ магазин. И пак някакви опити да се изпитваме...защо куки? Защо? Да блеснеш? Ок - незнам! Спи спокойно вече и не ме занимавай с глупости, доста време отделих на вятъра и без това...
  • 165 Иху-Аху

    0 0 Отговор
    Куки я да видим: влизам в имот.бг, търсене в продава, гр. София, район Център, маркираме жилищата, офисите, атилиетата, етажите, къщите и т.н. до парцелите (без магазини, заведния и т.н. и гаражите) и какво излиза: "Средна цена на кв.м: 856 euro."
    Ако си решил да ме изпитваш ще се наложи да се понапънеш да ме затрудниш, за сега само ме разсмиваш...
  • 166 Иху-Аху

    0 0 Отговор
    За 8 минути включително с писането на поста нали пак няма да кажеш, че съм се консултирал? Смешко....
  • 167 bubblehead

    0 1 Отговор

    До коментар #158 от "АХХХ":

    АХХХ, сещаш се съвсем нарочно хвърлих тоя линк защо тука стана като махленска седянка или ако щеш борба с прасе в кал...
    За мен тоя анализ беше интереснен най-вече че случая на България вече се забелязва и в чужбина от сериозни анализатори . И друг път съм казвал че матеряла у нас ще напише глави от икономическата история. Забелязва се отвън защото България е оутлаер - ( извун нормалните тенденции) където и корелация между причини и следствия се вижда че се губят ... Интересно е че данните тук се вижда в ретроспекция вече от 10-тина години , инак аз знам почти всички тях като днешни цифри, но тенденциите са интересни.
    Много нагледно се вижда и кои са причините за кризата у нас . На едната графика се вижда как въпреки че износа расте ( дори при криза по Европа - най-големия ни търговски партниор) то вътрешното търсене просто изчезна . Тука е темата за откачането на причини и последствия. Докато расте износа , българина вместо да си помисли че българската икономика е конкурентна и стабилна без структурни проблеми - абсолютно директна връзка има, то той горкия завърза кесията и я метна на тавана щото няма да я ползва две-три години щото идва криза и тя кризата дойде ... Инак казано потреблението потъна и продължава да потъва ( според графиката) както никъде по света вероятно ... Тука горкия западняр няма как да разбере истинската причина и повтаря мантирите за замразените доходи, очевидно попил официалната пропаганда от наши медии , и не си е направил труда да сложи една хубава графика показваша сериозния ръст за доходите за да разбере че намаленото потребление е само резултат от сгрешена психология...
    Другата причина за кризата са банките естествено. Вижда се от друга графика как кредитирането пресъхна сякаш идва края на света. Банкови вежди, някой? Не разбирам логиката на банките да обезкървят без кредит една конкурентна икономика, докато наливат пари в един неефективен разсипнически корпоративизъм на запад!?
    Намаленото потребление се компенсира с ръста на износа и се вижда според автора една много посредствен ръст на БВП за близко будеще. Съгласен съм, че при намаляващо население голям ръста на потребление и оттам на БВП е трудно постижим , но пък си мисля къде бяха тия български икономисти преди 2008 да обяснят на тоя прост народ че 6% при намаляващо население у нас е същото като 8-9% в Индия и Китай с увеличаващо се население!? Тоест няма по-бързо оправяне никъде и лумпените да не бързат да си драскат клечката... . Къде бяха тия? Развитие с над 6% ръст у нас преди кризата беше грандиозен успех, но почти никой у нас не е наясно и не говоря за веждите, тия не знаят на кой свят са, дори нормални хора не знаят захсто не са чули ( а не всеки е икономист да разбира) , дори привърженици на ГЕРБ и преди това на БСП не го разбират ... Комуната на Станишевите крадци също има заслуга че поне не обърна колата тоя път като Виденовите крадци-некадърници... Извора на българското черногледство се подхранва че никой от разбиращите в тая държава не смее да буде осмят от стадото и да каже нещо положително....и така си вървим добре се движим във влака за богатия свят ама конспирацията твърди няма давижение само Бойко създава илюзия като мести дърветата пред прозореца...
    Днес гледам от младите икономисчета- Ганевци и Ангеловчета ( без доктор Красю разбира се) им идва акъла на място да говорят че България нямаше как и няма да бъде втора Гърция , и днес са почти като народни будители, но през 2008 бяха първи вежди и вече максималните поражения на икономиката от раздухването на очаквания за катастрофа са на лице... Горките аз ли да им обяснявам че икономиката е деликатна работа особенно ако имаш нашия неук, страхлив, алчен и завистлив матерял ... Единстевено Хърсев стои стабилно , винаги съм го адмирирал за гражданската му позиция против пораженчеството у нас и затова на друго място го предложих за служебен премиер и бях оплют разбира се ... ха-ха.

    Друго автора е поместил чудесна графика от която се вижда и българската емиграция във времето . Испания е примера , но важи универсално. Начи докато в някой години преди 2008 имаме увеличение на дяспората с повече от 20К души то през последните години увеличението е едва 2-3 хиляди. А Испания е първа дестинация за българската емиграция ( Buena suerte muchachos! ) , тоест увеличението в Гърция ( ако има изобщо някаква емиграция днес натам) е още по-малко ( поради още по-лошата обстановка) . В Америка вече идват със зелени карти по-малко от 1000 души на година а имаше години когато бяха по 7-8 хиляди през 90-те. В Германия , Франция и Англия емиграцията е по-малко от Испания и предимно студенти, които са принудени да учат там защо с българското образование си за никъде и се връщат масово ... Франция и Англия освен това са ужасяващо скъпи за матеряла и не предполагат - невъзвращаемост на емиграцията по-скоро връщане на пари за купуване на имоти в България от гастарбайтери ... За Русия емиграция няма а ще е по-добре някой да си хващя пътя за там ама пусто тц ...
    Друго за емиграцията. Ако се направи сравнение между България и Румъния по емиграция се вижда че двете държави се различават драматично . Сигурен съм че една причина е че в Румъния не се развиха до такива степен антисоцялните настроения сред простолюдието - да бягаме че не се трае от тоя кенеф и подобни идиотщини на нашите отродени диваци и Румъния винаги е имала по-малко емиграция ( процентно разбира се). А разликата е фрапантна , според Фактбук на ЦРУ България има около 3.0 емигранта на 1000 души докато Румъния само 0.25, което е невероятно за държави толкова подобни соцялно и икономически ! В същото време цифрата за България си стои същата от години , докато цифрата за Румъния е по-адекватна като за стихваща емигрантска вълна каквото се вижда и тук от графиката за нашата дяспора в Испания... А румънците преди 4-5 години имаха подобни на нашата емиграция цифри . Просто казано ако съм на Бойко бих уволнил всички в НСИ още в първия си ден на власт. Бих го сторил защото тия цифри се разнасят по Европа ( включително нашите пълнят Европаст с тия глупости) и после тия цифри се връщат като бумеранг под форма на анализи , статии и прогнози в чужди весници които подхранват паникоирите у нас с нова доза горест и още по-дълбоко заглеждане в собствения пъп... Друго обяснение е че румънците захаросват цифрите... може би двете по-малко, но аз лично бих предпочел позицията на румънските политици да лъжат народа си с по-добрата перспектива защо е патриотично, отколкото като у нас поради без хаберие да се самозатриваме ор самосъжаление и пораженчество...
    Инак за раждаемоста няма как да излужеш/сбъркаш има толкова бебета и това е. Та там след първия шок на кризата се вижда че се връща тенденцията нагоре а тоя локален максимум от 1.59 през 2008 е просто средното за Европа. Може би българите не са чак толкова откачени колкто изглежда от мрънкането щом като раждаемоста е нагоре отново ... Тука веждите ще скочат че се дължи на циганите увеличението но няма да са прави защо инак със семейно планиране при циганите ли ще обясним резкия спад през 2009!? Циганите са все още само 4.8% от населението и в никакъв случай не са определящи за общите демографски тенденции. Цигани е имало преди освобождението и ще има винади, поне докато не емигрират на запад почти всички .... И да циганите също трябва да живеят някъде и ако питаш някой дори не къде да е ...

    Друго което се вижда е което изяде главата на Дянков. Увеличаваща се безработица, намяващо потребление (още явно намалява), и пресъхването на банковото кредитиране, плюс фискална стабилност за сметка на държавата да подбутва доходите нагоре е рецепта за улични бунтове. Не се изкарвам на пророк , напротив смятах че матери ала с типичното му овчедушие ще устиска ама не, на финала Дянков падна в канала и Бойко в правитеслтвена с кръвно ... Смъртоносен матери ал и интересни времена!

    Коментиран от #174

  • 168 1111

    0 1 Отговор
    АХХХ,Бъбъл, адмирации за последните ви коментари,но за съжаление съм сигурен,че дори и те са неспособни да възбудят някакво подобие на мозъчни импулси в алабаша...

    Коментиран от #172

  • 169 AXXX

    0 0 Отговор
    Чакай, че се притесних какво не е наред с тия постове, та чак адмирации от Иху... Че аз нищо различно не казвам от това, което говоря по принцип, само е пречупено „през призмата” на демографския проблем. Казах, че последният не е причина за упорита стагнация и че не пречи на растежа. Не само не пречи, ами както ви обръща специално внимание bubblehead, при намаляващо население имаме ръстове от над 6%! А растежът как действа върху цените на хапартаментите, също сме казвали. Особено в развиващите се икономики.:)

    На „фискалните стимули”, финансирани с дълг, не залагай много. Тая теоретична възможност означава държавата като похарчи парите, те да не влязат в банките като депозити, а в потребление и инвестиции. Оттам да се вдигне националния доход, ама с него се вдига и вносът, пък той влошава търговския баланс (което понижава дохода)... От другата страна, с нарастването на нац. доход расте и търсенето на пари, което пък вдига лихвата (но не трябва да е с много, за да не паднат инвестициите), на която лихва се разчита да привлече краткосрочен капитал (трудна работа), което да формира излишък във финансовата сметка, ама по-голям от дефицита в текущата сметка, за да излезе платежният баланс на излишък, което да натисне лева да поскъпва спрямо еврото, което да принуди БНБ да продава левове, с които да нарасне паричното предлагане, че да се стимулират пак търсенето и инвестициите и най-накрая БВП да се увеличи като за последно. :)
    Тая как ти се струва? Затова не вярвай много, че държавата като се разпищоли да харчи и ще цъфнем. Повече харчове при борд се плащат или с повече данъци, или с повече дългове (и лихвите им), или и с двете. А без борд - и с повече инфлация.

  • 170 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #155 от "имигрант":

    С твоя коментар ти направо подкопаваш устоите на ,,Клуб 200евро,,...убиваш и малката надежда у тях..
  • 171 АХХХ

    0 0 Отговор

    До коментар #162 от "Иху-Аху":

    169 e до Иху-Аху 160.

    Хаху-хиху, за производителността пробвам да обясня просто, но да знаеш, че е по-сложно.
    Гледай сега, аз съм капиталиста-експлоататор, вземам 1 млн кредит от банката срещу 7-8% годишна лихва и правя заводче за аксесоари за вежди. Оглеждам се да наема балъци да ги експлоатирам, търся първо навити за по 100 лева на месец, обаче няма, търся за по 300, пак няма, накрая намирам тебе и още един за по 500, още трима за по 700 и двама образовани за по 1000. Сключваме трудови договори, вие почвате да работите. Ти, докато ме лъжеш, че работиш, произвеждаш по 1000 джаджи на месец, а аз ги продавам по 50 лева, защото по толкова вървят. И тъй, производителността ти в България е 50 000 лв на месец. Внасям им на джаджите ДДС-то, плащам ти заплатата и моя дял от осигуровките ти (16%), вноската по кредита, тока, бензина и др. подобни, склада, транспорта и отстъпките на дистрибуторите, купувам и нови суровини и те комбинирам с тях и с машините, пак да произвеждаш джаджи и следващия месец.
    Накрая на теб ти писва да те лъжа, на единия с 1000 лв заплата също, и отлитате двамата за Дания.
    Там пробвате да се цаните при един честен капиталист, който е взел двойно по-голям кредит срещу 3% год. лихва и е направил също такова заводче за веждерски джаджи, ама с малко по-модерни машини и с по-малко бачкатори. За целта минавате няколкото кръга на „кастинга” му за подбор на персонала, обаче наемат само другия (за 2500 евро заплата, с 50% данък върху дохода), защото той имал виШо, пък ти си нямал. Ти започваш като начало в „чистотата”, но се записваш в университета, теглиш студентски кредит и учиш 3-4 години. Накрая пак се явяваш при оня честния капиталист и той те наема също на 2500 заплата (колегата ти междувременно е емигрерал в Белгия, защото не можал да понесе 65% данък върху увеличената си заплата). Сега вече започваш да произвеждаш по 5000 джаджи на месец, които почтеният ти работодател продава по 100 евро едната. И тъй, производителността ти в Дания е 500 000 евро на месец. Естествено, очаква се непрекъснато да я повишаваш, като си в час с иновациите, които капиталистът често-често въвежда, като за целта в извънработно време учиш и се доквалифицираш. Производителността ти расте, заплатата също, както и данъка, но трябва да внимаваш, че следващите българи с по 1000 лева заплата чакат на вратата...

    Поуката е, че цената на труда се определя от пазара на труда, а не с директиви. Работодателят плаща толкова, колкото се налага, за да наеме необходимия му труд за производството така, че като продаде продукцията, да може да покрие разходите и да му остане нормалната за неговия бранш печалба. Теоретичното правило е, че наемаш допълнително работници, докато приходите от продукцията на последния се изравнят със заплатата му. Това значи, че ако наемаш повече работници от този оптимум, падаш под нормалната печалба и вървиш към загуба и фалит. Ако пък вдигнеш заплатите, ще трябва да уволниш няколко, за да продължиш да работиш и да плащаш на останалите. Не е въпрос на добра воля заплатата, а е въпрос на пазар. Защо според тебе заплатите на ИТ-инженерите растат главоломно в последните години в България? Защото като няма достатъчно такива хора, за да наемеш един в твоята фирма, трябва да му предложиш повече заплата от конкуренцията – ако при тях е на 3000 лева, ти ще му дадеш 4000 и по-добри условия на труд и е твой. Защо на неквалифицираните са им ниски заплатите? Защото са много, продукта, който могат да създават, е евтин на пазара. Като имаше много работа за общаци по строежите, как алчните строители плащаха на Хасан по 80 лева надник, пък сега Хасан е безработен?
    Ако се хващаш на работа срещу някаква заплата, то е по твоя воля и по твоя оценка за стойността на труда ти. Ако ти е малка заплатата, не се хващаш на работа. И никой не те лъже, защото договора със заплатата го подписваш и ти. За работодателя ти обясних – ако няма наоколо евтин труд, ще наема от скъпия. Ако не може да си го позволи, да отива някъде на заплата. Това е. А марксистките глупости за принадената стойност и експлоатацията на работническата класа е крайно време да ги забравите и да се ориентирате как работи светът.
  • 172 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #168 от "1111":

    А представяш ли си какви импулси ще възбудят в червеното цвекло?!

    Коментиран от #176

  • 173 някой

    1 0 Отговор
    Докато банките не свалят кредитите на нива 4% или имотите не паднат поне още 20% няма да има раздвижване.Изберете си кое ще се случи първо и кога и тогава ще разберете кога ще излезе пазара на НИ в България от кризата предизвикана от балона надуван до 2008ма година.
  • 174 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #167 от "bubblehead":

    Bubblehead, напълно се съгласявам с целия ти разбор на тая статия. Особено искам и аз отново да подчертая дебело и с големи букви, че имаме огромен проблем с представянето на фактите от институциите (НСИ, БСК, КНСБ…) и от политиците (вкл. по евроинституциите не се свенят да произвеждат циркове нашите малоумници), банкерите (начело с централния), анализатори, експерти, журналисти (от тия пък какво котило гнусняри има в Дойче Веле...). Чудя се (и май се сещам) кой му натиска газта на тоя черен пропаганден валяк, та да размазва разсъдъка на материала и да го побърква систематично! (Само Костов ще да е виновен... ха-ха-ха). Вярно е това, което си забелязал, че напоследък малко по-често измежду червените като домати професори (по дезинформация на народните маси) от сорта на Боян Дуранкев и Гарабед Минасян, се мяркат и коментатори, които по начало са с акъла си като Хърсев, Красен Станчев, Г. Прохаски, Г. Стоев (даже и при Каролев професионализмът взе да надделява над политиканстването), както и think–tank-овете като Ангелов, Ганев и Богданов се вижда, че са пораснали „тайно и полека”. Не знам обаче кой и колко ги чува в момента... И все още мощно се тиражира версията как Дянков обърнал каруцата, като ни „затегнал колана”. А то колана практически сами си го турихме направо на врата и се качихме на столчето. В момента се каним и него да ритнем.
    Тука искам още малко да кажа за фискалните стимули и за греховете на Дянков, когото и днеска чувам по битивито го обвиняват ако не в геноцид, то почти...
    Значи, неговата беше доста сложна, защото в 2009, с влизането, се оказа не само пред икономическата яма, току що издълбана от банките, ами и срещу „сгрешения” бюджет на Орешарски, планиран за 5% ръст на БВП, който излезе 5% спад, плюс няколко млрд лева договорени, ама неосигурени финансово плащания от ДБ (предимно към „бизнеси” като на Батко и братко, като ремонтите на Масларова по 2-3000 евра квадрата, „хидроинженерни” придобивки, плащания по ядрени заеми, и др. подобни). Може и да е било грешка, че задълженията за 2009 не ги изчисти, а ги прехвърли към 2010, което наложи да се преразглежда бюджета. Явно не е искал да емитира нов дълг (който тогава не струваше 4% като сега, а към 7-8%). През 2009, и особено 2010, Дянков се надяваше да влезем в чакалнята на еврото, което беше напълно постижимо, докато брюкселските зелки не се издъниха и се забиха в кризата с нова сила (е тия пък каква тема са!).
    Фискална позиция и бюджет за пример в ЕС с право беше основна цел на Дянков, защото от тия произтичат големи ползи, дори и да се отлага приемането на еврото. Ползите са по-висок рейтинг и доверие към България и по-ниски лихви. Всъщност, Дянков още като слезе от самолета, каза банките да свалят лихвите, после на няколко пъти се опита да ги придума да дадат и те едно рамо на тоя бизнес да живне, но не рачиха... Сега естествено 1/3 от тях са на загуба, а много е кратък пътят от фалирал бизнес плюс губещи банки сред политическа нестабилонст до банкова паника и ... сещате се. Силно се надявам, даже съм почти сигурна, че това ще ни се размине, но и сегашното стига, да започнат да ни растат веждите на всички... Така или иначе, финансовата дисциплина поне направи доходността по ДЦК и застраховките ни за риск (CDS) да чупят рекорди по спадове - на фона на точно обратното при повечето членки на ЕС.
    От друга страна, може би Дянков щеше да стимулира някакво потребление с повече разходи за заплати на държавните служители и на пенсиите, защото останалите доходи произтичат от частния сектор и държавата не може да ги диктува, но те пък растяха с по 12-16% годишно (между другото, и в обществения сектор растяха с по 4-5%). На мен това упражнение обаче ми се струва доста безсмислено, защото и при тези нива на пенсиите, немалка част от тях просто отива на депозити или под дюшеците (пенсионерите с депозити хич не са малко). Тези на бюджетни заплати също ще скътат увеличението, вместо да го похарчат, пък и криво да седим, право да говорим, корупцийка и нерегламентирани доходи се срещат още и при чиновниците, и при докторите, и при даскалите, и при полицаите... Така че, можеше и да се окаже, че отваряме дефицити и задлъжняваме без особен ефект върху реалния сектор.
    Затова намирам за по-верен подхода държавата да се концентрира върху инфраструктурата и харченето на еврофондове, защото това си е доказано ефективна инвестиция, съвсем подходяща като за криза – поне това имаше, като нямаше кредитиране за масовия бизнес.
    Най-голямата грешка на Бойковците е, че закъсняха с акцията срещу монополите (включително банковия картел) и чакаха червените мафиоти да подкокоросат 100000 човека да излязат на улицата уж за тока, пък се оказа, че „хората” (по Станишев) искали да реставрират комунизма. Ай стига бе!
    Спирам, че забравих от къде тръгнах, пък глей къде стигнах, ха-ха-ха.

    Коментиран от #189

  • 175 куку

    0 1 Отговор
    Tо на юридически "грамотния" се опитвам от близо половин година да му обясня като на човек, че ситуацията от месец август 2012 не съвсем същата,че всички тези псевдо "бунтове" и "брожения" са режисирани,че на пазара предстои ново разпределение,че има имоти дето винаги са актуални.....беше вдянал и в няколко коментара дори имаше проблясък? Обаче явно средата не му влияе добре и положително,явно не трябва да му се говори нормално а да го обиждаш и иронизираш за да мисли?......................... До: Иху,Миху (героят на нашето) съвремие, Адрес: Някъде на село? Писмо: Скъпи Иху,Миху. В големият град всичко е наред, хората работят и въпреки кризисните моменти от преди 2 години постоянно се отварят нови работни места. Ние сме добре отлив от наематели не е имало защото все пак тук се, базира целият държавен апарат с безброй служители дошли от провинцията и чужбина дори, плюс огромна маса студенти и работници в частният сектор! Тук така нареченият (балон) преди 6 години не оказа голямо влияние просто защото и тогава офертите за качествени имоти бяха сравнително малко, вярно някои предприемачи посредством реклама успяха да излъжат доста купувачи с нереални оферти но и те бяха сравнително малко. Как сте на село? Какво правите? Работитиш ли още във фирмата на тъста и успяхте ли да изплатите новата кола? Ако сте решили да идвате насам за по-дълъг период...квартири има, не се притеснявайте. Обаче ако ще купувате трябва да поработиш още поне 10тина години, да вземеш заем от тъста и да се обадиш на Митко твоят съученик дето стана нотариус в областният център, все ще спестиш някой лев от консултации? Желая здраве,късмет и успех на цялото семейство!!! П>С Специални поздрави на тъста и тъщата :) Твой другар КУКУ!
  • 176 1111

    0 1 Отговор

    До коментар #172 от "AXXX":

    Вероятно пролетарски...като разкулачване например...Или наемаш още 8000-10 000 души в заводчето,или ти го взимат(а и съм сигурен,че не им даваш кофичка кисело млеко и газирана вода...Внимавай! Профкомитета не спи!!!)
  • 177 AXXX

    0 1 Отговор
    Тц-тц-тц, хич не е същата ситуацията, дето вика Куку, и докато тука кротко си бистрим политиката, глей апартаментите какво правят...

    http://profit.bg/news/Protivno-na-ochakvaniyata-imotite-poskupvat-prez-fevruari/nid-103405.html

    Цитирам началото, за да се види колко могат да не са в час пишещите “професионално” за имоти:

    „Противно на очакванията, че заради политическата нестабилност много продавачи ще излязат на пазара, включително и такива, искащи да продават „панически“, офертните цени на имотите в София като цяло бележат ръст през последния месец.”

    Откъде възникнаха тез очаквания, като „политическа криза” е синоним на паническо купуване и запасяване – с боб, олио, захар, имоти... всичко. Особено когато улицата крещи за национализация и разкулачване, на едрия бизнес му пречи борда, 30% от банките са на загуба, а Шойбле подхвърля от Европа, че нестабилността в Италия клатела еврото...
    В тоя форум споменавали ли сме, че ако имотите не скочат заради икономически просперитет, ще скочат заради поредната криза, отново продукт на какво?... На простотията народна! Ха-ха-ха.

    Завършвам краткото си изявление с края на статията, където авторът все още се диви:

    „Интересен е фактът, че в цели шест софийски квартала офертните цени при едностайните жилища са над 1 000 евро, на фона на нито един квартал с подобни оферти преди година.
    За сравнение само в четири квартала офертните цени на двустайните са над психологическата граница, докато в седем квартала са над 10
  • 178 AXXX

    0 1 Отговор
    докато в седем квартала са над 1000 евро при тристайните.”

    Вятър духна нов, Станойке... и как беше там...

    Коментиран от #179

  • 179 1111

    0 1 Отговор

    До коментар #178 от "AXXX":

    @178 Натам продължава така:..UUUUUUUUUP....UP...UP..UP....UUUUUUUUUUUP...
  • 180 Владимир Павлов

    0 0 Отговор
    Ще цитирам една интересна реклама:
    -Какво да направим с продукта?
    -Не можем да го подобрим, чудесен е..
    -Не можем да му подобрим цената, чудесна е..
    -Да му сменим името- БРАВО, БРАВО...
    Това, драги анализатори е резултата от две, три дипломи по икономика...
    На този принцип се оферират и въпросните апартаментчета:
    -Да го преместим, не можем..
    -Да го ремонтираме, само разходи..
    -Да му вдигнем офертната цена, въпреки, че няма търсене - БРАВО, БРАВО, това е изхода...
    :))))
  • 181 Владимир Павлов

    0 0 Отговор
    И въпреки, че изкукалия започва да ми става симпатичен, ще изкоментирам още веднъж прехвалената стара тухла - разбери драги, че апартамент с чудесно местоположение в София, с висок таван, на 5-ия етаж без асансьор никой човек с възможности няма да си купи на каквато и да е цена. Хората, потенциални купувачи имат вече доста високи изисквания, на които огромна част от сградния фонд в центъра не отговаря, затова си строят къщи около София или си купуват ново, качествено строителство, там цените са различни, но този пазар е 2-3% от общия за града, именно в тази малка, но съществена подробност се крие факта, че приказвате пълни глупости вече няколко години. Иначе като изключим грешните изводи расъжденията на АХХХ са доста верни. Писал съм тук във форума няколко пъти моите прогнози за цените на имотите и всеки може да прочете как те се потвърждават и това ще продължи, за разлика от подскачащите очакватели на високи цени.

    Коментиран от #183

  • 182 Иху-Аху

    0 0 Отговор
    Какво чудесно време беше днес и чудесно прекарано със семейството! Гледам нищо не се е променило тук въпреки мимолетната надежда от вчера. Аххх, не ти желая злото, ама с вируси май си по адекватна?!
    Не ми се пише много - то и няма нужда. Спор с радиоточка...
    Аххх-и чети: http://www.bank.bg/news/3625/. Преведено на български като за "1111", бабъли, чудни вафли (кукуруку) и т.н.
    Икономическият "подем" е утопия в главите ви и не демографията !Ахх-и! влияе на икономиката (БВП има и държава с 400 000 човека и ЗАБЕЛЕЖИ, не е постоянен!). Демографията при нас е следствие на икономиката и при очеизваден срив (чети на бабъла статията! - поне източникът независим и не българин, пък и той вежда!) вие викате "подем" - Хахаха.....нема такива...
    Тъпо разсъждаваш и съм ти го казал - знаеш, ама не можеш да мислиш! Преди да ми "уборваш" световни автори с 15 млрд ръст на спестяванията (ще се потретя!) замисли ли се, че от изходни 12 млрд за 4 г само лихвите са 3 млрд, поне 9 млрд са депозитите над 100 000 и какво излиза? 2,5 млн работещи спестяват по МАКСИМУМ 1000лв на година! Големи спестовници, ей! Да се чуди за какво да ги похарчиш!!!! Тоя подем кво ли не прави! Тази година ще отида за 3 дена на море, догодина ще сменя дограмата на едната стая, по догодина ще купя компютър на детето (опа, май няма щото има грип и трябват пари за антибиотици!) , а?!?!? Тъпо, Аххх-и, Тъпо! Бях забравил, че основната ти черта на характера е наглостта и затова ще ви налагам тиквите докато ви уври боба вътре, защото това има там!
    Стига толкова гювеч, пак ще си "приказваме"!
    Поред на номерата - Куки, спортисче хем нереализирано, нем недоучило - тъстът ми е починал (мир на прахът му) още докато бях студент! Зае.и тези опити да минеш някъде за оригинален! просто не ти се получава! Най-малко пък с "литературните" си напъни! Да не говорим, че са пълни с ФАКТИЧЕСКИ грешки. Предвид болното ви въображение и неадекватност (все пак всичко е плод на боба) не се очудвам. Приключихме ли с юридическите въпроси? Нещо да не би да се усети до къде си (до никъде)?
    И накрая "1111" . Къде се загуби "гений"? Викаш заедно сте сила? Хахахах...

    Коментиран от #196, #202

  • 183 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #181 от "Владимир Павлов":

    @181 "Иначе като изключим грешните изводи" - именно! Именно! 100 пъти съм и казвал! Знае, ама не прави причинноследствените връзки правилно или така и оттърва! Факти с тотално грешни изводи от тях! Да вземем и примерът и с производителността - верен, ама в идеалният случай! То тогава и комунизмът щеше да е успял! Е да, ама реалноста не е идеалният случай и има много фактори развалящи писаното в читанката! Това е грешката и на уж начетени като Дянков!

    Коментиран от #197

  • 184 Владимир Павлов

    0 0 Отговор
    За да не ме обвинявате в непоследователност ще си позволя да се цитирам:
    "По отношение на цените:
    Категорично до 3-4 години в крайните квартали Люлин, Младост, Овча Купел, Обеля, Надежда, Металург и т.н. цени от 200 евра за квадратен метър ще са нещо нормално срещано. Средните цени на имотите в София не очаквам много да намаляват т.е. цените на имоти с много добри локации, в идеален център с високо качество на строителство ще се задържат на сегашните цени или ще се вдигат /плавно разбира се/, а цените на масовите жилища включвам панелните и тухлените ще има да падат доста още. Като искам да подчертая, че като казвам ще се вдигат цените на качественото строените сгради с добра локация имам предвид именно това, а не само на старите некачествени сгради с добра локация или качествено построените без инфраструктура. Тук има един господин, който се прехласва по "стара тухла", глупаво е разбира се. Да си купи стара тухла на Стефан Стамболов и да се радва.
    Като изключим последната шега съм напълно сериозен. Просто хората, които разполагат със средства да си закупят имот стават все по-претенциозни, а тези които могат да си позволят 2000 евра за квадратен метър, не са идиоти да си купят мухлясъл апартамент в идеален център на 5-ия етаж без асансЬОр или чудесна сграда насред калищата на Манастирски ливади, а ще искат за тези пари чудесно построена нова сграда в идеален център. "
  • 185 Иху–Аху

    0 0 Отговор
    Аххх-и едно въпросче - като радетел за икономическо развитие и висока производителност на труда, как така депозитарите са ти виновни, а брокерчета-комисионерчета и наемодателчета (титаните генератори на БВП) са си ок?!?!? Лицемерие? "За бога хора купувайте, за да има кво да ядеме ние"! ?!?? Ами како запрятай ръкави! Тия с депозитите са работили...или?!

    Коментиран от #190, #191

  • 186 Владимир Павлов

    0 0 Отговор
    Та резултата от тези прогнози ги виждам така - след няколко години за обикновено семейство от двама работещи и получаващи средни заплати няма да е проблем да си купи панелен апартамент на цена от 200-250 евра за квадратен метър с доходите си, без да се притеснява от временна безработица, временно заболяване и т.н. Какво ви притеснява в този резултат не знам, може би това, че живеенето от събиране на наеми няма да е от най-доходните занимания, или това, че някой с наследствен двустаен и едностаен ще се чувства измамен от съдбата за това, че през 2007-ма за двустайния са му давали 50 000 евра, а сега не може да му вземе и 20 000?
    Хубавото на това цените да продължават да падат е че в един момент пазара ще намери равновесната си точка и ще се съживи, т.е. пазар ще има и имотите ще станат отново ликвидни, нещо от което сме още далече за съжаление. Тук има доста ожесточени спорове, които често преминават в обиди и лични нападки кой определя цената - продавача или купувача, спор напълно безмислен, защото за една сделка са нужни двама /почти като в любовта/.

    Коментиран от #198, #199

  • 187 Владимир Павлов

    0 0 Отговор
    Купувача е ясен - той търси най-доброто за парите си, по-интересен е продавача, защото продаването на имот често е един, два пъти в живота и желанието "да не се мина" е най-нормалната човешка реакция. Цялата история с продаването е допълнително усложнена от факта, че на пазара едни викат 200е, други викат 1500е са малко и като цяло няма оправия. Защо?
    Защото пазара на НИ доколкото го има е незрял и несегментиран и най-важното - малък като обем. Защото именно обема на сключени сделки води до сегментиране, до нормализиране и до намиране на равновесни ценови нива. Тогава и само тогава хаосът ще намалее, защото и продавачите и купувачите ще имат далеч по реална представа за цените на даден недвижим имот. И пазарлъците ще се ограничат до 1-2%, което е нормално. И друг път съм го писал, ще го повторя - ако обявиш една цена за НИ и той не се продава 1-2, олекваш и господ да слезе на земята не може да убеди здравомислещ купувач, че това е нормално.
    Пазарлъци в рамките на 30% /визирам настоящата ситуация/ са абсурдни и въпреки това са факт.
  • 188 Владимир Павлов

    0 0 Отговор
    И спрете да лъжете хората, че НИ са най-добрата инвестиция :)))
    Колкото инвеститора познавам, всичките са доста вътре. Предварително изключвам от тази бройка финансови гении като аххх, бабъла, 1111 и куку, които разбира се са купили точно преди бума и са продали в пика. Не всеки го може. Ако четете редовно форума виждате резултатите от тези привлекателни схеми:)))
  • 189 Веска Минева

    1 0 Отговор

    До коментар #174 от "AXXX":

    защо не станеш писател,ами си губиш времето във форуми:))))?

    Коментиран от #192

  • 190 Владимир Павлов

    0 0 Отговор

    До коментар #185 от "Иху–Аху":

    И отново много интересен въпрос без отговор.. Което ме навежда на друг въпрос - ако хипотетично си представим, че всеки си купи желаното жилище, какво правиме с хазяите и с брокерите? Социални помощи? Разстрел на стадиона? В мината да копаят въглища? В специализирани заведения? Дайте предложения, моля ви!!!
  • 191 Владимир Павлов

    0 0 Отговор

    До коментар #185 от "Иху–Аху":

    Като говорим за инвестиции, аз лично не си спомням преди 2003-та някой да е купувал апартамент за инвестиция, някога в доброто старо време апартаментите се купуваха за да живеят хората в тях!!!
    А сега - "последен етаж с малък теч, близо до спирка и училище - отлична инвестиция". С този маркетингов подход нормално е продажбите да не вървят!!
  • 192 Владимир Павлов

    0 0 Отговор

    До коментар #189 от "Веска Минева":

    Тя е ПИСАТЕЛ, както се казва в един виц "- чукча не читател, чукча писател". Само хора, които не са чели форума 5 години назад, не знаят, че аххх е писател, на утопии разбира се, но все пак писател.
  • 193 куку

    0 0 Отговор
    Павлов Ти като чу за парцели и навлезе в "нирвана" А? Южни райони, Belll waley, Хампарцумян комшия изгодно нали? Малеее и Ти колко си заблуден..........как ще станат тези пазърлъци с хора,които си знаят цените на имотите......ще почакаш за Панчерево и мечтаната къща ми се струва (нищо лично) :) :) :) :)

    Коментиран от #194

  • 194 Владимир Павлов

    0 0 Отговор

    До коментар #193 от "куку":

    Виж кукчо ти пишеш, а цените падат....

    Коментиран от #195

  • 195 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #194 от "Владимир Павлов":

    Падат спор няма, ама при определени условия? Ако имаш авоари в наличност, не бавиш сделката и не я утежняваш с излишни работи като: предварителни договори с цел ипотечен кредит и допълнително разтакаване за сваляне на цената :) :) :) Странна ситуация Павлов....хем криза,хем пък продавачите не желаят продажба на всяка цена? П>С. Утре разхождам псетата около "твойта" къща сутринта рано бира няма да пия ама помахай от терасата....ще се радвам за ЧБМ да видя един "баровец" бял,червен и засмян :) :) :)
  • 196 АХХХ

    0 0 Отговор

    До коментар #182 от "Иху-Аху":

    Хахи, това твоето четивна неграмотност ли е, или се правиш на улав?! От всичкото дето го прочете, това ли разбра, че депозантите са ми виновни?!
    Айде, чети още веднъж, и пак се обади. И понеже трудно разбираш, направо ти казвам, че не са проблемът спестяванията сами по себе си - напротив, предпоставка са за стабилен ръст без задлъжняване, НО САМО, ако са източник за финансиране на частните вътрешни ИНВЕСТИЦИИ. Ако не влизат в реалния сектор, а остават в банките, които са накарали горките депозанти да повярват, че депозита е инвестиция (и то дългосрочна!), защото една-две години са му плащали по-висока лихва (от инфлацията), това е проблем за всички, включително за депозантите. Викат му „парадокс на спестяването” – всички спестяват с цел да забогатеят (от лихви), но крайният резултат е всеобщо обедняване. Това да го обяснявам ли като за „фискалните стимули” или сами ще се сетите?
    А когато не само населението, но и бизнесът реши, че му е по-изгодно да взема лихви, вместо да работи за печалба, значи банките тотално са осрали пейзажа.

    За „демографията и растежа”?! Четете първо бе, хора, що бързате да пишете! Ихчо, първо хвани някой да ти прочете статията, че явно е на непознат за тебе език, после се ориентирай колко точно автори и статии обсъждаме, след което бавно и внимателно се опитай и да разбереш какво точно пише там, включително и че данните за ръста, дето е „в главите ни” се виждат като слънце да светят там, както и всички останали данни, предмет на обсъждането ни.
    И понеже трудно загряваш, като начало вземи и запомни наизуст тази неоспорима истина – демографията и икономическият растеж са взаимозависими – едното влияе на другото и обратно. Може да го повтаряш пред хора и да изглеждаш по-начетен отколкото си.

    Коментиран от #205

  • 197 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #183 от "Иху-Аху":

    „Да вземем и примерът и с производителността - верен, ама в идеалният случай!”
    ......................
    Какъв идеален случай бе, производителността във всякакъв случай показва или какво си произвел като продукт за единица време (физически обем), или каква е пазарната стойност на това дето си го произвел за това време (в пари). Това е, нищо идеално няма, просто е като за каруцари.
  • 198 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #186 от "Владимир Павлов":

    Ооо, Павлов, я първо ми кажи това ти ли го писа, или някой ти е свил профила?
    # 75:
    „Здравейте и на клуб 3000 евра!
    Как е ? Цените вдигат ли се вече или ще чакаме още една година:)
    По въпроса със себестойноста на строителството - около 600 евра на м2 за еднофамилни сгради и около 400 за многофамилни, при сравнително стандартно изпълнение. И имайте предвид, че който инвестира 400 за 2-3 години би следвало да продаде поне на 700 за да има някаква нормална печалба /цени без ДДС/. Като говоря за стандартно изпълнение, говоря за качествено стандартно изпълнение, нямащо нищо общо с любимата "стара тухла" на 1111.”

    А 200 евро кога, гусин начальник?
  • 199 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #186 от "Владимир Павлов":

    Категорично до 3-4 години в крайните квартали Люлин, Младост, Овча Купел, Обеля, Надежда, Металург и т.н. цени от 200 евра за квадратен метър ще са нещо нормално срещано.
    ................................
    Тъй, а това вече чете ли го в имоти.нет?

    „цените на жилищата (през 2012) в крайни кварали като "Дружба", "Люлин", "Надежда", "Овча купел" са регистрирали макар и минимален ръст. Той е бил съответно с 1,63%, 2,45%, 0,96% и 0,37%.”

    Ну, скажи, Снегурочка, где была...
  • 200 bubblehead

    0 1 Отговор
    АХХХ, знаех си че има нещо гнило в Дания но от примера съвсем ми се изясни ... ха-ха-ха! История пишем тук с веждите, глави от икономическата история за да можем да кажем и ние сме дали нещо на света - основно габровската манякална евтиния и севлиевската вариклечковщина... а ние с теб в цялата тая дундарма играем ролатя на спирачки за веждите да си драснат клечката всеки момент ... какви имоти какви, пет лева !? ха-ха-ха!

    Коментиран от #221

  • 201 bubblehead

    0 1 Отговор
    Мераклията Павлов е типичен случай на нашеснки брокер. Не съм сигурен защо веждите са така настроени против брокерите но тия последните всъшност играят точно играта на веждите да смачкаме цените колкото може... А да смачкаме цените щото няма продажби и тука идва интересното, няма продажби или щото няма купувачи или щото продавачите колкото и да са много не са навити да свалят цени ... основно защото се вижда че тенденцията на спад се из харчи... Та отново за да няма продажби или няма купувачи или няма продавачи, и явно наши брокери са още в 2009 и си мислят че трябва да убедят продавачите да свалят цената и не могат да разберат че по адекватна роля днес за тях е да убедят купувачите че ако ще купуват изобщо ей сега е момента след 40% спад когато се вижда че за тая година най-големия спад възможен е под 1% , след 1.4% спада за миналата а по-вероятно е да се обърне тенденцията на спад изобщо... какво друго? ( Начи не ми се коментира тук теорията че у нас цените ще падат вечно... ха-ха-ха) Брокерите са зло основно поради без хаберие и Владимир Павлов е примера в нашия скромен форум. Истински пример за брокерски мурафети. Мой познат емигрант е обявил апартамент за продаване в България , но работи с роднините си и брокер намерен от тях . Роднините му са възрастни хора и не полазват интернет и не знаят нищо за обявата която брокера е пуснал ... и когато моя чиовек тук я видял обявата по интернет пощръклял - квадратурата не е обявена точно ( след като му е обяснено на брокера колко е чиста площ, колко с общи части) , няма снимки ( а имота бил в добро съсътояние ), няма описание на имота и най -важното цената била по-ниска отколкото иска моя човек ... Брокера си прави сметка че шет намери един купувач които ще даде още по-ниска цена и той ще изтъпани офертата пред продавачите - това е и те горките понеже криза ще се навият на всичко ... Това е брокерите бутат цените надолу за което говоря ... Ало веждите, на нашеснките брокери вместо да ги псувате им направете един паметник ако някое киораво пиле от вас все пак вземе че клъвне след като брокери ( дружно с банки и медии ... ) докаросаха до 40% спад на цените ...

    Коментиран от #203

  • 202 1111

    0 1 Отговор

    До коментар #182 от "Иху-Аху":

    Aко ще си играем на Том и Джери,само кажи бе, ,,приятелю,,....ще те навра на кучето в ауспуХА(по мама Божка...) Готов ли си за унижението ,,приятелю,,??/?
  • 203 куку

    0 1 Отговор

    До коментар #201 от "bubblehead":

    Мдааа Бабъл, започваш с нлучкване да стигаш до същността на проблема :) :) :).....Всъщност такива " бльокита" като Павлов се налапаха (за кратко) по време на последната еуфория от качването на цените. Та, само да кажа между другото, нашият човек Павлов преди време в спор с 1111 се изхвърли,че една определена къща в даден район била негова? Да, обаче къща от такъв рамер и изпълнение е само една, единствена......и не е негова просто защото познавам собствениците и къщата пък и района,пък и предишният собственик на парцела.....Това е Бабъл много е елементарно, един битовизъм по комшийски дето се казва? доколколкото Павлов ми е комшия :) :) :) Иху, Миху дето каза: Да не си 360 то поколение....НЕ! Най-вероятно поне 1000дно, просто съм Софиянец и познавам града,районите и продължавам да ги опознавам когато съм тук и имам възможност?

    Коментиран от #204

  • 204 Bossman

    0 1 Отговор

    До коментар #203 от "куку":

    Някои от колегите не си играят на дребно.Така се правят големите пари.В момента хит е земеделската земя,после отново ще бъдат ваканционните селища,къщите в София и лукс жилищата.Цените на имотите едва ли ще паднат много.

    Коментиран от #206

  • 205 Иху-Аху

    1 0 Отговор

    До коментар #196 от "АХХХ":

    @196 Аххх-и мила, мисленето ама никак никак не ти се отдава, та като се напънеш да ги мислиш....и ги измисляш. Това, че ревете що депозитарите си държат парите вместо да си купуват надценени кенефи, както и че депозитите са по неизгодни от купуването на надценен кенеф, КАКТО и че нарстването на депозитите е "неоспоримо" доказателство за икономическият подем е причината да пиша по въпроса! Пак: с 10000-20000лв депозит (каквито са болшинството по брой), чакай купувач! Същото важи и за тези с големите депозити - едва ли им трябва N-ти имот! Че 1000лв на човек не са никакво, ама никакво спестяване вече ти доказах и ПАК мойте над 25% лихви от последните 4 г как ги сравняваш с -40% ЗАГУБИ от вашата инвестиция?!?! Нима сега пак не пееш същата песен - депозита губи, ала бала печели? Кой лъжеш? Себе си?
    Да демографията ще обясня като за ...като тебе. Ясно е, че демографията и икономиката са свързани, НО в БЪЛГАРИЯ негативната демография е ГЛАВНО от лошата икономика. Защо според тебе до 2010 имаме 4 години поредно нарастване на раждаемостта?! Как тогава ще обясниш ФАКТЪТ, че страни с по малко население имат БВП в пъти по голям от нашият? Казано просто ако имаш добра икономика е по малко вероятно да имаш лоши демографски показатели, а имането на добри демографски показатели не водят автоматично до добра икономика! Запиши си го и ти позволявам да минаваш за умна на мой гръб! Како...
    Колкото за езика - како имам 997 часа английски още от средното...за после да говоря ли? Хахаха... Боба, нещо хич го няма. Спор няма - и там е отбелязан ръст, ама да ти е минавало през боба мисълта, че ако икономиката е адекватна за нормален живот на 3 млн. души и БВП нарасте с някой и друг процент, как така ще е адекватна за 7,3млн?!?!? Не е ли ОЧЕВАДЕН факт, че БВП у нас е резултат от 2 млн души?! А за 800 000 безработни? А за 2-та млн емигрирали?!?! Икономиката се развива в правилната посока - писал съм ти го и преди, просто нивото не отговаря на очакванията, както и има редица фактори които допринасят този положителен тренд да се усеща от масата. Факт!
    Относно производителността - знаех си аз, че с едно изречение ще ти е трудно...та по подробно - аз примерно произвеждам 1000 детайла с ясна пазарна стойност за еденица време, да ама любовницата и племеникът на шефа също са на заплата във фирмата. Та в задачата се пита моята заплата от от какво зависи? От производителността?!!? Да не говорим, че от драсканиците ти излиза, че в Дания който няма висше е беден като църковна мишка. Абсолютна тъпотия! Като добавиш и "нуждите" на нашите "бизнесмени" стремящи се да добият имането на западните трупано с поколения за един "мандат" и дано вече стопляш?! Като за каруцари? Май още препускаш в/у конче от трастика?!
    @202 Два пъти те каня на "среща", трето последно: утре до обяд къде да дойда да ми покажеш упражнението с ауспуха "приятелю"?

    Коментиран от #207, #213, #222, #223

  • 206 куку

    0 1 Отговор

    До коментар #204 от "Bossman":

    Боце! Нищо не е паднало повече от цените през 2006, особено в района дето Павлов твърди,че има иновативна къща :) :) :) А и самата къща "соственост" на господина е просто едно безмислено изхвърляне на едни бързо забогатели другари,които сега я дават за декор на популярни български сериали.....А по време на "бума" там има продажби,които се броят на пръстите на едната ти ръка.....това е в общи линии :) :) :) Той Павлов даже не знае точното име на местността, но къщата била негова.
  • 207 bubblehead

    0 1 Отговор

    До коментар #205 от "Иху-Аху":

    @196 Аххх-и мила, мисленето ама никак никак не ти се отдава, та като се напънеш да ги мислиш....

    ----------------------------------------------

    Иху-аху , не почвай так, особенно по големите си постове, защото скоро няма да има кои да ги чете ... АХХХ, може да я обвиниш във пристрастност , не знание на някой факт ( то кой знае всицко) но не и в неинтелигентност ... Начи с просто око се вижда че бяга 2 обиколки пред теб, байно ... Мен си ме изгубил за читател отдавна но такова "влизане" както му казват музикантите на постовете ти е напълно неадекватно ...
  • 208 Иху–Аху

    1 0 Отговор
    Някой нещо каза или пр*дна? В царството на сляпите едноокият е цар. Който много чете, той и много знае. Най-стойностните неща за четене са онези, които поставят под въпрос нашите собствени убеждения. Да четеш без да размишляваш е като ядеш без да храносмилаш. Аххх много е чела (само).
  • 209 hmm

    1 0 Отговор
    bubblehead е прав , как може българина с такава огромна заплата вместо да си купи имот ,спестява или пък как може в така добре уредена държава и ниска безработица + ниски лихви , хората да не си купуват апартаменти на по 600/700 евро квадрата.
    Загадка си остава поведението на хората?! Пазара е в шах , а уж дъното било стигнато , до дъното има още и то е съпоставимо с доходите на хората.
  • 210 hmm

    1 0 Отговор
    Без да си икономист трябва да ти е ясно :

    Колкото по голяма безработица , толкова по малко сделки с недвижими имоти.

    Докато политиците не решат проблемите с безработицата и ниските заплати , оптимизъм няма как да има на този пазар.
  • 211 Сербест К.

    1 0 Отговор
    Цените на имотите на много места в България са надценени поне два пъти и движението надолу ще продължи. През последният четвърт век страната загуби една трета от населението си . Нещо невидяно в историята на човечеството, даже по време на война. За същият период имаше строителство на хиляди нови жилища предимно апартаменти много оттях с лошо качество. Отгоре на това като се има предвид икономическата криза, ниската покупвателна способност и лошите преспективи за страната мога да заключа ,че през следващите някоко години цените ще паднат с още поне 50 %. Масовият българин е с заплата 300-450 лв. Стотици хиляди са безработни или работещи бедни. Половината от семейният доход отива за храна, останалата половина за консумативи. Откъде пари за плащане на първоначлна вноска и ипотека ? Несериозно да се разчита на купувачи от чужбина. Инвеститорите търсят места където се надува балона и бягат дълго след като то се спука. В момента има балон и на цените земеделската земя . Поредният балон тук ще се спука скоро. Песимист съм относно инвестиции в недвижими имоти в България. Цените ще паднат още твърде много. Няма ресурс за покупка и в момента пазара е замрял. Такъв ще остане за дълго. Тези, които трябва да продват спешно и имотите, които банките ще изкарат на пазата ще доведат до още по-голяма стагнация. След няколко години аху ихо на пазара на недвижими имоти поне до 2020 ще бъде тихо, тихо.
  • 212 куку

    0 1 Отговор
    Еееех, МНОГОНИКОВ! Едно си баба знае,едно си баба бае е твойта работа. Отавна не си пускал ония коментар дето с "гръм и трясък" пусни го,че сме го позабравили! :) :) :) :)
  • 213 1111

    0 1 Отговор

    До коментар #205 от "Иху-Аху":

    Ей Веждьо....Сигурно съм пропуснал,но е време да ти кажа ,че съм хетеросексуален....и да ме видиш и да не ме видиш - все тая..а и вероятно ще се изгубиш в центъра...От друга страна с удоволствие бих ти свил рогИте,но не да те заболи,а да те навра в багажника...За шиле като теб едва ли мога да взема повече от 50лв(макс.) на пазара за хайванчета в Долни Богоров...Нито разбираш нещо от имоти,нито от движение на парите в една икономика...Време е да ни освободиш от нарцистичните си напъни...

    Коментиран от #214, #216, #225

  • 214 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #213 от "1111":

    @213 Има още време до обяд, смелчага! Нещо да не те е СТРАХ!
  • 215 Иху-Аху

    0 0 Отговор
    Така си и знаех...пинчерче което мога да удавя с плюнка джавка и се пени насреща. ГоУеми, ама скрити зад монитора.
    Предвид, че максимума който можеш да измислиш как да печелиш от 100к е даване под наем за едва 500лв при това (тука геният в целият си блясък) разделяйки имота на 2 самостоятелни стаи за да доим някой лев в повече - "Нито разбираш нещо от имоти,нито от движение на парите в една икономика..." си е комплимент! Нито знаеш, нито можеш, а си и шубе...
    PS Като кажа последният пример: от 15000лв оборотни средства 2000лв чиста печалба за няколко дена и "генийте" тука могат ритуално да си слагат вържето! Върхът на лицемерието е с нищо не полезни за обществото (паразити) рентиери и комисионери да говорят за икономика, инвестиции, вложения и т.н. То поне да бяха с образование (Аххх изключението доказващо правилото), така и така висят по форумите...дерзайте! Аз отивам на заслужен отдих! хахаха....
  • 216 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #213 от "1111":

    Ей "паразит" такъв! Защо дразниш "стълба" на българската икономика, заврения зет Иху,Миху....А? До кога ще се разправям с Теб, ами момчето успяло да пласира няколко тона сирене с изтекъл срок от мандрата на тъста и дедко му опростил 2000лв от заема за колата? А ти му се подиграваш с рогите и т.н......Той е евнтуален вложител в по-сериозен бизнес я ВЕЦ,ТЕЦ или АЕЦ 15000лв са това не е, шега работа.....:):):):)

    Коментиран от #218

  • 217 куку

    0 0 Отговор
    Пардон! вче 17000 :)
  • 218 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #216 от "куку":

    ЧЕкай че се връщам от ,,пАша,,(от една гарсониерка)...И ти си същия ,,паразит,, дори ,,ГИГАпаразит,,...Още се носят легенди как си събираш наемите с детска количка(за близнаци)...Виждам,че моя ,,приятел,, е запомнил моя пример с двустайния,но в първия ми пример(2012 год) бях посочил ,,Как отдавам ЛЮБИМИЯ ми двустаен под наем,, ....никъде обаче не съм казвал че е единствен..хахахаха...така е ...при липса на информация изводите никога не са верни...Виждам също,че не знае и защо се дават стаите по отделно...Да му кажа с две думи:Когато един наемател се изнесе от един ап. който ползва самостоятелно,имота остава 100% празен...не така стоят нещата обаче,когато се освободи едната стая...тогава имота е 50% празен...а за отдаването на свободната стая са ти необходими не повече от 3 дни..и отново си на 100%...Ама какво да обясниш на сиренар както казваш...Той няма представа и колко ,,сиренце,, трябва да продаде за да купи един имот...Може пък още да мисли,че щъркелите носят парите за имоти...Сега да го оставим да отдъхва,да събира сили,че вече в десет (10) квартала на София продавачите нямат за нищо цена от 1000 е м2...а това си е бая сиренце...

    Коментиран от #219

  • 219 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #218 от "1111":

    A, отдавна не събирам нищо....превеждат си по банков път, само подържам контакти с едно ключаско ателие (денонощно)....на един от наемателите някаква леля стоя 3 дни заключена преди 2 или 3 години :):):):)
  • 220 читател

    1 0 Отговор
    То не беше писане не беше чудо.И отново редовните трима четирима клакьора повтарят за кой ли път че имотите им трябвало да струват повече.Еми не струват повече и няма да струват повече още дълго време.Каквито и глупости да пишете как не ви пукало и какви балъци ви плащали наемите имотите ви се обезценяват с всеки изминал ден.
    Самият факт че толкова години драскате в този форум е показателен.Чакайте си повишението след една година пак ще сме тук и ще гледаме същите герои с имоти които нямало кой да оцени.
  • 221 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #200 от "bubblehead":

    "играем ролята на спирачки за веждите да си драснат клечката всеки момент ... какви имоти какви пет лева !?"
    ........................
    Имаш право, никви имоти, че нали гледаш, като не говорим за имоти как се уталожват, чак ни попохвалват... ама а сме споменали „имот”, камо ли „цените” и, недайси Боже, „ръст”, викат „грешни изводи” и палят като кибритлии. Като нищо си драсват клечката... Затуй, щадящ подход... Няма, вежди, няма, ръстове няма, няма и да има, а до 200 евро не остана...
  • 222 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #205 от "Иху-Аху":

    Ихчо, подозирах, че не съм много умна, обаче сега, щом ти казваш... и особено след „последният пример: от 15000лв оборотни средства 2000 лв чиста печалба за няколко дена”, вече се убедих. Така ще да е, иначе сигурно щях да стопля защо титан-инвестор като тебе с 640% печалба по 100000 лева годишно, приплаква в имотния форум за 200 евро квадрата на „надценените кенефи”, вместо за три години да се е уредил комшия на Павлов у Панчарево, с някоя футуристична къща на ретро цени от 2006? Или „оборотите” са с честота и размери, таквиз, че депозит на 15-те иляди лефа срещу 4% лихва да изглежда като супер-инвестиция, а купуването на двустаен в Люлин – като мега-вложение за 4 пъти повече капитал от твоя оборотния?.. Само се чудя, нема да мога да се сетя.

    Коментиран от #224

  • 223 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #205 от "Иху-Аху":

    Ало, Куку и 1111, вие паразитиращите социално неполезни! По-полека с метафорите, че заради тия „шиле с рогата на пазара за хайванчета” и „двойните колички с наемите”, аха, да се задавя с ябълката! Ха-ха-ха!
    И сега, за сиренце ли бил „примера”, аз помислих, че за гащи на Женския пазар. Тогава бръкнете се по един наем за по некоя тенекия, че да има и от вас малко полза в обществото. Ама-ха, рентиери!

    Коментиран от #227

  • 224 BG 2013

    1 0 Отговор

    До коментар #222 от "AXXX":

    Не си много умна,ако беше нямаше толкова празни приказки да говориш и прогнозите ти щяха отдавна да са реалност.А онези "паразити" ги остави те ще намират по някой да им пълни касичката с по 4 стотака месечно и да си мислят че това е да си инвеститор.Много тарикати станаха в тази държава за това сме в това положение наемче,купувай-продавай това не е икономика това са еснафски похвати от по миналия век.Ако претендираш ,че си умна ще разбереш за какво говоря.

    Коментиран от #226

  • 225 ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #213 от "1111":

    Ха ха ха големия отворко се уплаши експерт по продажба на шилета ще обяснява какви са тенденциите в икономиката.
  • 226 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #224 от "BG 2013":

    Не страдам от скрупули (както е правилно всъщност), МНОГОНИКОВ. Няма причина за това? Дядо ми е разсъждавал трезво, баща ми след него.... в последствие, аз също? Не виждам никаква причина да променям нещо,което ми носи приходи. Не съм и супер интелигентен, че да се опитвам да съграждам икономически блага за по-обширна маса, от моето семейство? Това е МНОГОНИКОВ! Ти щом имаш възможност и знания гради икономика,създавай нещо ново,развивай бизнес....Твоя воля?
  • 227 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #223 от "AXXX":

    Както и да го гледаш,единствено ,,паразитите,, връщат своите пари в обръщение(за разлика от едни немски/австрийски хипермаркети,които дори нямат банкова сметка в България???) Веждите просто отказват да потребяват...Те са алчни за заплата,въпреки,че не знаят откъде идва...Готови са да дадат 2-5000 лв. рушвет само и само да започнат сигурна държавна работа за 7-800лв,а след като ги назначат да започнат да реват че са им малко...(дето се казва: един паразит изкарва повече)...Ако кажеш на някой такъв,че може да стартира с 5000лв един онлайн магазин с 15-20$ месечен наем в Ибей,ще те гледа като луд....Все в този смисъл една вежда е готова да си продаде честта,достойнството и свободата за ,,сигурна,, заплата и ако може по-голямата част от нея да я набуха за лихвичка...т.е отказ от потребление...В същото време всички чакат ,,паразитите,, да създадат работни места за хора на ЗАПЛАТА,които обаче отказват да потребяват дори произведеното от тях самите...Излиза,че веждите са най-големия паразит без да го съзнават (те и не могат)

    Коментиран от #231

  • 228 varna

    0 0 Отговор
    след изборите, и ако боко не бъде преизбран, цените на н.и. ще започнат плавно да се повишават.
    повишението ще бъде в рамките на годишната инфлация но все пак ще има полужителен ефект върху цялата икономика, която ще тръгне да ръсте с около 4% годишно, от там и заплатите ще се повишат като минималната ще стане около 500лв.
    това ще бъде постигнато в рамките на един мандат от 4 години.
    и пак повтарям само при вариянта че боко не се върне на власт.
    това беше наи лошото правителство някога управлявало българия, дори лукановото което спря плащанията по дълга и ни обрече на високи лихви е цвете защото тои нямаше 4 милярда за харчене в момента когато свършиха парите им лъсна голия з....к.
    интересното е че икономическите инвалиди в форима балони и ахове единици и кукувици дори факта че ще има повишение на имотите не ги топли, ревът за боко и това е.
    има една много хубава англииска поговорка за тях ;full me once shame on you fool me twice shame on me.

    Коментиран от #229, #230, #232

  • 229 bubblehead

    0 0 Отговор

    До коментар #228 от "varna":

    Аксаковски къв ти уанс - твайс бе майна ние тоя филм как материалa си .ере в гащите ( упс си избира комуната) го гледаме вече 4-ти пъти ... Викаш след това се оправя работата!? А защо комуната не си повтаря никога мандата след това след като така се оправя работата? Оправя чак до толкоз че имотите тръгват нагоре ли бе !? Ай стига бе мъдрецо! Ха-ха-ха! Тука байно по отива една друга американска поговорка "м..ка му и дъска режа я три пъти и все къса!" ... ха-ха-ха!
  • 230 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #228 от "varna":

    Варненски! Твоите "прозрения" по някога направо ме убиват? :):):):) Сега, ако сам си разбрал какво искаш да кажеш- направо ще се учудя и то много? Измъдри го по лесно бе човек, по разбираемо.....кажи някакво мнение подплатено със собствен опит и изказано с нормални думи и фрази.
  • 231 АХХХ

    0 0 Отговор

    До коментар #227 от "1111":

    Не потребяват не, ами и токът се оказва излишен вече... Газени лампи и свещи май ще трябват? Само ако са безплатни! Вчера на шосето гледам двама пресичат, нарамили два клона от парка, ама колкото двете платна широки, толкова клоните дълги - явно ще се топлят с тях...
    1111, веждите у нас се множат като плевели, до степен, че вече друго не вирее. Тия вежди на всички нива и във всички прослойки, са на път да задушат и малкото останало производително и креативно. Проблемът е, че у нас има в изобилие от тая блатодатна почва, връз която веждите направо разцъфват. И тая почва е прословутият егалитаризъм заедно с етатизма – и то в нездравословните дози, с които ни дрогира комунизма, и които още са в токсична концентрация сред мат’ряла. Как иначе да си обясним безкрайното „Дайте ни, Помогнете ни”... и въпросът все е към кого повече да се преразпределя, и никой не се сеща, че първо трябва да има Какво, че общият кюп първо трябва да се напълни. Всеки чака да Получи, пък мераклиите да Създават малко.
    Веждите са навсякъде. Като почнем от политиците - или изкарват ежечасно на народа акъла (който и без това си е малко), или гледат да угодят точно на тия без акъл, че били повече - което пък обезсмисля малцината политици с възможности и решимост, ако ще да са Нобелови лауреати.
    Банкерите ни и те вежди. Направиха каквото можаха, че и отгоре. Предприемачите, не стига, че повечето са вежди, ами и все по-голяма рядкост стават, защото все нещо им пречи, не дава, затормозява... Не е предприемчив българинът, мързелив е и страхлив, и иска да му е лесно.
    За редовата вежда на заплата, какво да говорим... четем на Ихчо коментара по-долу за началника-измамник и всичко е ясно. Не му и минава през ум, че венчан да беше за тоя началник, пак отърване има от него, стига на Ихчо труда му да е конкурентоспособен...
    Какво е това, над половината 25-35 годишни, дърти пергиши, да са още на отглеждане при мама и тати? Че те ток през живота си не са плащали, ама иначе крякат по улиците. Какво значи да сме с най-многото млади, които нито работят, нито учат. Кое им пречи да учат!?
    И всеки ден ревове, че нямало социална политика, социалните разходи..., пенсиите..., детските... е па като ги видя разни лешпери, млади прави татковци, да реват за детски...
    Тоя матрял го оправя само шоково хвърляне от бебешкото коритце на социализъма директно в ледения бързей на капитализъма и после - естествен подбор.

    Коментиран от #233, #234, #236

  • 232 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #228 от "varna":

    Аксаковски, с Бойко и без Бойко, имотите са ясни... И ефекта ще е полУ-жителен не, ами цяло-жителен ще е. Като си изберете пак комунетата, направо ще е дву-три-жителен, щото с тях върви и инфлацията дву-три-цифрена (ако се сещаш от последния - ЧЕТВЪРТИЯ фалит на държавата, който другарите ти ни спретнаха през 90-те).
  • 233 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #231 от "АХХХ":

    Съгласен! Няма две мнения по въпроса....Веждите са бъгнати яко...
  • 234 bubblehead

    0 0 Отговор

    До коментар #231 от "АХХХ":

    АХХХ, подписвам се под твоя пост с две ръце. Особено това

    --------------------------------------------------------------------------------------
    Не е предприемчив българинът, мързелив е и страхлив, и иска да му е лесно.
    --------------------------------------------------------------------------------------


    Сега дори ни карат за служебен премиер вежда-професор Димитър Иванов ... по-зле е от доктор Красио ... ха-ха-ха! Предложен бил от протестиращите и Плевнелиев отиде лично да го докара от Аврупата, защото изглежда никой вече не искал да изпитва черната неблагодарност на българите на гърба си след случая Костов 2001 и Борисов 2013 ...А и човека е страшна вежда и страшно им отива на нашите откачалки ... как беше, каквото сам си направиш и годпод не може да ти стори ? Честито на всички във Веждария !

    Коментиран от #235

  • 235 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #234 от "bubblehead":

    Моля ти се! Тоз “професор”, насаден в Лондон от комунетата на червена ясла, за да бълва по график жлъч и гнусотии по българските медии! От висотата на вопиющата си неграмотност! "Еййй, жаба да видя - няма да мий толкоз гнус!"... доктор Красю е като едно цвете край тоя! Дано на президентина му е останал малко разсъдък, и дано на матряла му дойде акъла до изборите... Иначе, с тия вежди дето взеха да ми избуяват и на мене... да ги размахам, че да литна нанякъде ... където поне няма „да сменят системата” веднага... Сега, след „23 години преход”, пак да се чудим къде да бягаме от комунистите?! Вахси му парадокса аз!
  • 236 Владимир Павлов

    0 0 Отговор

    До коментар #231 от "АХХХ":

    Много си права за съжаление.
    Между другото, четох коментарите под статията за новия мол - Paradise Centеr и съм толкова разочарован от тях, че нямам думи просто. Хората такава чудесна сграда построиха и резултата е "че се молим ли там, неизмъчени пари да се харчат, пералня" и др....
    На крачка съм да мина на тъмната страна:)))
  • 237 авиатор

    0 0 Отговор
    Какъв заем ДАВАМЕ един МИЛИАРД лева за армиа служеща на САЩ!
    ЕТО ГО ЗАЕМА!
  • 238 bubble

    0 0 Отговор
    балоне защо не си в БГ като всичко е мед и масло я ми кажи ?
  • 239 Пути Каояма

    0 0 Отговор
    ше ви се вдигне ......, от догодина ше устетите истинския срив, като се изнесе народа към ЕС , ше си чукате тухлите в главата. Аз продадох на дебелите цени и сега взимам по бон на месец от лихви и си барам шпагата :Р