Last news in Fakti

9 Юни, 2022 10:41 1 920 2

Индексът на цените на имотите при съседите скочи със 110%

  • турция-
  • цени-
  • поскъпване-
  • жилища-
  • индекс

С близо 20% скочиха наемите в Турция

Индексът на цените на имотите при съседите скочи със 110% - 1
Снимка: Shutterstock

Официалните данни показват, че индексът на цените на жилищните имоти в Турция (RPPI) продължава да се покачва и нараства със 110% в номинално изражение на годишна база през март. Скокът идва, след като инфлацията се покачи до 20-годишен връх от близо 70% към април, подхранван от нарастващите цени на енергията и суровините.

Измервайки качествените промени в цените на жилищата, индексът скочи с 96,4% на годишна база през февруари. Растежът е 77,5% през януари и 59,7% през декември. Преди почти година годишният ръст на индекса беше 32%.

RPPI за март нарасна с 29,7% в реално изражение (коригирани спрямо инфлацията) на годишна база и с 13,5% на месец, съобщи Централната банка на Турция.

В най-големия град в страната Истанбул, където живеят близо една пета от 85-милионното население на Турция, индексът се повишава със 122% на годишна база. Данните показват, че спрямо предходния месец той се е повишил с 9.8%.

Средните наеми, които започнаха да се повишават в цялата страна през декември след рязко спадане на турската лира, нараснаха с 19,7% на годишна база през март, според Турския статистически институт (TurkStat).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    1 2 Отговор
    Като се отчете, че годишната инфлация е над 70%. Реално през март 2022 г. нарастването на "стойноста" на имотите е само 29,7% в реално изражение (коригирани спрямо инфлацията) на годишна база, а не бомбастичните 110%.
  • 2 Петър

    5 0 Отговор
    По добре 300 лева наем от колкото 1000 лева заем. Проста математика.