Last news in Fakti

11 Юли, 2022 07:37 52 688 89

Ето с колко е надценен българския пазар на жилища

  • младен митов-
  • жилища-
  • imot.bg-
  • цени-
  • пазар-
  • недвижими имоти-
  • нсни

На този етап строителите са коректни

Ето с колко е надценен българския пазар на жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

"Човек днес трябва да е предпазлив. Да, в момента цените са много високи – близо 20-30% е надценен нашия пазар. Да, търсенето е много голямо, но в крайна сметка, това не е здравословно". Това каза в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти в България imot.bg Младен Митов, пазарен анализатор на аг. "Явлена". Той допълни, че въпреки трудностите, които са налице в сегмента, то на пазара се наблюдава отрезвяване от страна на купувачите.

В момента доходността при жилищата е 3-4%. На теория това означава, че пазарът е много спокоен, но на практика сме в един пазар с растящи продажбени цени и с по-ниски наемни цени. Този дисбаланс през последните 2-3 години беше продиктуван от коронавируса.


Господин Митов, тази година честваме 30 години от създаването на Националното сдружение "Недвижими имоти". През този период имахме три кризи - 1997 г., 2009 г. и 2020 г. С какво те бяха различни?

През 1997 г. бяхме свидетели на смяна на правителството, деноминация. Народът имаше още пари в брой. През 2008-2010 г. станахме свидетели на световна криза, която беше икономическа и при която първата сфера на икономика бяха недвижимите имоти. Тя беше един вид привнесена отвън. Цените на имотите постигнаха безумни нива без да има съответното икономическо съответствие.

Нямаше икономическа обосновка да са толкова високи?

Абсолютно. Вярно е, че имаше много пари скрити в дюшеците, но реално погледнато част от тях се вложиха. Тогава много силно започна да се развива и ипотечното кредитиране. Много от хората се подлъгаха.

В периода 2005-2008 г. хората вярваха, че нещата ще бъдат все така безоблачни, но когато дойде кризата се оказа, че нещата са доста по-различни. Станахме свидетели на голяма безработица, икономиката спадна, стагнация и след това и стагфлация и накрая обезценява на имотите и разпродажбата им. Много хора пострадаха. Икономическата култура беше много ниска. Ипотеката беше много мръсна дума по онези години.

Лихвите обаче значително спаднаха през годините?

Да, така е. Лихвите започнаха от 16% и завършиха на 6.66%. Но тогава бяхме още извън ЕС. Ресурсът струваше много пари. А сега виждаме едни лихви на безумно ниски нива.

Какво ще се случи с тях при влизането на България в Европейския съюз?

Ако влезем в паричния съюз те ще пандата още повече, тъй като рискът за привличане на финансови средства от страна на България ще е много нисък и сравним с този на Гърция и другите членове на ЕС.

А няма ли да останат същите, ако ЕЦБ повиши основния лихвен процент?

Условието е ако към момента влезем в еврозоната. Тогава лихвите няма да са 2.6-2.8%, а ще бъдат 1.6-1.8%. ЕЦБ доста закъсня с коригирането на основния лихвен процент. САЩ и Япония вече направиха по две-три стъпки нагоре. Това е начинът да бъде овладяна инфлацията и ръста на цените на имотите.

Този ръст, който наблюдаваме през последните 5 години не е само в България, а навсякъде по света. Той се получи от сравнително добро благосъстояние - повишаване на работната заплата над 100%, изсветляване на икономиката. Наблюдаваме и вакуум, който беше запълнен от новото строителство след 2015-2016 гг. Не трябва да подценяваме и факта на отрицателните лихви по депозитите. Лихвите в банките, които са много ниски и съотнесени към добра работна заплата осигуряват покупката имот. Голямото търсене, породено от факта, че хората не виждаха друга алтернатива за влагане парите си, освен в имот. Друго много важно – качеството на имотите се подобри определено.

След коя година?

Ако сравним двата бума на новото строителство – първият между 2004-2007 г. и втория – между 2015-2018 г., то при вторият качеството е много по-добро. Освен това, много от материалите, които тогава бяха страшно скъпи, сега са достъпни. Но тук вече се срещаме с другия проблем – коронавируса, който нанесе щети върху доставките. Войната в Украйна, която отряза основни суровини от пазара като стомана и други и ежедневния ръст на цените на строителните материали.

Другото е, че инвеститорите вече са много несигурни. Да – продължават да строят, но са несигурни, защото не знаят утре какви цени ще ги изненадат. Вече имаме случаи, в които забавят завършването на сградата с месец, два, три, защото не могат да насмогнат, но така или иначе на този етап са коректни.

Не говорим за бъдещи договори. Хора, които днес искат да купят ново строителство и „на зелено“, за мен не е целесъобразно. Инвеститорът, може сега и да не осъзнава, но след време, може да закъса и ако имат нужда от това жилище, има опасност да не го добият скоро.

Споменахте за сигурността на инвеститора. Последните две десетилетия имаме два силни периода на жилищно строителство – 2005-2008 гг. и 2015-2018 гг. Кой от двата периода предприемачът беше по-сигурен?

През 2005-2008 гг. се появиха много нови фирми, които бяха неизвестни и решиха, че пазарът навсякъде е голям, колкото този в София. Когато се говори за ново строителство поискайте от инвеститора да ви покаже това, което е направил до този момент.

2009-2011 гг. бяхме свидетели колко много малки по РЗП жилищни кооперации имаше във Витоша, Малинова долина, Манастирски ливади. Но при утихването на предишната криза много нови инвеститори купиха тези обекти и ги завършиха. Банките придобиха доста обекти жилищно строителство , които не бяха завършени.

Човек днес трябва да е предпазлив. Да, в момента, според мен, цените са много високи – близо 20-30% е надценен нашия пазар. Да, търсенето е много голямо, но в крайна сметка, това не е здравословно.

Разлика във всяка от тези кризи има и първопричината е различна. В момента инфлацията е привнесена, войната не зависи от нас, но в крайна сметка пазарът трябваше да се обуздае, защото в цяла Европа в момента бумът на жилищата е безумен. Това естествено, ако започнат да се забавят икономическите показатели, ще доведе до безработица, загуба на работа, трудно обслужване на кредитите – този филм сме го гледали. Но въпреки всичко се усеща вече едно отрезвяване на пазара от страна на купувачите, но да видим какво ще се случи оттук насетне, тъй като имаме нестабилна политическа среда. Не, че тя нещо ще промени нещо.

Като че ли от идването на коронавируса не влияе толкова силно спрямо преди началото на пандемията?

Да, права сте – коронавирусът много по-силно повлия. Притеснителното е, че при едни нови избори в момента, на хората им писна да гласуват и ще се появят различни политически субекти, които са крайни националисти. Подобно нещо виждаме в други държави, а то не е желателно. Това ще е проблем.

През тези 30 години на свободен български имотен пазар как се развиха вълните на покупка на собствен дом и с цел инвестиция?

Преди доходността на софийските апартаменти беше над 10%. Това по световните стандарти е високо рисков пазар. Цените за продажба бяха много ниски, а цените на наемите бяха много високи, защото тогава се търсеха, особено ремонтирани апартаменти.

В момента доходността е 3-4%. По книгите ние сме в много спокоен пазар, но не е така. Ние сме в един пазар с растящи продажбени цени и с по-ниски наемни цени. Този дисбаланс през последните 2-3 години беше продиктуван от коронавируса, защото много хора отидоха да си работят по родните места, освободиха офиси, апартаменти.

Наемният пазар започна да се възвръща. Оживлението е факт. Цените постепенно започват да растат, но все още дисбалансът е налице. Доброто съотношение е 5% доходност, което е 20 години покупка на имот и това дава стабилност и спокойствие на пазара.

Преди, когато си говорихме за инвестиции, много от апартаментите, които се продаваха бяха на ниска цена и бяха в ужасно състояние. Тогава хората купуваха, ремонтираха и продаваха.

2006-2008 г. преди предишната криза по същия начин – имаше недостиг. Жилища се купуваха за близки е роднини и отново с цел инвестиция. Тогава се купуваха и търговски обекти, които бяха на ниски цени, а интересът към тях не беше висок.

Сега по същия начин, макар че през последните 2 години процентът на купувачите с цел инвестиция бяха много ниски, по простата причина, че Airbnb и Booking не работят. Наемателите изчезват масово от големия град или се изнасят постоянно извън големите градове или си отиват по родните места.

Така или иначе този пазар ще се възвърне. В момента ако се купи на сегашните цени, ще трябва да се изплаща 30-35 години, което е безумно, а още повече ако се купува с кредит.

Лихвата ще скочи, защото това е първата мярка, която предприемат централите банки за овладяване на инфлацията.

Какво ще стане през следващите години с цените?

Очаквах още миналата година, но тази година цените ще се успокоят и оттук насетне пазарът ще се върне в нормалното си русло, стига да имаме нормализиране на икономическата среда по отношение на доставки и по отношение на това да нямаме срив на икономиките в Европа. Засега няма такива тенденции. БВП е малко по-нисък от очаквания, но това е нормално. Още повече, че в момента от една страна имаш голяма инфлация, която повишава обема на БВП, но от друга страна имаме намалял обем на производството.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 54 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    209 13 Отговор
    Никой от брокерска агенция няма да признае,че имотният балон ще се спука.

    Коментиран от #9, #28

  • 2 Купувач

    165 17 Отговор
    Чакаме правителството да обяви отстъпка от 25 стинки на квадрат в Софията и започваме да пазарим!!!

    Коментиран от #23

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кафезите в бегето не струват

    143 19 Отговор
    Масово се продават стари боклуци от отминали епохи а те не струват нищо както и лампов телевизор и радио не струват нищо сега ...другите курници требва да спаднат цените поне наполовина и пак не си струват заради конюктурата в бг
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Коментар

    142 10 Отговор
    Дори и брокерите казват, че сме в балон и следва спад.

    Коментиран от #88

  • 8 пламен

    117 24 Отговор
    Купувам защото не виждам какво друго да купя....фейк акции или битхуйни.
    Ако си избрал правилното място, в дългосрочен план, няма да загубиш дори и да има временен спад. Ако си го купил и за лично ползване, винаги си спечелил.
    За младите препоръчвам да инвестират в образование и умения

    Коментиран от #13

  • 9 Анонимен

    29 77 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    Защото няма балон. Има надценени жилища в крайните квартали, с по 10%-20%. Мина времето когато апартамент в Лозенец се продаваше на 1000 евро квадрата.

    Коментиран от #11

  • 10 Един и...

    118 10 Отговор
    ...същ гараж, струващ есента 15к сега струва 31к в евро. Тва какво е според вас? В близките 10+ > години отказвам да купя каквото и да е било. След 20 години, като се наиграят лудите брокери, ще се замисля.

    Коментиран от #22

  • 11 Небостъргача "Златен век"

    92 12 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Така е, това време мина.След 12 години царуване на цар Тиква, България се превърна в "Империя на Балканите".Един апартамент в Лозенец трябва да струва поне по 20 000 евро кв.м..Все пак там живеят само "аристократи"-половината още са "активни борци слизали от Балкана до 10.10.1989",другата половина "дебеловрати тикви" и наркодилъри-като Гошето,дето преди една седмица разцепи едно "джипче" пред хотел Хемус.
    Така че,балон няма,една дупка в София,трябва да е по-скъпа от апартамент във Виена.

    Коментиран от #21, #64

  • 12 Цикъл

    88 4 Отговор
    Преди десет години ходеха в лек полутръс като гладни хрътки по улиците - тва брокери, тва дюлгери дет ся не мо се говори с тях. Но ЦИКЪЛЪТ се затваря. Аз помня две кризи: 1996 и 2009. Това е, всеки 13 години
  • 13 Цикъл

    91 10 Отговор

    До коментар #8 от "пламен":

    2009 100м2 в Лозенец ми го навираха в ръцете за €80 хил, 60м2 в Гео Милев стая холбокс €37 хил. Не ги купих защото пазарът беши залят с евтини жилища. Сега много от това което се настрои стоят празни. Не ги продават но само гледай какво става в момента когато цените тръгнат надолу. Паниката на продавачите я забравихте вие, когато утре тоя грозен бетон на петия етаж струва по-малко от днес.
  • 14 Даса

    147 4 Отговор
    Не е нужно да си гении че да разбереш че €2000 евро за квадрат в Младост е безумие...

    Коментиран от #89

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    87 6 Отговор
    А защо ли няма статистика при
    6 500 000 жители-
    колко имота общо
    ома в България 🤔🤔🤔
    Аз се сещам , а Вие 😉😉😉

    Коментиран от #16, #65

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ИМА / изв. /
  • 17 Марков

    91 4 Отговор
    Със сигурност е 50% надут БАЛОНА на имотния пазар!!!
    Лапаха от 1000 до 3000 евро за м2 и банките се НАГУШИХА С ИМОТИ!!! Сега дупе да Ви е яко, като се завърти месеца и дойде времето за Вноската. Жабата видяла, че подковават коня и тя се наредила.
    И Вие сте за ПОДКОВИ!!!
  • 18 ГоШо

    37 45 Отговор
    Няма имотен балон , а надценени жилища това е различно. Всички го казват , ако е за лично ползване си ок , но ако е с цел инвестиция е рисково. В момента в моя град един наем е около 450 лв и расте , а аз плащам ипотека на 550 лв за ремонтирано жилище , кое по- добре да чакам ли? Не мисля така , по-добре заем и собствено , отколкото наем и чуждо или при мама и тате цял живот и след това лигльовци , които не могат гащите да си операт сами. Освен това има един факт , който никой не отчита - цените за ремонт скочиха главоломно, свестни майстори рядко се намират и това ще компенсира спада в цената.
  • 19 Специалист

    20 65 Отговор
    В момента най добрата инвестиция е биткойн следва земеделска земя в Добруджа и имот в центъра на София. Не пипайте акции

    Коментиран от #33, #34

  • 20 Банкеръ

    22 9 Отговор
    В момента за 10 годишни български държавни облигации ако се излезе на международните пазари се оценява с 2,9% лихва. Някой може ли да ми каже, как така ипотеките са ни по 2,4% лихва и до кога ? Обикновено в развитите страни 30г ипотеки са по 2 на 10г облигации ?
  • 21 Всяка нация си има национални черти

    53 6 Отговор

    До коментар #11 от "Небостъргача "Златен век"":

    Българинът, като събере някой лев започва да строи, турчинът завърта търговия, викингите (на които на една част от наслениците са руснаци започват някаква война, германецът тръгва да превзема света, къде в миналото с оръжие, къде в сегашно време със съюзи и евро банкноти, но ние сме по строителството определено.
  • 22 Еххххх тия брокери

    27 21 Отговор

    До коментар #10 от "Един и...":

    Цените не ги определят брокерите, приятелю

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 АНИ

    21 35 Отговор
    Към коментиращите:
    Имате ли над 100000€ кеш ?
    Чудите се в банка ,имот или под дюшека ?

    Ако нямате,не пишете глупости.
    Ако чакате цените да паднат,с парите чакайте на правилното място.
    Имот с наемател,аренда,ползване и запазване стойността му съобразено с инфлацията.
    Дължане на пари в банка при
    отрицателни лихви,такси ,обезценяването им.

    Както беше казал др.Тодор Живков:
    Като нямаш пари,не може да даваш мнение!

    Коментиран от #29

  • 25 Патриот

    50 9 Отговор

    До коментар #22 от "Еххххх тия брокери":

    Грешиш!
    Брокера има много важна роля в определянето на цената, а той също няма интерес от ниска цена(следователно малко комисионна).
    Когато дойде и ти каже на този имот спокойно можеш да му вземеш примерно 50евро(ПРИМЕРНО) при реална цена от 40000(ПРИМЕРНО) и ти подхвърля нещо от сорта на "преди две седмици в ... (малко по-скапан район ) за 45 000 се продаде за две седмици на този имот как няма да му вземеш 50к". Човек се навива. Всеки. Нормална човешка алчност, която всеки малко или много притежава.
    На друг в съседен апартамент "вчера онзи е пуснал апартамента да 50к ти как няма да искаш на твоя (отново някаква завишена сума).

    Та така брокерите изкуствено надяват цените.
    За това във Варна вече една панелка в непрестанно квартал струва колкото къща в немско селце на два етажа. Имат прекалено много къщи за имоти и почти невъзможно да си вземеш жилище без посредник.

    Коментиран от #42

  • 26 Ген. Гурко

    70 2 Отговор
    30% надценка си е катастрофа отвсякъде. И защо трябва чак сега с половин уста да признават това което всеки знае-че балонът е надут отново до спукване.
  • 27 морския

    9 21 Отговор
    Бла, бла! Дъра, бъра пет чадъра!
  • 28 Гого

    10 36 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    Ще се спука разбира се... през 2029-та
  • 29 Цикъл

    60 1 Отговор

    До коментар #24 от "АНИ":

    Някои така се набутаха на най-скъпото 2007-8 че още се ритат отзад. Особено по курортите. Много е важно КОГА купуваш, не само да хвърлиш некви пари в некъв бетон като безумец.
  • 30 ИЗВИНЕТЕ

    23 9 Отговор
    АЗ НЕ ТЪРСЯ ИМОТ
  • 31 МирО

    58 3 Отговор
    Добра статия, като цяло.
    Хубавото е че вече и брокерите признават, че пазарът е надценен (20%-30%).
    Според мен е надценен повече, но и зависи от локацията.
    Относно повишаването на наемите - не вярвам да се повишават , поради
    факта, че сме на прага на рецесия (а може и да сме влезли в нея).
    Проблемът на нашия имотен пазар, поне според мен са празните жилища.
    Ако в един момент на паза едновременно излязат (по някаква причина) 10%-20% от
    тях предполагам, че срива в цените ще е колосален (възможен сценарии при много тежка
    криза или рецесия, стагнация или стагфлация).
  • 32 Анализатор

    58 1 Отговор
    Наближава времето когато много хора ще реват ама много ще рева т
  • 33 Язе

    48 3 Отговор

    До коментар #19 от "Специалист":

    Биткойн който от 40-50 000$ отиде на 18 000$.Не ме разсмивай🤣🤣🤣
  • 34 Ахъ

    29 7 Отговор

    До коментар #19 от "Специалист":

    Земеделската земя вече поскъпна. В България земеделците (зърнари) са най-заможните хора!Преди години им беше трудно, но сега вече си имат новата техника и бази и не са спирали да купуват земя (земята носеща рента минимум 90-120 лв/дка вече струва над 3000 лв/дка!).Даже няма достатъчно земя за купуване и имат свободни средства-защо да не купи парцел или качествено жилище, за да си запази парите-деца и внуци има да учат в големия град, на общежитие и квартири ли ще живеят?

    Коментиран от #35

  • 35 12 Играч

    12 4 Отговор

    До коментар #34 от "Ахъ":

    Много трезво пишеш.
    Пожелавам ти да не си загубиш здравето и ума.
    Действай Разумно нещата рано или късно се нареждат.
  • 36 Варненец(натурализиран).

    54 1 Отговор
    Вижте обявите в имот бг. Алчните продавачи пускат къща в Траката без асфалт и на септична яма. Естествено оградата е една мрежа. И миналата година цената е била 250000 евро.
    Сега понеже разбрали че желязото поскъпнало цената е 320000 евро.
    Обаче купувачи няма. За тези пари има къщи в Испания ,Гърция,Калифорния.
    Обаче друго е да си е септичната яма и съседа гори падналите листа и тревата.

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гост

    26 2 Отговор
    По-скоро 50%.
  • 39 Гост

    34 4 Отговор

    До коментар #37 от "Да го реинвестирам на Аналлизатора долу":

    Имот в Гърция е по-евтин от много съборетини, предлагани тук. Преосмисли си вижданията, че обявите се застояха вече няколко години без купувачи.
  • 40 Гост

    19 1 Отговор

    До коментар #36 от "Варненец(натурализиран).":

    И какво като е непродаваемо? Нали вдига статистиката?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гост

    34 3 Отговор

    До коментар #25 от "Патриот":

    Брокерът знае отлично как да погъделичка алчността на продавача така, че да го накара той да вдигне цената на обявеният имот. После имотът седи дъъълго време непродаден, но надеждите не спират да подхранват алчността на продавача. До един момент, в който продавачът се осъзнае и отстъпи солидна сума, но това не се записва никъде.
  • 43 Гост

    32 2 Отговор

    До коментар #41 от "И до недодялания Варненец":

    Тази къща да не е на златна жила, че толкова много да ти трябва? И на гърците им трябват къщи в Гърция, но въпреки това, техните са по-евтини от нашите, че и заплатите им са по-високи. Проказвайте си, приказвайте. Действителността не се съобразява с вас. Обявите седят с години, а будалите вече не се прескачат.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 купувач

    38 4 Отговор
    Засега ние хората със парите изчакваме цените във София да спаднат поне със 50%. Едва тогава си струва пазаруването на апартамент на добро място. Засега не си струва.

    Коментиран от #49

  • 49 брокер

    10 19 Отговор

    До коментар #48 от "купувач":

    бъди мъж, купи сега, покажи че можеш
  • 50 мхммм

    24 1 Отговор
    В тази ситуация на закупуване по няколко жилища, от хора на които са "докопали едни пари", за да се дават под наем рано или късно пазара ще се пренасити. Наемите рязко ще паднат заради голямото предлагане и малкото търсене, а следващия ход е продажба на жилищата които са необитаеми. Така беше когато руснаци и англичани масово купуваха, а после всичко се срути и цените рязко паднаха. Сега махалото отново е във възходяща позиция, но съвсем скоро ще започне да се връща назад.
  • 51 123

    30 3 Отговор
    1600 еУро/кв за коптор тотал щета на 40+години.... не, няма надценяване. Успех на новодомците.
  • 52 рамус

    11 17 Отговор
    На който му е скъпо да учи за архитект, инженер, да купи суровини, да пише проекти,договори и да плаща на работници техника, ресурси , нека живее в това , което може да скове и му се струва справедливо като "цена"

    Коментиран от #66

  • 53 Гост

    12 10 Отговор
    До 24 Ани - тука има много Мики Мауси които си мислят,че нещо зависи от тях.Това са дежурните джафкащи
  • 54 Макробиолог

    6 17 Отговор
    Тоя да не се е простудил нещо?Доходност 3%,5%...10%...Ми един строит предприемач тия проценти ги раздава само по рушвети...Чакайте да паднат цените.,някъде сигурно има изхвърляне но като цяло БГ имотният пазар все още догонва европейския.....друг е въпроса ако имаш доход на ръба на оцеляване и ипотека за 30 години ,но това е проблем на банките ,не на строит сектор.

    Коментиран от #55, #56

  • 55 Стадион

    26 4 Отговор

    До коментар #54 от "Макробиолог":

    Но България НЕ Е Европа. Не е ли аномалия да догониш нещо което не си? Освен това много европейски градове са по-евтини от София. Грозна панелка 40 квадрата при циганите в Люлин 4 са я пуснали за шейсет хил евра? Какво ще я правиш когато ЕЦБ вдигне лихвите на 5% и спре печатането на пари? Какво ще я правиш питам тази вмирисана панелна котура когато цените започнат да падат и тя стане непродаваема?
  • 56 До Микробиолог

    31 1 Отговор

    До коментар #54 от "Макробиолог":

    В статията се коментират доходност от наем. Купувар, ремонтираш и обзавеждаш един двустаен за 150000евро и го даваш за 300 евро наем и имаш 2% бритно доходност. Изваждаш данаци, такси, повредени уреди и ремонти, празни месеци без наематели и получаваш 1 % доходност. Казваш си аз съм голям играч и инвеститор, вдигат лихвите и пиеш една студен вода за цял живот
  • 57 ПЪГУОШ

    15 2 Отговор
    По тази причина ли бат Бойко не купува и си държи парите в чекмеджета , шкафчета и скринове ?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Цикъл

    3 1 Отговор

    До коментар #58 от "000000001":

    Решенията къде да бъдем могат да са изкл субективни без никаква връзка с имотния пазар
  • 60 купувач

    8 10 Отговор
    В момента в България има към 100 милиарда лева спящи пари според БНБ. Няма как добър имот да е ефтин. Просто има много излишни пари. Като влезем в еврозоната сигурно ще ги стопят но дотогава цените ще растат. Просто левовете и еврото в момента нямат стойност. Трябва да вдигнат резко лихвения процент че да се нормализират нещата.
  • 61 това е

    6 10 Отговор
    Завишени са цените само на отдавна построени имоти, които не са стрували толкова и сега се препродават от собственици. На тези, които строят сега не им излизат сметките, защото те са продавали на зелено,а цените на материалите многократно се завишиха и ще трябва да завършват всичко с големи загуби.

    Коментиран от #62

  • 62 купувач

    6 11 Отговор

    До коментар #61 от "това е":

    Старото строителство тип панелка е със дълъг живот. Над 100 години. Ако е на хубаво място и поддържано и със читави собственици , цената му няма как да е ниска. И на мен ми се иска в София апартамент старо строителство да струва 50к евро в добър квартал ама няма как.

    Коментиран от #67

  • 63 Макробиолог

    12 4 Отговор
    Щом става дума за доходност от наем ,грешката е моя,добре,но това не отменя медицинския факт че цените в софия и големите градове няма да паднат .През далечната 2000г тристаен панел в Надежда беше около 13-15хл гущери,сега около 100хл...може и да сме мърляви европейци но сме част от тая система.Второ---взимаш тия 100хл ако искаш и в юро и си купуваш същото па макар и пресно боядисано и без л...на в градинката отпред в Берлин,Лондон,Цюрих Прага или Варшава....успех.Трето-требва да си мазохист за да печелиш от наеми в БГ--мучо трабаьо,покито динеро....Четвърто--ако имаш тия пари,или някоя банка ти ги дава под добри условия и си млад/под 40 години/ върви учи,освен айти се търсят още сто и кусур вида технически специалисти с далеч по висока доходност от тия 3%.

    Коментиран от #68, #75

  • 64 Димитър

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "Небостъргача "Златен век"":

    Готина ирония, но я провери цените във Виена :) Под 5000 евро на кв. не може да се намери нищо дори по отдалечените от центъра квартали. Ок, естествено,няма да коментираме качеството на живот в София и Виена, но цените наистина не са свръх надценени в момента колкото и да ни е неприятно. В целия ЕС цените пълзят нагоре и надали и тук ще останат същите
  • 65 Бивш софиянец

    7 8 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Най вероятно познаваш някого с 3 или 4 апартамента и си мислиш че всички са така. На село се живее в къща с по 2 и 3 семейства. Техните деца - младежи няма да останат там защото трябва да работи за по 700 лева на месец, така че всички тези младежи или ще отидат в по голям град или на терминал 1 -2. Има още купувачи не ги мисли. Когато пък купуват 80% от купувачите неискат и да чуят за стройтелство от 80 години или панели за по 120 000 евро, всеки иска ново строителство

    Коментиран от #69, #79

  • 66 Гост

    9 3 Отговор

    До коментар #52 от "рамус":

    Има кадърни хора със способни ръце, които могат да си вдигнат сами триетажен палат. За съжаление, обаче, едни мутрички от прехода се погрижиха да се наковат едни закони, забраняващи да си строиш сам нещо по-голямо от 30 кв и без проект. За по-голямо трябвало задължително да минеш през фирмичката на мутричката и архитекта му.
  • 67 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #62 от "купувач":

    Не съм чул за панелка с експлоатационен срок над 70 години. Първите май бяха с 40 години експлоатация.

    Коментиран от #70

  • 68 Гост

    8 4 Отговор

    До коментар #63 от "Макробиолог":

    Смяташ като първокласник. През далечната 2000 г тристайният ти панел може да е бил на цена 15 000, но тогава минималната беше 75 лв. Трябвало е да работиш 200 месеца за да изкараш пари за една панелка. Днес цената й е 100 000, при минимална 710 лв, което се равнява само на 140 минимални заплати. С други думи - днес изкарваш пари за тази панелка с по-малко труд и заплати, отколкото през 2000 г.
  • 69 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #65 от "Бивш софиянец":

    Купувачи няма. Тези младежи, които трябва да почнат работа, няма да отидат в панелка в София, а директно летят за ЕС, където им плащат нормални зпалати, за разлика от бакшишите тук. Справка - демографският ни срив през последните десетилетия.
  • 70 купувач

    13 3 Отговор

    До коментар #67 от "Гост":

    Госта, много неща не си чувал. Качествен панел , изпълнен със качествени материали ще те надживее . Около 60-те строените панелни блокове , поне някои от тях са доста качествени и имат много живот пред тях въпреки мераците да бъдат съборени . Бетона няма какво да му старее. Влагата е най големият враг на постройките , независимо от какъв материал са - тухли, итонг или бетон.

    Коментиран от #71, #73

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Макробиолог

    5 3 Отговор
    Не че непременно държа да налея акъл на някои Гости,но все пак е много дразнещо някой да си мисли че оборва общо известни факти с логично несвързани и неверни измишльотини.Заплатите не свалят или вдигат цени на апартаменти,това което виждам е че ЦЕНИТЕ на имотите се вдигат от поне 20 години насам,това се случва в целия развит свят и перифериите му,дори кризи като тая 2008г не могат трайно да обърнат тенденцията,и разликата в цените за съпоставим имоти в БГ и другите от ЕС е твърде голяма за да се нада някой че е достигнато равновесие.Отделен случай е че когато мин заплата е била 75лв аз съм държал моя баща за крачола около коляното,а бащата на Госта в най изгодния случай да ми е бил набор...

    Коментиран от #74

  • 73 Гост

    14 2 Отговор

    До коментар #70 от "купувач":

    Явно панел си виждал само на картинка. Заварките на панелните връзки стареят. Санирането трябваше да ги укрепи и да удължи експлоатационният срок на тези жилища, но те не санират, а само топлоизолират. Прикриват проблема със стиропор и замазка. Панелите се отливаха направо с дограмата. Загледай се в стар панел и ще видиш колко много от тях са с криви прозорци, ама яко криви. Като купувате панелки поразпитайте от входа хората, дали скоро са чистили подпокривното от гълъбишките изненади. Едно такова почистване отива над 1500 лв за входа. Иначе хлебарките ще ви изядат. Поразпитайте също, дали са сменяни скоро щранговете, че на апартамент са по 450 лв. Също попитайте, кога на ближава да се сменят въжетата на асансьора и ел таблото му, че едно табло е 2000 лв, а въжетата са по 5000 лв. Питайте преди да купувате панел, да не се окаже, че имате да доплащате за общи ремонти още няколко хилядарки, ей така, за добре дошли.
  • 74 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #72 от "Макробиолог":

    За толкова години трябваше да се научиш поне малко на иконимика. Поне малко, викам, не много. Вчера едно нещо е струвало 5 лв и си му изкарвал парите за един ден надник. Днес същото струва 50 лв, но и надника ти се е качил и му изкарваш парите за половин ден работа. Това не е поскъпване. За теб може и да е, но имено затова няма как точно ти да наливаш акъл на когото и да било.
  • 75 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #63 от "Макробиолог":

    Сравни ми цените на същият тристаен апартамент в Надежда, през годините август 2008 и август 2012. През 2008 е струвал 80 000€, а четири години по-късно е струвал 40 000€ - наполовина. Не си измислям данните, проверих графиката за периода.
  • 76 Макробиолог

    4 1 Отговор
    То само с гуглене не става,трябва и да си го лично преживял в активна възраст та да си в час.Я ми кажи Гост можеш ли с месечна заплата от около 100 долара за 3 месеца да изпратиш 1/3 остатък от дълг по ипотека на жилище с пазарна стойност 15000 долара ?

    Коментиран от #84, #85

  • 77 Уса

    12 4 Отговор
    Балона е същия,като този в САЩ преди 12 години.Тогава купих къща за 160 000$ после балона се спука и тя падна на 100 000$ а в момента е 300 000,но вече изплатена.Все пак става въпрос за САЩ,където стандарта и доходите са много по-високи от тези в най-бедната държава в ЕС,ако не и в света.Няма логика апартамент в София да струва колкото къщата ми в САЩ та дори и в богаташките квартали,защото не съм крадец и не мога да си го позволя с американската заплата от 15000$ а какво остава със заплата от 1000лв...Бандитите изпонакупиха много жилища,за да си изперат мръсните пари с очакване да са на печалба.Надуваха цените чрез техните брокерски фирми и скоро ще трябва спешно да продават,защото им свършва кеша.Гледал съм жилищата и 80% са в окаяно състояние от години необитавани личи си мутрагенщината.Когато паднат с 50% ще се замисля

    Коментиран от #82, #86

  • 78 Уса

    9 3 Отговор
    Реалната цена на двустаен панелен в София би трябвало да е около 40000евро.След още няколко години и това ще му е много.България ще продължава да затъва а хората да бягат и това е основния проблем а не стойноста на жилищата.Все едно да си купите луксозно жилище в гетото на Ню Йорк...Айде честито
  • 79 селaнин

    7 3 Отговор

    До коментар #65 от "Бивш софиянец":

    купи бе човек, купи бе, сега е момента да покажеш че не си кой да е, след срива всеки може купи ама сега само ти
  • 80 Макробиолог

    8 4 Отговор
    Ето ти отговора,щото няма да можеш да отговориш.Може,аз го направих и още не знам колко хл софиянци тоже.Панели се стояха не през 2000г а до преди 89та .Лошия соц ги продаваше срещу заеми,номинирани в левове,като при това с заплатата 170лв можеше да храниш 4членно семейство,да си плащаш ипотеката и да ходиш на море всяка година.Но БАНАНИТЕ бяха дефицит.Дойде убавата демокрация балкански тип,с хиперинфлация и заплатите се измервана в хиляди левове,курса на долара също,но преди държавата на мафията да се усети и да извърши деноминация 1000:1 на лева,мъй простие трудясщиеся си изпратихме заемите по ипотеки с няколко заплати.Сега по твоите тревожни мисли----2008г бумна свет доларова с -ма,и света си близа раните 5-6 години оттам и твоите 40хл юро,но колко е сега цената?А струва ли си да се надате младите,на повторението на колапса кой се вижда на хоризонта за да си купите жилище?Въх недейте.Отдавна 1лв е фиксиран 1/2 юро,цените на жилищата са в юро/защо ли?/,и когато инфлацията на страни с икономиките на Германия и САЩ е двуцифрена, периферните мечтатели в страни като БГ ,няма да им е до покупки на жилища ,а до покупки на салам,яйца и БАНАНИ.Стане ли коласчето първите които ще бъдат изритани от пазара на труда в ЕС са нашего брата българоподобните ,ето ти още 1-1,5мл безработни.66

    Коментиран от #87

  • 81 Макробиолог

    5 4 Отговор
    Сега и на усата - къде ти е къщата ?чекай да познем---Талахасе,Флорида?Купи си в столицата,в Ню Йорк или Калифорния и тогава сравнявай.
  • 82 Цикъл

    11 1 Отговор

    До коментар #77 от "Уса":

    Н знам тогава щатските банки гърмяха заради subprime mortgages и други сатанински действия породени от зверска нечовешка алчност. Сега поне на теория банките издържат стрес тестовете. Знаем че един балон никога не гърми като предишния. Донякъде е по-зле сега - инфлацията ги принуждава да вдигат лихвите и да спрат печатниците които бълваха трилиони £ $ €. ЕЦБ спира създаването на евра от въздух точно сега както си говорим за първи път от 2010 насам. Но за всяко правителство инфлацията е по-малкото зло и те са готови да създават инфлация по-скоро отколкото да бъдат пометени от озверената гладна зъзнещата тълпа. Н знам, ще видим
  • 83 Спокойно

    8 2 Отговор
    След като всички от селата пристигнат в София, цените ще паднат.
  • 84 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #76 от "Макробиолог":

    А ти откъде си го преживял и в каква активна възраст, като сам казваш, че тогава си държал някого за крачола?
  • 85 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #76 от "Макробиолог":

    При 45 ст бира на заведението (помня го 2000 г, защото тогава още следвах), при 35 ст баничката, при застраховка на колата 75 лв и данък 12 лв, а с 3 лв плащах на кръчмата чаша вино и порция пилешки дробчета, можеш сам да си направиш сметката.
  • 86 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #77 от "Уса":

    И с 50% да паднат, като са порутени и трябва да събаряш за да го вдигаш наново, за какво са ти?
  • 87 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #80 от "Макробиолог":

    Трудно ти се разчита на места, но в общи линии съм съгласен, че се строеше преди, а сега само се имитира строене. Падането на долара го помня, защото и аз изгубих голяма част пари тогава. Но цената на жилището не е просто в цифричките, а във въпроса, колко трябва да работиш за да му изкараш парите на това жилище? Това дава отговор дали е поскъпнало или поевтиняло.
  • 88 Докато чакаш цените да паднат.... някога

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "Коментар":

    Докато чакаш цените да паднат.... някога.... може би...... Живей на квартира и плащай висок наем! И си умен и си мъдър! И такива като теб са много, като чета мненията. Това е добре, разбира се. Ще вдигна отново наема на моите наематели.
  • 89 Асен

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "Даса":

    Като след година стане 4000Е, ще плачеш че ни си купил, когато е бил 2000Е.
    Докато чакаш цените да паднат.... някога.... може би...... Живей на квартира и плащай висок наем! И си умен и си мъдър! И такива като теб са много, като чета мненията. Това е добре, разбира се. Ще вдигна отново наема на моите наематели.