Last news in Fakti

31 Юли, 2022 09:33 35 669 40

Съседите строят уникално съоръжение

  • истанбул-
  • летище-
  • ататюрк-
  • парк-
  • имоти-
  • цени-
  • жилища

Бившото истанбулско летище „Ататюрк“ се превръща в Национален парк „Ататюрк“

Летище „Ататюрк“ в южната европейска част на Истанбул дълги години беше едно от най-големите и натоварени в региона. Бившето вече летище заема един от най-добрите и обширни парцели в рамките на града, като същевременно има добра транспортна достъпност. Общата площ на летището е 8,5 милиона квадратни метра. От тях около 5,2 млн. кв.м ще бъдат Национален парк, а останалите 39% ще останат летище за военни, товарни и държавни нужди.

Програма за озеленяване

Най-значимата трансформация на района ще бъде засаждането на около 132 500 дървета. Няма много примери за такава мащабна програма за озеленяване в света и нито една в рамките на столичен район. Тези нови дървета ще позволят на бъдещите поколения на околните райони да живеят близо до „белите дробове на града“. Територията на националния парк ще бъде разделена на функционални пространства. Докато някои ще дойдат тук, за да се насладят на природата и да дишат чист въздух, други ще предпочетат това място за почивка, забавление, спорт и интересни събития с многобройни атракционни точки.

Природната зона на парка няма да се ограничава само до гората, а ще има и излаз на морето. По коридорите, минаващи през крайбрежната зона, ще бъде възможно да се стигне до новия 885-метров кей с изглед към Мраморно море. Тези два компонента на парка ще осигурят голямо природно разнообразие. Градските власти изчисляват, че новият национален парк ще привлича повече от 1 милион посетители на ден и ще се превърне в едно от най-атрактивните места в Истанбул, подобно на Сентрал парк в Ню Йорк.

Местни жители и стойност на недвижими имоти

Местните жители и малките предприятия ще имат голяма полза от този проект. Тъй като летището беше един от най-удобните центрове в транспортната система на Истанбул, жителите ще оценят лесния достъп до зоните в близост до парка. Тези две качества не са евтини в нито един мегаполис.

За местните фирми ще разкриват редица възможности за работа в парка. Служителите на фирми с офиси в района ще могат да релаксират в него по време на обедните почивки и след работа. Поради значителното намаляване на броя на полетите, пристигащи и заминаващи от терминалите, те ще се възползват от намалените нива на шум и замърсяването на въздуха.

Новите, мащабни жилищни проекти срещат съпротивата на местните жители, тъй като се опасяват, че ще бъдат принудени да напуснат домовете си. Поради това жилищата в нови сгради бързо се разпродават. И колкото по-близо е завършването на парка, толкова по-високо ще бъде търсенето, а оттам и стойността на недвижимите имоти. Затова съветът на брокери е желаещите да купят имот сега, а не да изчакат приключването на проекта.

Места за атракция, събития и обществени пространства на парка

Всички разбират привлекателността на природната местност, която съчетава зелената гора и синьото море. Но какво да кажем за инфраструктурата? На първо място, за жителите на близките райони паркът ще осигури наскоро открита модерна болница, старчески дом и много детски площадки.

Редица жилищни пространства за отдих и забавление ще бъдат отворени за широката публика. В спортните комплекси ще може да се играе тенис, футбол, баскетбол, кънки на лед и много други спортове. Тренировъчни площадки, алеи и пътеки на открито ще позволят на хората да спортуват за собствено удоволствие. За заинтересованите от образователни програми ще бъдат изградени библиотека, лекционна зала, кабинети и музеен комплекс. Това ще осигури практическо обучение в аерокосмическата промишленост, технологиите, хуманитарните науки.

Паркът ще се превърне и в място за мащабни събития. Ще има места за международни изложения и редица обществени събития, както и паркинг. В парка ще има и открит амфитеатър и сценични площадки за музикални и развлекателни събития.

Околности и имоти

Сефакьой, Флоря, Атакьой, Бакъркьой и Йешилкьой са районите около националния парк, които ще бъдат най-пряко засегнати от реконструкцията на летището. През цялата история на Истанбул и съществуването на летището много от тези райони вече са напълно развити и носят огромни печалби от недвижимите имоти, разположени в техните граници.

Изключение от тази тенденция са районите на север и северозапад от границите на старото летище. Повечето от тези територии се намират в района на Сефакьой. Това са местата с най-достъпен жилищен фонд в момента, непосредствено до новия национален парк.

През последните 5 години редица големи предприемачи изкупиха много от имотите около летището в очакване на този проект. Тогава цените бяха много атрактивни, тъй като имаше само слухове за реконструкцията на летището. Сега, когато това стана реалност, предпиремачите ще могат да реализират значителни печалби. Но тъй като строителството едва започва, частните купувачи на недвижими имоти също ще могат да направят солидна печалба.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сегашните турци

    75 18 Отговор
    Нямат нищо общо с онези които България се е сблъсквала
    на времето

    Коментиран от #2, #16, #36

  • 2 уайтнoйз

    78 6 Отговор

    До коментар #1 от "Сегашните турци":

    нито българите имат нещо общо с тези дето отоманската империя е завладяла...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Браво

    83 5 Отговор
    Страхотен проект, подкрепям, дано се реализира и да послужи за пример за други страни!
  • 5 гост

    68 17 Отговор
    Това е още един от големите проекти на Големия Човек и Лидер Ердоган. ..
  • 6 Българин

    106 6 Отговор
    От как този е техен президент в тази държава само се строи..., като почнеш от мостовете над Босфора и тунелите под Босфора,през стотиците училища, болници, университети,летища, язовири, АЕЦ......А в България КОГА. Само се карат за Кокала,а

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рошко

    62 7 Отговор
    И тука реконструираме градинките пред блоковете в кръчми и свърталище на наркомани, Турция не е имала такъв лидер никога, язък за опозицията купена от ротшилд която няма да може само да смуче от народа им
  • 9 Киро

    66 6 Отговор
    Браво на Ердоган. Ето един пример за това, как естественият инстинкт за доминация на един мъж се задоволява с огромна полза за обществото. Браво!
    Нека се учат нашите чечворковци!
  • 10 Строител

    16 12 Отговор
    Милено, какви са тези статии, пускай някоя от твойте за ръст на цените от преди 5 години в Замбия. Няма да има пълни пликчета този месец !!!
  • 11 Ако срещна златната рибка и

    46 1 Отговор
    ми даде право на едно желание, ще поискам от нея да изпрати каназирева, тотев и димитров на обучение в Турция. Белким научат как НЕ се унищожава зелената система и околната среда в градовете, и как СЕ ЗАЛЕСЯВА вместо ДА СЕ ЗАСТРОЯВАТ междублоковите пространства!!! Обучението им да завърши със зрелостен изпит и сертификат за придобити знания и умения за опазване на жизнената среда в големите градове на България!!!
  • 12 Именно!

    66 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Там се гради, у нас се руши!!! А големите градове, благодарение на лобисткия ЗУТ и лакомията на строителите в симбиоза с местната власт, се превърнаха в грозни и гнусни гета! Всичко що е природа се изкорени, изсече и унищожи, и на нейно място никнат като гъби мастодонт до мастодонт. Без междублокови пространства. Без детски площадки. Без зеленина. Без кислород. Без въздух. Бетонът и корупцията изядоха природата. Следва унищожението на човешкия вид. Сериозно се замислям да продам всичко и да се преместя в съседна Турция. Харесва ми там. Всичко. Спънка е езиковата бариера. Но и тя е преодолима. За разлика от корупцията в България!!!
  • 13 При "диктаторите" е така

    41 1 Отговор
    Всичко за благото на народа и държавата. При утвърдените "демокрации" е обратното, всичко за главния "демокраД и приближените му.

    Коментиран от #20, #33

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    6 48 Отговор
    Уникално летище - ще изтрови целият град, а шумът няма да дава на половината му жители да спят. Голям прогрес, ама по анадолски.

    Коментиран от #23, #38

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    27 4 Отговор

    До коментар #3 от "ИВАН":

    Нашите продажници им подариха горите ни.
  • 18 Гост

    7 34 Отговор

    До коментар #7 от "Мехмед":

    Още ли чакаш да се върне старото, аптал? По-добре гледай скоро да не се вее сирийския байрак насред Анкара.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 глупости

    31 15 Отговор

    До коментар #13 от "При "диктаторите" е така":

    Е Нидерландия съм в една страна, която никога не е била под руски ботуш,една страна, която никога не е била комунистическа.....Знаеш ли колко е приятно да живееш в Рая ...друго си е Демокрацията,друго си е Тоталитаризма

    Коментиран от #21, #27

  • 21 Разбирам те

    23 8 Отговор

    До коментар #20 от "глупости":

    Някак си по-приятно е да миеш демократични дюпета 🤣🤣🤣
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Завистта ти не променя нищо

    26 4 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Само може да ти се запуши жлъчката и после пак в Тюркието на доктор🤣🤣🤣

    Коментиран от #25

  • 24 Матю

    32 1 Отговор
    Това ако е в БГ ще го дадат на мафиози строители да строят апартаменти както летище Божурище , първото летище
  • 25 Гост

    5 17 Отговор

    До коментар #23 от "Завистта ти не променя нищо":

    Варди себе си, Злобюле. Ние протестирахме и отблъснахме мераците за летище в нашият град, а вие дишайте керосин и си мислете, че сте се разрастнали.
  • 26 Гост

    5 15 Отговор
    Само без мозаечните се радват, да живеят до летище, ТИР паркинг и дискотека.
  • 27 Тогава

    24 5 Отговор

    До коментар #20 от "глупости":

    Като си в Нидерландия кажи кокви са данъците там. Колко се бачка? Колко са горивата? Цигарите, алкохола? Кажи на Ганьо да припадне.

    Коментиран от #29

  • 28 Ники

    35 2 Отговор
    Ердоган е като Орбан. Търси си националния интерес. Абе само можем да им дишаме прахта.
  • 29 глупости

    11 7 Отговор

    До коментар #27 от "Тогава":

    Гледам накрая на месеца след всички разходи ,данъци,квартира, храна,цигари, алкохол, забавления колко ми остават чисти, спестени пари. Ако може някой да спестява 1800 евро в България да си остава там. За мен тука е Рай. Работата среда е приятна, в града е приятно, хората са културни, всичко е подредено....

    Коментиран от #30

  • 30 ММ586

    11 1 Отговор

    До коментар #29 от "глупости":

    Браво бе! С кво се занимаваш? Че от тревата такива доходи Няма!
  • 31 Ххххх

    16 1 Отговор
    Да на съседите им построиха и Турски поток ,строят им АЕЦ на границата с нас ,но ние имаме неадекватни политици, всичко спряха ,мутрата се хвалеше пред немците , че е спрял три важни проекти на руснаците. Тръгнал нахалника да взема власт и милиарди отново от нас, дано се спъне!
  • 32 Турция все Фалира, все Лирата им се

    19 3 Отговор
    Обесценила, все Страховити Прогнози, а те си Работят Търгуват, живеят!! Построиха модерно летище второто по големина след това на Пекин, което Нашите Медии не показват!! В Нашите магазини за хранителни стоки всичко е с100%по скъпо, същото е и с лекарствата, Инфлация и Спекула, която Правителството е"наблюдаваше"!!!??? Политици демагози, а тези на Борисов и Хиени ГЕРБ и Ненадминати Крадци!!!
  • 33 Много точно,

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "При "диктаторите" е така":

    и ги наричат диктатори, когато същите не позволяват на колонизаторите,
    демократично" да изсмукват ресурсите на страните им
  • 34 Просто минувач

    11 2 Отговор
    Винаги съм за повече паркове, зелени площи, място за спорт и отдих ! Мисля, че специално с този проект, комшиите са на прав път.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Шабан

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сегашните турци":

    Напротив, сегашните са си потомци на едновремешните турци генома е един! Проблема е в другите, дето са им щанцовали в главите какви зверове са турците! Да ти кажа, под сурдинка, те са толкова зверове, колкото и всички други обитатели на тази Планета! Ни повече, ни по-малко!?

    Коментиран от #37

  • 37 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Шабан":

    Затова ли не искат да си правят днк тестове? А как им викаха едно време турците в Турция, като отидоха там?
  • 38 Aнонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Прочети статията внимателно,строи се парк а не летище....
  • 39 хората правят паркове

    1 0 Отговор
    а ние строим в парковете и ги подаряваме на Вълци и Ганчевци
  • 40 Перо

    0 0 Отговор
    Фандъка и тиквата четат ли?