Last news in Fakti

28 Септември, 2022 14:51 8 354 22

Основният фактор, който "подклажда" поскъпването на жилищата

  • жилища-
  • цени-
  • варна-
  • добромир ганев

Това е инфлацията

Основният фактор, който "подклажда" поскъпването на жилищата - 1
Снимка: М. Богданова ©

В почти цялата страна инфлацията и кризата доведоха до спад на започнатото ново строителство с около 25%. В големите градове като Варна и София обаче ситуацията е по-различна и на тези места се наблюдава ръст за първите шест месеца на 2022 г. Най-голям е ръстът на започнато ново строителство във Варна с цели 40%. В столицата ръстът е 25%. "Тези данни показват, че пазарите в големите градове са още в добра кондиция, въпреки очакванията за увеличение на лихвите. Инфлацията оказва голямо влияние в този момент и тя подклажда все още "горещината" на този пазар", казва председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев, цитиран от БНР. В условията на инфлационните процеси у нас, много хора виждат сигурност за спестяванията си чрез покупката на имот.

Варна е рекордьор по обем от сделки

Данните за обема на сделките за първото шестмесечие на тази година показват, че най-голям ръст има в морската столица - 20%. За цялата страна ръстът е с около 7-8%, коментира още Добромир Ганев.

Според информация от Националния статистически институт, ръстът на цените на имотите за второто тримесечие на 2022 година е с близо 15%.

"Не е имало подобен ръст за последните 10-12 години. Въпреки очакванията за промяна на икономическата обстановка и в България. Това най-вероятно ще се отрази на нашия пазар на имоти едва в средата на следващата година", прогнозира Ганев.

При офисите и търговските площи, както и при чуждестранните инвестиции в страната обаче се наблюдава застой.

"Само преди няколко дни Българската народна банка излезе с информация за значителния спад на инвестициите в България, включително и тези в недвижима собственост. Абсолютно е ясно на всички, че България не е притегателен център за чуждестранните инвестиции в недвижими имоти, без значение дали това ще бъдат търговски, офисни или жилищни площи. Жилищният пазар се представя отлично в последните две години, за разлика от другите два пазара - търговския и офисния, които се повлияха негативно от пандемичните ограничения", казва Ганев.

Офисният пазар продължава и сега със затрудненията, допълни експерта и даде пример с Варна и София. "В София има много свободни площи. Данни на НСИ показват незначителен дял на започнати офисни площи в столицата, който е едва 11 000 квадратни метра за първото шесмесечие на тази година. В градове като Варна и Бургас този дял е нула. Характерно за град като Варна е, че няма много предлагане. И на тази основа можем да кажем, че не са чак толкова много свободните площи. Размерът на наемните цени не е особено атрактивен за инвеститорите", коментира още Ганев.

Пазарът на наемите е в подем

В последните 8 месеца се наблюдава подем на пазара на наеми у нас и по-конкретно в градовете Варна и Бургас. Според Добромир Ганев това се дължи на намаляване на натиска от противоепидемичните мерки, както и заради бежанската вълна от Украйна.

"Цените на наемите скочиха средно с около 20%. И тук обаче инфлацията повлия и си спомнихме старите времена, в които в договорите за наем се включваше клауза за актуализация на цената. Трябва да се намират компромисни решения", посъветва председателят на НСНИ. Според него отношенията между наемодателите и наемателите на са уредени добре законово и е необходимо да се работи в тази посока в бъдеще за да се избегнат рисковете.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    29 4 Отговор
    Основният фактор е ясен. Бият дузпата на Ганчо от цяла Европа, а скоро и от Щатско.
  • 2 тикви продажни

    51 3 Отговор
    Българските жилища не отговарят на обявената квадратура, с лошо качество, новите строежи са гробници и мн.др., помислете само кой строи жилища - мафията!
  • 3 Балона се надува, надува и бум!!!!

    47 2 Отговор
    Измислени, празни и кухи анализи на алчни брокери и банкери, все едно някой ги рисува парите или падат от небето! Пред идващата икономическа криза да говорим за ръст на цени и сделки е някак си комично, но то трябват и шарани явно!
  • 4 МирО

    35 1 Отговор
    Бре аз си мисля, че иде здрава пързалка за цените на имотите,
    но който си иска да купува - трябва и "Кръводарители“ да има.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аз Кочо

    30 2 Отговор
    Инфлацията е висока, така е, но не разбирам както точно ще спечеля купувайки 2 до 3 пъти надценен имот. Това значи че ако си държа парите в банката в евро на 0.9 пр. ще загубя около 7 пр но в евро. Ако обаче си похарча парите в Франция ще съм загубил 5 пр. А в Малта около 4 пр. Ако ги набия сега в надценени имот губя 200 до 300 пр сега на момента. А всички знаем че тези цени не са устойчиви и ще бъдат силно коригирани. А за тези теглилки кредити на плаваща лихва те са 99 пр от хората не ми се мисли.
  • 7 Коментар

    47 1 Отговор
    Канада -20% цените на имотите, САЩ-15% цените на имотите, Германия-10%цените на имотите. БЪЛГАРИЯ ще се повишат с + 30%. Яявааа, тези брокери ептен помислих народа за изтрещял.
  • 8 фОРОС

    23 2 Отговор
    не купувате ли имоти сме свършени
  • 9 Ганев,

    32 1 Отговор
    нищо нямам намерение да купувам при този ценови балон.
  • 10 Варна

    13 13 Отговор
    Стойте си по селата,кво ревете само
  • 11 Анонимен

    9 0 Отговор
    ЕЦБ може да повиши водещата си лихва с още 75 базисни пункта през октомври-НОВИНА ОТ ВЧЕРА :)
    Трябва да кажа, че 75 базисни пункта е много добра стойност, за да запазим темпа на затягане (на паричната политика), но е необходимо да разполагаме и с последни данни", каза на пресконференция управителят на Словашката централна банка Петер Казимир.
    "Трябва да сме дейни и безкомпромисни въпреки задаващата се рецесия", добави той.
  • 12 принц

    11 1 Отговор
    Вчера английската банка се включи да изкупува държавен дълг много реско- огромен пирон в ковчега хахаха
    Настанете се удобно с пуканки в рака и до месец гледайте как потъва кораба
  • 13 Брокер

    5 9 Отговор
    Бум бум бум - ха ха ха.Сега зимата ще усетите цените добре на всичко.Те летят нагоре,но според малка група неудачници,имотите трябва да паднът наполовина.Изчакайте още 1 - 2г. и към тях ще давът и гараж като бонус ха ха ха
  • 14 Истината

    15 2 Отговор
    Щом брокерите вече започнаха да ме търсят по телефона и да ми предлагат имоти, значи краят е близо :)
  • 15 Юлиан Младенов

    12 1 Отговор
    Преди три седмици звънях на брокер който продава СБА пункт в Монтана,искаше му 400,000 лева миналото лято. Питам го стой ли още,за да се организирам за покупка? Отговор :"оооо вече е 500,000". При което реших да се засмея вместо да го псувам. Питам го, добре обясни ми на база какво, вдигаш цената? Епа сичко поскъпва! Викам ок, но това е строено преди 45 години, никога нищо не е ремонтирано откъде му се е вдигнала цената? Мълча мълча и затвори!
    Та по въпрса за имотите. Пълно безумие. Лека срещу цените е масово некупуване или масово пазарене че цената е нереална защото тя е нереална,но малко хора го разбират.

    Коментиран от #20

  • 16 До брокер

    6 2 Отговор
    Явно си мал о умен, ако не разбираш че точно инфлацията е тази която ще забие пирона в ковчега на имотния пазар
  • 17 Батко ти

    4 1 Отговор
    -60%
  • 18 Цоко Смоко

    3 5 Отговор
    Кво ревете само,имотите в София са скъпи,в другите градове са на нормални цени.Навсякъде по света в столиците са такива цени.
  • 19 Алито от София

    5 2 Отговор
    Основния фактор не е инфлацията, а рекламата от алчните брокери които умишлено надуват цените, а както знаете панелката има времетраене, що се държи на две заварки, а старите жилища се сещате че виетнамци ги заварваха, така че всеки жилища са надоло цените, а за новото стройтелство сме виждали тухли като ги навали дъжд и се разлагат, има ли въобще нещо качествено у България
  • 20 Анджело

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "Юлиан Младенов":

    Може и да не ни харесва но така е. Цените растат и няма да паднат! Които си купуват имоти в момента могат да си го позволят /или банките/. Нали обаче не мислите, че после някой би продал на загуба.

    Коментиран от #21

  • 21 Батко ти

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Анджело":

    Не някой, а банката ще продава
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.