Last news in Fakti

12 Октомври, 2022 13:21 9 586 5

Икономиката отслабва, имотите поевтиняват

  • бразилия-
  • жилища-
  • икономика-
  • цени

Спадът в Сао Пауло е близо 7%

Икономиката отслабва, имотите поевтиняват - 1
Снимка: Shutterstock

До второто тримесечие на 2022 г. реалните цени на жилищата в Сао Пауло са намалели с 6,77% на годишна база, което е най-големият спад от третото тримесечие на 2016 г. Високата инфлация в страната създава впечатление, че цените на недвижимите имоти продължават да растат, но в действителност не е така.

Коригираната спрямо инфлацията цена на жилищата в столичния район намалява от 2015 г. насам и темпът на спад отново се ускори след пандемията, причинена от коронавируса.

През дванадесетте месеца – до юли 2022 г. общите продажби на нови жилища в града достигнаха 69 065, което е със 7,2% повече спрямо година по-рано, според Държавния жилищен съюз на Сао Пауло (Secovi-SP).

Икономическият растеж на Бразилия ще се забави до 1,7% тази година, според прогнозите на централната банка, поради намаляващите потребителски разходи и бизнес песимизма на фона на продължаващото социално и политическо напрежение. Този спад е особено забележим, след като икономиката нарасна с 4,6% през 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехаааа

    37 1 Отговор
    В България имотите поскъпват, сигурно сме икономическия балкански тигър
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тъпирус

    23 0 Отговор
    И сега се оказва, че имотите не запазват стойност по време на висока инфлация. Оти слушах брокита, банкери и строители, започвам да си мисля че само искаха да ми вземат парите....
  • 4 Брабус

    22 1 Отговор
    Старта е даден..
  • 5 МирО

    24 2 Отговор
    Спадът на цените на имотите е световна тенденция вече,
    да видим 2023г какъв ще е сривит у нас (лично мойте очаквания са за
    срив с 20-30% в големите градове, за малките - може пазара да замре - да няма купувачи)