Last news in Fakti

10 Януари, 2023 15:11 11 756 8

Основна група купувачи на жилища се оттегли от пазара през 2022 година

  • москва-
  • русия-
  • жилища-
  • it специалисти

Делът на IT специалистите купили лукс имоти в Москва е намалял

Основна група купувачи на жилища се оттегли от пазара през 2022 година - 1
Снимка: Shutterstock

Делът на купувачите на луксозни жилища в Москва сред представителите на IT индустрията е намалял от 9% през 2021 г. на 2% през 2022 г., съобщават от Intermark Real Estate, агенция за луксозни имоти. „Основният дял сред купувачите на луксозни жилища в руската столица през 2022 г. все още се заема от собствениците на големия и среден бизнес, както и ТОП мениджърите на тези компании - на тях се падат над 78% от сключените сделки. По-малко активни са представители на IT индустрията, които са реализирали 2% от покупките, докато през 2021 г. те са сключили 9% от транзакциите.

Сред купувачите, които, напротив, показаха най-забележим ръст на активността през 2022 г., са представители на строителния сектор и недвижимите имоти, които представляват 16% от сделките срещу 7% през 2021 г. Секторите на услугите и търговията се оказаха практически непроменени. Там са регистрирани съответно 20% и 10% от търсенето. Представителите на фирми с държавно участие и естествени монополи са 12%.

„Като цяло структурата на търсенето и профилът на целевата аудитория на луксозните жилища в Москва не се промениха значително през годината. Въз основа на профила на професионалната дейност на купувача е възможно да се идентифицират сегменти от икономиката, които остават най-стабилни, а именно секторът на услугите: финансови, правни, консултантски и логистични компании. Строителството и недвижимите имоти се превърнаха в друг стабилен сегмент на икономиката", каза Дмитрий Халин, управляващ съдружник на Intermark Real Estate.

Бизнесмените от регионите са се активизирали малко - като цяло през 2022 г. те са направили около 15% от покупките в столицата. Нещо повече, делът на подобни транзакции нараства бързо през последните месеци на годината и достига 40%.

При оценката на по-дългосрочните промени анализаторите на Intermark Real Estate стигнаха до извода, че е настъпил забележим спад в общия дял на банкерите и представителите на петролната индустрия: ако преди 10-15 години те представляваха по-голямата част от купувачите на скъпи жилища (около 55-60%), днес само 10%.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    15 8 Отговор
    Мацква залезе,избягаха всички големи фирми и марки от нея
  • 2 Тепърва

    14 2 Отговор
    Всички показатели ще бъдат на долу.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аз Кочо

    14 3 Отговор
    Това ще е световната тенденция в близките 4-5 години
  • 5 Стамат

    5 0 Отговор
    Не разбрахте ли,че краварката е в левия ъгъл
  • 6 Брокер

    14 4 Отговор
    От половин година нямам сделка. Спрете с тези статии, не отваряйте очите на клиентите.
  • 7 СОФИЯ - МОНАКО НА БАЛКАНИТЕ

    3 2 Отговор
    КАЖЕТЕ КАК Е ПАЗАРЪТ В СОФИЯ !!! МОНКО НА БАЛКАНИТЕ !!!!
  • 8 СОФИЯ - МОНАКО НА БАЛКАНИТЕ

    3 2 Отговор
    КАЖЕТЕ КАК Е ПАЗАРЪТ В СОФИЯ !!! МОНАКОТО НА БАЛКАНИТЕ !!!!