Last news in Fakti

14 Март, 2023 08:43 2 719 6

Незаконна сеч в столичния квартал "Лозенец"

  • сеч-
  • дървета-
  • лозенец-
  • софия

Притеснения, че може да се повтаря случаят от Борисовата градина

Жители на столичния район "Лозенец" забелязват преди дни, че в частен имот се изсичат големи дървета. Това породило въпроси дали случващото е съгласувано с районната администрация и спазен ли е законът. "Жители са забелязали изсичането на дървесина. Преди дни бях сигнализиран от хора, които работят в околните бизнес сгради, за рязане на дървета. Когато дойдох тук в неделя, видях купчина от големи дънери, които бяха отрязани, по-нататък също може да се види отрязано дърво", разказа Цанко Донков, който е получил сигналите, цитиран от БНТ.

"Наистина се виждат следи от сеч и се притесних, че може да се повтаря случаят от Борисовата градина - ако дърветата са опасни, нека ги премахнат, но после да бъдат възстановени, дали тук, дали другаде в София", призова той.

Минко Василев - управител на база в имота, разказа, че заради бурните ветрове през януари имало паднали клони и е отрязана опасна топола. "Аз наредих тя да бъде премахната с цел да предпазя нашите наематели, предвид факта, че аз лично нося наказателна отговорност". Той увери, че на мястото ще бъдат засадени нови здрави дървета, както и че фирмата му многократно е изразявала готовност безвъзмездно да предостави сума за залесяване.

Заместник-кметът на "Лозенец" Витан Влахов коментира, че в общината не са получавали сигнали за отсечените дървета. "Всички дървета, съгласно наредбата на Столична община за изграждане и поддържане на зелената система, би трябвало да бъдат защитени и да бъде забранено премахването им. Премахването по изключение се извършва по преценка на районния специалист - еколог. Дърветата могат да бъдат премахнати по негова преценка, след като се подаде заявление от собственика, след предоставяне на документа, че той е собственик, както и съгласие на останалите собственици".

В случая обаче такова разрешително няма. По думите на зам.-кмета със становището на районния еколог се определя и компенсацията - т.е колко нови дървета трябва да бъдат засадени. "Хората, когато забележат, че някъде се посяга на растителността, да сигнализират в полицията, така че да може да се реагира мигновено и да се предотвратят неправомерни действия. Когато някой е забелязал впоследствие, е по-трудно да се установи кой го е направил, но ние сме веднага на място, за да констатираме какво се е случило и съответно да се съставят протоколи и актове".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 абе

    12 0 Отговор
    да не е пак воронеж? :D:D:D
  • 2 ХАХАХА

    11 1 Отговор
    Та то в България има ли нещо законно, та сега въх притеснени да не се повтаря случая. Докато си играят всички на притеснени ,дърветата ще са изсечени.
  • 3 кофти комбинация

    14 1 Отговор
    Гл. архитект на Лозенец и екологът са дружки в корупцията. До нас изсякоха 7 разкошни дървета, построиха абсурдно грозна, крива кооперация, асфалтираха целия парцел и наредиха 5 чима трева, колкото да мине Акт 16. Сега всичко се наводнява и оградата ни се руши, но въпросните приятелчета се правят на умрели лисици, защото мутрите-собственици на този абсурд са ги възнаградили пребогато. На жалбите ни отговориха цинично: "Като искате да живеете на зелено, преместете се извън София."
  • 4 Нещонеразбирам

    2 0 Отговор
    Т.н."будни граждани"да си гледат собствените имоти.Дали община/държава/е засадила нещо в частен имот,грижили са се за тях/дръвчета/и пр.,че да се иска разрешение? Важно е тук да се отбележи,че се иска ТАКСА от собственик на дръвчета в СОБСТВЕН имот,която варира до...300лв.В същото време лично мога да разходя уважаемите т.н "еколозии/или други компетенции и да покажа как бавно загиват ОБЩИНСКИ трайни насаждения/дръвчета/ от полаганите"грижи.А пишещите статии да мецнат,че всичко е ЗА ПАРИ.Ако може и въздуха.който дишаме.Иначе нямам против да има контрол,но да не е ЕДНОСТРАНЕН.
  • 5 Софянец

    2 0 Отговор
    В Лозенец дойдоха много селяни,държанки и съмнителни политици

    Коментиран от #6

  • 6 вълкодав

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Софянец":

    Всички политици от Лозенец са си местни. Май нещо, а ? Живей си в Орландовци, тъкмо ще придобиеш етническа толерантност.