Last news in Fakti

20 Март, 2023 11:11 4 134 22

Съседите с най-евтини столични имоти

  • атина-
  • гърция-
  • жилища

Средната цена на жилищата в Атина е 1940 EUR/кв.м

Съседите с най-евтини столични имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Глобално проучване, проведено от британската компания CIA Landlord Insurance, показва, че Атина има най-ниските продажни цени на жилищни имоти сред всички анализирани столици.

С относителен сравнителен анализ на разходите за придобиване на апартамент в центъра на столиците на различни страни се оказва, че гръцката столица е най-евтиният вариант.

Анализаторите разглеждат ограничен брой световни столици в доклада. Ето защо не може да се твърди, че в центъра на Атина има най-достъпните жилища в света, предупреждават анализатори. Средната продажна цена на апартамент в центъра на гръцката столица е 1940 EUR/кв.м, следвана от Мадрид (3190 EUR/кв.м). Съответно в Рим цифрата е 3790 EUR/кв.м, в Лондон 4826 EUR/кв.м, а в Стокхолм надхвърля 6000 EUR/кв.м.

Данните обясняват значителния ръст на инвестиционния интерес от чужбина към имоти в Гърция, особено в района на Атика, който включва и Атина. През 2022 г. притокът на чуждестранен капитал за покупки на недвижими имоти възлиза на 1,27 млрд. EUR, според Bank of Greece, което е ръст от 60,2% спрямо 2021-ва.

Това е рекорд за всички времена, надхвърлящ дори 2019 г., когато съответната сума нарасна до 1,45 млрд. EUR. В този контекст се предполага, че общият обем на покупките на имоти от чужденци през 2022 г. е надхвърлил 1,5 млрд. EUR, което е рекорден резултат.

Междинният доклад за паричната политика на Банката на Гърция отбелязва, че „положителното представяне на туризма, ръстът на краткосрочните наеми и увеличените чуждестранни инвестиции продължават да подхранват импулса на пазара на имоти“.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз Кочо

    19 7 Отговор
    Безплатните пари които ви изпариха мозъците вече ги няма. Купонът свърши. Време да се разотивате и да бачкате. Сега тия пари се изпариха през кумина като дим и ще ви излязат през носа. Добре дошли в реалността. Това е тя
  • 2 Вуй

    4 8 Отговор
    Мочо прочети добре статията и тогава

    Коментиран от #4

  • 3 Вуй

    1 6 Отговор
    Лалай,Алексис Лалас ха ха
  • 4 Аз Кочо

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Вуй":

    Няма смисъл да ги чета, средни цени, ръст, възход, розово бъдеще, НО без сделки, няма ги....

    Коментиран от #6

  • 5 Русенец

    14 3 Отговор
    По принцип, имотите в Гърция, съпоставими по клас с тукашните, са по-изгодни. Не знам кой луд би се награбил с 5 необитаеми къщи в запустяло село, като за същите пари ще си вземе две прекрасни вили на гръцкото крайбрежие, или една на някой райски остров.

    Коментиран от #14

  • 6 Русенец

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Аз Кочо":

    Сделки няма, но спекулантите се опитват да сплашват народа с фалиралите щатски банки, че и тук щяло да дойде скоро. А народа пр03 - ще хукне, ще си изтегли спестяванията и ще ги подари на алчните спекуланти. Ще си накупува непродаваеми имоти, на които няма как да им избие парите. Ама така е, като има палъци.

    Коментиран от #15

  • 7 Русенец

    11 2 Отговор
    Банка се фалира с вестник.
  • 8 Бг брокер

    8 2 Отговор
    Нееееееееееееееееееееееееее
  • 9 Запознат

    3 15 Отговор
    100хил. Евро няма да генерират 9000лв. доходност за 1година.Това е бизнес логиката която работи и малко хора я разбират. Банката има вероятност от фалит докато жилището ще запази цената си и само може да носи доходи. Всичко останало е бля,бля. Дерзайте.

    Коментиран от #10, #12, #13

  • 10 Гост

    14 4 Отговор

    До коментар #9 от "Запознат":

    Жилището има разходи и поддръжка. Само таксата ти за поддръжка на година е повече загуби, отколкото инфлацията би ти изяла.

    Коментиран от #11

  • 11 Да има подд ъжка

    4 9 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Жилището но не го хапе инфлацията а 100000 евро ако днес струват 50 кв м. утре няма да можеш да ги купиш с тези пари

    Коментиран от #19

  • 12 Аз Кочо

    14 5 Отговор

    До коментар #9 от "Запознат":

    Виж сега ай да смятаме заедно. 1. За 100к евро в София можеш да купиш 2 гаража, не че някой ще купи, но ей така. 2. Наемите в София са масово 650 до 800 лв, тези които се наемат, другите си седят. 3. 9600 лв вземаш на година, но минус 10 пр данък, минус 5 пр амортизация и евентуално бъдещи щети и ремонти, 2 пр данъци такси и т. Н. Та ако е постоянно зает да кажем чисто вземаш 7 500 лв. и с тичане разправии и риск. При цена на имот с една спалня 150к до 200к евро това са около 2 пр доходност. Ако решиш да продадеш на тая цена, успех. В някой банки дават 1.25 пр лихва по депозит с тенденция да достигне 2 до 2.5 пр. Е питам аз къде бе джанъм ти е делаверата от таз работа? А пазарът на имоти ще върви надолу, тенденция....

    Коментиран от #16

  • 13 МирО

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "Запознат":

    Имането на повечко имоти или е бизнес (рентиерство) или е за богати хора, които могат да отделят пари за подръжка, ремонти, подобрения, охрана и т.н.. А рентиер с един или два апартамента не се става (в повечето случеи си е направо разправия). Относно себестойността на жилището - жилищните имоти са трудно ликвиден актив, а и като цяло пазарът на жилищни имоти е по-тромав и инертен - есента на 2021 имаше бум на цените, който отшумяваше постепено през 2022г. , сега сме в плато и ако нямма някъкви катализациони фактори (за повишаване или намаляване на цените) 2024-2025 ще спадът цените, отначало под формата на големи отстъпки (до 15-20% от обевената цена) от страна на продавачите (щот не се знае кога ще дойде друг купувач, а тоя се е явил след шест месечно чакане на пазара), после след някоя година ще си намерят долно равновесно плато и след някоя година ще тръгнат пак нагоре - икономически цикъл.
  • 14 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Русенец":

    Кажи къде е тва в Гърция да ходя да взема 2 вили без пари
  • 15 Вуй

    3 13 Отговор

    До коментар #6 от "Русенец":

    Няма в Руси и всичко е замряло,щото от Калафат редовно ви пускат чист въздух.В София,Пловдив и Варна цените ще са само нагооорреее.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Вуй

    3 6 Отговор
    Вече и мама на тате не дава без пари.Комуниститте са измислили любовта за да не плащат ха хах
  • 18 Вуй

    1 4 Отговор
    Аз ак съм тука , дзаааак , хи хи хи хи.....
  • 19 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да има подд ъжка":

    С 10 000 лв можеш да си купиш много неща и да си платиш и кредита. Но без тия 10 000 лв имаш само тухли, а тях не ги приемат в магазина. Но пък банката ги прибира, ако не плащаш вноските.
  • 20 Аз Кочо

    8 1 Отговор
    Инвестицията в имот е скъп ливъридж който носи пари само при възходящ пазар, който вече приключи. Проблемът е че при възходящ пазар купувачите разбират последни а при низходящ, какъвто е в момента продавачите разбират последни. Те все още живеят със добрите стари спомени

    Коментиран от #21

  • 21 Вуй

    3 7 Отговор

    До коментар #20 от "Аз Кочо":

    Само като па па гал се повтаряш за кой ли път

    Коментиран от #22

  • 22 Аз Кочо

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Вуй":

    И ти не казваш нищо ново, а гледам сам си слагаш плюсчета, хахахах