Last news in Fakti

26 Юли, 2023 09:21 18 228 24

Собствениците на стари имоти заемат изчаквателна позиция

  • imot.bg-
  • жилища-
  • гергана тенекеджиева-
  • адрес-
  • airbnb

25% от реализираните сделки с жилища от началото на годината са с новопостроени имоти

Собствениците на стари имоти заемат изчаквателна позиция - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на недвижими имоти продължава да се променя. Една от промени засяга краткосрочните наеми. Новината че се обмисля Airbnb да се върне в първоначалния си вид, а именно собственикът да отдава под наем свободна стая в собственото си жилище, също ще допринесе за промяна на пазара. Тя обаче няма да е съществена, смятат анализатори. Какво ще правят тези собственици, които са купили с инвестиционна цел жилища, какъв е техният дял сред купувачите? Отговор на тези въпроси дава в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти у нас imot.bg изпълнителният директор на агенция „Адрес“ Гергана Тенекеджиева.

Как ще се отрази на пазара на наеми и на инвестиционния пазар идеята Airbnb да се върне в първоначалния си вариант, а именно да се отдава под наем свободна стая в обитаемо от собственика жилище?

Ще има нова платформа, която няма да се казва AirBnb, а ще се казва по друг начин. Това, което е разработено като модел до този момент, е нещо работещо. Много хора купуват жилище, за да го отдават на краткосрочен принцип, много хора търсят, когато отидат в друга държава или град, имот, който да не е обвързан с хотелно настаняване и това им харесва. Дали ще се нарича AirBnb не знам.

Какъв е делът на хората, които купуват с инвестиционна цел жилища от началото на текущата година?

Между 20% и 22%. Останалите са за лично ползване.

Данните на сайта imot.bg показват, че в ТОП 5 на най-търсените квартали в София от началото на годината се наблюдава спад в търсенето и предлагането на жилища спрямо същия период на миналата година. На какво се дължи това?

При всички положения търсенето спадна спрямо това, което беше преди 1 година. Относно предлагането, то има собственици, които изчакват. Това са предимно имоти от вторичния пазар.

Кога ще станем свидетели на по-активен вторичен пазар, отчитайки наличието на активно строителство на жилища?

В момента, в който се усети необходимост или че е дошъл моментът да се излезе от инвестицията. През последното тримесечие 30% се случва, за да излезеш от инвестицията, т.е. купил си и сега е моментът да продаваш.

Какъв е процентът на сделките ново и старо строителство?

Около 25% са сделки с имоти от първичния пазар, а останалите 75% са със стари жилища.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    29 22 Отговор
    Собствениците(инвеститорите) на стари жилища ще си ги натикат на едно тъмно,тъмно място,защото никой не иска нищо старо и с мебели,а да не забравяме и факта,че се строи,като за световно.
    Къщи под път и над път,а за апартаменти да не говорим.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Казваш

    20 21 Отговор

    До коментар #2 от "До 1 за малоумника с усмивка":

    В дъртите кочинки е най-добре.Пълно с домашни любимци-хлебарки.Фугите на старите блокове хич не текат,само когато вали дъжд,а мухалът е нещо постоянно.Общите чакти са просто супер!Акансьорът не е много задължително да е здрав.На това се казва пълна идилия.

    Коментиран от #19

  • 4 Анонимен

    30 2 Отговор
    25%, значи никой не купува ново строителство. Сега мутрите ще ревнат за помощ от държавата.
  • 5 Реститутка

    40 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Само дето се строи на полето буквално и некачествено. Няма улици, няма инфраструктура. Старото строителство е на топ локации. Това му е предимството. Да мизерно е, но хората предпочитат да се качат няколко етажа пеша по олющено стълбище, отколкото да излезнат от вход облепен с теракот имитиращ мраморни плочки с фенси лед осветление и да стъпят в калта на чакълената улица без тротоар отпред.

    Коментиран от #14

  • 6 Аз Кочо

    37 6 Отговор
    Сделките с имоти в България вървят прогресивно надолу от 5 тримесечия.
    Цените падат официално с 2.5 пр, а неофициално се дават 10 до 15 пр. отстъпки при покупка
    Този пазар приключи с бума
    Следва ритане на тенекиената кутия надолу по пътя за дълго време.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аз Кочо

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "Вуй":

    Убуту лошуту, кът са налага да продаваш ши продаваш на колко ти дадот.
  • 9 Лелее

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Вуй":

    Човек, отчайващо си т ъ п
  • 10 Аз съм

    19 4 Отговор
    Явно пикът в цените на жилищата е прехвърлен . Поне така разбрах статията .
  • 11 Баш майстора

    29 5 Отговор
    Ново строителство стари маниери.Тухли четворки,и колкото може повече стиропор.След втората година теч,мухъл и влага.Кооперации с по 500 съсед,а и всички си пият кафето заедно.Пред блок няма път,няма пряко места,разорана нива.За две стаи с баня 130 хилки евро супер,само дето се чудиш,коя стая за какво да ползваш.Да им е честито на новодомците! Старите ще се продадат,но един ден тези кутийки ще останат,защото на никой не му трябва да живее в колхоз със толкова народ!

    Коментиран от #12

  • 12 Аз Кочо

    25 3 Отговор

    До коментар #11 от "Баш майстора":

    И старото кат новото. Пълно с идиоти, всичко е за ремонт. Проблемът е че на 10 пр. от хората им трябва да живеят в тях, а 90 пр. купуват за да продадат по късно на тройна цена.

    Ето за това ще има много крокодилски сълзи и ред сополи.

    Коментиран от #13

  • 13 Вда

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "Аз Кочо":

    Те инвеститорите вече започнаха да висят по ЧСИ
  • 14 У наше село Варна

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "Реститутка":

    има бол такива апартаменти.Стоят си празни,а живущите в блока не могат да съберат пари да платят асансьор и стълбище.

    Коментиран от #17

  • 15 Пери

    23 3 Отговор
    Гледах предаване че новите коптори били разпродадени на 45%. А простолюдието е ибедено че всичко е разпродадено като големия комплекс между Виница и Дружба от 320 апартаменти. И като отидеш на оглед те лъжат че са останали 4 апартамента и всички са на север, партер или последен етаж. Много са хитри строителите, първо си продават на нормална цена непродаваемите апартаменти и създават осещане че трябва да купиш че утре поскъпват с 20%.
  • 16 скоро ще е

    22 3 Отговор
    От известно време собствениците и продавачите са обхванати от алчност. Същото се наблюдаваше и при купувачите, които верваха на лесната печалба от имот.
    Втората група бързо отрезвява, а първата все още реагира на лиспата на продажби с .... увеличение на цените на непродадените имоти.
    В тази балонна фаза всчико е възможно.
    Но рано или късно алчността ще отстъпи място пред страха.... Тогава ще видим релните цени и реланото търсене.

    Един малък пример: Градче от селски тип с изчеващо старческо население (90% роми). Пустеещи къщи, порутени псотройки, паяжини и храсталак по пътищата. Това дали ви звучи като локация с ръст на цените? Не? Но въпреки това цените на имотите там са учеличени 10 пъти! Купувачи, естествено, няма .
  • 17 има лесно

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "У наше село Варна":

    Като се излъже някое младо семсйтво или група студентчета да наеме жилище там, хакат им отгоре сметки, че да избиват.
  • 18 Аз Кочо

    5 5 Отговор
    Каквото е в САЩ идва и тук със закъснение.
    Ето какво става там.

    Цените на новите къщи падат под цените на „употребяваните“ къщи за първи път от 2005 г. насам. Продажбите се свиват, запасите се увеличават до небето.
    Намалете цената и те ще дойдат. Може би. Строителите на жилища намаляваха цените, строяха на по-ниски ценови точки, изкупуваха лихвените проценти по ипотечните кредити и добавяха стимули към комбинацията, тъй като разходите им спаднаха от пика през 2021 и 2022 г. и тъй като хаосът във веригата за доставки до голяма степен избледня и безкрайните забавяния приключиха. Те правят това, защото лихвите по ипотечните кредити от 7% са намалили търсенето до главоломно високи цени. И строителите трябва да строят и продават жилища, независимо от пазарните условия.
    Средната цена на новите еднофамилни къщи, продадени през юни, се понижи до 415 400 долара, с 16% по-малко от пика през октомври 2022 г. и с 5% на годишна база (зелена линия), според данни от Бюрото за преброяване днес.
    Има повече от изобилие от инвентаризация на къщи във всички етапи на строителство, на фона на доста слаби продажби въпреки намаленията на цените и стимулите, което ни казва, че строителите на жилища ще продължат агресивно да преследват бизнеса си и да предлагат сделки, а собствениците на жилища в крайна сметка ще го разберат
  • 19 Тоя па

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Казваш":

    Състоянето на старите сгради зависи от собствениците им. В нашата панелка, набор 1978 г., нито фугите текат, нито покривът, хлебарки отдавна нямаме, защото периодично се пръска с отрова, асансьорът е с подменени въжета и други важни неща, външните стени са с изолация, а общите части са в достатъчно приличен и приветлив вид като за тези години. Осветлението ни в общите части е с датчици за движение, а абонатната станция на Топлофикация е от последен модел. Апартаментите вървят по над 135 000 евра за истинско двустайно жилище с отделна кухня и две тераси. Обаче рядко някой продава, защото в новото строителство цените хем са надути, хем реално ползваната квадратура е далеч по-малко от обявената обща такава. Терасите влизат в квадратурата само докато тече предлагането. Ако се ползва кредит за придобиване на имота, оценителите не броят терасите. Та така, кой както харесва да му влиза.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 фАНТОМасс

    3 1 Отговор
    Това значи ли , че мис Бикини също може да отдава свободни стаи от харизаната й къща в Барселона ? Или тя май вече я е препродала , че взеха нещо много да човъркат около нея ?
  • 22 Обама

    6 3 Отговор
    Собствеците на както на стари така и на нови жилища скоро ще духат супата. Цените на имотите в Европа се сриват масово. Това ще дойде и тук, още повече че и БНБ ще вдига сериозно лихвите.
  • 23 Обама

    4 1 Отговор
    Собствеците както на стари така и на нови жилища скоро ще духат супата. Цените на имотите в Европа се сриват масово. Това ще дойде и тук, още повече че и БНБ ще вдига сериозно лихвите.
  • 24 Собствениците

    2 2 Отговор
    заемат стойка Г, като са се хванали за палците