Last news in Fakti

2 Ноември, 2013 15:20 31 875 30

При какви условия живеят някои българи в Германия

  • германия-
  • българия-
  • румъния-
  • блок-
  • жилища

От години властите в Дортмунд и Дуисбург се опитват да решат проблемите, свързани с прииждащите бедни преселници от България и Румъния. От 1 януари 2014 г. те ще имат право и на социални помощи, което допълнително ще натовари и без това празните общински каси, пише списание "Фокус", цитирано от Deutsche Welle.

Внос на мизерия

Откакто през 2007 година България и Румъния се присъединиха към ЕС, все повече хора от двете балкански държави пристигат в Германия. В Дортмунд са се оформили зони, които са един вид "запазени територии" за пришълците от Изток. За мъжете-надничари това е улица "Малинкродщрасе", а за жените-проститутки - "Шлезвигерщрасе". "Само за две години броят на проституиращите жени скочи от 80 на повече от 1 000", казва Кристиян Шмит от дружеството, стопанисващо жилищни сгради в северните квартали на Дортмунд. От години той наблюдава как нашествието на бедните преселници от Изток систематично сваля цените на имотите. "Много от българите и румънците живеят в родината си в мизерни условия. Сега те внасят тази мизерия и в германските градове", казва пред "Фокус" Биргит Цьорнер, която отговаря в местната община за социалната политика.

Същото твърди и Кристиян Шмит: "Пришълците обитават порутени жилища, от които предприемчиви собственици печелят в пъти повече, отколкото на свободния пазар", казва той. Наем се плаща за всяка отделна стая, а не за цялото жилище. Обикновено в една стая живеят по четирима човека, като всеки от тях трябва да плаща наем за матрака, на който спи. Така собственикът изкарва до 12 хиляди евро на месец, което е четири пъти повече, отколкото би получил по законен начин, казва Шмит.

Подобна е ситуацията и в Дуисбург, където една 8-етажна сграда, обитавана предимно от български и румънски преселници, си има вече име - наричат я "проблемният блок". Той е построен през 60-те години на миналия век за работниците-миньори, които със залеза на минното дело и стоманодобивната промишленост в Рурската област постепенно са се изнесли от него. От 2009 година сградата има нов собственик, който я отдава под наем предимно на роми от Източна Европа. "Сградата е проектирана за около 300 души, но днес в нея живеят вероятно 1 500 човека", казва пред "Фокус" Ханс-Вилхелм Хале, който от 31 години живее точно срещу "проблемния блок". От година и половина властите в Дуисбург регистрират рязък ръст на прииждащите "мигранти по бедност", както в Германия наричат пришълците от България и Румъния. До този момент в града са се заселили около 8 500 преселници от Изток, като всяка година броят им се увеличава с поне 500.

Проблеми и в Берлин

И Берлин привлича бедните мигранти от България и Румъния, пише на свой ред "Берлинер Цайтунг". През последните шест-седем години броят им се е увеличил драстично - новодошлите са близо 17 хиляди повече, отколкото изселилите се, се казва в приета това лято стратегия за интеграцията на ромите-преселници. Голяма част от тези хора нямат здравни осигуровки, живеят в мизерни условия, просят по улиците или пък се занимават с нелегална дейност, се казва в доклад, изготвен от управата на берлинския квартал Нойкьолн, където живеят над 10 000 преселници от България и Румъния.

На темата се спира и швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг". Изданието припомня тезата на германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, според когото ако хора се заселват в някоя държава, за да се възползват от социалните плащания там, това представлява злоупотреба с правото на свободно придвижане в ЕС. В тази връзка Фридрих настоява да се въведе забрана за повторно влизане в страната на хора, които злоупотребяват с германската социална система. Засега обаче Европейската комисия не приема аргументите на германския вътрешен министър - Брюксел окачестви реакцията му като крайно преувеличена, припомня "Нойе Цюрхер Цайтунг".
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 6 Отговор
  • 2 Иван Господинов

    9 4 Отговор
    Не мога да им разбера проблема хем им трябват роби и проститутки , хем ги тупат душманската с в пъти по-големи наеми . Пробутват им най-гнусните и унизителни работи , плащат им колкото да не умрат а накрая за благодарност се отвращават от тях . И после като се сетят за Хитлер уж се срамуват , че той си е жив във гените на всеки от тях.
  • 3 PROFESIONALISTA

    6 2 Отговор
    На тях не им трябват такива хора, просто имат непривлекателен труд, който друг няма кой да се хване да върши. А колкото повече стават пришълците, толкова по-малко ще им плащат, то е ясно....
  • 4 Ото Скорцени

    15 0 Отговор
    Вие чели ли сте статията въобще? Става на въпрос за български и ромънски цигани. В блок за 300 души в който живеят 1500 циганина българин не може да живее. Независимо дали блокът се намира във Враца, Дортмунд, Дуисбург или в космоса. Дано всички цигани се изнесат в Германия, че да се появи някой с мустачки, който набързо да ги интегрира.
  • 5 Dzhanel Darinov

    0 6 Отговор
    a tiya hora koito rabotyat v 4ujbinite pecelyat pari kade gi harcat ..... bg nali kade vlizat tezi valuta v bg mojebi s mika gi pecelyat vajnoto kade dagi harcat inace bg nyama upraviya

    Коментиран от #6

  • 6 Ото Скорцени

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Dzhanel Darinov":

    Няма и да има оправия след като болшинството булгаристанци са неграмотна и необразована като теб.
  • 7 Krasimir Petrov

    3 1 Отговор
    Аз лично почти не съм виждал образован българин в чужбина! Успели под някаква форма - да, натрупали богатство - също, но в огромното си мнозинство полуграмотни цигани и хора, ставащи роби, проститутки и живуркащи мизерно плужеци, забъркани в гигантската месомелачка, наречена чужбина. Не е до фашизъм, нацизъм или каквато и да е шовинистична доктрина - иде реч за експлоатация, повсеместна и жестока! Имайте предвид, че малцина са дечицата на богати родители, дипломати или лекари и т.н., които могат да изпратят наследниците на рода да учат в чужбина - дори и при визовия режим с Германия студентите отиваха там предимно да работят...Оставате в Булгаристан - мачка ви държавата, премествате се другаде - мачка ви непознат. Човек като вас, човек, който също иска да припечели и го прави на ваш гръб! За него си е все едно дали сте македонец, от тези древните македонци, хърватин или от далечна Азия, например, защото той търси някого за слуга. Нека не се лъжем - няма как да сте равнопоставен с този европейски гражданин, защото нямате неговите финансови възможности и работите за него. Една собствена Епоха на първоначално натрупване на капитала и тя може да ви излезе през ... Да кажем - солено! Но нима в държавата Булгаристан е по-различно?! Отново хора, които имат, хора, които нямат и такива, желаещи да вземат от имащите , без да са задължително нямащи! Изтеглянето на циганите е половинчато решение на наболял проблем - голяма част от работните места и без това
  • 8 Krasimir Petrov

    2 1 Отговор
    са нежелани и презряни от останалите социални групи, което означава привличане на имигранти, по-висока престъпност и всичко онова, за което страната изобщо не е готова! Имате професия, търсена и добре платена на Запад, но не си давате сметка дали ще ви позволят да я упражнявате - много лекари от държавата Булгаристан работят навън като фелдшери или помощници на местния кадър! И не само лекари! Всеки се прави на щастлив - "ох, доволен съм" и спестява на близките си истината - истината за унижението да миеш чиниите или тоалетните на белите европейци или да ближеш задниците на с нищо незаслужаващите тази чест пакистанци, имащи британски паспорт - българки домашни помощнички! Пак ли нацизмът е виновен в случая?!
  • 9 Ото Скорцени

    8 1 Отговор
    "Много от българите и румънците живеят в родината си в мизерни условия. Сега те внасят тази мизерия и в германските градове", казва пред "Фокус" Биргит Цьорнер,"

    Заглавието на статията е подвеждащо. Не става на въпрос за българи а за цигани. В Германия както и в България те не работят а живеят от социални помощи, циганките проституират а циганчетата просят. Лошо няма. Дано повече цигани се разселят из Европа. Писна ми да се мъкнат тук всякакви европейски отрепки и да ни ругаят, че не се грижим за циганите и ги дискриминираме. Да си ги интегрират сами.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Сульо

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ото Скорцени":

    Да, най-хубавото от всичко е че дечицата на тези цигани вече ще са натурални немски цигани! Дано успеят по-бързо да се интегрират и да изтеглят колкото се може повече събратя от България!
  • 11 Katya Marcheselli

    0 1 Отговор
    Predi da se zamine za koiato i da e darjava,vseki e dobre da bade podgotven.Da ne pravi kompromisi,razbira se,ako ima kriterii!
  • 12 Krasimir Petrov

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ото Скорцени":

    Хубаво име на смел човек! Обаче - не е така, както твърдиш! И веднага ти казвам защо - знаеш ли в масовия случай колко е заплатата на масовия средноразреден специалист в някаква област в държавата Булгаристан?!

    Дори и ръководен кадър на средно управленско ниво често пъти получава заплащане 700 - 800 лева, в зависимост от индустрията, разбира се! Голяма част от кметовете на райони в по-големите населени места са с подобна заплата! Ами, логично е, а и няма как всички да сме хай-тек или медицински персонал в частни клиники - изисква се дългогодишно обучение!

    Изводът е какъв - пределно ясен и прост! Кой мизерства в държавата Булгаристан, а?! Дали са само тези, които споменаваш?! Доста българи живеят по-зле от циганин, макар за интеграцията да не споря - аз също съм на мнение, че моделът не работи, но на европейците им е по-евтино да дават съвети, без да плащат!
  • 13 Krasimir Petrov

    2 3 Отговор
    А сега си представи какво е да си емигрант, образован, знаещ, можещ, владеещ езици, включително местния - постъпка от гледната точка на някой профайлър, да кажем! Пред местните кандидати отстъпваш по много показатели, губиш точки за всяка разлика в квалификацията, просто почти нямаш шанс за равностойно заплащане и работа - не казвам невъзможно, но дискриминацията си е факт! Е, натъпкваш си дипломката там, където слънце не огрява - а само за превод и легализация май е към петстотин евро, преглъщаш гордостта си и отиваш в "проблемния блок"!

    Коментиран от #14

  • 14 Димитър Ценов

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Krasimir Petrov":

    Ми пич, ако не те кефи България си навирай и ти дипломата отзад и отивай в "проблемния блок"! За хора, които наричат Родината си с турцизми, няма място тук!!!
  • 15 Ото Скорцени

    1 0 Отговор
    Доста некачествен "матриял" се изнесе от България, но и доста остана.
  • 16 Krasimir Petrov

    1 2 Отговор
    уф, нямам намерение да отегчавам никого с "невероятните трагедии", които преживява един емигрант. според мен е най-малкото некоректно да се говори и отправят нападки, без материята да се познава в дълбочина! кат" те не кефи сегашното положение в страната, значи, навирай си инструменто и бегай там, дето те кефи - а момичетата и момчетата, окупирали унсс и близките улици требе да бе"ат, а, моето момче, митко?! с какво ще допринесеш, моето момче, за подобряване на макро и микроикономическата среда и привличането на инвестиции, примерно?! сигурно си доволен на заплатка от пет стотака и да си караш старата фиатка откъм двехилядната година, с цена в парично изражение също горе-долу толкова. моето момче, в живота има много други неща - сериозната професия, например, социалната реализация и такива ми ти неща - при тази шуробаджанащина и малък пазар няма място за всички, как ще постигнеш удовлетворение от живота?! за последно в рипаблик ъф булгаристан бях началник-смяна и не бях доволен - няма насърчаване на предприемчивостта, няма развитие, труден достъп до кредитиране, а и броят клиенти е потенциално нищожен. моля ти се, с един гол патриотизъм, който на всичко отгоре е неясно колко е искрен и непознаване на материята в дълбочина е наивно да пращаш хората нанякъде... апропо, за мен държава, управлявана от етническа партия си е това, което онзи чешки творец бе показал на скулптурите си - същият, който се подвизава сега със среден пръст, стърчащ от водата...
    с

    Коментиран от #19

  • 17 Krasimir Petrov

    0 2 Отговор
    споделям тезата за некачествения матрЯл!

    Коментиран от #20

  • 18 EMSKI

    2 0 Отговор
    Проблем,а...едно време знаеха как да се оправят с цигани и евреи,сега пищят! По стария начин явно не става-сапуните не се харчат особено.......измислете бе,нали сте велика немска нация? Дерзайте м....ли-Германия е ваша-сега е момента..."ша станете хора"!!!!
  • 19 PROFESIONALISTA

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Krasimir Petrov":

    Абе колега, ти как искаш да бъде по друг начин бе? Естествено, че ще има експлоатация- винаги е имало и пак ще има. Как да приемат някакъв пришълец за равностоен, още повече ако е м....л? Абсурд. Все едно ние сега да приемем сирийците за братя и да започнем да ги назначаваме да работят заедно с нас... Който го мисли това е кръгъл глупак. Ако изобщо се стигне до там, може най-много да им дадем да чистят кенефи или улици, и то за наполовина пари спрямо българските цигани, иначе защо да наемаш точно тях?... А ти като се запозна "в дълбочина с материята", не стигна ли точно до тези изводи? Как може да очакваш някой някога да ни приеме за равни ? Естествено, че извън БГ сме нежелани, и който успее сам да се докопа до нещо нормално- добре- един ден децата му ще живеят по-добре, който не- ближе цял живот евро гъ-ове и толкова. Това е най-нормалното нещо на света. Само не разбрах от снимката ти- с шкембето ли се гордееш, или с гърдите си?
  • 20 Димитър Ценов

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Krasimir Petrov":

    Красимирчо, за сериозна професия и социална реализация, трябва да притежаваш съответните качества и това да бъде видно за останалите, а не само за теб и майка ти, за която "Нашто момче Красито е най-умно и най-добро, ама те другите са прости и с връзки и той за това си бърка в носа пред компютъра." Щом не ти се получава явно не си чак толкова компетентен и интелигентен, колкото се опитваш да се покажеш със заучените си фразички и апокалиптично-поетичния изказ. Каква ми е заплатата и колата няма да ти обяснявам, но съм живял достатъчно време в щатите и щом съм избрал да се върна тук, въпреки възможността да остана там, значи съм доволен. Тук е пълно с такива като тебе - с високо самочувствие и високи претенции, но без покритие. На вас винаги държавата и другите са ви виновни. Не казвам, че положението не е тегаво, и че трябва да ни оправляват турци и манафи и за това всяка седмица съм на протестите, докато ти седиш на топло.... така няма да стане... надявам се някой ден да си нещо повече от началник смяна на бензиностанция и да си доволен. За да те оважават и зачитат другите, тряба да оважаваш себе си, а за да оважаваш себе си, трябва да се гордееш с произхода си, та ако ще и циганин да си. Докато се опредляш като млад меринджей - булгаристанец не очаквай просперитет

    Коментиран от #21, #22, #27, #28

  • 21 Georgi Kotsev

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Димитър Ценов":

    Точно така! На тия мишки все някои други са им виновни! Те никога не обвиняват себе си за собствения си неуспех, сега е широко разпространено когато си неудачник да лаеш по страната си!

    Коментиран от #29

  • 22 Georgi Kotsev

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Димитър Ценов":

    А към журналиста, писал тази статия:

    Прави разлика между български граждани и българи!

  • 23 ччез

    0 1 Отговор
    Май не успяват да интегрират братята роми
  • 24 Nickname

    2 1 Отговор
    Нормално е. Българите и в България живеят по същия начин. Разрухата, мръсотията, мизерията е присъща за българина.
    Ако беше обратното сега щяхме да живеем в образцова държава
  • 25 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Харесва ми как разсъждавате, кажи речи като Европейци.Но за съжаление не сте Европейци! Те умират на 95години а ние на 65. Защо ли?Циганите живеят по добре от нас защо ли? Ми зашото сме тъпаци.Знаете ли защо е по добре да сме роми?Аз знам.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Krasimir Petrov

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Димитър Ценов":

    Митенце, ко изобщо значи да останеш там, моето момче?! Аз съм "там", навън, и възможност да остана и да си седя на топличко и да си барам шпека си притежавам, така да се каже, дори сега! В интерес на истината, повечето българи, излезли на студентска бригадка, което е най-честия случай, също имат възможност да си останат "там"! Не ме карай да се смея - вече съм бил в голям брой страни и нямам нужда да ме "Оправляват" и "Оважават"! Забележи - говорим за условия за правене на бизнес, за развитие като специалист и т.н., и т.н. Това, че ти имаш тази възможност, съвсем не значи, че останалите я имат, при това на база на някакви невероятни качества и интелект!

    К:ва майка, к:ъв баща те гонят изобщо, не си ли в състояние да мислиш и действаш самостоятелно?! Хората се Връщат обикновено защото "там" не е перспективно, защото "там" няма кой да ги оцени! Но "там", при теб, дали не е същото?! Дали не е дискриминация и дали не е работодателят каквото прецени?! Като си реши, че ти си му между любимците, да, за теб има... Мога да те уверя, аз съм човек, ценящ единствено социалната реализация - какъв си в обществото, кой си изобщо, с какво се занимаваш, защото другото е чистачът на обувки да дойде да ме учи на финансова култура!!!

    Професията изисква репутация между специалисти в бранша, не дали цялата махала те харесва Апропо, не си струва да говорим за произхода, защото често пъти той изисква да бъде скрит от чисто търговски подбуди, не да бъде развявано нашироко откъд
  • 28 Krasimir Petrov

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Димитър Ценов":

    развявано нашироко откъде си или как ти се е казвало първото куче, ако щеш! Какво го интересува един работодател личния ми живот, ако няма срещу мен разследвания или показни полицейски акции, нито пък му увреждам престижа?! А кой друг би се интересувал, примерно, от това дали ме "Оважават" комшиите?! Нека не ми се изживява някой феодал като 'бащицата на народа" и да ми се меси в личните дела, признавам, имаше и такъв! Та, остави това кой какъв меринджей е и гордостта от произхода, а се концентрирай само върху важните неща! Мен ме боли единствено от това, а качествата ми, професионализма ми и самочувствието ми са неоспорими! Да те попитам - дали някой държи сметка на Борис Бекер или Лотар Матеус за личния им живот в периода, в който бяха наемни фигури като професионални спортисти?! Ако пречи на терена, ще ги поскастрят, но май никой, освен светските хроникьори...Аре. зае...и...

  • 29 Krasimir Petrov

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Georgi Kotsev":

    ами не! не смятам, че съм мишка, защото обикновено казвам високо и на всеослушание какво и как го мисля, причина, поради която често и ме гонеха от работа - няма да съм послушен на мишките! както и да е, няма смисъл да споря с вас, изразих мнение, вашата реплика би останала последна, бъдете здрави!
  • 30 Krasimir Petrov

    0 0 Отговор
    И все пак - забележете, никъде не лая по страната! Дразнещото е другаде, момчето е доволно и точно защото е доволно, всяка седмица е на протестите?!?!?! Доволен от какво, моето момче, от престоя в САЩ и финансовата страна на въпроса или от същата тази социална реализация, за която говорим?! Другите млади хора също много доволни и затова протестират срещу водената политика, липсата на работни места и инвестиции?! Да направиш констатация за съществуващото положение не е бърсане на сополи и лай срещу страната, но в тази връзка оти ба, оти протестираш, "Оважаеми"?