Last news in Fakti

23 Август, 2023 09:21 1 694 4

Искат да задължат строители да изграждат социални домове

  • албания-
  • строители-
  • закон-
  • социални домове

Това гласят промени в албанския закон за социални жилища

Искат да задължат строители да изграждат социални домове - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на финансите на Албания внесе за одобрение в парламента пакет от поправки в закона за социалните жилища. Нововъведенията включват налагане на строителните предприемачи на задължението да даряват най-малко 3% от площта на сградите над 2000 кв.м под формата на комфортни жилища в полза на държавния социален жилищен фонд.

Всяко лице (физическо или юридическо лице), което кандидатства за разрешение за строеж на жилищни, търговски или офис сгради със застроена площ върху поземлен имот над 2000 кв.м., ще трябва да прехвърли част от жилищната площ за социални дейности.

Представители на Албанската асоциация на строителите се противопоставиха на тези промени. Според тях налагането на подобно задължение на предприемачите в крайна сметка ще доведе до по-нататъшно покачване на цените на имотите, увеличавайки броя на албанците, които са изправени пред финансови затруднения при решаването на „жилищния проблем“.

Освен това организацията отбеляза, че при подготовката на изменения в законодателството служителите не са се консултирали със заинтересовани групи. Строителите твърдят, че този подход е дискриминационен.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а тук когато ваште избранници ще

    2 2 Отговор
    Искат да задължат строители да изграждат социални и старчески домове
  • 2 Кую

    2 0 Отговор
    Така е. Преди години влязоха във техния парламент със АК 47 и нещата се оправиха.
  • 3 Аз Кочо

    4 2 Отговор
    Проблемът не е в недостига на жилища а в надутите цени на вече съществуващите
  • 4 Хммм

    3 1 Отговор
    А, то било за Албания.