Last news in Fakti

24 Септември, 2023 09:21 7 197 6

Тук очакват поскъпване на жилищата

  • албания-
  • жилища-
  • постъпване-
  • търсене

Оживлението на албанския имотен пазар продължава

Тук очакват поскъпване на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Последните данни от пазара на имоти в Албания потвърждават продължаващия растеж на местния пазар на имоти. Цените на недвижимостите са се повишили с около 110% от 2013 г. до средата на 2023 г., почти два пъти повече от средното за Европа. През втората половина на миналата година обаче пазарът започна да се охлажда и се забелязва низходяща тенденция в цените на имотите.

Според последните данни от проучване на строителните компании от Централната банка на Република Албания (BSH), през август 2023 г. броят на предприемачите, склонни да смятат, че цените на недвижимите имоти ще продължат да растат през следващите месеци, се е увеличил с 23%.

Средната цена на продадените жилища през второто полугодие на 2022 г. се повишава с 16,6% спрямо година по-рано, но намалява с 9,1% спрямо първото полугодие на текущата година.

Най-много са поскъпнали апартаментите в центъра на столицата Тирана, където цената им в някои проекти вече е достигнала 6000 EUR/кв.м, в предградията цената е около 1000 EUR/кв. м., а в рамките на града - от 1500 EUR/кв.м до 3500 EUR/кв.м.

Привлекателни за купувачите са и южните крайбрежни райони на страната, където цените все още са по-ниски от тези в съседните европейски курорти в Черна гора или Хърватия.

Според последните данни на Националната статистическа служба на Република Албания (INSTAT), общият обем на сделките с недвижими имоти през първите три месеца на годината възлиза на почти 300 млн. EUR, което се оказа най-високата стойност на запис.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Брокер

    2 0 Отговор
    У р а а а а а !!!

    Коментиран от #3

  • 3 Троян

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Брокер":

    Ура. Но после със бетонни ботуши. Ако един път прекараш шиптарин, това е първото и последното.
  • 4 Аз Кочо

    8 2 Отговор
    Интересно!

    Явно само в България и в Албания очакваме покачване на цените.

    По цял свят цените падат!

    Вижте, очакванията на хората никога нямат лимит.

    Безплатните пари им превърнаха мозъците в каша а после излетяха като дим през комина.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.