Last news in Fakti

4 Септември, 2023 14:21 7 573 21

„Спасяване на парк” или далавера за 30 млн. лева

  • пловдив-
  • парк-
  • община-
  • сделка

„Спасяване на парка” край Гребната база или съдействие на трима бизнесмени да построят перфектния дом? В последните си месеци като кмет Здравко Димитров и неговата администрация напират за сделката с „Тея Инвест”, на която ще бъдат платени 29 млн. лева чисти пари за вече орязания парцел в парк „Отдих и култура”. Срещу тази сума, без ДДС, такси и данъци – Община Пловдив ще си купи 67 дка от загубения от самата нея парцел от 140 дка между парк „Розариум” и Гребната база.

В същия този мандат градските власти вече придобиха 51 дка срещу свои общински имоти, чиято стойност бе определена на 7 млн. лева, уточнява Trafficnews. Сделката бе направена тихомълком, а Общината се раздели с последните си атрактивни имоти , чиято пазарна цена е в пъти по-голяма – чрез отчуждение с други имоти.

Изглежда обаче Община Пловдив има двоен аршин – когато трябва да отчуждава чрез заменки е пестелива на пазарни оценки, а когато да ги плаща – щедра откъм оценяването на имотите.

Още през пролетта стана ясно, че „Тея инвест” има пазарна оценка за имота от 80 дка и тя е 35 млн. лева. Последва затишие, а през това време фирмата си раздели имота, като се образуваха два парцела – единият с големина от 13 дка, а другият с 67дка. Новата оценка на фирмата обаче показа, че дори намален оценката на имота е пак близо 35 млн. лева.

Любопитното е, пазарната оценка направена от фирма „Спел – 96”, като на практика стъпва на несравним имот, но в зоната. Става дума за парцела от 29 дка на кръстовището на ул. „Царевец” с бул. „Свобода”, закупен чрез търг за 33 млн. лева. Въпросният имот бе на държавата, като неговото отреждане е за здравно заведение, а не за „рекреационни дейности” или жилищно строителство.

За да няма съмнения, че Община Пловдив е честна и справедлива, тя също прави своя оценка като, тя е „разумна” – 29 млн. лева. Толкова е и офертата към „Тея инвест”, като плащането ще е разсрочено.

Според предложението Община Пловдив ще плати 10% тази година, а през следващите три по 30% от сумата. С други думи тази година около 3 млн. лева, което е определено като капаро, а всяка година ще се плащат по 8,6 млн. лева на фирмата.

Ако Общинският съвет приеме това решение ще се подпише предварителен договор, който е изпратен към общинарите. Според него въпросните 10% ще са капаро, което ще остане за собственика, ако Община Пловдив се откаже от сделката в следващите 3 години.

Така, ако дойде нов кмет и той каже, че няма да плати за парка – „Тея инвест” ще стане по-богата с 3 млн. лева, като ще си запази имотите. Окончателен договор е предвиден да се подпише чак през 2026 година, когато се изплатят и последните суми към фирмата. Дотогава собствеността си остава на частната фирма. Нещо повече, ако Община Пловдив утре поиска да влезе в имота и да прави намеси, то трябва да бъде с одобрението на продавача. Това вероятно ще важи и за пловдивчани, които биха имали „парк” чак през 2026 година, а дотогава имотът може и да се огради, защото си остава частен.

Ако обаче през 2026 година например „Тея инвест” се откажат да продават имота - то ще трябва единствено да върнат прибраните пари от Община Пловдив – без санкции или други неустойки. Ще са взели оборотни пари от 29 млн. лева, които могат да си върнат на Община Пловдив.

Друга интересна клауза е, че от фирмата ще предоставят всички документи, че липсват тежести на имота – не са прехвърляни към трети лица, нямат запор или е част от друга сделка, чак при подписването на окончателния договор през 2026 година. До тогава те просто удостоверяват, че няма такива.

Освен въпросната сума от 28,7 млн. лева, която Община Пловдив трябва да плати на продавача, според договора ще покрие и всичко друго - ДДС от над 5,8 млн. лева, такси и данъци за над 1 млн. лева и така сумата за парка става 36 млн. лева – или 268 евро на квадратен метър.

По този начин Община Пловдив дава 29 млн. лева на фирмата, а тя си запазва 13 дка за едно прекрасно имение или жилищен комплекс и то в средата на парка с излаз на бул. „6 септември”! След това отново с парите на пловдивчани се изгражда огромно парково пространство около бъдещето имение, а и Община Пловдив ще го поддържа. Собственикът на „Тея инвест” Тодор Чанков, както и неговите съдружници – Таня Асенова и Йордан Георгиев вероятно не са и мечтали за подобна сделка. С любезното съдействие на Община Пловдив обаче това е възможно.

Така решението е в ръцете на Общинския съвет в Пловдив – дали ще сбъднат мечтата на собствениците на „Тея инвест”, ще задължат новия кмет да плаща по 10 млн. лева в първите си три години от мандата, или ще намерят друго решение за връщането на имота в активите на Община Пловдив. И то не само тези орязани 67 дка, а целия парцел от 80 дка.

Видно е, че този мандат няма да стигне за това, но логиката предполага, че решението трябва да се вземе от новото управление на града, каквото несъмнено ще има. Повече от ясно, че бързането на Община Пловдив за този имот не е продиктувано от защитата на обществени интерес, а да се завърши сделката, която започна със замените на останалия изгубен от Община Пловдив имот, а след това купен за 1 млн. лева от „Тея инвест”.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеликанскаи

    26 1 Отговор
    гуши !
  • 2 Гост

    27 0 Отговор
    По тия тиняви територии спасители не съществуват, но па за сметка на това какви далавери има....
  • 3 Тиквата

    25 4 Отговор
    Решихме всички дружно да продължим промяната

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "Тиквата":

    Само,че сега е Киро Торонтото и Кокорчо

    Коментиран от #16, #18

  • 5 тези решения за застрояване на паркове

    27 0 Отговор
    и други по-драстични, нарушаващи чудовищно градската среда трябва да се взимат само след разглеждане в министерски съвет и парламентарни комисии и публично обсъждане в цялата страна, няма значение за кой град се отнасят....не може разни анонимни хора със съмнителни постове и компетенции да обезобразяват градовете така без никакъв държавен контрол.. тайно и самоволно с едно ОПГ от "обшински съветници" същите като тях

    Коментиран от #20

  • 6 Никой

    23 2 Отговор
    Пловдив е собственост на свинаря и масонската ложа " Слънце ". На кой, не му е ясно още ?

    Коментиран от #8

  • 7 обективен

    34 0 Отговор
    Има кметове които заслужават по 10 год. затвор , а общински съветници по 5 !
  • 8 Пурко

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Никой":

    Кои са тия слънце и свинаря,светни ни

    Коментиран от #9

  • 9 Небинарен евроатлантик с аутизъм

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пурко":

    Георги Гергов и компания

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "Небинарен евроатлантик с аутизъм":

    Гергов не държи ли половин Пловдив
  • 11 Пловдив

    12 0 Отговор
    Има много червени селски бекове в управлението ,лапачи селски нямам думи майна.
  • 12 Пловдив

    12 0 Отговор
    Има ли достатъчно големи затворнически униформи, като за зикУ?... Че просто наистина трябва да облече такава!...
  • 13 тиквенсониада

    9 1 Отговор
    Това е продължение и олицетворение на един ИДИОТСКИ лозунг на ШАЙКАТА , наречена ГЕРБ , а именно - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ! Скоро , тези същите психопати , излязоха с девиза - РАБОТА , РАБОТА , РАБОТА ......Сега перифразиран в - КРажби , Кражби , Кражби !
  • 14 жабока БОКО

    11 2 Отговор
    Всички хора в Пловдив знаят какви са кметовете , които Бойко Борисов ни натресе - И Тотев , и Зико ! Тотално ниско ниво на човешки качества , слаб материал , простащина и незачитане на обществения интерес. Но какво да очакваме , като знаем КОЙ ГИ СЛОЖИ на това място ? Какъв да си , щом си подчинен слуга на една ТИКВА-ПРОСТАК ?

    Коментиран от #17

  • 15 Кражба за 30 млн!

    8 1 Отговор
    Всички нормални хора трябва да излезнат и протестират пред сградата на общината! Всеки ден, докато прокуратурата поеме случая, събере доказателствата и ги предаде в съда! След това - протести и пред съда! Също и пред парламента в София! За да видят всички стари кучета-депутати от 20 години ДОКЪДЕ докараха страната ни ЧРЕЗ ВСИЧКИТЕ им НЕДОНОСЕНИ ЗАКОНИ, оставили НАРОЧНО хиляди "вълшебни" вратички за всеки случай!!!
  • 16 Само че тези поземлени имоти

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    НЕ са дадени на Тея някоя си от Кокорчо и Кире, а от други люде, яхали кметското място на Пловдив! Тези люде - на прокуратура и съд! Протести! И кажете официално кой стои зад Тея? Тези имена, писани в регистрите са фиктивни собственици! Дайте истинските собственици! За да видим кой е шепнал сладки думи на ушенце на някой кмет и общинския му съвет! Носят се легенди за силната връзка между спортиста-кмет и пещерняците!!! Така ли е, г-н Сарафов? Нали вие НЕ сте КАТО каскета??? Докажете го!!!
  • 17 Да не забравяме и жената-чудо, която

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "жабока БОКО":

    успешно ни беше спусната с парашут от боко за областен управител: Здравка Каназирева! Пловдив се превърна в експериментално поле за опити на боко: спуска ни, който му скимне! Та, с това успешно управленско трио Пловдив погина! Хилядолетен град, с история, с жив дух, с артистичен облик, дарил велики хора на България... Бе превърнат в голямо бетонно грозно противно смрадливо гето!!! Триото - вън от града - сега и завинаги! А сделката от днешното заглавие - на съд!!! Има ли прокурори и съдии в България от ранга на Кьовеши?

    Коментиран от #19

  • 18 ти защо

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    си мислиш че различни те управляват??? кирчо колорчо тиквун корнела бялата златка мравояда и сие всички слугуват на едни и същи злодеи !!!
  • 19 ти какво си помисли

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Да не забравяме и жената-чудо, която":

    че румънката работи по съвест ли ? жалко много жалко … каквото и разрешат или поръчат от началството само това разследва !!! нали това беше целта на групировката ЕС да може да се контролира европа по нашенски който не е с нас е бандит терорист диктатор и най-лошото хетеро

    Коментиран от #21

  • 20 Подобни решения на общинските съветници

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "тези решения за застрояване на паркове":

    без оглед коя община разкостяват, СА доказателството, че е крайно време тези "сглобки" - общинските съвети да отпаднат и мястото им да бъде заето от референдуми! Никой да не ми обяснява КАК народът не е "узрял" за подобна отговорност! Тези доводи идват от депутатите! Същите тези депутати доброволно няма да променят законодателството към превес на всеобщи и регионални референдуми, защото не са луди да си отрежат клона, на който трайно отсядат! Затова трябва ние, НАРОДЪТ да извоюваме това право: народът да решава съдбата на народа!
  • 21 Ок, и Кьовеши не става (според теб)!

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "ти какво си помисли":

    Но ти КАКВО си ПОМИСЛИ? Че щом и Кьовеши не става за стоим със скръстени ръце и да чакаме на 29.10 с хляб, сол и фанфари някой от тези тримата? Не!!! Градът няма шанс с тези!