Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 18:57 3 545 11

Реновацията на Пергаменския музей ще струва 1.5 млрд. EUR (ВИДЕО)

  • пергаментен музей-
  • берлин-
  • германия

Ремонтът ще продължи 14 години

Реновацията на Пергаменския музей ще струва 1.5 млрд. EUR (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Пергамският музей (бел. ред. Pergamonmuseum) е разположен в центъра на Берлин. Част е от известния архитектурен ансамбъл Музеен остров и е внесен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Сградата е изградена в периода 1907 – 1909 г. В нея са разположени Античната колекция с прочутия Пергамски олтар, Музеят на Предна Азия и Музеят на ислямското изкуство.

Емблематичната сграда затваря врати за 14 години. По предварителни разчети реконструкцията ще струва 1.5 млрд. EUR. Основната причина за дългия ремонт е, че сградата лежи върху дъното на река от ледниковия период, което е довело до подкопаване основите на сградата. Предстои те да бъдат укрепени. Също така, върху постройката има трайни щети, нанесени още през Втората световна война. В резултат има много течове, когато вали. „Сградата е в лошо състояние и потъва“, каза Барбара Хелвинг, директор на Музея на Близкия изток към Държавните музеи в Берлин.

Ремонът, който ще струва внушителна сума, обаче не е много екологично настроен. Плановете показват, че ще бъдат изградени няколко соларни панела и нищо повече, което да спада към екологичността.

Плановете са секция А, в която се намира Пергамският олтар, да отвори врати за посетители през 2027 г. Секция Б ще остане затворена поне до 2037 г. Така на практика целият Пергамски музей ще може да бъде разгледан отново най-рано след 14 години.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Спецназ

    21 0 Отговор
    Как може да гепиш ЦЯЛАТА
    каменна "ВАВИЛОНСКА ВРАТА" и да я закараш в Берлин??

    ТЕ това ако не е айдуклук, здраве му кажи!!

    Коментиран от #6, #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 е то бива, бива, но чак толкова...

    10 1 Отговор
    Ако се върнат експонатите на Пергаменския музей, както и на другите музеи в Европа и САЩ, на държавите откъдето са плячкосани, то музеите ще останат само голи сгради. Същото е положението и в музеите или архивите на "развитите държави" в Европа и Азия, където се съхраняват предимно трофеи от грабителски нашествия или политически окупирани територии от други държави.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ами по добре в музей

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Спецназ":

    Там се съхраняват артефактите в добри условия и сигурност иначе ще бъдат плячкосани от побратимите на черепа и ще потънат в скривалища
  • 7 мисирки безпросветни!

    11 0 Отговор
    Какъв е този "Пергаменски" музей, бе?! Има гугъл, четете преди да пишете.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 любител

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Спецназ":

    явно са станали специалисти в кражбите след като се учат от боко тиквата.
  • 10 факт

    4 0 Отговор
    Запада и Русия да върнат на Египет всичките крадени артефакти,тогава да говорят за демокрация и нов световен ред.Айдуци !
  • 11 Арахнофоб с цигара

    0 0 Отговор
    Кво ви стана пък на вас бре? Мелярд и половина да боидишеме некъв бетонен саркофаг. То бива кражбА бива, ама всичко си има неква граница.