Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 09:21 3 702 28

Факторите, които движеха пазара на жилища през 2022-ра, ще продължат да са актуални и през 2024-та

  • жилища-
  • фактори-
  • цени-
  • тенденции-
  • bulgarian properties-
  • полина стойкова

Налице са отлични условия за инвестиции в имоти

Факторите, които движеха пазара на жилища през 2022-ра, ще продължат да са актуални и през 2024-та - 1
Снимка: М. Богданова ©

Факторите, които влияеха на жилищния пазар през 2022 г., продължиха да са актуални и през 2023-та, а именно положителен икономически растеж, ниска безработица, ръст на доходите, ниски лихвени проценти по ипотечните кредити – всичко това предостави отлични условия за инвестиции в недвижими имоти.

"Забавянето на инфлацията отслаби и ефекта ѝ върху пазара, но той все още е съществен, тъй като очакванията са инфлацията да се задържи през следващите няколко години. Наред с това, предстоящото ни приемане в еврозоната и смяната на националната валута стимулира интереса към вложения в имоти", коментира Полина Стойкова изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Съчетанието от всички тези фактори ще движи пазара и през 2024 г., като очакванията са тя да бъде поредната динамична година за жилищния пазар в София.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ипотека "Тагаренко"

    31 7 Отговор
    А как ли ще се отразят на пазара на недвижими имоти евентуални бомбардировки?

    Коментиран от #26

  • 2 Анонимен

    40 5 Отговор
    Къде е този икономически растеж? Обявите в ИТ сектора - с 40% по-малко. Фабриките на ишлеме започнаха да уволняват хора. До края на годината сме в рецесия.

    Коментиран от #25

  • 3 Знаещ

    45 7 Отговор
    Ще и се на имотната мафия цените да продължават да растат, а банките да отпускат все по-големи заеми, ама свърши тая. Бедните по необясними причини не могат нищо да купят, а богатите се освестиха, че за нищо / две тухли и малко хоросан / им искат два тира с пари. Е няма вече балъци. Свърши лапането. А при тази безработица накупените апартаменти с цел запазване на парите от инфлацията ще бъдат масово принудени да ги продават, след което пазара ще се наводни и цаните рязко ще паднат.

    Коментиран от #4

  • 4 ...

    15 39 Отговор

    До коментар #3 от "Знаещ":

    от 15 години ги пишете тези глупости.. нищо няма да пада, каквото и да става, а само ще се вдига, дори и в криза, но с малко.. излезте от филма.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Пазара крета

    27 6 Отговор
    Пропаганда за наивни малоумници, лихвите няма да останат все такива.
  • 6 Знаещ

    31 7 Отговор

    До коментар #4 от "...":

    Вие брокер ли сте или строителен предприемач, че така яростно защитавате строителството? От колко години пишете глупости, че нямало имотен балон, че нищо няма да пада, че каквото и да става цените на жилищата само ще се вдигат, че дори и в криза? А оправданията ви за всичко това беше първо войната в Украйна, после пък в Израел, урагана в Тамбукту, глада в Сомалия, магнитните бури на слънцето и извънземните от галактика Андромеда. Дали вече някой ви се връзва на глупавите обяснения? Не мисля. Сега кажи ми какво ще стане след като всеки ден хора губят работата си и останат на улицата безработни ? Елементарно всеки ще тръгне да продава закупените с инвестионна цел жилища, защото няма да има друг избор и ще му трябват финанси за съществуване. А какво ще стане когато това стане масово и не е далече времето за това? Ще има голямо предлагане и падане на цените независимо, че са ги закупили на далеч по-високи цени. Просто ще бъдат принудени. При голяма безработица коя банка ще продължи да отпуска заеми ? При тези условия парите рязко ще секнат към строителния бранш, а това неминуемо ще доведе до още падане на цените. И кой ще е този дори човек с пари, който ще изсипе една камара за скъпо жилище, след като може да си купи в пъти по-евтино от предлаганите? Така, че колкото и да повтаряте, че материалите са поскъпнали и поради това нямало как цените на жилищата да паднат няма да ви се получи. Просто строителния бизнес рязко ще замре, защото няма да имате на кого да п
  • 7 Знаещ

    24 5 Отговор

    До коментар #4 от "...":

    Просто строителния бизнес рязко ще замре, защото няма да имате на кого да продавате.
  • 8 Глад ви чака брокери некадърни и алчни

    25 6 Отговор
    Ненормалници
  • 9 Анонимен

    27 5 Отговор
    Жилищните пазари в Западна Европа отчитат спадове четем днес на дата 14/11/2023 година ,има го заглавието едно към едно качено в интернет - Великобритания ,Германия ,Франция цените на имотите падат ,Китай е в рецесия там и децата разбраха за масовите огромни фалити на строителни компании,в Германия същата история ,в Щатите пазара също се пропуква след като ФЕД държи лихвите на нива незапомнени от половин век !Централните банки ще държат лихвите високи докато "нещо не се счупи" а у нас в България продължаваме да качваме статии за Бългериън Пропъртис и Полина Стойкова която не желае българина да има жилище на прилични или нормални цени ,тя иска нон стоп,вечен купон цените да не спират да растат ,това искат и банките и строителите и кредитните консултанти ,всички агенции за недвижими имоти и аз смятам че дойде времето да останат всички те ГЛАДНИ !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Анонимен

    20 0 Отговор
    На кое ли да се доверя?

    Изказване на изказване на председателят на Надзорния съвет на ЕЦБ

    или

    "анализът" на изпълнителен директор на Bulgarian Properties, публикувана в платформата на най-големия имотен посредник в страната

    Голяма дилема
  • 12 "Кредит Маркет ООД"

    6 2 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 13 Алфа херинга

    21 3 Отговор
    Къде са тези изгодни условия за инвестиция, че не ги виждам? Обратно, виждам по групите обяви на "Инвестори", инвестирали в 60-80кв апартаменти за ремонт. Които са купили на дебелите жени за около 150к евра. Вкарали са още 30на за обзавеждане и ги пускат на по 250-300к на продажба. И хората им се смеят. Говоря специално за Варна.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Алфа херинга

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Алфа херинга":

    Цени имах предвид, не жени, но ми го в коригирало.
  • 15 Нормално е

    17 2 Отговор

    До коментар #13 от "Алфа херинга":

    Варненската имотна мафия от години е една от най-силните в страната, там общински съвет, кметове, съдии, администрация, всички са в тоя бизнес, понеже друг просто няма. Град със затихващи функции, доста народ се измъкна от там в последно време.
  • 16 Аз Кочо

    15 3 Отговор
    Традиционно от бранша на агенциите за недвижими имоти официално избягват да коментират в негативен план тенденциите на пазара. Това е обяснимо с оглед на факта, че всяко публично послание, потвърждаващо спад на броя сделки или негативен тренд на цените, може да засили тенденцията и да се отрази на потребителските настроения на пазара на имоти. Това пък от своя страна води до негативни финансови последици за бранша, който се издържа именно от комисиони по сделките.
    Неофициално обаче експерти по недвижимости потвърждават, че пазарът се охлажда все повече и за тръгването на цените надолу вече дилемата не е дали, а кога. „Инфлацията от 2021 и 2022 г. подтикна хиляди граждани да извадят спестяванията си и да ги защитят, като ги инвестират в недвижим имот. Това доведе до рекордно търсене, което наду цените до степен, в която поне от началото на 2023 г. все повече купувачи започват да виждат дисбаланс и да се въздържат от покупка“, коментираха за „Телеграф“ неофициално от централата на една от най-големите агенции за недвижимости у нас. Според експертите в момента като брой сделки пазарът у нас се е върнал на ниво 2020 г. Цените обаче все още са в зоната на горещото търсене, което обаче вече го няма.
    Далеч по-директни в анализа на данните са финансистите и инвестиционните експерти. „Съвършено нормално е това, което се наблюдава, защото за една година ипотечните кредити скочиха значително и ако вноската допреди беше 1000 лв. месечно, то сега е 1500-2000 лв.
  • 17 Аз Кочо

    13 4 Отговор
    Намаляващото търсене на фона на увеличаващото се предлагане неминуемо ще доведе до пукане на ценовия балон. „Такива корекции на пазара на имоти в България стават рядко, но рязко и с висока амплитуда. Някои строители с по-добри финансови позиции ще успяват да задържат цените, дори и без да продават. За други обаче този актив, който не се продава, бързо се превръща в пасив и там ще наблюдаваме пречупване на цените надолу“, каза още инвестиционният експерт. Манолов изрази очакване, че задържането на скока на лихвите по левовите ипотечни кредити няма как да продължи и това допълнително ще натисне пазара надолу. Допълнително негативно влияние ще окаже и идеята на правителство и общини значително да увеличат данъчните оценки на жилищата от 2025 г.

    Същевременно данните на Агенцията по вписванията показват сериозно увеличение на възбраните върху имоти на годишна база. Докато през третото тримесечие на 2022 г. в София са били наложени 1000 възбрани върху недвижими имоти, то за същия период на 2023 г. те са вече 1500. Според експерти това показва увеличение на броя лица, неспособни да обслужват кредитите си и други задължения, заради което все повече частни и държавни съдебни изпълнители се насочват към имотите им като обезпечение за дълговете им.
  • 18 Аз Кочо

    11 3 Отговор
    Докато от 2019 г. насам с изключение на годината на пандемията броят на сделките растеше и достигна 20 000 за третото тримесечие на 2021 г. за четирите най-големи града у нас – София, Пловдив, Бургас, София, то през същия период на 2023 г. те са 16 000. Така след 15% спад през миналата година се добавят нови 8% и през тази. В София спадът на броя сделки е 7%, а най-голям е в Пловдив – 14% на годишна база

    Същевременно на фона на охлаждащия се пазар през следващата 2024 г. се очаква най-много нови сгради да бъдат завършени и жилищата в тях да излязат на пазара. Това следва от рекордния брой строителни разрешителни от 2021 г. и 2022 г. за посочените четири града. Общо за двете години по данни на НСИ в тях са издадени и влезли в сила строителни разрешителни за общо 34 314 жилища.
  • 19 Афторката

    8 1 Отговор
    дали знае, че е готов проектозакона за посредниците, в който ще е вменена вина и търсене на отговорност за подвеждащи и неистински реклами. Скоро ще завалят съдебни искове срещу сайтове, включително и имотния на фактурковците
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    2 1 Отговор
    Онзиден, на тивито се появи един ма3ник (поредният имотен експерт), който каза, че не можело да става и дума за имотен балон днес, защото той бил преди две години. Т.е. когато ни уверяваха, че имотен балон уж нямало.
  • 25 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Не забравяй и задаващите се повишения на данък недвижим имот и такса смет, с до 65%.

    Коментиран от #27

  • 26 ПЕРФЕКТНО

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ипотека "Тагаренко"":

    ПЕРФЕКТНО ...ЦЕНИТЕ И СГРАДИТЕ ЩЕ СЕ СГРОМОЛЯСАТ. !!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.