Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 15:37 33 594 163

Какво ще се случи с цените на жилищата през 2024 година

  • мирослав язов-
  • имоти-
  • цени-
  • жилища

Все повече хора ще се насочват към имоти старо строителство

Какво ще се случи с цените на жилищата през 2024 година - 1
Снимка: М. Богданова ©

„Въпреки много мрачни прогнози за пазара на недвижими имоти през 2024 г., бих направил една оптимистична прогноза”, коментира посредникът Милослав Язов.

Първото нещо е броят на сделките. Ежедневно се говори с колко процента е паднал техният брой. Това, обаче на което трябва да обърнем внимание, е че се прави сравнение с миналата година, която беше абсолютно рекордна. Имаме върхови, но имаме и нормални постижения. Аз например, сравнявам пазара от тази година с този от 2019 г., когато той беше нормален, всичко се движеше в умерени граници и 2019 г. за първите 9 месеца е имало 10 176 сделки в Пловдив. За тази година имаме 10 997 сделки, което е ръст от 8% в сравнение с една нормална година“, уточнява Язов. Де факто наблюдаваме един нормално развиващ се, стабилен пазар.

На второ място, 2024 г. няма да бъде под наслова „Локация, локация, локация“. Мотото ще е „Качество, качество, качество“. Има много нови изисквания към новото строителство. Много нови норми влизат в сила. Така например, от 2030 г. сградите трябва да бъдат въглеродно неутрални. Новите изисквания ще повишат качеството на сградите, услугите,. „Цените на новите сгради няма как да останат същите, защото новите изисквания ще струват повече“, обяснява Язов.

Той прави сравнение с жилищата старо строителство, които няма как да повишат повече стойността си. „На него няма какво ново да му се добави, ако не бъде извършено саниране или някакви допълнителни инвестиции. От тази гл.т. много хора говорят за криза на недостъпността на недвижимите имоти. Това е точно така, особено в големи икономики като Швеция и Германия, се наблюдават големи кризи на недостъпността, но старото строителство (бел. ред. ЕПК и панел), то ще преживее криза на цените. В един момент тези жилища ще решат проблема с достъпността, защото падайки тяхната цена, много повече хора, които не могат да си позволят ново строителство, ще предпочетат старото и да си разхвърлят разходите по обновяването му в годините“, обяснява Язов.

Какво ще се случи с имотите, купени с инвестиционна цел? За купилите имоти с цел да ги препродадат след време, 2024 г. ще е моментът, в който те да препродадат своя имот. „Наблюдава се сериозно забавяне в темпа на растеж на цените. Вече не се очакват двуцифрени темпове. По-скоро ръстът ще е между 2% и 4%. Тоест за този тип инвеститори голяма печалба оттук нататък няма да има. Според мен, те ще започнат да излизат от инвестицията, реализирайки една хубава печалба за последните 3-4 години, откакто са я стартирали, и ще чакат нещо по-интересно и изгодно, което да е следващата тяхна инвестиция. Това ще е много добре за пазара на недвижими имоти, тъй като ще се повиши предлагането и хората ще имат повече избор при покупката“, обяснява Язов.

Също така важна индикация за пазара на имоти е, че в Агенцията по вписвания има 50% ръст на заявленията за вписване на възбрани върху недвижими имоти. „Това означава, че някои хора, които не са си „направили сметката“ ,започват да не съумяват да си покриват кредита. Така че спекулативните инвеститори спокойно могат да излязат от инвестицията си и да се ослушват за някаква такава, която да им донесе хубава печалба, отново в размер между 50% и 70% в рамките на следващите 3-4 години“, допълва посредникът.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мизерници

    77 12 Отговор
    Ей сега ще си напазарувам десетина апартамента ,защото цените ще се вдигнат !!

    Коментиран от #7

  • 2 кръчмаря

    53 30 Отговор
    Този, който си влага пари в панелен апартамент,по добре да ги дари, поне ще е направил добро,а не да си хвърли парите на вятъра

    Коментиран от #27

  • 3 синоптик

    124 23 Отговор
    Статията е мнение на брокер , само това е достатъчно ! Истината е че в момента цените падат в световен мащаб .Вижте САЩ,Германия , Испания ,Италия и много други .България , колкото и да говорят вече не могат да скрият истината , че имотите падат и ще продължат да падат .Цените трябва да са наполовина или дори по ниски , без значение какво ви говорят , един имот трябва да може да се изплати за 10 години. Не участвайте в пазара и след Нова година , ще видите , че ще има много изгодни предложения .Дори сега има доста игодни цени и въпреки това никой не купува .Не гледайте обявите по сайтовете , те са стари и цените им не са актуализирани .Не се полдъгвайте постатии и мнения на брокери и финансови консултанти , те искат вие да вземате кредити

    Коментиран от #4, #8, #16, #133, #139

  • 4 Ха-ха-ха

    49 67 Отговор

    До коментар #3 от "синоптик":

    Ти чакай. Един мой познат така говореше, когато аз си купих апартамента за 8 хиляди долара.....е,все още чака в квартирата. Цените на недвижимите имоти винаги са вървели нагоре

    Коментиран от #6, #24, #51, #95

  • 5 ХаХаХа

    91 11 Отговор
    По-добро от "старата тухла", няма! Стара и потвърдена истина. Панелката също е добра идея. Ново некачествено строителство - никога! Сдроителите днес са неграмотни и безхаберни. А предприемачите - алчни кожодери. Строят некачествено, продават на безбожни цени.
    Тоя набеден "специалист" е получил задача /получил парички/ да ни убеди да купуваме "иновативните нови гълъбарници", защото всички вече разбраха, че съвременните коптори не стават за нищо.

    Кометарът ми бързо ще бъде изтрит, само защото съм писал истини.
  • 6 синоптик

    86 12 Отговор

    До коментар #4 от "Ха-ха-ха":

    Не чакам за да купя , имам си . Просто в България пазара е доста надценен и балона с имотите толкова много се наду , че е извън контрол .Ако искаш да си роб на банката 20-30 години , няма проблем , вземй кредит , купувай и тн .

    Коментиран от #9

  • 7 Някой

    27 10 Отговор

    До коментар #1 от "мизерници":

    Е как ще се случи това, като нямаш 5 пари в джоба си?! Мечти...., мечти.
  • 8 ежко

    20 39 Отговор

    До коментар #3 от "синоптик":

    ахахаххаха, Кавръче, ставаш смешен вече. При част от копторите и разнии вади и ливади може и да има корекция, но не очаквай срив на цените...

    Коментиран от #11

  • 9 Ха-ха-ха

    26 62 Отговор

    До коментар #6 от "синоптик":

    Три апартамента имам, нямам и един цент изтеглен кредит и трите съм ги платил кеш. Не кредит, стотинка заем от приятел не съм вземал никога. Балон в недвижимите имоти няма, цените са такива каквито трябва да са. Друг е въпроса, че има разлика в столицата, областен град,град, село....,но така е е цял свят. Едни са цените в Москва,с други е руско село, така е и в България и е цял свят

    Коментиран от #14, #15

  • 10 Купувач

    39 36 Отговор
    Чакам цяла година да паднат цените да купя,но все не падат тези пусти цени

    Коментиран от #52

  • 11 синоптик

    82 7 Отговор

    До коментар #8 от "ежко":

    Ще видиш като вдигнат лихвите по кредитите ! Много народ се надцениха и си помислиха че 200к евро е нормална цена .Не желая да споря , има достатъчно икономически данни и спада ще бъде факт , просто още не са го казали по телевизора . В България има 41 % необитаеми , а в София са 30 % , имоти да искаш ! Не усещаш още защото тепърва започва .

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бежко

    9 15 Отговор
    Кавръче ще ти се случи случка, внимаай у картината пиндиразин!
  • 14 Баща ти

    14 13 Отговор

    До коментар #9 от "Ха-ха-ха":

    И като се събуди,чаршафът мокър,нали?!
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    22 36 Отговор

    До коментар #9 от "Ха-ха-ха":

    ако ви се вижда скъпо в софия,отидете да си купите жилище във Фрайбург.......там е евтино квадратен метър застроена площ е 7-8000€........наемите в момента са с 30% нагоре........

    Коментиран от #25

  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    25 39 Отговор

    До коментар #3 от "синоптик":

    В германия така пада цената на старо качественно строителство,че 87кв в потсдам на улица Юрий Гагарин жилище от 140000€ вече е 220000.......падат цените ......Лисицата вървяла след коча и тя чакала ........да паднат......

    Коментиран от #96

  • 17 Някой

    12 33 Отговор

    До коментар #11 от "синоптик":

    Лелееее....., ко ша праим като вдигнат лихвите с цели 0,0001% !!!!! Ужас! Ша продавам, нема що! Но само с 200% печалба!

    Коментиран от #23

  • 18 синоптик

    54 9 Отговор
    Сметкта е ясна , вземате 200 000 лева кредит (100 000евро) , при 2,5 % лихва и ви се пада 5000 лева годишна лихва .Да предположим , че вдигнат лихвата само с 1 % и стане 3,5 % , тогава вече годишната лихва е 7000 лева .Главницата не я слагам в сметката .

    Коментиран от #19

  • 19 1234

    14 11 Отговор

    До коментар #18 от "синоптик":

    А който има кашета и кредити не го притесняват,знаеш ли колко са спестяванията по банките

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Аз Кочо

    47 7 Отговор
    Много ми хареса как брокерът наглася всичко според неговите интереси.
    1 местоположението вече няма да е водещо, да но защо? Защото качество е по важно, казва той.
    Не, защото в центъра на София цените са като на
    5 то авеню, но в София и никой не купува, тоест няма комисионна.

    2 имотите с инвестиционна цел ще се продават и после ще може да се инвестира като дойде изгодна сделка. Много хитро, ще продам скъпо и ще купи евтино, проблемът е че няма повече балъци.

    3 харесва ми откровеността му относно възбраните, да това е истина и те ще стават все повече. Но не ми е ясно пак как ще продадат тези хора без да свалят цената, защото повтарям няма повече балъци.

    4 по повод на сделките, този брокер не разбира как си вреди като не мисли какво говори
    Сделките падат с по малко тази година в сравнение с миналата, но много повече в сравнение с 2021. А 2017 започна бумът на пазара така че 2017 до 2023 беше връх в сделките. Сега те падат на нивото от 2020 когато по ковида почти нямаше сделки
  • 21 синоптик

    27 5 Отговор

    До коментар #19 от "1234":

    Спирам спора , нека квадратния метър стане 5000 евро .В личен план ще съм доволен , имам две стари тухли , един ново строителство , земи , ваканционен апартамент (малък ) !Всичко е без кредит . Запомни обаче какво съм написал за спада на цените .

    Коментиран от #53

  • 22 бай Бончо

    36 6 Отговор

    До коментар #19 от "1234":

    Запомни , хората които имат пари в банките , отдавна си имат имоти и за тях и за децата !
  • 23 Аз Кочо

    54 6 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    Де да беше само с 0.001. Но не, повечко ще да е.
    Миналата година средната вноска по ипотечен кредит беше 1000 лв, сега вече е 1500-2000.
    Това 2.6 пр. го забравете. Като отидете в банката ще ви обяснят че има ГПР, застраховка и още хиляда други причини така че всичко вече е 3.20, 3.3. След един два месеца понеже това е плаваща месечна лихва вноската ви ще продължава да расте. А вие ще разберете че тя вече е по висока от тази на новите клиенти, защото по този начин банката ви зарибява..
    Също така една ипотека се изплаща 10,20,30 години. А работата ви не е сигурна и за един ден.
    Заплатата ви може да изчезне за една нощ а при рецесия може и да намалее.

    Коментиран от #26

  • 24 Аз Кочо

    45 6 Отговор

    До коментар #4 от "Ха-ха-ха":

    Цените винаги са вървели нагоре.

    Това са глупости. Цените винаги са вървели нагоре и надолу. През последните 5 години вървяха само нагоре, но безплатните пари вече са в историята, сега цените вървят надолу.
  • 25 Аз Кочо

    40 8 Отговор

    До коментар #15 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Смешно е да сравняваш цените в Германия с тези в бг. Няма да изброявам защо.
    А в момента Германия и Швеция водят хорото с най бързо падащи цени.
    Сделки там няма.

    Коментиран от #140

  • 26 бай Бончо

    47 4 Отговор

    До коментар #23 от "Аз Кочо":

    Не им отваряй очите ! Тук явно пишат хора които не знаят дори колко пари се дават при нотариус за самата сделка .Това беше играта на банките 15 години раздаваха пари и сега само ще прибират .Първо на пазара ще излязат инвестиционните апартаменти , защото иначе 20 годинки вноски по кредит . Големия проблем е , че няма купувачи , справка -агенция по вписвания .Тези които имат парички или плащат кеш или си вземат парцел и си строят .Преди два дни не помня кои от Европа имаше изказване , че имотите падат и ще продължат да падат още много години , а Кристалина Георгиев каза, че лихвите ще се вдигат и ще останат високи за много дълго време .Сдве думи казват , че парите отново ще стават ценни .Бъфет продаде почти всичко и зае позиция КЕШ , не и отваряй очите , никой не може да спре някой да се набута , дори и с най чисти намерения .Поздравявам те за мнението ти .

    Коментиран от #30

  • 27 Аз Кочо

    23 10 Отговор

    До коментар #2 от "кръчмаря":

    Този който си влага парите в тухли и бетон СЕГА си хвърля парите на вятъра. Както панелът така и тухлата има определен живот и в крайна сметка с амортизацията цената винаги отива до 0 и рано или късно сградата ще трябва да се разруши, за да се построи нова на нейно място.
    Това което има цена и поскъпва е земята под сградата..

    Коментиран от #38

  • 28 12345

    73 3 Отговор
    Ще ви кажа какво се случи с моето семейство през далечната вече 2005-2011г.
    Като младо семейство със стабилни доходи и работа двамата с жена ми теглихме жилищен кредит от 30хил. лева за тристаен апартамент ново строителство. Това стана месец август 2005г. Като вноската беше 268лв на месец. На 30 декември 2005 г. получаваме писмо от банката " едностранно вдигаме лихвата по-кредита поради повишените лихви на другите банки и т.н.........." и вноската автоматично стана 297лв от януари 2006г. И така всяка година декември месец получавахме честитка за нова година с нови лихви и 2009г. вноската ни вече беше 397лв на месец като трябваше да върнем на банката сумата от 94 хиляди лева по-погасителен план(към 30 хил. теглени). След като бат Бойко ограничи лихвите по вноските продължихме да плащаме 400лв всеки месец. Но през тези години първо аз останах без работа и се разболях, разчитахме само на доходите на жената. За това време вече се изпокарахме с роднините и приятелите ни изоставиха. През 2011г. продадохме жилището защото не можехме да плащаме вноските и се разведохме. От тогава живея сам и не искам в банка да стъпвам, повече! Толкова тревоги и тормоз и болести си навлякох, за едни хартийки! На къде върви този свят, не знам!?!? Така че, умната - кредит лесно се взима, но много, ама много, трудно се връща!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #32, #37

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Аз Кочо

    32 6 Отговор

    До коментар #26 от "бай Бончо":

    Да, така е.
    Парите вече имат стойност.
    Дори в бг вече има лихви от 3 пр. по депозитите, процент да който рентиерите могат само да.мечтаят.
    В сащ в момента е по изгодно да.продадете имот и да сложите парите на депозит който чисто ви носи 5 процента.
    Да не говорим че пазарът там е замръзнал. Нашият пазар върви в същата посока.
    Трябва време, този пазар е най бавният и всичко иска време.

    Коментиран от #108

  • 31 Варна

    44 3 Отговор
    Забележете , че за покачване на цените на имотите , говорят предимно агенции ,брокери , финансови консултанти .Ако имотите бяха отличнтата инвестиция банкерите нямаше да раздават пари , а щяха да купуват имоти и да ги дават под наем .Спомням си как взех кредит за ремонт и какъв зор беше да връщам .Инвестицията която съм направил е 50-60 декара в Добруджа и веднъж годишно през Декември ми превеждат рента , за мен това е наистина добра инвестиция.Познавам семейство с добри доходи , които изтеглиха 100 000лева кредит за да си доплатят един имот и виждам как вече 7-8 години им е тегаво .Ще си платят кредите сигурен съм , но ми споделиха , че не са очаквали да им дотежи , ама като теглиха . бензина беше 1,80 , хляба 1,20 , и тн
  • 32 Аз Кочо

    42 6 Отговор

    До коментар #28 от "12345":

    Има смисъл да се купи имот с ливъридж но когато цената е на дъното, дори и лихвите да са високи. Лихвите се предоговарят, цената не.
    Но винаги човек трябва да има в кеш вноските за поне 1 година напред като буфер.
    Проблемът е че в тези времена всички държави, компании и хора живеят над възможностите си и мислят че ако стане проблем банките ще ги спасят.
    Това беше до сега, вече не става. Кръчмата затвори и сметката дойде. Следва махмурлука след 15 годишното парти

    Коментиран от #35

  • 33 Хахохи

    40 5 Отговор
    Като пазара на нови коли, 2021 надуха цените с 20-30%, сега всички дават отстъпки, коли има на склад... ама хората не са тъпи, избираш най-доброто за парите си и някой фирми ще си фалират. Така и при имотите, цените ще станат като 2009-2011-панелка 3-стаен в Люлин 42 000€, а не като сега 90 000. Ново строителство 60кв.м., а реално 39... не благодаря.

    Коментиран от #34

  • 34 Аз Кочо

    22 5 Отговор

    До коментар #33 от "Хахохи":

    Така е. А виждаш ли какво прави Мъск?
    Този пич ще разбие цялата авто индустрия. Сваля агресивно цените и подбива всички. Това е пазарната икономика и така трябва да е.
    Сега всички дишат прахта на Тесла. И да предстоят много фалити.
    Иска ми се да имаше повече бизнесмени като него!
  • 35 12345

    37 4 Отговор

    До коментар #32 от "Аз Кочо":

    Щастлив човек е този който в банка не влиза и знае също че, ако влезе, от там само роб до гроб, се излиза!

    Коментиран от #41

  • 36 метавселена

    45 2 Отговор
    Много е хубаво , че някой взел с цел инвестиция си мисли че може да продаде бързо или да продаде с печалба , досега беше така .Сега купувачи няма , а имота ще струва толкова колкото някой даде за него .Никой ням да спаси тези които се набълбукаха с кредит за 20 години .Никои не знае какво ще се случи за 20 години , аз например безмалко да не съм на този свят , ами ако имате студенти , ами ако ви затрябват пари за да си смените колата , ами ако ви трябват за лечение , ами ако детето стане на 18 и иска да учи в Англия ? Мача свърши , който има имот ще си го има , който има да изплаща , ще гледа да се отърве .
  • 37 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 4 Отговор

    До коментар #28 от "12345":

    Преди много години не си спомням коя година спечелих голям опен в Млада Болеслави бях на ....Добро настроение.един вече покойник от мургаш бе теглил кредит за Гледане на крави.Ако ти кажа не си спомням и в коя банка го бяха заробили.и той така,но му вдигат лихвите може би е било около 2001 някъде.....и в един момент не знам по какъв случай не го рознавах и той ми разказа за проблемите си.Не знам нещо ми хареса в него ,попитах го къде му е кредита към коя банка-бандит и т н и му казах да дойде някой ден в софия.вероятно няма да повярвате.отидох с жена ми в тази банка,някаква стара сграда беше,толкова неща помтя ,а това не.Искам му книжата,а то бе някаква смешна сума не повече от 3500-до 4000$,тогава бяха още долари и за тези пари искаха да му вземат родната къща в мургаш и да им виси......Платих им всичко и лихви на лихвите им платих щото имаше просрочие.....Крум идва в къщи на другия ден целия омазан сменял гума по пътя и иска да ходим......при бандити-банка.казвам му чакай споко,измий се ето ти книжата и така няколко,абе доста години бях "Съдружник" в обор с крави!Децата бяха малки и пиеха хубаво мляко ,но изминавах100км отиване и връщане с колата.Сега като тегля калема за тази"Сделка" не съжалявам,а се кефя на хода си.жалко ,че почина не бях в бг тогава.Тази година се пребих,остави,че....ами исках сметка на фирмата да закрия.Още бях на патерици,ама бая......и изпратих съпругата ми,която я познават.......не я закриха,само и само да вземат още месец за по

    Коментиран от #44

  • 38 5678

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "Аз Кочо":

    А човека няма ли определен живот

    Коментиран от #40

  • 39 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 3 Отговор
    и изпратих съпругата ми,която я познават.......не я закриха,само и само да вземат още месец за подръжка.Отидох с патериците и те ме осурвакаха с нова 50% увеличена такса за закриване на сметка.сега превеждам към НОИ и Към НЗОК с Изи пей!Многопо евтино от бандитите банка ООБ!Те вси банки са Бандити и дядо ми казваше ,че Кредит от банка се взима с Шмайзер.......
  • 40 Аз Кочо

    8 4 Отговор

    До коментар #38 от "5678":

    Човек Има определен живот, но династията няма.
  • 41 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 3 Отговор

    До коментар #35 от "12345":

    Дядо ми бе много умен човек!Бил е Газда в Ужгород.Там имаме кръвни роднини.Казваше ми....В банка за теглене и кредит се влиза само с автомат........

    Коментиран от #42

  • 42 12345

    8 1 Отговор

    До коментар #41 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Кой ще те пусне със шмайзер във банка, бре човече! Пък и нали знаеш, с добро не става ли! С лошо хептен няма да стане.......
  • 43 Коментар

    26 2 Отговор
    Милослав Язов има youtube канал и всеки може да му изгледа клиповете. Разбира се Милена пак изпусна най-важния момента. Г-н Язов очаква много СЪКРАЩЕНИЯ НА БРОКЕРИ. Разберете го броките, не смъкне ли цената продавача, НЯМА СДЕЛКА, НЯМА комисионна, отивате на борсата.

    Коментиран от #45

  • 44 12345

    14 2 Отговор

    До коментар #37 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Браво, че си помогнал на човека! Ама кел файда, банките са му отровили живота! Няма да вярвате ама от този банков тормоз за има няма 5 месеца(от май до края на септември 2023година) вече четвърти мой роднина умира. Все хора пред пенсия кой му останали 2 кой 5 години да се пенсионира! Тамън изплатили кредитите и я инфаркт, я тумор, я рак..... и така, мре народа, тихомълком в мизерия! Както и този твой познат, като знам аз какъв тормоз и мизерия, изкарах, най-вероятно от това е гушнал букета, преждевременно.....Мир на праха му!
  • 45 Аз Кочо

    24 5 Отговор

    До коментар #43 от "Коментар":

    Няколко сделки съм правил преди години.
    Имат ме в регистрите брокитата.
    Миналата година март когато сделките започнах да падат изведнъж се сетиха за мен.
    Звъняха ми почти всеки месец до края на 2023.
    После поспряха. Преди две седмици пак се започна. Дали съм искал да си КУПЯ. Преди не ме питаха да си купя а.просро дали имам интерес и за.покупка и за.продажба. Сега вече е да си КУПЯ.
    В САЩ и Канада драмата с брокерите вече е огромна. Останали са само най добрите. Сега там ще приемат и закон че комисионната вече не може да е 6 пр от продавача а максимум по 1.5 процента от продавача и от купувача . Секирата е голяма. Освен това най голямата им брокерска фирма е подсъдима за подвеждане на клиентите.
  • 46 Анонимен

    13 8 Отговор
    Ще станат два за лев !

    Коментиран от #47, #161

  • 47 Гост

    18 4 Отговор

    До коментар #46 от "Анонимен":

    Не, по скоро два на цената на един
  • 48 Шеф-инженер

    16 9 Отговор
    Цените на старите панелки ще отиват нагоре. Свиквайте ! Новото строителство от гипскартон и итонг скоро няма да струва нищо при някой як Рихтер.

    Коментиран от #49

  • 49 Мен

    12 4 Отговор

    До коментар #48 от "Шеф-инженер":

    Очаквам тутакси Умен да се включи и да дръпне една тирада относно това как връхтъ на сладоледа е двустайният ново с две бани. Ххахаха

    Коментиран от #60

  • 50 БгТопИдиот🇧🇬

    8 8 Отговор
    На кадрото не са жилища,а боксове за праасенца( соц общежития) !


    Жилище е ДОМ -само къща с двор .
  • 51 гост

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ха-ха-ха":

    здравей броко, от коя агенция си?
  • 52 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Купувач":

    здравей броко, как си?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 жокера

    19 2 Отговор
    Всеки си гледа интереса. Язов е брокер и ще направи всичко за да запази доходите си. Но пазарната ситуация е друга и брокерите ще се наложи да стегнат коланите следващите години. Ако знаете как да използвате кредита и "хванете" тайминга с пари на кредит се правят много пари - това изисква много учене и следене на пазарните цикли. Знам една всепризната мъдрост - Почне ли "таксиджията" да дава акъл на професионален инвеститор без значение в какво - по добре продавай тази инвестиция пазара ще "гръмне" . А това се случва от почти 2 години на имотния ни пазар - много народ, който дори и не разбира каква прави се хвали какви пари се правят от имоти...
  • 56 Прочетох писаното до тук

    9 24 Отговор
    Мнения на 180% различни. Няма лошо. Така върви бизнеса. Но да ви напиша и аз нещо. Цените в София няма да паднат. Може да има известно временно понижение но няма да за дълго и няма да е значително. Това за коча и лисицата дето са го написали колегите вече. Основно защото търсенето е голямо, предлагането на търсените имоти е ограничено. Не изобщо на имоти на пазара. Инфлацията и разходите по довършване или отремонтиране на стар имот са много високи. Банките предпочитат да отпускат пари за имот който не е рисков. Събуваш ли обувките и влизаш. Такива имоти са и по скъпи. Много от имотите които не са на пазара в момента са купени с цел да се съхранят готови пари и също ще държат пазара на имотите в близки до днешните цени.
    Това да се изплати имот за 10г е много оптимистична прогноза. Реалния срок е не по - малко от 15г. при много добри приходи.
    Затова 20-30 годишни заеми са по - приемливи. Освен това икономическата ситуация се променя и може да се прави предоговаряне на условията. Ако имате ниска лихва по заема и сте плащали няколко години recast е по добрия вариант от рефинансиране. Лихвите може да се дигнат малко но не до 5-6-7% Ако това стане много държави в Западна Европа ще фалират. Затова няма да го допуснат.
    УСА е друга баница. Там лихвите по имотите са стигали до 12-18% и пак са купували.

    Коментиран от #57, #58, #59, #86

  • 57 Ех , Вуй чо

    13 8 Отговор

    До коментар #56 от "Прочетох писаното до тук":

    Докато не си продадеш коптора няма да мирясаш да послъгваш

    Коментиран от #111

  • 58 Коментар

    26 5 Отговор

    До коментар #56 от "Прочетох писаното до тук":

    Брокерите се познавате от далече. "Цените няма да паднат" ако едно нещо се е случвало преди, възможно ли е да се случи отново ? Ако се е случвало многократно, то възможно ли е да се повтори ? А любимото ми е, че жилищата са ограничен брой, а хората които имат нужда да живеят в тях неограничен брой ли са ? Жилищата увеличават ли се ? броя хора намалява ли ? 40% от имотите празни ли са ? Пазара се определя от търсене/предлагане които зависят от нагласата на хората, това брокерите го знаете добре и затова манипулирате хората.

    Коментиран от #115

  • 59 Аз Кочо

    28 3 Отговор

    До коментар #56 от "Прочетох писаното до тук":

    Ето няколко мъдрости на велики хора. Ако човек ги спазва може да не стане велик, но поне няма да фалира

    Бъфет казва, не купувайте нещо което не ви трябва, за да не се наложи да продавате нещо което ви трябва.

    J.P Morgan казва, когато всички тичат към една инвестиция ти бягай от нея.

    Айнщайн казва, има две безгранични неща на света, вселената, но това е под въпрос и човешката глупост.

    Когато питат Хемингуей как е фалирал, той казва, в началото бавно а после изведнъж.

    Наздраве на всички български инвеститори!

    Коментиран от #62, #84

  • 60 умен

    6 24 Отговор

    До коментар #49 от "Мен":

    тука съм и ви чета мокрите сънища. Оказа се, че кочо е тесла/мъск сектант. Продължавайте да чакате 200 евро/квадрата. Успех ви желая. Пък дано някой ден да дочакате заветната цена на квадрат и да си купите апартамент с 2 бани. Да не се редите пред банята като през бай тошово време за банани.

    Коментиран от #61, #159

  • 61 Аз Кочо

    20 4 Отговор

    До коментар #60 от "умен":

    Много злоба лъха от теб.
    Всички разбрахме как си се прекарал с 90 м2 които дефакто са 50 м2 но с ДВЕ БАНИ. Ако си и с кредит не мога да те мисля. При сегашният спад на пазара това се нарича отрицателен капитал. Но ако поживееш там 20 или 30 години пак може да си напред. Успех!

    Коментиран от #64

  • 62 12345

    19 3 Отговор

    До коментар #59 от "Аз Кочо":

    Истината на българският имотен пазар е една! Много празни жилища, малко хора! Преди две години бях втора смяна на работа и се пребирам към 11часа вечертта, на Великден, от работа. Направи ми впечатление от булеварда по който пътувах в блоковете светеха около 1/3 от апартаментите. И си викам на този светъл семеен празник толкова много народ да спи, или да го няма, просто е учудващо, нали е семеен трябва да е в Дома!!! Другото което е че, много народ измира ,поголовно в последните години! Факторите за това са всеизвестни, нискокачествена храна, тежки условия на живот, и тежки работни условия, много тормоз и вампирясала икономическа система съчетана с постоянно безпаричие на 80% от хората(просто месец за месец преживяват), не на последно място и неразбиране на Живота и Света в който живеем. Пример за това са мойте роднини който мрат като мухи в последно време. Ако бяха по-малко алчни и по-дисциплинирани така че да не са поддават на вампирската дресировка на системата, сега щяха да са живи и здрави и да се радват на децата и внуците си! И най-важното, щяха да им дават пример в живота, как трябва да се живее, а не как не трябва! А не като сега, изпукаха от единият мързел, алчност и неадекватност при съвремените условия.

    Коментиран от #66, #70

  • 63 Байо

    13 4 Отговор
    Кой ги купува като народът ни с всеки ден става все по малко, сега има 2,5 милиона пенсионери от които 1,5 милиона след десет години няма да са тук. След десет години едва ще връзваме 5 милиона народ,тогава какво ще стане с тези жилища?

    Коментиран от #65, #119

  • 64 умен

    2 11 Отговор

    До коментар #61 от "Аз Кочо":

    Нали не ти пукаше за апартамента ми. Пак го споменаваш. Продължавай да си живееш в панелката заедно с наемателите и не се пъни за имотен гуру. ЗТИ 20-30 квадрата от 130 са общи части. Така че имам достатъчно площ за 2 бани и килер.

    Коментиран от #68

  • 65 умен

    3 16 Отговор

    До коментар #63 от "Байо":

    статията прочете ли? Ще вкарват нови изисквания за енергийна ефективност и въглеродна неутралност. Една панелка на 50+ години как я виждаш да се вмести в тези изисквания. Такива данъци ще им друснат(не случайно пише в статията, че цените ще им паднат на панелките), че ще стане неизгодно да живееш в панел и народа ще се насочи към новото. Няма да давам аналогия, защото и без това не разбирате от такава.

    Коментиран от #69, #71

  • 66 Аз Кочо

    17 2 Отговор

    До коментар #62 от "12345":

    Ти разглеждаш житейският аспект, но аз гледам статистиката.

    За бг тя казва:

    1 за най големият пазар - София празните жилища са 34 процента. Най много празни има в Лозенец 30 пр. а най малко са в Люлин.
    За бг празните са 49 процента

    2 бг е втората страна в света с най голям отрицателен прираст на населението.

    3. 90 пр. от българите притежават един имот а 9 пр. повече от един

    4. Бг не е имигрантска държава и пазарът на наемите е слаб и незначителен.

    5. Лихвите на Фед са 5.5 а на ЕЦБ - 4 пр.
    България взе дълг преди две седмици на 4.75 пр. при положение че търговските банки отпускат плаващи месечни ипотеки на 3+ пр. Мислите ли че това е устойчиво?!

    6 Сделките в цялата страна се сриват
    За София сривът за трето тримесечие на 2023 спрямо третото тримесечие на 2021 сумарно е 22 пр. Трендът е надолу.

    7. Лихвите никога повече няма да са нулеви освен ако астероид не удари земята. Дори и с инфлация от 2 пр те ще останат високи.

    8 QE - печатането на пари е в историята. Няма човек или банка които да не разбра каква глупост е това.

    Ако има сътресения банките ще се справят с репо сделки както беше преди 2008.

    Пример за това е реакцията на Фед от март 2023 при фалита на няколкото банки. Той финансира FIDC чрез репо сделка и после изтегли обратно цялата сума. Тоест нямаше купуване на облигации с дълъг матуритет.

    Хората трябва да разберат че с безплатните пари е свършено. Капиталът отново ще има цена, което е нормално. Периодът от 20

    Коментиран от #72, #83

  • 67 бай Иван

    12 3 Отговор
    „Въпреки много мрачни прогнози за пазара на недвижими имоти през 2024 г., бих направил една оптимистична прогноза”, коментира ПОСРЕДНИКА Милослав Язов.

    Това дава отговор на достоверността на прогнозата .
  • 68 Аз Кочо

    13 2 Отговор

    До коментар #64 от "умен":

    Трябва да извадиш още 20 м2 за дебелината на стените, ххахаах, от 130 останаха 70.
  • 69 Аз Кочо

    15 2 Отговор

    До коментар #65 от "умен":

    Ох боже, на това ли се надяваш. Тук е бг приятел.
    80 процента от хората живеят в панел.
    Сигурно ще ги съборят всичките и ще накарат хората да купят ново.
    И така да е. Ще прежаля моят панелка и ще си живея там където съм живял цял живот

    Но ти се надявай и се моли да бутнат панелките и да ни продаваш твоето новото от 50 м2 за няколко милиона евро, защото няма да имаме избор....
    Хахахаха

    Ей гладни кокошки просо сънуват.

    Коментиран от #74

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Аз Кочо

    16 2 Отговор

    До коментар #66 от "Аз Кочо":

    Периодът от 2008 до сега беше аномалия, нормалното вече се завърна а именно капиталът има цена.

    Коментиран от #75, #110

  • 73 умен

    4 7 Отговор

    До коментар #71 от "и защо Вуй се прекръсти на умен":

    не съм Вуй, вече съм умен, даже и като набутан с много кредити за гипскартонена кутия, пак съм си умен, даже жена ми ми вярва, май
  • 74 умен

    2 9 Отговор

    До коментар #69 от "Аз Кочо":

    Продължава апартамента ми да е в устата ти. А уж не те интересуваше. Аз му пиша, че имам ЗП от над 100 квадрата той си знае неговите 50. Виж със старите коли какво става! Почнаха да мерят колко замърсяват. В софия предстои да не ги пускат в центъра. И не си мисли, че ще има КПП. Просто като влезеш и накрая на месеца ти идва една солидна глоба. Защо мислиш, че старите панелки няма ги сполети същата участ като старите коли?!

    Коментиран от #76, #77

  • 75 царица парица

    7 2 Отговор

    До коментар #72 от "Аз Кочо":

    другото е капан за наивници, тип "инвеститори", които после си хапят .....
  • 76 Ха ха ха

    11 3 Отговор

    До коментар #74 от "умен":

    А бе момче, кАжи честно, ти УНСС ли си завършил, много вятър вее между ушите ти ха ха ха
  • 77 Аз Кочо

    18 2 Отговор

    До коментар #74 от "умен":

    Ти сравняваш стара трошка за 2000 лв с апартамент в който живее човек. Браво на теб!
    Просто нямам думи да опиша колко си бос ...

    100 ти квадратни метра чисти, ако хванеш с един метър да ги измериш ще видиш че ти липсват поне още 10. Ако питаш строителя ти, отговорът ще е : дебелината на стените.
    Ако направи това, твоят строител в чужбина, ще го арестуват и ще му затворят фирмата

    Коментиран от #162

  • 78 Всичко у нас е П О Р Н О

    10 1 Отговор
    И П А Р О Д И Я !

    Народа О Б Е Д Н Я В А а парата е концентрирана в КРИМИНАЛНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ които са се вкопчили в системата на криминалният КАПИТАЛИЗЪМ.
    А туй що ги къдри посернка Милослав Язов е НИЩО ЛИЧНО , САМО БИЗНЕС , няма ръст в икономиката КОГАТО си в пириод на ВОЙНА , РЕЦЕСИЯ , ИНФЛАЦИЯ , ДЕФИЦИТ и съсипана СТРУКТУРА на ИКОНОМИКА и БЕЗРАБОТИЦА !
  • 79 Асенчо ще вдига ДАНЪКА на Жилищата

    7 2 Отговор
    При такова положение , къщата на село става като " КАМЪК на ШИЯ " на бедняка от панелката.
    Една статистика : Обявите за продан на недвижими имоти на Уебстраницата , през 2021-ва бяха 95,000 а сега са 129,000 на брой.
    Народа продава защото ОБЕДНЯВА а и имото изоставен ЗАПАДА и РУШИ , а други го купуват защото НЯМАТ СИЛИ за скъпотията в града.

    Коментиран от #82

  • 80 Нищо Лично - Само БИЗНЕС

    6 5 Отговор
    Живота върви на РЯЗКО социално РАЗДЕЛЕНИЕ , на БЕДНИ и ОПРАВНИ !
  • 81 Единственото което МАМИ ОКОТО ни

    12 2 Отговор
    Са Цветните надписи по табелите из улиците на града с реклами на рекламни фирми , създаващи ИЛЮЗИЯ че сме европейски господа .
    А в същност сме ОПЪРПАНА ДЪРЖАВА дишаща в интензивно отделение на КИСЛОРОД от Заемите на Брюксел.
    Скоро това ще свърши когато ПАЦИЕНТА и безнадежден и му спрът КИСЛОРОДА !
  • 82 Мен

    16 2 Отговор

    До коментар #79 от "Асенчо ще вдига ДАНЪКА на Жилищата":

    Купувачите намаляват. И ще намаляват а продавачите се увеличават
  • 83 12345

    8 1 Отговор

    До коментар #66 от "Аз Кочо":

    Ти разглеждаш житейският аспект, но аз гледам статистиката.

    Мисля че, той е най-важният!
    За сухата статистика която си извлякъл, е така, но голяма част от тези който го четат, не го разбират, факт! Пример "Умният"!!! :)
    За какво са ни правила, закони, статистики, стъкмистики и държава, ако житието и битието ти е като на, добитък във ферма! Само за да ни малтретират повече, ли! Какъв е смисъла на такъв живот!!!!!!!!!!

    Коментиран от #90

  • 84 Дедо Митко

    5 3 Отговор

    До коментар #59 от "Аз Кочо":

    А по нашйо край викат: куче дека само лае,то за нищо не пристае
  • 85 БЪЛГАРИЯ е СЪДРАНА ТОРБА

    9 2 Отговор
    Ние вървим като по ВЪЖЕ което се Люшка и никой незнае , кога парапета и въжето от Брюксел ще ни " ИЗНЕНАДА "
    Всеки знае , че не е удоволствие да те посети Беден Провинционален Роднина който се надява ДА МУ ОТКЛИКНЕШ на мъката.
    Те това е целият Ф А Р С в който живеем който наричаме Демокрация и Политика .
    В същност е БЕЗУМИЕ което ни прави съгласни каточе ли сме У Р О Ч А С А Н И !
  • 86 Филмът е гледан в Атина

    12 3 Отговор

    До коментар #56 от "Прочетох писаното до тук":

    Познат грък ми каза , че подобна е била ситуацията и в Атина докато жилищните данъци не станали убийствени и се наложило някои да продават не основните си жилища . Данъчна имотна мина ще бъде заложена скоро и у нас.

    Коментиран от #127

  • 87 Държавата диша на ЗАЕМИ

    10 3 Отговор
    Ние функционираме на КОМПРОМИСА от Брюксел , отпускащ ни Заеми / КИСЛО.ОДНА МАСКА / , защото нашата правителствена И З М Е Т върши мръсната дейност , която те несмеят да си позволят !

    ЕС ще е до време - Кратко ВРЕМЕ и тогава ще СЕКНЕ КИСЛОРОДА и ще останем саво със ЗАДЪЛЖЕНИЯТА към получените някога ЗАЕМИ
  • 88 ВНИКНАЛ ли си в думите на

    8 2 Отговор
    Телевизионните " БЛОКОВЕ " като :
    " Ничия земя !" - " има места които ги НЯМА на картата ....! "
    " има хора които НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ ! "
    " има съдби които няма да чуете НИКАДЕ !"
    Е ?
    Как се чувстваш ?
    Проспериращ, бял човек,европеец, високо стандартен, с БРКА ат моргата на Европа грохнала паркирана пред блока.
    А ТВ блока :
    " Ничия Земя " а " Да хванеш ГОРАТА " ?
    Нищо ли не ти СВЕТВА в главата ?
    А вицовете на Краси Радков и подигравателният самодоволен смях на Годжи ?

    ЧЕ ЗАГИВАМЕ и не сме нация а ГЮБРЕ !
  • 89 Ти си направи ПРЕЦЕНКАТА сам

    6 1 Отговор
    2021- ва година Баничката беше Лев и Половина и дълга 25 см.
    Днес тя е Два лв. но е 20 см. дълга.

    Тенденцията върви да стане 2.50 .

    Не ти ли УВИРА БОБА бе Санчо ?
    Нуждаемсе от Национална ИДЕЯ и ОТЕЧЕСТВЕН ФРОНТ и никакви партии ! Иначе ИЗДЪХВАМЕ !

    Коментиран от #91

  • 90 Аз Кочо

    10 1 Отговор

    До коментар #83 от "12345":

    Ти разглеждаш житейският аспект, но аз гледам статистиката.
    Мисля че, той е най-важният

    Разбира се че е така.

    Но всеки един пазар се определя от сухата статистика. Тя дава представа за пазара.
    Пазара се интересува от числата, за съжаление, а не от чувствата на хората.

    Така е устроен света и капитализма.
  • 91 Чиче

    5 1 Отговор

    До коментар #89 от "Ти си направи ПРЕЦЕНКАТА сам":

    Кой аде баници бе,тестото не е полезно.От истинско месо ежте кебабчета, и няма да пиете хапчета
  • 92 Ние НЯМАМЕ Народни Избранници

    9 2 Отговор
    А имаме Народни И З М А М Н И Ц И !

    А ти се надяваш на Изборите да се " Упрай Положението " ?!

    Избор НЯМА а е Само РОКАДА на Крупието което да върти РУЛЕТКАТА с Комисионните и да държи ЧЕКМЕДЖЕТО !
  • 93 ОБЕДИНЕНИ можем да се СПАСИМ

    5 4 Отговор
    Разединени - ЗАГИВАМЕ неизбежно !
    Спасението ни е сплотяване в ЕДИНЕН ОТЕЧЕСТВЕН ФРОНТ с национална ИДЕЯ за спасяването на НАРОДА и РОДИНАТА !

    Коментиран от #94, #149

  • 94 Вуй

    3 2 Отговор

    До коментар #93 от "ОБЕДИНЕНИ можем да се СПАСИМ":

    Май си объркал форума :)
  • 95 др.Бонев

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ха-ха-ха":

    Така е, прав си,Цените винаги ще са нагоре,няма значение че населението намалява всяка година,а в градовете 50% от апартаментите стоят празни .
  • 96 Нерде Ямбол нерде Станбул

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    В Германия неселението постояно се увеличава,а у нас намалява.И с цените би трябвало да е така.

    Коментиран от #106

  • 97 Алфа херинга

    4 10 Отговор
    Според мене, брокерът който каза, че в София няма да паднат много имотите, а и после ще продължат да растат е прав. Реално в България от десетилетия върви един приток на хора от села към града, поради ред причини. Сега, започва да се наблюдава нов феномен. Хората започват да напускат и по малките, и не особено малки градове, защото работа няма. Приливът е към по големите като София, Варна, Пловдив, Бургас и т.н. Но, ако след продължава с тази тенденция всичко да се развива предимно и само в София, след 20на години, хората вече ще бягат от Варна и Пловдив към софето. Така че там винаги ще има глад за жилища.

    Коментиран от #98, #103

  • 98 Настървен гюмюш

    8 3 Отговор

    До коментар #97 от "Алфа херинга":

    Доста наивни расъждения , а и да попитам ако е удобно, ти къв го дириш във Варна, що не се премести директно в Сф

    Коментиран от #100

  • 99 Иванчо

    8 2 Отговор
    В един момент другарко, цените на жилищата ще фъснат кат тате , га е преял с втасал боб
  • 100 Алфа херинга

    6 3 Отговор

    До коментар #98 от "Настървен гюмюш":

    Ами живея във Варна, най вече защото жена ми е вързана за града и отказва да се мести. Разсъжденията ми може и да са наивни, но както казах са базирани на това, което става последните 20на години. Наскоро даваха някакъв репортаж за Ловеч, и един собственик на кафене, каза че повечето останали хора в града са администрация. И това е валидно за доста подобни градчета. Колкото до сравнението Варна София, бях говорил с един приятел ИТ, още преди 4-5 години и той още тогава каза, че много негови колеги са избягали към София заради разликата в заплащането.

    Коментиран от #101

  • 101 Настървен гюмюш

    6 2 Отговор

    До коментар #100 от "Алфа херинга":

    До колкото знам, във Варна цените са същите като в София, та не ти схващам идеята, да търсиш да купуваш нещо там , където след време щяло да стане пусто и съответно по-евтино, ако се следва логиката ти. Между другото, вече има статистика за намаляващо търсене на ИТ персонал и понижение на заплатите им, така че, ако си такъв, умната с кредитите

    Коментиран от #104

  • 102 Брокер

    2 11 Отговор
    Който купи тая година печели,който не купи- непечели. Атака към банките! Най-евтино е : Купуваш незастроени парцели и строиш голяма къща.
  • 103 експерт

    7 1 Отговор

    До коментар #97 от "Алфа херинга":

    Ако повечето се натъпчат в София има опасност да се затрие България. При един по силен Рихтер и дотам със държавата.
  • 104 Алфа херинга

    7 2 Отговор

    До коментар #101 от "Настървен гюмюш":

    Не съм ИТ. Търся във Варна за живеене, не за "инвестиция" и е факт, че цените на имотите са близки до софийските, не виждам базирано на какво. Така че може и да изчакам. От друга страна, съм си сметнал кредита така че вноската месечно да ми е 1/5 от заплатата при 8% лихва (за всеки случай).така че си мисля че донякъде съм застрахован. Въпреки че в живота е гаранция Франция, както се казва.

    Коментиран от #105

  • 105 Брраво

    11 2 Отговор

    До коментар #104 от "Алфа херинга":

    Че какво работиш та заплатата ти е около 4000, браво. Опитай да спестяваш, мани ги банките, няма да си спокоен дълги години, докато не платиш поне половината кредит, а отделно със сигурност цените ще паднат , така че, като си тръгнат украинците може да си намериш по-свястна квартира и почакай да се срути пазара. Тогава ще си с голям избор. Само дано държавата да не реши тия "гости" да ги хрантути и след войната
  • 106 Шабан

    11 2 Отговор

    До коментар #96 от "Нерде Ямбол нерде Станбул":

    Явно тук в България се опитват да копират, схемата в Турция. Преди 30 години и в Турция беше така, голяма част от жилищата и имотите се оказаха в ръцете на 1-2% от хората като лихварите и банките и се получи застой и стагнация в цялата икономика, всичко вървеше към рецесия. Въртят се едни пари между определени хора и учреждения и се отчита капитализация, без реално хората да им се подобрява живота и битието. Но народа там има стаж 120 годишен в тези капиталистически врътки и по-умен, какво направи. На изборите започна да избира тези който му предлагаха реални алтернативи за разкрепостяване и отърване от имотната и банковата мафия. Така Ердоган дойде реално на власт. Излезе умен човек със достойнство и си спази обещанията към хората. Девалвира лирата и 100 000 лири приравни към 1 лира. Така банковата и имотната и лихварската мафия остана с пръст в дъ-то и безимотните и малоимотните хора се сдобиха със добри имоти. Това доведе и до по-добри постъпления в общинските и държавната хазна защото се плащаха повече данъци и строителството тръгна на горе след нея и търговията. Така, имотната баница се разпредели по-справедливо и хората започнаха да развиват личен бизнес, който доведе до устойчива икономика и реално земеделие което произвеждаше достатъчно качествена и чиста храна за турският народ. Раждаха се здрави деца и трудовият народ имаше силите и енергията да работи неуморно. А боклуците ги изнасяха навън. Така тарикатски Ердоган извъртя нещата че, хем богатит
  • 107 Шабан

    10 3 Отговор
    .................... Така тарикатски Ердоган извъртя нещата че, хем богатите не станаха цървули, хем цървулите се по чувстваха по-богати. За това Ердоган вече 20 години е преизбиран и ще продължи да работи като Президент на една силна и просперираща Турция, а не като тука, българските цървули са свикнали да мислят единствено и само за себе си, виждат го, разбират го, че се самозатриват, ама на другите не дават! Толкова са прости, алчни и ненаситни!
  • 108 ХаХаХа

    3 7 Отговор

    До коментар #30 от "Аз Кочо":

    Писал си "Парите вече имат стойност." и то във времето на ОГРОМНА инфлация. При много по-малко инфлация разумните хора влагат пари в имоти, а при това обезценяване на парите по света и още повече тук, в България, това което си писал е смешно.

    Коментиран от #109

  • 109 Аз Кочо

    11 1 Отговор

    До коментар #108 от "ХаХаХа":

    Колко е огромната инфлация, бе?
    3 пр . в ЕС и толкова.в Сащ. В момента лихвите на двете централни банки са над основната инфлация. Според теб какво значи това?
    Понеже не можеш да ми отговориш, съвета ми към теб е да не пишеш глупости.
    За бг инфлацията е 5.8 пр в ЛЕВА. ако ги преизчисли в евро за бг това е 2.4 пр в евро. А депозитите дават вече 3 пр.

    Относно твоята инвестиция в имот. Чистата доходност от наеми на годишна база= 2 пр.

    Недей да говориш за неща които не са ти ясни.
  • 110 Много вярно

    6 7 Отговор

    До коментар #72 от "Аз Кочо":

    Пазара на недвижимо беше много под реалните цени/не заплати/. Сега последните няколко години се извърши известна корекция и ревнаха, че било скъпо и трябвали цял живот да изплащат жилище. Само да ви посоча един пример. Апартамента които сега е моя собственост е купен от родителите ми през 1964г. за 7600лв. Майка ми получаваше тогава 76лв. заплата а баща ми 120. По заема на апартамента плащаха 30-тина лева на месец. Заема е отпуснат за 30г. През 1991г помолиха майка да се пенсионира преждевременно. Аз изплатих останалите 870лв. от задължението. Това е за тези които казват, че не искат да плащат жилище цял живот. А цял живот на квартира по - добър вариант ли е?

    Коментиран от #112, #153

  • 111 Е кое от написаното е лъжа

    2 5 Отговор

    До коментар #57 от "Ех , Вуй чо":

    Кажи бе Вуйчо. Кое е лъжа? Написал съм ви мнението си. Къде е лъжата. И що си мислиш, че продавам нещо?
    Просто имам наблюдения и собствено мнение. Като всички останали.
    Със здраве.

    Коментиран от #113

  • 112 Аз Кочо

    9 2 Отговор

    До коментар #110 от "Много вярно":

    Моята майка е купила в центъра на София през 1969, 70 m2, за 6000 лв. Не знам каква и е била заплатата но го е изплащала сама преди аз да се родя. Та през 1978 т Яго е изплатила. Т все пенсионира 1988 с 420 лв заплата.

    И това е правилното имот който се изплаща за повече от 4 годишна брутна заплата е надценен.

    Ще ти кажа и още нещо. Изследване в сащ е установило че един имот се изплаща средно за 15 г. защото или се продава и се изплаща на куп или се случва нещо друго което принуждава собственика да го продаде. 30 г изплащане на ипотека по принцип е нещо рядко срещано.

    В момента в цял свят и в бг е по изгодно да си на квартира и да спестяваш пари от колкото да плащаш ипотека н безумно надценен имот
  • 113 Баба му на Вуй

    6 3 Отговор

    До коментар #111 от "Е кое от написаното е лъжа":

    Едно си баба знае , едно си баба бае, като си продадеш коптора друга песен ще запееш, но до тогава ще има да носиш от девет планини "истини". Между другото, в момента е много изгодно - купувай , нас ни остави простите да се мъчим

    Коментиран от #114

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Не четеш внимателно

    4 5 Отговор

    До коментар #58 от "Коментар":

    Защо си мислиш, че всеки един апартамент на които не светят прозорците нощно време се продава? И да е не се ползва в момента това не означава, че се продава. А и да се продава на колко от купувачите точно той им е по джоба? Виж автомобилите. Нови автомобили се продават колкото щеш, но колко от нас си купуват нов автомобил.
    Писал съм, че предлагането на жилища на цените на които се търси да се купи имот/жилище/ са малко. Иначе проблем нямаше да има. Търсиш тристаен в определен район ама парите които искаш или можеш да платиш са за двустаен. Е трудна задачка.

    Коментиран от #117

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Пак грешиш вуйчо

    7 3 Отговор

    До коментар #115 от "Не четеш внимателно":

    Не задачата е лесна. Имотеца ще си стои тъмен а ти го продавай ако щеш. Стачката на купувача вече започна. Или ще падат цените или няма да има сделки.
  • 118 Аз Кочо

    5 3 Отговор
    Питах го умн ият му й преди два дни защо не инвестира в центъра 30 м2 за 230 к евро, щото за него квадрата е без значение, важна била локацията и новото с две бани.
    До момента няма отговор

    Коментиран от #156

  • 119 Ееее след 10 години

    4 2 Отговор

    До коментар #63 от "Байо":

    Я камилата, я камиларя.

    Коментиран от #120

  • 120 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #119 от "Ееее след 10 години":

    Точно така затова вместо да теглиш кредит за имот и да го плащаш 30 г що не си живееш живота по екскурзии ядене и пиене.
    Ама не ти си инвеститор

    Коментиран от #130

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Заробен с кредит

    11 2 Отговор
    Единственото ми притеснение, е да не остана без работа, защото не мога да прогнозирам какво ще се случи след 10, след 20 и повече години. Аз и за утре на знам, че бригадира нещо взе да ни смъмря, нямало продажби. Иначе съм се разбрал с жената, 30 години да не ходим никъде на екскурзии , да не сменяме колата с по-нова морга, да не ходим на ресторант, да не купуваме нов теливизор и така нататък

    Коментиран от #124, #129

  • 124 Тръпчо

    6 3 Отговор

    До коментар #123 от "Заробен с кредит":

    Добре че не сте се разбрали да спрете и кекса, само това остава, хахахаха

    Но да сега е модерно да си инвеститор.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 На вуй татко му

    3 2 Отговор

    До коментар #125 от "Вуй":

    Ми то татюоту крушътъ не падат по далеч от дървото, затуй те така
  • 127 Не ме плаши това

    4 4 Отговор

    До коментар #86 от "Филмът е гледан в Атина":

    Продавам апартамента на сина ми с преотстъпено пожизнено право на ползване.

    Коментиран от #128

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Ами да

    4 4 Отговор

    До коментар #120 от "Гост":

    Инвеститор съм. Не кредитен. Всичко отдавна ми е изплатено и ми носи дивиденти. Инвестирам предимно в търговски площи.
    Не ми е било лесно, но със строга финансова дисциплина и известна доза търговски нюх и късмет се постигат и резултати.
    Никога, никого не съм завлякъл или измамил. Дертове нямам. Хапвам и пийвам умерено. Доста дестинации вече съм изръчкал. Помагам и на други да си решат някои от проблемите.
  • 131 Аз Кочо

    12 2 Отговор

    До коментар #129 от "12345":

    Докато не спрете.да купувате на смешни цени каквото и да е от хляб и олио до имоти цените няма да паднат а ще растат. Търговецът винаги пробва да вдигне цената а ако купувачите обявят стачка и не купуват на тези цени то те ще паднат или търговецът ще фалира или ще си държи стоката без да може да продаде.
  • 132 Ти не четеш ли?

    2 3 Отговор

    До коментар #128 от "Тарикат":

    Или просто така да напишеш нещо.
    Чрез продажба прехвърлям имот като основно жилище на сина ми и си го ползвам пожизнено.
    Нищо незаконно.

    Коментиран от #134

  • 133 Аз читател

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "синоптик":

    Браво. Един здраво мислещ човек който казва истината.
  • 134 Ако съм разбрал правилно

    7 2 Отговор

    До коментар #132 от "Ти не четеш ли?":

    А сина ти къде ще живее. Ако е в друго жилище сметките му за ток например ще се водят на неговият адрес а.от твоят ще идват пак сметки за ток на негово име. Тоест той живее на две места едновременно?
    Да не мислиш че данъчните пасат трева ?

    Коментиран от #135

  • 135 Споко

    2 2 Отговор

    До коментар #134 от "Ако съм разбрал правилно":

    Не бери грижа. Пак не си разбрал но вече не ми се обяснява. До сега трябваше да схванеш идеята.

    Коментиран от #136

  • 136 Както и да е

    3 2 Отговор

    До коментар #135 от "Споко":

    До колкото разбирам идеята е да не плащаш висок данък за второ празно жилище.
    Ако е така това което съм написал по долу е актуално ако не съм разбрал здраве да е
  • 137 Чакала2

    2 7 Отговор
    Защо цените на имотите не падат в Нидерландия????Имоти там които бяха ,преди 10или 13 г 120 200х.евро сега са двойни ,такачеее айде не коментари по тема неясна за всеки.Но и всичко е голяма доза късмет.90 % от циганите работещи извън България си купиха имоти в Холандия, Белгия, Германия, и навсякъде където пребивават и работят.Защо???Защото бароните гърмят.Глупости.Нали вчера гледам нова къща в Правец 7000 000евро.☀️🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🙉🙈

    Коментиран от #138

  • 138 Ами

    7 2 Отговор

    До коментар #137 от "Чакала2":

    това което става и в Нидерландия и у нас се нарича - куха капитализация! Демек много добре организирана имотна мафия която знае че, всеки се нуждае от собствено жилище за да живее и за това надуват цените, защото робите няма какво друго да направят освен да стоят на квартира или да се обременят със кредити! Така работи лихварската система! Елементарно е! Но за разлика от тук в Нидерландия има голям наплив от млади и жизнеспособни хора който си намират работа и имат добри доходи плюс ниските лихви и предпочитат там да влагат усилията от труда си, а не като тук, хем малко, хем гладно, ама иска и скъпо да продава! Ами не става!
  • 139 От Германия

    3 11 Отговор

    До коментар #3 от "синоптик":

    Живея в Германия и мога да кажа,че цените на имотите не само,че не падат, дори и се вдигат ...

    Коментиран от #141

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #139 от "От Германия":

    работиш като брокул в БГ по вероятно а за Германия си гледал само филми :)
  • 142 архитект

    3 7 Отговор
    Апартамент на 60 и кусур години но на добра локация в голям български град няма да поевтинее. Може да поевтинеят разни постройки , нови и стари по разни сокаци и малки селища. Но в петте големи града на България панелките няма как да поевтинеят, особено след саниране . Стават като нови и живота им се удължава със още 300 години.

    Коментиран от #143, #144, #145, #146, #147

  • 143 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #142 от "архитект":

    Ако цените не паднат няма да има сделки.
    Когато все някога дойде рецесия със загуба на раб.места ще има хора с кредити които ще продават на разпродажба.
  • 144 архитект

    0 5 Отговор

    До коментар #142 от "архитект":

    и да поясня , аз не сам Вуй
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Каква локация бе

    7 1 Отговор

    До коментар #142 от "архитект":

    Ти в бяла държава ходил ли си, знаеш ли къде си в момента
  • 147 панелкяджия

    7 6 Отговор

    До коментар #142 от "архитект":

    панелките отдавна са за събаряне , тъй като срока им на годност е изтекъл, дори на тези облепени със стереопор. Всичко друго е лъжа , с която приспиват обитателите им

    Коментиран от #148

  • 148 Гост

    10 3 Отговор

    До коментар #147 от "панелкяджия":

    А тухлите от 50 та не са за събаряне. А новото с половин доза бетон, измислени тухли и без арматура не са за събаряне.
  • 149 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #93 от "ОБЕДИНЕНИ можем да се СПАСИМ":

    Тебе никой не може да те спаси от самия себеси, ммдаа
  • 150 Вуй

    8 6 Отговор
    Сега да ви кажа целата истина. Аз като дудох у Софеа и се ожених за жената и бащата й ни даде стара туула на добра локациа и ни даде парцел дет сега го строа и чекам да го продам скапо и за тува викам срещу панелката на Кочо и аз сам веке куреняк суфианец и ви викам локациа лукациа и па лукациа , ние софеанцете требе да се подръжаме , нале

    Коментиран от #151

  • 151 Мън

    4 0 Отговор

    До коментар #150 от "Вуй":

    Зарежи тая тема има нова

    "Рекорден брой жилищни кредити" във факти

    Коментиран от #152

  • 152 Бън

    3 0 Отговор

    До коментар #151 от "Мън":

    Та викаш Мън,там да поМЪНка
  • 153 Немного

    8 3 Отговор

    До коментар #110 от "Много вярно":

    Човече, осмисляш ли нещата преди да ги напишеш?
    200лв. общ доход -> 8000 лева жилище. Като разделим - 40 месечни дохода.Колко семейства взимат сега 400 000 / 40 - 10 000 общо? Чисти. После - 30 лева вноска, знаеш ли при каква лихва - 0. Още 30 лева от 200 са 15% от месечния доход. Колко е сега процента? И последно - знаеш ли колко бяха сигурни хората в доходите си тогава - 100%. Колко са сигурни сега!?
    И да допълня - провери си какво означава - издава се по БДС и колко имаш да довършваш сега.

    Коментиран от #154

  • 154 Аз Кочо

    8 3 Отговор

    До коментар #153 от "Немного":

    Изводът : балон сега няма. Има дерижабъл, хахаха
  • 155 Очакваме

    9 2 Отговор
    Да се обезценят та по този начин да ограбят народа!ЕС Е СМЪРТ ЗА БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ! НЕ ГО ЛИ ОСЪЗНАЕТЕ СЛЕД САМО ОЩЕ ДВЕ ГОДИНИ ЩЕ НИ ДОВЪРШАТ С ДИГИТАЛНОТО ЕВРО.БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗНЕ ОТ ЕС ВЕДНАГА
  • 156 умен

    1 3 Отговор

    До коментар #118 от "Аз Кочо":

    кочо не съм видял кога си ме питал. То толкова мисловни излияния имаш и толкова противоречия, че човек не може ти насмогне. И пак не си чел внимателно какво пиша. 30 квадрата в центъра не ми трябват! Не се занимавам и с инвестиции в имоти. Каквото ми трябва си го имам вече, само за апартамент на морето дебна. За там, ако имаш някое предложение дето е 50% надолу от брокерските сънища по сайтовете се обади.

    Коментиран от #157, #158

  • 157 Вуй

    3 1 Отговор

    До коментар #156 от "умен":

    и гледай да е в затворен комплекс с такса поддръжка, че иначе няма да си умен. Във Варна в кв. Аспарухово до ла й ня на та тръба ще се строи ваканционен комплекс , ти си , хвърляй се на зелено
  • 158 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #156 от "умен":

    Вуй ти отговори вместо мен.
    Понеже за теб няма значение цената на квадратния метър а са важни локацията и двете бани не разбирам защо търсиш 50 пр. отстъпка?
    Има прекрасни имоти на брега на морето с изглед към него но са на 2000-3000 евро квадрата, но теб това не те касае. Действай!
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 софиянец

    2 0 Отговор

    До коментар #77 от "Аз Кочо":

    Обичам да чета написаното от Кочо. Всъщност често съм се подигравал на написаното от него и съм се заяждал , защото не искам цените да падат, но в интерес на истината винаги е бил прав. И нещата, които е написал са интересни!
  • 163 да се полекувате

    1 0 Отговор
    Само погледнете грозната снимка и си задайте въпроса дали е нормално такива бараки да се продават на тези цени при тези ниски заплати в страната...