Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 15:33 2 612 13

Завърши част от реставрацията на Халите

  • централни хали-
  • реставрация-
  • магазин

Напълно възстановени са две от фасадите на сградата

Централните Хали в София ще отворят врати през месец май 2024 г. Там ще се помещава магазин от голяма верига супермаркети. В момента тя извършва реставрационни дейности, като вече са напълно реновирани две от фасадите на сградата. Извършва се основна реставрация на вътрешността на основната зала, като са премахнати павилионите и терасите, несъответстващи на оригиналния проект на инж. Наум Торбов. Извършени са цялостна подмяна и възстановяване на покрива и освежаване на характерната метална конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г.

Реставрирани са и двата часовника и е поръчан за изработка фонтан от зелен мрамор, който се изработва по оригиналните проекти на сградата от началото на XX век. Към момента се полагат близо 3000 кв.м. подови плочки, след проведено обширно проучване за оформлението на подобни сгради от съответната епоха.

„Възстановяването на автентичния вид и предназначение на този паметник на културата, е една от най-мащабните инициативи, реализирани от нашата компания. Дейностите се извършват в абсолютен детайл. За всяко отделно мероприятие прилагаме 4 задължителни стъпки: изготвя се експертиза от доказани специалисти, провеждат се лабораторни и теренни изследвания на съществуващата ситуация, използват се най-модерните техники и се поръчват най-подходящите материали“, каза изпълнителният директор на веригата магазини у нас Иван Чернев.

В предстоящите месеци ключовите ремонтни дейности ще са свързани приоритетно с възстановяване и социализация на археологическите останки и крепостната стена на ниво сутерен и изграждане на „Интерактивна зона за археология и история“.

След финализиране на ремонтните дейности, над 170 български доставчици на основни категории храни като месо и колбаси, риба, хляб, млечни продукти, плодове и зеленчуци, ще станат част от възстановяването на оригиналното предназначение на сградата. Близо 50 български производители на плодове и зеленчуци ще представят стоката си в Халите.

В непосредствена близост до археологическото наследство на Централни хали, в сградата ще отвори врати и най-голямата книжарница за детски книги в страната, която ще наброява над 10 000 заглавия. На сутеренното ниво ще бъде обособено и пространство за културни и социално-значими събития.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я го знам !

    4 14 Отговор
    Била ще де настанят там,че всичките им магазинчета в центъра са в подлези.

    Коментиран от #10, #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бухтата

    7 14 Отговор
    Да бяха го направили Спа щеше да е супер, отсреща е и минералната вода.С физиотерапии и рехацентър, за какво отварят магазин след магазин.
    Хубав закрит басейн и няколко сауни и парни бани

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бухтата":

    Супер, и някоя масажистка да има
  • 5 Баце

    5 3 Отговор
    А Лена се беше фанала за лаптопа
  • 6 Яяяявя

    4 6 Отговор
    Алди или Лидл, а може би Била? В центъра на София, аз предлагам и няколко магазина втора употреба. Ето това наричам евроценности
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кауфланд

    7 0 Отговор
    Иван Чернев е директор на "Кауфланд"
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Софиянски

    2 1 Отговор
    Ли ще открие новия сезон на Халите?
  • 12 Месокомбинат Свищов

    0 0 Отговор
    Ако не знаете Кауфланд ще пробутва залежалите си стоки и ГМО зеленчуци. Не ми пречат, аз вече пък пазарувам вече само от български ферми и стопанства.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.