Last news in Fakti

4 Януари, 2024 20:37 27 957 49

Разрушават пореден ценен имот - архитектурен паметник

  • къща-
  • архитектурен паметник-
  • статут-
  • разрушаване

Става дума за къщата ул. "Цар Иван Александър "2 в Пловдив

Статутът на паметник на културата на къщата на ул. "Цар Иван Александър "2, чието разрушаване започна преди дни, е свален със заповед на министъра на културата от 17 май 2012 г. Тогава начело на ведомството е Вежди Рашидов, но документът е подписан от заместника му Митко Тодоров, съобщава TrafficNews.

Красива къща в сърцето на Пловдив - на ул. Цар Иван Александър", се превръща в поредната загубена недвижима културна ценност. Както обичайно става, по празниците в "Жилищна сграда на Павел Чемишанов, Васил и Мария Кондови, Кръстьо и Мария Георгиеви" (както е записана в регистрите) е започнал демонтаж на врати, прозорци и покрив.

Как, кога и с чий подпис се случва така, че сградата, която в някои документи все още се води архитектурно-строителна недвижима културна ценност от Новото време и е под №530 на Регистъра, е напът да бъде съборена?

Статутът на къщата на ул. "Цар Иван Александър" (ул. "Никола Козлов", според Регистъра на НИНКН) е свален със заповед на министъра на културата от 17 май 2012 г. Тогава начело на ведомството е Вежди Рашидов, но документът е подписан от заместника му Митко Тодоров.

На "Жилищна сграда на Павел Чемишанов, Васил и Мария Кондови, Кръстьо и Мария Георгиеви" е прекратен временният режим по чл. 59, ал. 3 от Закона за културното наследство.

Мотивите са, че сградата е представител на жилищната архитектура от Новото време и няма принос в типологията на жилището от този период. Плановата схема е променена съществено с многократни преустройства. Обемно-пространственият образ е значително променен и обезличен. Напълно загубена е традиционната среда на обекта. В резултат на тези намеси сградата не притежава качества на архитектурно-строителна недвижима културна ценност.

Заповедта стъпва на писменото становище на директора на Националния институт за недвижимо културно наследство от 4 април 2011 г. и на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности от заседание, проведено на 31 октомври 2011 г.

Кои са чиновниците направили горните заключения, които видимо от снимките на сградата не отговарят на истината, не знаем. Дори хора, които не са специалисти, виждат, че въпросната сграда е запазена в изключително добро състояние, фризовете и фронтоните са цели, фасадата е устояла на времето с минимални щети. 11 години по- късно целият казус е минал под знака на колективната безотговорност. Сега предстои на мястото на бившия паметник да бъде издигната поредната кооперация, чийто "обемно - пространствен образ" ще се впише прекрасно в новата "традиционна среда", която е със доста спорна визия.

Министерство на културата вече е издало становище относно виза за проектиране и инвестиционен проект за жилищна сграда с офиси и подземен паркинг - ново свободно застрояване и подземно застрояване. Документът е от 3 октомври 2023 г. , а подписът е на зам.-министър арх. Чавдар Георгиев. Заявител е "Медичи Пропърти Инвест" ЕООД на Мирослав Стефанов..

Имотът се намира в обхвата на охранителна зона "Г1" на Групов паметник на културата Система от улични ансамбли "Г", съставен елемент на "Историческа зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив". Според предписанията, проектът на новата сграда трябва да е съобразен с културно-историческата и етно-културната специфика на околното застрояване. По време на изкопните работи се изисква археологическо наблюдение на специалисти от РАМ-Пловдив.

"Проектът е съобразен с издадената Виза за проектиране и съответства на определените коти корниз от 10, 12 и 15 метра. Покривният етаж е терасовиден с частични наклонени покриви, които са нехарактерни, а капандурите са агресивно изявени. Към проектанта предписанията са да се обобщи покривното решение с омекотяване въздействието на капандурите" пише в заключението на министерството.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    18 54 Отговор
    Тази сграда е опасна по добре да се срути и да се направи блок за живеене

    Коментиран от #4, #9

  • 2 Трии, чупи, руши

    55 8 Отговор
    народ, който не си извоювал сам свободата е обречен на забрава от самия себе си, ха-ха-ха

    Коментиран от #32

  • 3 Аз...

    59 4 Отговор
    Нищо ново. Тея всичко бутнаха и заграбиха
  • 4 Глупак

    72 2 Отговор

    До коментар #1 от "Голата истина":

    Сградата не е опасна,опасни са тези,които подписват документи срещу пари.На запад също събарят сгради ,но при условие,че новия строеж запази фасадата на сарата сграда

    Коментиран от #25, #37

  • 5 Миси

    53 3 Отговор
    Ако има министерство на културата трябва незабамно да спре разрущаванено.

    Коментиран от #22, #26, #38

  • 6 Край

    35 18 Отговор
    Това е поради некадърния закон - задължава собственика да ползва и поддържа един вехт гредореден коптор. Ако вместо това му се разреши да го събори и да построи същата сграда, но с нови материали ще са доволни и собственика и обществото. Но това е далече от политиците - няма схема от която да изкарат пари.

    Коментиран от #28, #30, #35

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 000013

    45 7 Отговор
    За Нова година бях в Залцбург и се разходим из стария град . Там видях функциониращи -обитавани згради построени през 16 Век .
    При нас само се руши (стига да не е джамия или конак) и се строи ново с цел заличаване на миналото и от рам на идентичен на българина .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ХА ХА ХА

    38 7 Отговор
    ТАЛИБАНИТЕ НА ПОСОЛСТВОТО ВСИЧКО ПОМИТАТ.

    Коментиран от #11

  • 11 Вили

    8 21 Отговор

    До коментар #10 от "ХА ХА ХА":

    Баце само гради, а тия варвари рушат

    Коментиран от #12

  • 12 Ривере

    12 3 Отговор

    До коментар #11 от "Вили":

    На тръстиката ли си ве,бачкай и не се ошумулявай
  • 13 дядо поп

    14 6 Отговор
    Да бе , заради тези културни паметници , фоторепортерите си правят филмчетата за разрушенията в Украйна И ивицата Газа около централна гара и Кючука в Пловдив! Хем пестят транспортни , хем разрушенията са повече!
  • 14 Сиктир

    17 4 Отговор
    Да не смееш да си построиш хубава, удобна и функционална къща / сграда - защото веднага партийно-олигархичната мутро-рекетьорска бюрокрация законно и противоконституционно те лишава от пълните ти права на собственост по парвенюшка "архитектурно-културна" целесъобразност?! Това са остатъците от комунистическите закони за одържавяване на частната собственост и превъщането й в "общонародна" такава!
  • 15 Лицето на демокрацията

    32 5 Отговор
    За 33 години демокрация сме свидетели само на разруха .

    Коментиран от #16, #39

  • 16 Гост

    18 6 Отговор

    До коментар #15 от "Лицето на демокрацията":

    Искахте промяна,са нема да ривети
  • 17 да бе

    16 2 Отговор
    очевидно от 2011г. не е паметник на културата ... каква точно е драмата? попитайте защо й е свален статута, а не пишете как се рушал паметник
  • 18 глоги

    5 4 Отговор
    сградата е представителКА на жилищната архитектура от Новото време
  • 19 тиквенсониада

    18 4 Отговор
    Все си мисля , дали и къщата на Бойко в Банкя да не се обяви за паметник .......на ПРОСТАЩИНАТА и ЛИЦЕМЕРИЕТО на съвременния бай Ганьо ? ! ?
  • 20 Дрън дрън

    9 7 Отговор
    Обявяват за паметници на културата частни имоти , а не дават пари за поддръжка , ремонт на нещо което искат да запазят.
    Както е казал народа - С чужда пита помен искат да правят.
    Аман от социалистическа и пролетарска философия за живота.
    Гледат другите държави и имитират.
    Абе онкул , така не се прави.
    Кога ша са научите на правилни мисли.
  • 21 Комунизма си идва пак.

    5 4 Отговор
    Суперррр.

    Всичко ще е общо.

    Ама наистина ли всичко.
    Ооооо ..... И колите ще са общи .
    Ще я връткам бялата Мазда на съседа яко.
    Да доде сициал комунизъма или както му викате отскоро.
  • 22 Лелеее мале

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Миси":

    Каква мисъл.
    Възхищавам се на остротата на мисълта.
    Гладкостта на изречението.
  • 23 Митев

    8 4 Отговор
    Дай на българина да руши,там му е силата,пък и по лесно става,няма друга нация като нашата която да унищожава и все някой друг да и е виновен....
  • 24 Нищо не се унищожава

    7 6 Отговор
    Нищо не разрушават, тя е опасна, както и всички тютюневи складове в Пловдив. Градът изглежда сякаш е имало бомбардировки, пълно с опасни руини. Ужасно е да се живее сред тях. Стига защита и плямпане за съвети. Да се строят наново и да им се запази външния облик.
  • 25 Стига спекулациш

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Глупак":

    Ти видял ли си проекта, че даваш мнение,
  • 26 Защо да се спира

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Миси":

    Руините в Пловдив са ужасни. Покажете проекта на сградата и тогава да се пише
  • 27 Докога само плюнки

    5 2 Отговор
    Аман от фалшиво загрижени и плюещи хора. Елате в Пловдив и вижте руините на тютюневите сгради. На рушащите се къщи. Трябва да се даде нов живот на тези сгради
  • 28 Да се строи наново трябва

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Край":

    Абсолютно си прав!
  • 29 истина ти казвам

    6 4 Отговор
    А Альошника кога?
  • 30 Умно баце

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Край":

    Това е отговора.
    Били рушили и т.н....
    Абе много завиждат хората.
    Завист , че някой има изгнил гредоред на 100 години.
    Ами дайте пари бре. Дайте за ремонт.
    Тези дето реват ,че се рушало да им се падне наследство такъв имот и ще ги видим тогава каква песен ще запеят.
    По белите страни общината плаща за външната фасада.
    И в Русия е така.
    Аааааа, шах да забравя. По белите страни е забранено да се простира по балкони и прозорци .
    Ъфффф.
  • 31 То бива бива

    7 1 Отговор
    Леле колко много плюнки.
    Само негативизми , само мрънкане , само недоволство .
    По улиците -само намръщени щъкат насам натам.
    В интернет - недоволни и намръщени.
    Ще се разболеят тези хора.
    Прегърнали са лошото и не го пускат.
    А то горкото му омръзна и иска вече да избяга .
  • 32 Клоун

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Трии, чупи, руши":

    Пр@ст путинофил!
  • 33 Съсед

    5 3 Отговор
    Вчера по инициатива на хора от квартала входирахме писмо до ресорния зам.министър на културата арх. Чавдар Георгиев. Днес от медиите разбираме, че вече има становище от 3 октомври 2023 г. с подписа на същия зам.-министър арх. Чавдар Георгиев, който препоръчва на НОВАТА сграда с офиси и жилища, която ще се построи на мястото, да не са ѝ толкова изявени покривните прозорци... Клоунада!? Този зам. минитър на културата ли е или консултант на проектанта? Какъв отговор очаквате да получим на писмото? Сещате се, нали? Поне вече знаем част от имената на замесените.

    Коментиран от #40

  • 34 Стига руини

    5 2 Отговор
    Помпозно име - разрушават пометни на културата. В Пловдив център има само руини, тютюневите складови са опасни, центърът изглежда сякаш е имало бомбардировки и това е заради такива защитници. Какво култура, какво наследство? По цял сват такива рушащи се сгради си бутат и строят наново, Като се запазва външния вид на сградата. Стига защити, нека Пловдив се съживи
  • 35 Кореняк Провдив

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Край":

    Абсолютно си прав! Трябва да се бута и да се строи наново. Стига защита но паднали сгради!

    Коментиран от #42

  • 36 Да се бутат и да се строи

    4 5 Отговор
    Нищо ценно няма. Стига с тая защита. Оставете Пловдив център да премахне руините и тютюневите складове, нищо културно няма в тях. Спрете да спекулирате, банда чиновтици спират развитието и съживяването на Пловдив в ценгъра. Прилича на град след бомбардиране, ужасно е ние, които сме родени и живеем до тях. Страх ни е за децата ни. Явно трябна да сгане нещастие и да спрете с тая защита на куртурата. Това е гавра
  • 37 Да се бута и да се строи трябва

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Глупак":

    А, ти откъде знаеш, че не е запазена и ръсиш плюнки.
  • 38 Стига толкова години защита, да се строи

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Миси":

    Нищо не трябва да се спира. Напротив, ценгърът на Пловсив трябва да се освободи и да се премахнат разрушените тютюневи складове.
  • 39 Край на защитата на руините

    3 7 Отговор

    До коментар #15 от "Лицето на демокрацията":

    Заради шепа защитници, центърът на Пловдив е разруха
  • 40 Алчун съсед, не му купили имота

    4 5 Отговор

    До коментар #33 от "Съсед":

    Мале, каква простотия от тоя съсед. Каква културна наследственост виждаш, бе съседе? Чак писмо пуснал, ами правилно са ти казали. Купил си е името и ще си построи каквото иска, просго трябва да й запази външния облик. Ех, съседе, явно си мечтал да кухят твоя имот и сега страдаш и пускаш писма и димки. Ще се разболееш от злоба. Ей, Господ ще те прибере, съседе, да знайш.

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Кореняк Провдив":

    Докога само ши бутаме вее,докога? Стига бутахте,като не сте построили поне не бутайте
  • 43 Ако имаш информация, кажи

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Алчун съсед, не му купили имота":

    Ако имате информация, че външният облик ще се запази, кажете, за да спрат спекулациите.
    Доколкото разбирам, всичко ще замине. Ако е така, Вие спекулирате със запазвнето на външния вид. Ако външния вид се запази, значи спекулират всички останали. Факт е, че няма информация. Тебелата била подвеждаща и т.н.
  • 44 жокера

    0 0 Отговор
    Така като е направен закона, който уж защитава тези имоти си един от най-сериозните източници на корупция. Защо държавата и обществото щом е решило, че тези имоти са ценни и нужни на обществото да се направи така (чрез данъчни облекчения, или изкупувания или заменки от държавата) , че собствениците да имат интерес да ги поддържат. Съгласно чл. 17 ал 3 от конституцията ни - частната собственост е неприкосновена. Недопустимо е заради ограниченията на един закон да ощетява собствениците на тези имоти спрямо съседите си. Факт е че цената на 2 съседни имота на кв. метър земя със статут и без такъв имат разлики достигащи десетки пъти само защото на единия имот може да се строи каквото собственика реши, а на другия собственика не може реално да прави нищо докато не пита някакви чиновници ...
  • 45 Леоний

    2 0 Отговор
    Хора,
    Не се учудвайте .
    Идиотизмът е съвременна и много заразна болест. Особено по върховете.
  • 46 Пловдивчанин

    0 0 Отговор
    Ако е частна собственост не кукуригайте оплакващо ,за кино Космос(комсомол)да се превърне в закрит плувен басейн и лек спорт като тенис на маса и шах а не някой хотел за проститутки и наркотици.......
  • 47 А иначе може...

    0 0 Отговор
    Иначе може няколко десетилетия да не плащаш данъци, защото имаш паметник, и в това време да ползваш обществени благинки за сметка на моите данъци, но като дойде време да се строи, тогава ставаш онеправдан и изведнъж се сещаш, че частната собственост е свещена. Изобщо почнаха всички твърде много да си знаят прават и да забравят всичко друго, когато им отърва. Като имаш собственост, стара или нова, имаш задължението да я поддържаш, но не... само права, никакви задължения. Ползваш привилегии (но са ти малко) и забравяш за тях. Много е просто, който махне статута на паметник, плаща данъците за цялото време назад, които не са плащани + законната лихва... + ремонтите правени от общината (защото и такива има) + законната лихва. И тогава частната собственост наистина ще бъде свещена, а не свещена само, когато ни изнася.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Разбира се за това

    1 0 Отговор
    Се нагласи фашистката власт тук до руши държавата ни!!