Last news in Fakti

20 Март, 2024 14:21 5 070 30

Все повече българи инвестират в имоти в Дубай

  • luximmo-
  • дубай-
  • оае-
  • покупка-
  • жилища-
  • цени

Трите основни предимства за покупка на имот в емирството са: достъпните цени, дългият разплащателен план, високи наеми

Все повече българи инвестират в имоти в Дубай - 1
Снимка: Shutterstock

За много българи пазарът на имоти в Дубай е недостижим. У нас битува мнението, че имотите в емирството са скъпи и недостъпни. В действителност обаче се оказва, че има доста сделки с българи. Профилът на българските купувачи са хора на различна възраст, бизнесмени, такива със свободни професии, както и работещи в големи корпорации. Основната цел на покупката е с цел инвестиция, а възвръщаемостта е доста висока - между 7% и 8%, посочва в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Паула Кубицюс – Младенова, мениджър продажби на LUXIMMO DUBAI. Тя уточнява, че клиентите купуват предимно малки имоти - студиа или двустайни апартаменти в хубави комплекси и добри райони, с други думи – имоти, които лесно се отдават под наем на краткосрочен или дългосрочен принцип.

 

Госпожо Младенова, какви тенденции се очертаха на пазара на имоти в Дубай от страна на българи купувачи, откакто предлагате имоти в емирството на наши сънародници?

Откакто предлагаме имоти в Дубай, интересът към инвестициите в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) непрестанно расте.

Първоначално, клиентите ни се бяха ориентирали към готовите имоти с идеята веднага да получават възвращаемост от направената инвестиция. Пазарът в Дубай обаче е много динамичен, затова се оказа трудно харесаният от България имот, да бъде все още актуален при пристигането на клиента в Дубай. Поради тази и други причини, повечето от клиентите ни се пренасочиха към инвестиции в строеж, дори във фазата на предпродажбите.

В Дубай спокойно могат да бъдат купени жилищни имоти на цени, каквито виждаме в България. Какъв тип имоти са това и в кои части на емирството се намират те?

Това твърдение е абсолютно вярно. Предвид големите промени на имотния пазар в България през последните години и бързо растящите цени, спокойно можем да кажем, че цените в Дубай са сравними с местните. Ако трябва да дадем примери, то в централните райони на Дубай, цените на студията стартират от около около 280 000 EUR, а на двустайните апартаменти от около 400 000 EUR.

Апартамент на Палмата с три спални, може да бъде закупен на цена от около 2 млн. EUR, а луксозна къща за около 4,5 млн. EUR.

Предпочитаните от българите райони за инвестиция в централен Дубай са: Business Bay, Downtown, Dubai Marina, JBR, The Palm.

Напоследък интерес представляват и имотите в Martime City.

В малкo по-отдалечените райони, студията стартират от 188 000 EUR, а двустайните апартаменти от около 220 000 EUR. Предпочитаните райони от този ценови диапазон са: JVC – Jumeirah Village Circle, както и JVT – Jumeirah Village Triangle.

Разбира се, цените варират в зависимост от локацията, качеството на сградата, довършителните работи и от това кой е инвеститорът на проекта.

Също така е добре да споменем, че всеки един имот има безплатно паркомясто, а както знаем в България то се заплаща допълнително, обикновено на доста висока цена.

Какъв е профилът на българския купувач на имоти в Дубай?

Със сигурност не може да определим само един профил на купувачите в Дубай. Това са хора на различна възраст, бизнесмени, такива със свободни професии, както и работещи в големи корпорации. Понякога купувачите ни имат вече много инвестиции по света, а за други придобиването в Дубай е първата им инвестиция. Определено мога да кажа, че целта на всички купуващи е високата възвращаемост, а инвестицията в имот в Дубай предлага именно това.

Българските купувачи често са добре запознати с Дубай като дестинация. Не само с бързо развиващия се и динамичен пазар на недвижимите имоти, но и с начина на живот, възможността за развиване на бизнес. Ако преди сме получавали запитвания от клиенти само с цел инвестиция, отдаване под наем или препродажба, то сега с нас се свързват и клиенти, желаещи да се преместят и да живеят в Дубай.

Засега обаче, най-високият процент представляват клиентите, желаещи да инвестират с цел получаване на висока възвращаемост от отдаването на имота под наем.

Какви имоти и в кой ценови диапазон купува българинът в Дубай?

Както вече споменах, когато първоначално презентирахме портфолиото си в Дубай, наблюдавахме сериозен интерес към готовите имоти. Тенденцията вече е друга. Клиентите разбраха, че най-високата печалба от инвестицията могат да получат при покупка на имоти в строеж.

Предлагаме на нашите клиенти възможност да се възползват от оферти във фаза на пред продажба, т.е когато проектът все още не е пуснат на пазара официално. По този начин имат достъп до най-изгодната цена и избор измежду всички имоти в комплекса. Обикновено след официалното пускане на обекта в продажба, остават само имотите, които не са резервирани от клиенитте на етап пред продажба, а това са предимно най-големите и скъпи имоти.

Придобиването на имот в строеж има няколко предимства: купувате на най-изгодната цена, избирате имот според размер, етаж, гледка, бюджет. Много добри разплащателни планове: например първоначална вноска от 20%, изплащането на 70% по време на строителството и остатъка от 30% до 3 или дори до 5 години след въвеждането на комплекса в експлоатация.

Добре е да споменем, че при такъв вид разплащателен план след предаването на имота клиентът получава ключовете и може да живее в него или да го отдава под наем, като междувременно продължава да изплаща остатъка от продажната цена.

Другият плюс при закупуването на имот по време на строителството е, че стабилната икономика и добре планираното развитие на Дубай през следващите години, вероятно ще доведат до покачването на цените на имотите, съответно клиентът ще генерира печалба и при препродажбата на имота си.

Нашите клиенти купуват предимно малки имоти, студиа или двустайни апартаменти в хубави комплекси и добри райони, с други думи – имоти, които лесно се отдават под наем на краткосрочен или дългосрочен принцип.

Кои са трите основни предимства за покупка на имот в Дубай?

Трите основни предимства са: достъпните цени на имотите, дългият разплащателен план, високите цени на наемите.

Каква е възвръщаемостта от инвестиции?

Трудно може да се определи каква е възвращаемостта, защото тя много зависи от фактори като локация, цената на имота и в кой комплекс се намира той. Все пак средно можем да определим една възвращаемост от 7-8% годишно, при отдаването на имота под наем на годишна база или на месец.

Когато говорим за имотите, които се намират в централните райони на Дубай, където има възможност имотът да бъде отдаван на база нощувки, то тази възвращаемостта може да достигне до 10-12%. Все пак, тук отново трябва да се съобразим с няколко важни фактора при избора на имота, защото само локацията не ни гарантира висока доходност.

Каква промяна наблюдавате относно покупката на имот в Дубай след началото на военните действия в Украйна и ивицата Газа?

След започването на военните действия в Украйна пазарът в Дубай бе залят от руски инвеститори. Това провокира много високо търсене, особено на премиум имоти, което доведе след себе си и лекото покачване на цените. През последната година наблюдаваме ръст в цените на имотите, както при покупка, така и при отдаването им под наем.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    40 5 Отговор
    Българите нямат никакви пари, но "инвестирали в имоти в Дубай. Още една лъжлива статия!
  • 2 И кои са тия българи

    33 2 Отговор
    Кирил и Асен? А и към тях сигурно Ицо Хазарта. 2 + 1 , ръст с 33%. Браво.
  • 3 ха ха

    16 2 Отговор
    Да не би да сме пред поредния балон?
  • 4 саудит

    14 1 Отговор
    Еврото иде! Парите от дюшеци и буркани трябва да се препират навреме.
  • 5 Да Бе Да

    44 1 Отговор
    Вярно е, много българи започнаха да инвестират в имоти в Дубай. Най-вече пенсионерите. Вземе пенсията бай Пешо и веднага хваща самолета за Дубай. Купи там един апартамент и едно студио и с обратния полет се връща, че трябва да сложи храна на прасето в кочината. Другия месец щом вземе пенсията и айде пак в Дубай ...същата схема. Изкупиха цели небостъргачи там пенсионерите, вервайте ми.

    Коментиран от #11, #17

  • 6 Алекс

    21 0 Отговор
    Да ама Йемен е много близко до Дубай през пустинята, ако хусите по грешка изтърват някоя ракета..?
    Всички ще се разбягат като пилци.!
  • 7 От Каспичан,

    19 1 Отговор
    А бе то да кажем си купиш апартаментче в Дубай ама там посмъртно не дават гражданство,всички освен местното население бедуини са гастарбайтери евтина работна ръка...
  • 8 Сандокан

    30 0 Отговор
    ДАНС и прокуратурата, какво казват по въпроса? С какви пари се купуват?

    Коментиран от #12, #13

  • 9 Аз Кочо

    22 3 Отговор
    "Все повече българи инвестират в имоти в Дубай

    Колко? Дайте статистика.
  • 10 Я го знам !

    31 1 Отговор
    Под свободни професии да се разбира - проститутки.
  • 11 Мичето от 3 етаж

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "Да Бе Да":

    Некай знае ли от дяка трее да фана влако за Дзубай, на Пудуйни спира ли
  • 12 Кой, кой викаш да ти каже

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сандокан":

    точно тия ли ?!!!
  • 13 Смех

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сандокан":

    Ти пък си намерил кой да питаш 😂 По-добре питай некой нотариус 😅
  • 14 Вуте

    9 1 Отговор
    И я купих на Любовницата ха ха ха
  • 15 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    32 2 Отговор
    Кои са тези българи? Тези от клуба на Нотариуса, Еврото, съдиите, дето след едно кафе си тръгват с по 20 - 30 или 100 хилядарки, всякакви изпълнители на поръчки от ДАНС, НАП, МВР, всички органи на властта. Какво ни баламосвате, че предприемачи и гастарбайтери?
  • 16 Гост

    11 1 Отговор
    .... и никой не се самосезира да разследва.
  • 17 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Да Бе Да":

    Работещите пенЦионери в МВР,МО,грАдския транспорт,БДЖ,администрация и др., взимат до 5 хилки,та нищо не знаеш ти
  • 18 тиквенсониада

    3 4 Отговор
    Искате да кажете , че бат Бойко е сбъркал като е надарил мис Бикини с къща в Барса ли ? Един БОГ никога не бърка !

    Коментиран от #19

  • 19 Кажи

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "тиквенсониада":

    за Лена и парапета

    Коментиран от #22

  • 20 "Кредит Маркет" ООД

    7 2 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 21 Ами съвсем нормално е

    6 2 Отговор
    да купиш по-евтино, по-качествено, на по-хубаво място и на по-добър наем да го отдадеш.
  • 22 тиквенсониада

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Кажи":

    Казвам....
  • 23 баба ЯГа

    6 2 Отговор
    И бат Бойче ли е купил нещо там за поредната метреса , която из-чуква ? Или къщата в Испания му стига ?
  • 24 Румен

    14 2 Отговор
    Като поживееш няколко години в арабска държава,ще разбереш ,че това е най-лошата инвестиция.Освен ако не си арабин
  • 25 И там доста трудно

    5 0 Отговор
    ще успеят да се скрият!!Света е наистина малък!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Въпрос

    4 0 Отговор
    Добра инвестиция, наистина след като направих кратко проучване на цените . Въпроса е: откъде да дойдат парите за първоначалната инвестиция? Може би съм твърде консервативен, защото има начини, знам….но въпрос на избор.
  • 28 Бал

    2 0 Отговор
    Дубай е само за бургии и бандити.
  • 29 баш майстора

    7 0 Отговор
    Интересно как в българия ожесточено се рекламира дубай, сейшелите а гръцките гета за "милионери" миконос и тн.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.