Last news in Fakti

24 Юли, 2014 21:23 4 303 2

8 души предложили да разкажат за схемата в КТБ

  • души-
  • да разкажат-
  • схемата-
  • ктб

Шефът на фирма „Бромак” се предлага за свидетел на прокуратурата по случая с източването на КТБ, съобщи bTV . Освен Иван Стойков, в специално писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, още 7 души, свързани с банкера Цветан Василев, са изразили готовност да помогнат на държавното обвинение.

Според схемата на престъплението, описана в писмото, Василев е наредил отпускането на кредити за общо 3 милиарда и половина лева на свои кухи фирми. Те са се водили собственост на служители в КТБ.

От писмото, чието получаване потвърдиха от прокуратурата за bTV, става ясно още, че като управители и членове на управителни съвети са били записани повече от 200 души в общо 120 дружества. Техен реален собственик е бил Цветан Василев.

Всеки един кредит от банката бил одобряван лично от Василев, като лицата, представляващи дружества кредитополучатели, подписвали предоставените им от банката договори без да имат представа за целите и изразходването на кредитите. По този начин Цветан Василев реално играел ролята както длъжностно лице, така и на краен получател (бенефициент) на парите, се обяснява в сигнала до прокуратурата.

Подписалите писмото осем души обясняват, че са поставени в безизходица и не знаят как тези кредити ще бъдат обслужвани. Двама от подписалите се вече са свидетели на държавното обвинение. Засега досъдебното производство се крепи предимно на показанията на Бисер Лазов и Теодора Танева. От прокуратурата отказаха повече подробности.

Лазов е съдружник с Цветан Василев в "Естейд" и заедно с него влиза в управата на "Мел финанс". Името на Танева пък съвпада с това на член от Борда на Технологичен център-Институт по микроелектроника, който се свързва с КТБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TODOR STOYANOV

    1 1 Отговор
    ТРИ МИЛИАРДА... НЕ Е ЗЛЕ, НИКАК НЕ Е ЗЛЕ!
  • 2 Пламен Бакърджиев

    1 0 Отговор
    ТРИ МИЛИАРДА НЕ Е ЗЛЕ, НИКАК НЕ Е ЗЛЕ! Да обаче всичко се пише на нашата сметка STOYANOV.