Last news in Fakti

25 Август, 2014 17:37 1 976 1

Разбиха печатници за сирийски паспорти

  • разбиха-
  • печатниици-
  • сирийски паспорти

Престъпната група е готвела изнасянето на документите зад граница, дейността е носела риск за националната сигурност

Неутрализирана е престъпна група, занимавала се с изготвянето на фалшиви чужди документи за самоличност и последващото им изнасяне зад граница. По думите на главния секретар на МВР е предотвратена противозаконна дейност, която носи огромен риск за националната ни сигурност. Той съобщи, че с 3,6 пъти спрямо миналата година се е увеличил миграционният натиск у нас.

Успешната разработка стартирала след като в ОДМВР-Пловдив постъпила оперативна информация за опит да бъде осъществена схема за преправяне на международни документи за самоличност – лични карти, шофьорски книжки, паспорти, както и за изготвяне на неистински парични знаци и разпространението им. В хода на предприетите оперативни и издирвателни действия пловдивските криминалисти установили участниците в престъпната дейност. Под ръководството на прокуратурата, последвало наблюдение на замесените в схемата, при което се изяснило, че е в ход поръчка на чуждестранни паспорти. Криминалистите проследили осъществените две срещи и в момент на печатане на документите на две места в Пловдив, под прикритието на легална печатна дейност, структурата била „ударена“ и неутрализирана.

При претърсването на територията на печатните бази били открити 10 000 заготовки за изготвяне на неистински чужди паспорти. Целта била те да се доставят на територията на съседната държава Турция и от там до тях да имат достъп сирийци или хора от други арабски страни, които да пристигнат в България, представящи се за бежанци. По думите на  главния секретар на МВР Светлозар Лазаров при операцията е предотвратена противозаконна дейност, която носи огромен риск за националната ни сигурност.

По данните, представени от директора на ОДМВР – Пловдив Пламен Узунов на 23-и август са задържани девет човека – на шестима от които прокуратурата е повдигна обвинение по различни текстове от Наказателния кодекс. В хода на процесуалните и следствени действия са иззети плаки, готови образци, различни заготовки, негативи и множество други веществени доказателства за осъществената престъпна дейност.

Според технически експерти иззетите веществени доказателства са с изключително високо качество на подготовка за изготвяне на неистински документи за самоличност, поясни районният прокурор Гергана Мутафова. Тя допълни, че за първи път е разкрита и заловена цялата група, свързана със съставяне на фалшиви документи. В хода на работата са повдигнати обвинения на всички участници в престъпната схема, които са български граждани. Установен е поръчителят – 37-годишен мъж от пловдивско село, който е организирал плащането на готовите паспорти и ги е консултирал с клиенти в чужбина. По предварителни данни поръчката е била на стойност над 50 000 долара. Установен е и мъжът, организирал и набирал печатарите, техниката и наемането на печатните бази. Посредникът е и собственик на легална печатница, в която е осъществявана част от незаконната дейност. Той от своя страна е привлякъл и друг печатар, от чиито машини в събота са били свалени около 1500 листа с нанесени висококачествени водни знаци и допълнителни изображения на чужда държава. В момент на полагане на допълнителни знаци са били иззети и общо 16 плаки. По данни на присъствалите технически експерти, от 500 листа се произвеждат 1000 паспорта.

Извършени са 10 претърсвания и изземвания на огромно количество заготовки, доказващи разностранната дейност на групата, готови печати на различни държавни агенции, превозни билети на Държавно горско стопанство, ваучери за храна от различни държавни фирми, етикети за различни алкохолни напитки, печати и дипломи на университети, холограмни знаци за български документи за самоличност.

По случая в отдел “Икономическа полиция” е образувано досъдебно производство по чл. 308, ал. 7, във вр. ал. 2, вр. с ал. 1, чл. 234 и чл. 244 от НК.

Вторият разбит канал бил за бартер на наркотици, като синтетичната дрога била насочена към Турция, а оттам се връщал хероин за България - разясниха от прокуратурата. У нас е задържана пратка с 3,5 кг дрога, или това са 15 000 хапчета амфетамини на стойност близо 90 хил. лв. Арестувани са двама наркодилъри - българският гражданин Илия И. и македонският гражданин от албански произход Енвер Х. Спрямо тях днес Пловдивският окръжен съд наложи мярка за неотклонение задържане под стража, тъй като има вероятност те да се укрият или да извършат друго престъпление.

Третият канал е за контрабанда с антични ценности, които били предназначени за продажба в Англия. Задържани са двама души - продавач и купувач, в чиито домове са били открити множество монети, пръстени, печати и други исторически ценности. Експертиза все още уточнява датировката им и тяхната стойност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    1 0 Отговор
    До вчера Лазаров се хвалеше че полжението с емиграционния поток е намалял и зведнаж взе да се отчайва .
    Тези1оооо паспорта да не би да са подготвени за бежанците които МВР Йовчев и Свелю приеха .