Last news in Fakti

30 Декември, 2014 01:28 3 023 5

Изчезнаха двама от убийците на Стоян Балтов

  • стоян балтов-
  • убийци-
  • изчезнаха-
  • издирват

Те са се изпарили след като бе потвърдена присъдата от по 18 години затвор

Двама от осъдените за убийството на студента Стоян Балтов са изчезнали. От 23 декември Вили Георгиев и Светлозар Стоилов са обявени за общодържавно издирване. В затвора е само Александър Данаилов, съобщи "Правен свят".

На 19 декември Върховният касационен съд (ВКС) потвърди окончателно присъдата на Софийския апелативен съд, с която тримата бяха осъдени на по 18 години затвор. ВКС не промени и обезщетенията от по 400 000 лева за двамата родители на Балтов, които осъдените трябва да изплатят солидарно.

„Писали сме писма до Висшия съдебен съвет, до главния секретар на МВР, до главния прокурор на България, до премиера, че убийците са на свобода и ще се изпокрият”, заяви на 23 декември пред Нова телевизия Зарка Димова, майка на студента Стоян Балтов. Близките на Стоян Балтов обаче се притесняват, че тримата осъдени ще изчезнат преди да бъдат отведени в затвора.

„Същите институции сме уведомили и затова, че убийците са на свобода”, заяви Зарка Димова. „Мерките им бяха разгледани още на първото дело, мисля, че това е грубо нарушение на наказателния кодекс”.

От ВСС са им отговорили, че няма нарушение, но роднините са убедени, че има такова.

Още същият ден прокурори са разпоредили на служители от "Съдебна охрана" да приведат тримата в затвора. На адресите, обаче, е бил открит само Александър Даналиов. Другите двама не били намерени. "Съдебна охрана" е уведомила прокуратурата. На 23 декември сутринта двама обвинители лично са били в СДВР, за да уведомят за изчезването на Вили Георгиев и Светлозар Стоилов, съобщиха за "Правен свят" от пресслужбата на прокуратурата и добавиха, че още същият ден двамата били обявени за общодържавно издирване.

На 5 декември 2008 г. студентът Стоян Балтов беше пребит до смърт. Той и негови приятели излизали от новооткритата тогава дискотека "Амнезия", но на метри от заведението били застигнати от 7-8 момчета. След спречкване и няколко обидни думи започнал бой, в който на Стоян Балтов са нанесени смъртоносни ритници в главата и шията, както и удари с тъпи и твърди предмети. Част от фаталните удари с ритници са нанесени в главата, след като младежът вече е бил в безсъзнание, а по-късно починал.

Вили Георгиев и Светлозар Стоилов са поредните осъдени, които изчезват преди да бъдат приведени в затвора. Миналата година избяга осъденият за убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров, който все още е в неизвестност. Изчезнаха и известните като Братя Галеви – Пламен Галев и Ангел Христов.

Александър Данаилов и Светлозар Стоилов бяха с наложени от Софийския градски съд мерки за неотклонение "парична гаранция" и забрана да напускат страната. Вили Георгиев бе с мярка "подписка", на него не е била издавана забрана за напускане на пределите на България.

След бягството на Братя Галеви през пролетта на 2012 г. премиерът Бойко Борисов тогава попита защо престъпници, които вече са осъдени на затвор от една инстанция, макар и с невлязла в сила, не са прибрани веднага в затвора, а са оставени на свобода, че да могат да избягат. И добави: когато "съдията удари с чука и даде осъдителна присъда - идва съдебната полиция, слага белезниците и откарва в затвора" . С Тълкувателно решение №3/2012 г. Наказателната колегия на ВКС, обаче, прие, че налагането на ефективно наказание не може само по себе си да бъде отчитано като ново обстоятелство, което да налага преоценка на мярката за неотклонение.

Всъщност, по закон, мярката "забрана за напускане на пределите на страната" се изпълнява и контролира от МВР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    0 0 Отговор
    като гледам момчетата си публикуват постове в Фейсбук, много е лесно да се открият кой знае на кой са платили... те се смеят на МВР и ДАНС и си постват тази същата новина в профилите си ... смях и позор сме ОСТАВКА БОРИСОВ !
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Хаха!Няма "оставка" вече байно-тоя филм го гледахме вече веднъж и видяхме какво направи Тройната коалиция!Ако искаш протестирай на улицата,ако искаш се пали,ако искаш се гръмни-това е положението!
  • 3 podobre

    0 0 Отговор
    Оня с коня, имам по-добра идея. Тоя път вместо ние да се палим, викам, да ви драснем кибрита на вас и на кончетата ви ;) После тиквата ако не иска да си ходи и на него, после ония ако пак се кепазат - и на тях. След това на морето да отдъхнем, че то сигурно ще стане Юли!

    Коментиран от #5

  • 4 МИСИРКОВ

    0 0 Отговор
    БРАВО НА СЪДЕБНАТА НИ СИСТЕМА . В БЪЛГАРИЯ ПО ДОБРЕ Е ДА СИ ПРЕСТЪПНИК ЗАЩОТО ИМА КОЙ ДА ТЕ ПАЗИ
  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "podobre":

    Как се пали огнеупорното бе ееей!:)Ще ти го обясня бавно,эащото энам че мислиш бавно:Докато ББ е в политиката,ГЕРБ винаги ще е управляваща партия.И основна причина эа това е не личната хариэма и чар на Борисов,а эащото эад него стои не дивата Русия,а мощната икономическа и политическа подкрепа на водещите эападни държави и САЩ!