Last news in Fakti

2 Април, 2015 20:47 904 0

Съдът остави в ареста обвиняеми за радикален ислям

  • ислям-
  • ареста-
  • остави-
  • радикален

Съдът в Пазарджик остави в ареста шестимата обвиняеми за разпространение идеите на Ислямска държава. Съдебният състав смята, че искането на прокуратурата за налагане на постоянна мярка задържане под стража за всички обвиняеми е основателно.

Шестимата задържани са от групата на пазарджишкия ромски лидер Ахмед Муса Ахмед, който от ноември миналата година заедно с още петима последователи е в пазарджишкия следствен арест.

Има обосновани предположения, че новите задържани, въпреки ареста на своя лидер, са продължили да работят за налагането на халифат. Групата е разпространявала клипове, чрез които се е пропагандирала война, аналогична на тази, която "Ислямска държава" пропагандира на територията на Сирия и Ирак.

Водач на пловдивската група е Йосиф Минчев, който лично е налагал проповядването на религиозно-екстремистка идеология. От проследените телефонни разговори се е доказало и негативното му отношение към държавността. В дома на единия от групата, Банко, е открит и арсенал от боеприпаси. Има доказателство, че Банко заедно със салафизма е разпространявал и наркотици.

При обжалване на мярката, делото ще бъде гледано от Пловдивския апелативен съд на 9 април в 10.00 часа.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА