Last news in Fakti

2 Април, 2015 21:21 1 856 0

Петима от аферата с контрабандните цигари остават в ареста

  • петима-
  • аферата-
  • контрабандните цигари-
  • ареста-
  • гкпп капитан андреево

Петима от задържаните в голямата афера с контрабандни цигари остават в ареста, реши след продължило до  късно заседание Пловдивският окръжен съд, съобщи БНР. 

Четирима от тях се считат за осигуряващи "логистиката" на камионите, идващи от Турция с незаконен товар. Това са Атанас Петров, Емил Петров и братята  Стефан и Николай Пещерлиеви, а петият е турският шофьор на тира, заловен в Пловдив -  Ремзи Караибрахимоглу.

Митничари и гранични полицаи не бяха доведени за това заседание, което бе фокусирано само върху хванатите в склад в Пловдив количества и осигуряващите ги лица.

Припомням, че във вторник бе огласено разбиването на голям контрабанден канал за внос на цигари без бандерол и арестуването на 13-сете митничари, 3-ма гранични полицаи, 7 контрабандисти и още трима охранители на товара. Незаконната операция, продължавала дълго време, е включвала нелегален трафик на папироси от Турция в огромни количества - цели тирове - а задържаните са били добре организирана  група.

Два турски тира с контрабандни цигари на стойност около 16 милиона лева и в момента са в неизвестност на българска територия, стана ясно при гледането на постоянните мерки за неотклонение на петимата.

Шофьорът на турския тир, който беше задържан в Пловдив с контрабандна стока, е преминал българската граница през „Капитан Андреево”, без валидна шофьорска книжка и застраховка.

Ремзи Караибрахимоглу споделил чистосърдечно, че в 25-годишната си практика като шофьор такава граница като нашата не е виждал никъде.

„Това са думите на шофьора. Цитирам ви: Няма такава граница, за 15 минути да я преминеш”, заяви Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, съобщи bTV.

Преминаването на Ремзи Караибрахимоглу се случва след светкавичната намеса на мистериозен високопоставен български служител.

Камионът с контрабандни цигари пътува в общ конвой с други два турски тира, чиито следи и до момента се губят на българска територия. Само за месец по същата схема през „Капитан Андреево” са пуснати без проверка 19 тира.

„Ами, аз го оценявам като несериозно отношение към делото конкретно. Може да има такива преминали тирове, но в конкретния случай има един. Това са доказателствата по делото”, заяви адвокат Йордан Давчев.

Според прокуратурата турският шофьор е нает случайно, ден преди да премине границата срещу сумата от 300 евро.

По предварителни оценки заловената стока се оценява на 16 милиона лева. 

Решението подлежи на обжалване.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА