Last news in Fakti

20 Април, 2015 20:12 2 817 10

Октай Енимехмедов е окончателно оправдан за опит за убийство на Доган

  • октай енимехмедов-
  • оправдан-
  • затвор-
  • 3,5 години

ВКС потвърди присъдата му от три и половина години затвор за хулиганство и закана с убийство

Октай Енимехмедов е окончателно оправдан за опит за убийство на Доган - 1
Снимка: БТА

Октай Енимехмедов окончателно е осъден на три и половина години затвор за хулиганство и за закана с убийство към Ахмед Доган, но е и оправдан по обвинението, че е опитал да убие почетния лидер на ДПС. Това реши състав на Върховния касационен съд (ВКС) с председател Татяна Кънчева, докладчик Лидия Стоянова и Бисер Троянов, който остави в сила решението на апелативния съд, съобщава Правен свят.

Финалът на делото дойде 2 години и 3 месеца след случая от 19 януари 2013 г., когато на националната конференция на ДПС в НДК Енимехмедов изскочи на трибуната, насочи газов пистолет към главата на Ахмед Доган, който в онзи момент изнасяше реч, и се опита да стреля. Пистолетът обаче засече, а делегати събориха Енимехмедов на земята и му нанесоха жесток побой.

Веднага след нападението той бе задържан и остана в ареста повече от година, докато не приключи делото на първа инстанция, след което съдът му наложи "домашен арест". Това означава, че от наложеното окончателно наказание на Енимехмедов ще бъде извадено времето, през което той е бил в ареста и под домашен арест. Така в крайна сметка ще бъде в затвора за не повече от година и три месеца.

Енимехмедов можеше да получи много по-тежко наказание по обвинението за опит за убийство на Доган, но още в хода на разследването стана ясно, че то е недоказуемо. Нападетелят на Доган бе оправдан по това обвинение на трите инстанции, след като всички назначени експертизи по делото бяха категорични в заключенията си, че при изстрел от дистанция над 1 см, практически не се очаква смъртоносно увреждане. Такъв резултат, според вещите лица, може да се получи при дистанция на оръжието до 1 см или при изстрел от упор. Техническа експертиза по делото пък установи, че при първото натискане на спусъка, разстоянието между дулото на пистолета и главата на Доган е било около 20 см, докато при втория опит то е около 19 см. На финала на делото и представителят на Върховната касационна прокуратура отказа да поддържа обвинението в тази му част.

В началото на разследването прокуратурата обвини Енимехмедов само за закана с убийство и хулиганство, но след това допълни обвинението, а междувременно от ДПС постоянно повтаряха, че е имало опит за атентат срещу Доган, целящ убийството му. Лидерът на партията Лютви Местан пък реагира бурно след края на делото на първа инстанция, когато Енимехмедов бе пуснат от ареста.

Финалът на производството срещу Енимехмедов дойде преди изобщо да стане ясно кои са били участниците в побоя над него. Прокуратурата започна разследване месеци след нападението, но до момента така и няма повдигнати обвинения, нито има яснота за разследването на този случай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Песимист от Разград

    2 0 Отговор
    Егати простотията,която се излива от неспокосани и прости писачи .Заглавието е за оправдаване,в текста след това го осъдихме.Да върне хонорара и да върви на село.Доста празни села и паланки има...

    Коментиран от #9

  • 2 хрущял

    0 1 Отговор
    Ха-ха, каква закана с убийство - тези съдии от ВКС май не са чели съдебна практика - по чл.144, ал.3 действията на извършителя по изпълнителното деяние трябва да са насочени именно конкретно към такава закана и целта на дееца да е точно такава, каквато в случая няма - фактът, че ОЕ е използвал газов пистолет с който не може да убие ибрика, означава, че няма нито закана, нито опит за убийство!!!
  • 3 onq s konq

    1 0 Отговор
    3начи според теб не може да се убие човак с гаэов пистолет?А не се ли сещаш че ако те праснат с това желяэо по тиквата ,моэъчните ти гънки ще се раэхвърчат по всички посоки?!Аман от хрущялни юристи:)
  • 4 mediator37

    0 0 Отговор
    На конгрес на турска партия турчин с турски пистолет , зареден с турски боеприпаси стреля по друг турчин, после го биха други турци.
  • 5 хрущял

    0 1 Отговор
    Е-е-ей, оня с коня - чети малко и тогава коментирай - не с пистолет, ами и с топлийка мога да те убия, но това няма да е закана, а ще си е чисто убийство! Хайде обясни ми тук къде е ЗАКАНАТА - ако го прасне, тогава ще е убийство или опит за такова - заканата изисква съвсем друг фактически състав!
  • 6 Циркаджии

    0 0 Отговор
    Тия съвсем ни взимат за риби. Да каже феса колко пари му даде доган за тоя цирк дето ни играят!
  • 7 смаян

    0 0 Отговор
    Пияни шофьори убиват деца на пешеходни алеи, пешеходни пътеки и тротоари и получват условни присъди, а тук 3 и половина години ефективна присъда за участие в цирково предтавление.
  • 8 гост

    0 0 Отговор
    Някой може ли да ми каже , защо НСО го пази този доганчо и харчи толкова много пари за него ?
  • 9 Неразбиращ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Песимист от Разград":

    Песимиста от Разград разгеле разбрал си ама не. Оправда е за опит за убийство но е осъден за закана анадънмъ.
  • 10 бургазлия

    0 0 Отговор
    Каква несправедливост пак думата имат ДПС докато не го вкараха в зандана не се отказаха,
    Сега е ред на агент Павел някой куражлия да му види сметката.
    Защо прокуратурата не се самосезира и повдигне обвинение срещу биячите на Енимехмедов.
    Идват избори и започнаха да се страхуват да не се кандатира евентуално за съветник иотвлече гласовете им.