Last news in Fakti

6 Октомври, 2015 15:25, обновена 6 Октомври, 2015 17:22 9 826 23

Биха екип на Нова телевизия в Самоков

  • нападнаха-
  • биха-
  • екип-
  • нова телевизия
Биха екип на Нова телевизия в Самоков - 1
Валентин Иванов. Снимка: Нова телевизия

Нападнаха и биха екип на Нова телевизия в ромската махала в Самоков.

Надя Ганчева, операторът Михаил Кръстев и шофьорът Валентин Иванов бяха изпратени там, за да вземат интервю от кандидата за общински съветник - Трайчо Василев, по пряков Пиже. Той беше човекът, заснет от предаването „Разследване”, как организира частното енерго в ромската махала в Самоков.

"Преди екипът ни въобще да има възможност да снима и да обясни за какво е там, Трайчо Василев, синът му и още десетки роми ни нападнаха", каза Надя Ганчева.

Репортерката беше блъскана, операторът получи няколко удара с юмрук в лицето, шофьорът е със спукана скула и охлузвания.

Камерата и колата на Нова са счупени.

„Агресията беше провокирана първоначално от кандидата за общински съветник - Трайчо Василев, а след неговата реакция, десетки роми атакуваха екипа ни. Колегите са успели да пуснат камерата и да заснемат част от побоя. За съжаление, камерата ни беше счупена след като мъж, разпознат като сина на Трайчо Василев изрита техниката и оператора и я повреди. Колата на екипа също е повредена. За щастие екипът ни не е пострадал сериозно, защото се е изнесъл бързо от ромската махала”, разказа Надя Ганчева.

Полицията започна разследване, образувано е досъдебно производство.

Екип на предаването „Разследване” не еднократно показа на зрителите на Нова как работи „частното енерго” в Самоков и как се краде ток в града. След излъчването на първото предаване по темата тръгна прокурорска проверка, която да установи масовата кражба, тъй като това е криминално деяние. Част от ръководството на ЧЕЗ в града беше уволнено заради случая.

ДПС оттегля доверието си от кандидата за общински съветник Трайчо Василев, по пряков Пиже, който участва в нападението над екипа на Нова в Самоков.

Ръководството на ДПС е категорично, че оттегля подкрепата си за Трайчо Василев, който е кандидат за общински съветник. И го призоваха доброволно да се оттегли от листите. В противен случай, заяви Лютви Местан, няма да го припознаят като свой кандидат.

„Остро осъждаме това тежко криминално деяние. Посегателство срещу журналист е посегателство срещу свободата на словото”, заяви Лютви Местан. „Настояваме да се приложи цялата строгост на закона. Не искам гласа на нито един български гражданин, който би си позволил да посегне на журналист”.

„Ако се окаже, че той има отношение към инцидента, настояваме той незабавно да напусне листата. За съжаление изборният кодекс не ни позволява вече да оттегляме кандидати”.

Димитър Делчев: ДПС да поемат отговорност за действията на своите кандидати
Очаквам ДПС и водачът на листата за общински съветници в Самоков и настоящ народен представител да поемат политическата отговорност за действията на своите кандидати. Това написа във фейсбук страницата си Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешната комисии в парламента, по повод нападението. Народният представител призовава министъра на вътрешните работи да предприеме незабавни действия за изясняване на ситуацията и за задържане на извършителите. Надявам се МВР да не допуска подобни ситуации по време на предизборната кампания и да гарантира обществения ред, се казва още в изявлението на депутата. Като народен представител, избран от региона, лично ще следя да няма политически чадър над извършителите, заявява Делчев. Свободата на словото е най-ценната част от демокрацията. Недопустимо е  това да се случва в 21 век в демократична страна и на журналисти, докато изпълняват задължението си да предоставят на обществото обективна информация, пише още той.
 

Изявление на говорителя на БСП Атанас Мерджанов:

Българската социалистическа партия остро осъжда посегателството над екипа на Нова телевизия. Надя Ганчева, Михаил Кръстев и Валентин Иванов са отишли в Самоков за да изпълняват мисията си на журналисти – да информират обществото дори за най-уродливите му явления. Посрещнати са с ритници и юмруци.  Не може да има извинение за подобно поведение. Тук етносът, политическата принадлежност или социалното положение на извършителите нямат отношение. Отношение има само правото на всички български граждани на сигурност и неприкосновеността на свободата на словото.

Призоваваме отговорните органи да изяснят възможно най-бързо случая и да предприемат действия той да не се повтаря. Не можем да си позволим репортерите да се боят от физическа саморазправа. Свободното слово у нас е достатъчно ограничено и без това. А без свободно слово, без достъп до информация, не можем да твърдим, че живеем в демократична държава.

Уверяваме колегите от Нова телевизия в нашата съпричастност. Сигурни сме, че те няма да се поддадат на страха и ще продължат съвестно да практикуват своята професия.  

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    е браво...а да видиме ко ще им направите на побойниците...аз казвам да вземете да им теглите още един бой на репортерите,ко праят там и ги безпокоят орицата ,избори ще правят ,а може би ще са репетирали и химна на цигански....той само той остана...
  • 2 пича

    1 1 Отговор
    е дано прогледнете това ви не е софия център - тичкате по селата правите си репортажчето вземети си паричките и вечеряте в ресторанти по за300-400 лв- добре дошли в реалноста в малкия град
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    И КАКВО СЛЕДВА СЕГА

    Коментиран от #6

  • 5 тошибиян

    3 0 Отговор
    никой и нищо няма да им направи
  • 6 аз

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Vasik Atanasova":

    Ми нищо не следва-искам и аз да съм циганин
  • 7 Mamka mu

    0 2 Отговор
    добър урок за смешните ни подкупени журналя ! искаме още хляб и зрелище !!!!
  • 8

    2 0 Отговор
    Ако имах възможност да крада ток от тези кръвопийци не бих се колебал.... Има хора които изнемогват да си платят тока и да си купят хляб, не говоря конкретно за тези цигани, но за някои хора България извън София не съществува, както се казва сития на гладния не вярва....
  • 9 некойси

    2 0 Отговор
    Станало е време да ги навестят момчетата с моторите и българските флагове :)
    Възможно е някои от тях да сменят "адресната регистрация" след това.
  • 10 hiho

    1 0 Отговор
    А бе какво чакате там от полицията ? Ех защо едно време това беше невъзможно

    Коментиран от #15, #19

  • 11 Бхд БхД

    0 2 Отговор
    Не ви ли се струва ,че малко преувеличават нещата от НОВА
  • 12 гри

    0 0 Отговор
    mai trqbva da igraqt shamarite s buhalki
  • 13 йордан иванов

    0 0 Отговор
    Ейй ако дойдем там с един кауашник, сичкото ром че ми стане на ришето....

    Коментиран от #22

  • 14 Plovdiv

    1 0 Отговор
    От 25 години България е държава толкова, колкото василка (азис) е мъж.
  • 15 армаган мустафов

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "hiho":

    За БХК, Евророма и ДПС чувал ли си?
  • 16 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ
    А КАЖЕТЕ МИ АКО БЕШЕ ТОДОР ЖИВКОВ НА ВЛАСТ И ТОВА СЕ БЕШЕ СЛУЧИЛО
    ТРЯБВА ВЪВ ВСЕКИ ГРАД ДА МУ СЕ ИЗДИГНИ ПАМЕТНИК НА ТАТО

    Коментиран от #18

  • 17 вуте

    0 1 Отговор
    те нова си заслужават боя
    няма що да се оплакват леко са се отървали
    ако това беше се случило в перник щяха да са на системи в пирогов
  • 18 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Vasik Atanasova":

    Ако искаш може да постоиш паметник на балкона на собственият си дом!
    Заради него м....лите и такива като тебе с полуруски имена постоянно се обаждат без никой да ги пита!
    Ако го нямаше развития социализъм сега стандарта на българина щеше да е в пъти по-голям и такива като м....лите от Самоков щяха да си налягат парцалите .
    Твоя човек провеждаше съветската идеология у нас според която всички трябваше да бъдем равни,бедни и тъпи-българи,цигани,руски тролове...
    Ако знаещите,можещите и работливите получаваха това което получаваха нормалните хора на Запад, такива като м...лите и другите утайки на обществото щяха да бъдат изолирани от обществения живот и натикани в ъгъла.
    Много е сложно за твоята глава да ти се обяснява.
  • 19 гэснфж

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "hiho":

    не можеш да си отговориш сам ли
  • 20 иожгсдтг

    0 0 Отговор
    ЕВАЛА БРАТ
  • 21 BG гост

    0 0 Отговор
    Те крадат тока от кръвопийците, а го плащаме всички ние.Изхарчиш ток за 50лв. платиш 120 с начисленията.
  • 22 BG гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "йордан иванов":

    Кауашника ще загрее още в първата къща и посуе................
  • 23 Стефан

    0 0 Отговор
    Малко им е на Нова и БТВ са същата.