Last news in Fakti

31 Май, 2016 16:31 2 002 0

В Турция разбиха шпионска мрежа

  • турция-
  • шпионаж-
  • гюлен
В Турция разбиха шпионска мрежа - 1

Силите на реда са разбили шпионска мрежа в Турция, която се е опитала да шпионирала разузнавателен отдел в Генералната служба по сигурността. Комплотът е има за цел чрез инсталиране на специален софтуер през 2013 г. в компютрите да се шпионират полицейските операции, съобщава в. „Сабах“.

По делото са арестувани шестима души, от които четирима са полицаи. Последните са свързани с Терористичната организация на Гюлен (FETÖ).

Шпионската афера е започнала да се разплита през миналия 17 декември, когато бяха арестувани 25 полицаи и съдии.

През последните месеци турската полиция предприе мащабна операция срещу последователи на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в Америка. Той и редица участници в ръководеното от него движение „Хизмет“ са подсъдни за създаване на терористична организация, т.нар. „паралелна държава“, с цел сваляне на турското правителство през 2013 година, когато Реджеп Ердоган беше премиер.

Фетуллах Гюлен и турският президент Ердоган дълги години бяха близки съратници. Но след антикорупционната операция, която според властите е имала за цел да свали Ердоган, двамата станаха люти врагове и се предприеха репресии срещу Гюлен и срещу многобройните структури на движението „Хизмет“. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА