Last news in Fakti

16 Юли, 2016 21:54 2 961 5

Ердоган иска от САЩ да предадат Гюлен

  • гюлен-
  • турция-
  • преврат-
  • сащ
Ердоган иска от САЩ да предадат Гюлен - 1

Турският президент Реджеп Ердоган поиска от САЩ да екстрадиран влиятелният духовник Фетхулах Гюлен.

Аз призовавам САЩ и г-н президента, предайте ни тази личност от Пенсилвания (Гюлен – бел. ред.), след този опит за преврат ", каза Ердоган пред екзалтирани привърженици в Истанбул.

Градът на Босфора е крепост на Ердоган, който беше кмет на града.

За втора поредна вечер хиляди поддръжници на турския президент Реджеп Ердоган излязоха на улиците в столицата Анкара и в Истанбул в подкрепа на правителството, съобщават турските медии.

По традиция протестиращите носят национални флагове и издигнаха призиви за наказания на участвалите във военния метеж.  

„Ако ние сме стратегически съюзници и модел за партньори, моля да изпълните това искане на вашия партньор”, отбеляза президентът.  Ердоган също така добави, че много неща ще се променят, когато САЩ екстрадират Гюлен в Турция.

Като човек, който е бил жертва на няколко преврата през последните пет десетилетия, за мен е обидно да бъда свързван с такъв. Категорично отричам тези обвинения. Аз осъждам опита за преврат в Турция. Правителството трябва да бъде определяно чрез честни демократични избори, каза по-рано от САЩ самият Гюлен.

Движението "Гюлен" бива определяно като неправителствена организация, като политическо обединение или дори като ислямистка секта. Анализаторската агенция Стратфор отбелязва, че то понесе редица удари от властта през 2014 г. и 2015 г.

"Гюлен" възниква на базата на проповедите на Фетхуллах Гюлен, който интерпретира по новому моралните и нравствените изисквания на исляма към вярващите. Неговите последователи заемат различни позиции в обществото като се започне от армията и се стигне до образованието.

Движението има много добър имидж в САЩ, тъй като е смятано за реформаторско течение в исляма, което се застъпва за светско образование, за сътрудничество между църквите и диалог.

Турция няколко пъти е искала екстрадирането на ислямския духовник Фетхуллах Гюлен, който от години живее в Съединените щати. Досега нито едно от тях не е уважено.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    2 0 Отговор
    Защо ли си мисля, че опита за преврат е средство на Ердоган и ПС за саморазправа с неудобните, за ареста на Гюлен и евентуално неутрализирането му, като противник на Ердоган и за засилване диктатурата на Ердоган и хората му? Толкова неуспешен преврат турските военни не биха направили, ако наистина са искали да правят преврат. А не веднъж в историята сме били свидетели на факти, че за управляващите на народи и държави, това да пожертвуват няколкостотин или хиляди човека, в името на своята лична власт е нищо. Например за Адолф Хитлер средството да започне война е именно запалването на Райхстага - причина да се преследват неудобните му. После, за да нападне Полша потрошва доста германци при бомбардировка уж от полски авиочасти, а на практика от преоблечени в полски униформи затворници, убити после, за да мълчат... Прекалено глупаво изигран преврат, за да е истински... няма да арестуват Ердоган, а ще се развяват по мостове насам натам? някак си мирише на театър.
  • 2 дфгг

    3 0 Отговор
    Какъв долен боклук трябва да си , да предизвикаш безредици в собствената си страна , да загинат стотици и да обвиниш напълно невинен човек който е на другия край на света .
  • 3

    4 0 Отговор
    Гост е абсолютно прав.Ердоган няма да се спре пред нищо за да постигне целите си.
  • 4 Марио Ангелов

    2 2 Отговор
    Дай власт на мръсен циганин, психопат и му гледай сейра !
  • 5 Монго

    1 0 Отговор
    Монго
    (псевдоним)

    Неутрално
    9 20:44 16.07.16 ОТГОВОР В момента по тв Шоу Ердо, плямпа на митинг. Иска си от САЩ терориста Гюлен.
Новини по държави: