Last news in Fakti

5 Октомври, 2016 08:53, обновена 5 Октомври, 2016 16:19 3 001 1

Собственикът на „Дупнишката популярна каса” е задържан

  • георги близнаков-
  • дупнишката популярна каса

Оказва се, че много хора бъркали касата с банка

Собственикът на „Дупнишката популярна каса” е задържан - 1

Собственикът на „Дупнишката популярна каса” - Георги Близнаков е бил задържан вчера. Седемдесет  човека са разпитани по делото на Окръжна прокуратура Пловдив. Прокуратурата  работи за данъчно престъпление и лихварство. Това съобщи за Факти.бг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

 Вчера след предварително дадени разрешения от Окръжен съд Пловдив се извършиха шест претърсвания и изземвания на територията на Дупница и едно на адрес в град София. По Закона за МВР са задържани три лица –Георги Близнаков и съпругата му Ивона и синът им Сотир.

Факти.бг припомня, че дупнишката Популярна каса изпадна в несъстоятелност, а член кооператорите в нея загубиха своите спестявания.

Оказва се, че много хора са бъркали касата с банка. Подписвали договори и получавали много по-големи лихви за влоговете си, отколкото биха взели в истинска банка.

В схемата са измамени стотици. Някои с десетки хиляди, а други и със стотици хиляди левове. Едва тогава те разбират, че парите им не са в банка, а са били съкооператори. Най-сериозно пострадалият е изгубил 200 хиляди лева.

Твърде вероятно е със спестяванията на хората собственикът на „Дупнишката популярна каса” да е построил хотел в Сапарева баня. Апартаментите са разпродадени на „зелено”. В момента обектът е запориран заради кредити.

Жалбите, подадени в полицията от измамени, надвишават 150.

Според Окръжна прокуратура Пловдив Георги Близнаков е  завлякъл 227 вложители с 4,5 млн. лева. Парите ги няма.

Съпругата на Близнаков - Ивона се е водела касиер. На пресконференцията днес окръжният прокурор Румен Попов съобщи, че синът им Сотир след разпити е освободен.

Шефът на пловдивската полиция Христо Разсолков съобщи, че от май т.г. е възложено разследване на касата. На 3 октомври е проведена спецакция в Пловдив, Дупница и София. След арестите са разпитани 90 души, а не 70 както бе съобщено по-рано.

Прокурор Попов разказа, че през февруари-март т.г. Дупнишката популярна каса се преместила в Пловдив и се регистрирала на адреса на бившия Домостроителен комбинат. Там обаче тя не разполагала с офис. Целта на пребазирането било касата да се пререгистрира и да поиска от пловдивския окръжен съд производство по несъстоятелност. Междувременно прокуратурата и полицията действали под прикритие и следели действията на собственика. Така установили, че освен с незаконна банкова дейност, той се занимава и с лихварство. Като кредитори на касата са записани 227 лица. Повечето са от Дупница и региона, но имало и от чужбина. Италианец например внесъл около 400 000 лева. Според прокуратурата в исковата молба на Близнаков до съда за обявяване на кооперацията в несъстоятелност било посочено, че тя не притежава нито един лев към март т.г.

Според прокурор Попов става дума или за пране на пари, или за класическа пирамида. Касата раздавала незаконни заеми срещу лихва от 14 до 18%.

Близнаков е укрил и данъци в размер на 135 000 лева.

Георги и Ивона Близнакови остават в ареста за 24 часа и ще им бъде повдигнато обвинение. Наблюдаващият прокурор Костадин Паскалев обобщи, че от лихварство сумата е 1,5 млн. лева.

За укриване на данъци законът предвижда от 3 до 8 г. затвор и конфискация на част от имуществото. За незаконна банкова дейност наказанието е до 10 г. лишаване от свобода.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостенче

    0 0 Отговор
    Крайката, ръцете и право в инвалидната количка. Какво значи задържан ?????