Last news in Fakti

18 Юли, 2012 18:03 25 221 68

Автобус с израелски туристи взривен на летището в Бургас /Обновена към 22:45 ч./

  • автобус-
  • взрив-
  • бургас-
  • евреи-
  • тероризъм
Автобус с израелски туристи взривен на летището в Бургас /Обновена към 22:45 ч./ - 1
Снимки: БГНЕС

Автобус с израелски туристи беше взривен на летището в Бургас малко след 17 часа. Бомбата е била поставена в предната част на буса. Това е първият терористичен акт на българско летище.

Шестима са загинали, от тях петима на място и един в болница. Ранените са десетки.  Ужасът е пълен, хвърчат линейки и пожарни. От шокова зала в МБАЛ-Бургас казват, че трима са в кома и други 30 леко пострадали са при тях. В. "Аарец" съобщава за 7 загинали и 20 ранени. Според "Джеруасалем поуст" жертвите са петима души. Деца и бременни жени е имало във взривения автобус, съобщават израелски сайтове. Няма информация за загинали българи.

"Джерусалем поуст“ припомня, че днешният атентат в Бургас не е случаен. Точно преди 18 години на 18 юли 1994 г. терористична групировка, свързана с Иран, извършва бомбен атентат срещу еврейски център в Буенос Айрес. При бомбената експлозия тогава загиват 85 души, а ранените са стотици.

Към 21: 38 часа от Министерство на здравеопазването уточниха, че в областна многопрофилната болница в Бургас към момента са настанени 32 пострадали след взрива на летище Сарафово. Сред тях има и бременни жени. В частна болница в Бургас се оказва необходимата медицинска помощ на още двама от пострадалите.

Към същият час уточниха хронологията на събитията и от МВнР, като заявиха, че "по предварителни данни шестима души загинаха и над 30 бяха ранени при взрив на туристически автобус до летище Сарафово. На място при взрива са загинали петима, един е починал по-късно в болница. 32-ма души са настанени в болница, от които трима са в реанимация.

Туристите са пристигнали в България от Тел Авив с чартърен полет №392 на авиокомпания „Еър Виа” в 16.43 ч. българско време. На борда на самолета по предварителни данни са пътували 154 пътници, от които 146 възрастни и 8 деца.

Българските власти работят по версия за извършен терористичен атентат. Летището на Бургас е временно затворено.

„Изразяваме нашите най-дълбоки съболезнования към семействата на загинали и съчувствие към ранените”, заяви външният министър Николай Младенов по повод трагичния инцидент. „България ще направи всичко по силите си, за да изясни причините за този ужасен инцидент”, подчерта Младенов, който незабавно замина за мястото на инцидента. Министърът изрази своите съболезнования в разговор с израелския си колега Авигдор Либерман и се ангажира да го информира за подробности по инцидента.

Установява се самоличността на загиналите и ранените. По списък в автобуса е трябвало да пътуват 47 души.

На мястото на произшествието, освен външният министър, са и президентът Росен Плевнелиев, и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Българските държавни представители са в постоянна връзка с израелските власти и ще дават информация на всеки час на медиите на място.

Бомбеният атентат в Бургас става дни след като миналия уикенд службите за сигурност на Кипър осуетиха подобни опити на Острова на Афродита, припомнят израелски сайтове.

Израелското външно министерство потвърди, че израелски туристи са загинали при експлозия на автобус в България. Българското МВнР отказа коментар към 19.30 ч.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че се работи по няколко версии като една от тях е терористичен атентат. Той допълни, че за сега няма данни за загинали българи. Факти.бг обаче задава въпроса, след като взрива е в предната част на автобуса, дали шофьорът не е българин, ако не е имало други представители на туроператорската фирма или просто не е бил все още на мястото си. Възможно е взрива да е бил задействан дистанционно.

Към 22,30 часа Цветанов заяви, че е възможно бомбата да е била поставена в багажното отделение на автобуса. В България пристигат израелски специалисти, които ще разследват заедно с българските им колеги и ще направят необходимите експертизи, както и медици. Засилени са мерките за сигурност по българските курорти и туристите трябва да бъдат спокойни, подчерта външният министър Николай Младенов.

Посланикът на Израел Камиса Раз в България благодари за съдействието на българските власти.

Президентът Росен Плевнелиев заяви пред журналисти, че е посетил заседанието на създадения в Бургас кризисен щаб и има много добра координация. Той обяви, че поддържа непрекъсната връзка с израелския президент.

Премиерът на Израел Бенямин Нетянаху обвини Иран и подкрепяната от него Хизбула, че стоят зад атентата в Бургас. На летището Бен Гурион е готов да излети самолет за България. В Тел Авив е създаден кризисен щаб.

Според информация на Факти.бг израелските туристи са пристигнали с полет от Тел Авив на Air Via.

Първоначалната информация бе, че групата е била около 151 души, които са били разпределени в три автобуса. Бомбата е избухнала в първия автобус. Очевидец от третия автобус заяви, че той е пътувал заедно с 15 души и е нямало нищо подозрително в този автобус.

Българският туроператор е „Холидей лайънс“. Туристите е трябвало да летуват в Слънчев бряг.

Към 18,00 часа се очакваха на летището да кацне външния министър Николай Младенов заедно с израелския посланик. Премиерът Бойко Борисов заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов и на здравеопазването Десислава Атанасова също пътуват към Бургас.

По заповед на премиера Бойко Борисов са изпратени два самолета, снабдени с техника на ДОТИ и с медицинско оборудване. За оказване на бърза и качествена помощ на ранените с министър Десислава Атанасова пътуват началникът на ВМА проф. Стоян Тонев и хирургически екипи от болницата, така и от Пирогов.

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик е пристигнал във МВнР. Малко преди него в сградата е влязъл Соломон Паси. 

Източници на Факти.бг разкриха, че българските антитерористични служби са били предупредени преди началото на летния сезон, че може да се очаква терористично нападение срещу туристи от Израел.

За съжаление екипите по сигурността на летището не са били подсилени.

Още през януари шефът на отдела по сигурността в транспортното министерство на Израел Дани Шенар се е свързал с колеги в София и Атина и ги е помолил да повишат условията за сигурност около автобусите, които развеждат групи с израелски туристи между летищата и хотелите или почивните станции.

Според сайта на летището в Бургас полет на Еър Виа от Тел Авив е кацнал в 16 часа и 50 минути. Еър Виа оперира чартърни полети със страните от Близкия изток и Персийския залив.

Кметът на Бургас Димитър Николов потвърди, че обект на нападението са били еврейски туристи.

Екипът на BurgasNews, който е на мястото каза, че на има много жертви По първоначални данни става въпрос за бомба, поставена в автобуса. Няколко пожарни и полицейски коли са на мястото.

Пламъците са огромни, в момента три пожарни гасят. Линейки изнасят телата на обгорени хора. Паниката е повсеместна, тъй като паркивгът е пълен с леки автомобили, таксита и летовници, заявиха пред Факти. бг очевидци.

Патрулки хвърчат към летището. Линейки от всички здравни звена в Бургас също са на път към мястото на трагедията. Ако не ви се налага да пътувате в посока Слънчев бряг или обратно, не потегляйте, пътят ще бъде отцепен. 

От израелският Червен кръст са заявили пред София, че са готови да изпратят специализирани екипи. В Бургас е обявена кампания за набиране на кръв. 

Остава да се молим и да се надяваме, че жертвите няма да са повече. Поклон пред загиналите и още веднъж - съболезнования към близките им! Написа във Фейсбук Меглена Кунева. 

Еврокомисарят Кристалина Георгиева беше първият български политик, който чрез Туитър изказа съболезнования на загиналите.

"Шокирана и натъжена съм от новината за експлозията в Бургас, в която има жертви. Следя новините постоянно", написа Кристалина Георгиева.

Върнах се скоро от Израел, където поставихме въпроса, че Тел Авив е крайно време да влезе орбитата на сигурността на НАТО и ЕС, и този трагичен инцидент потвърждава тази наша позиция, заяви пред Факти.бг Соломон Паси.

Външният министър на Европейския съюз Катрин Аштън заяви, че е "шокирана от атентата срещу израелски туристи на летище Бургас, при който загинаха най-малко четирима души, а двадесетина други бяха ранени".

Европейският комисар по вътрешни работи Сесилия Малстрьом отбеляза, че е "много натъжена" и изрази съболезнованията си на жертвите.

"Шокиран съм от терористичния акт срещу израелски граждани", посочи от своя страна Антонио Таджани, който отговаря за промишлеността в ЕС.

САЩ осъдиха кървавото нападение над български автобус, пълен с израелски туристи, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Си Ен Ен предаде като извънредна новина информацията за взрива на автобус с израелски граждани на Летище Бургас. Евронюз също изпревари родни телевизии с флаш за новината.

АФП разпространи съобщението за взрива в крайморския ни град.

Във връзка с тежкия инцидент на летище Бургас, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията обяви засилени мерки за сигурност по всички български летища, пристанища, автогари, жп гари и пощенски станции.

Всички полети от летище Бургас са пренасочени към летище Варна. Осигурени са допълнителни служители на летище Варна, които да обезпечат пренасочените полети, съобщиха от МВР. Създадена е необходимата организация и пътниците от летище Бургас се превозват с автобуси от и до Варна. Действията се координират от сформиран кризисен щаб в МТИТС.

Министър Ивайло Московски прекъсна официалното си посещение в Брюксел и замина за мястото на инцидента.

 

Очаквайте подробности!


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Никола Гълев

    2 1 Отговор
    Лошо...
  • 3 КРАЛИ МАРКО1

    2 1 Отговор
    ТАЛИБАНИТЕ СТИГНАХА И ДО БУРГАС,
  • 4 ники

    4 0 Отговор
    Били ни предупредили, ние от ромите (циганите) не можем да се опазим, че и евреи да вардим.

    Коментиран от #26

  • 5 plamen

    1 4 Отговор
    lo6o za torizma .
  • 6 Слав

    5 1 Отговор
    Toва е поредното доказателство колко спешно се нуждае полицията от квалифицирани кадри за предотвратяване на такивазаплахи.Да не говорим за разкриване на престапления.То с бой в управлението не става.
  • 7 кат

    1 1 Отговор
    хората пострадали този се радва,да беше и ти там да те питаме как е а
  • 8 сладур

    6 1 Отговор
    минах от там 2 3минути след взрива.гореше автобуса имаше тотална паника.нямаше ченгета всички се изпокриха.докато пътувах до бургас видях поне 20 линейки и ченгета да хвърчат.всички са като на.рани пълно безхаберие.къде е бат гойко да хване лошите.вече влязохме в кючека.
  • 9 Karo

    8 0 Отговор
    Ами тайните служби спят,пазят само задника на ББ
  • 10 123

    8 0 Отговор
    Е на ви сега Шенген. Разбира се сега Цеци няма да си подаде оставката, а ще обвини трактора за това
  • 11 Иво Благоев

    3 3 Отговор
    Всеки си е заслужил съдбата в този живот. Едно време кой знае колко палестинци са убили за да могат да си направят държава там където им е кеф. Еми то всичко се плаща рано или късно.
  • 12 аз

    5 0 Отговор
    Всички заведения и паркинги на летищата Варна и Бургас са дадени на МУТРИ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гаа

    1 2 Отговор
    така е нуждае се от квалифицирани кадри и от повече правомощия за да може да си вършат работата ....но като в Щатите са много обучени кво стана ?? В англия Кво стана ... ?? е.... ха им м...та така че всеки човек се учи и като искат винаги могат кадето и да е да направят атентат ... пък и може някои покра поръчка да е или нещо друго голямо да става никои незнае !!!
  • 15 обективен

    2 0 Отговор
    сега и турсити ли няма да имаме ...
    Икономиката Съвсем ще спре !!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Баджо

    2 1 Отговор
    Дано се окаже изолиран случай,ако има още ще настане голяма паника из цялата страна.
  • 18 талибан

    4 2 Отговор
    аллах акбар
  • 19 АЗ

    0 1 Отговор
    Без думи ;хххх. Расистка работа ;хх
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ламер

    4 2 Отговор
    Тоя автобус да не е бил с газова уредба ? Никак не ми се вярва терористи в България.
  • 22 кик

    2 1 Отговор
    уорли веднага отишъл в външо....много са им присърце еврейте...ама те си го заслужават еврейте никъде не ги искат или обичат
  • 23 ИСМИЛЯХ БИСМИЛЯХ

    0 3 Отговор
    АЛААААААХ АЛЛЛЛАХХ АКБАРР

    Коментиран от #24

  • 24 писна ми от тъпаци

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "ИСМИЛЯХ БИСМИЛЯХ":

    млък бе
  • 25 sursur

    1 1 Отговор
    тя тая евреиска нация цялата е за здривяване,Хитлер като ги онищожавал Българите са си давали живота за тях,за да може сега да се подиграват с Българите в израел(мръсна нация)
  • 26 хХх

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "ники":

    и кучета
  • 27 алах алаххх

    1 3 Отговор
    Вече никой турист няма да стъпи в тази даржава, ако не от терористи от газова уредба в такси ще загинеш ,по добре да се насочат в италия

    Коментиран от #29, #30

  • 28 куку

    1 2 Отговор
    Лоша работа, сега бабите от Равда и Несебър няма да имат наематели, ама ракийките ще станат 2 за лвче...а салатата подарък от заведението?
  • 29 контролно

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "алах алаххх":

    Слаб (2)
  • 30 Ванката

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "алах алаххх":

    ДАНО ДАНО по-малко глупаци като вас да има за бъдеще.
  • 31 реалист

    3 2 Отговор
    Хахаха,резания се помисли за силен,хахахах ! Нали се сещаш,че след ако след тоя случай последват още жандармерията ще нахлуе по нареждане на САЩ в опърдяните ви джамии и ще има яко секс !!!
  • 32 SSS

    2 2 Отговор
    Ганди мюсолмани фанатики.Дано им се върне двойно на всички арабски к...лета.
  • 33 Юлиян

    4 0 Отговор
    Мюсюлмани не са виновни нищо ! Всички дето мнго викат да изгледат това клипче и пак да си помислят !http://www.youtube.com/watch?v=BjtggapwqjI

    Коментиран от #37

  • 34 nykoi

    0 0 Отговор
    taka e v bg vseki zavijda na drugiy no kato mu opre na g.za pazi boje nali
  • 35 Г. Първанов

    3 2 Отговор
    Първата работа на псевдо президента Плевнелиев, беше да освободи генерал Кирчо Киров и важни ръководни кадри от разузнаването ни, и да настани гербо-кутрета на тяхно място, нека сега си берат плодовете. Не може да уволняваш политически, кадри градили агентура с десетилетия и после да разчиташ, на спокойствие. Жалко за случилото се, жалко за загиналите и за тотално проваления имидж на България.
  • 36 реалист

    3 0 Отговор
    пожертвани са за отклоняване вниманието на хората
  • 37 мое виждане

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Юлиян ":

    Юлияне гледаме ли често към миналото, за нас няма бъдеще. България не е място за решаване на чужди спорове.
  • 38 Гуци

    0 0 Отговор
    Приятели, първо научете правописа. След това се опитайте да подредите мислите си правилно, ако можете, в което се съмнявам и тогава направете опит, да ги споделите тук.

    Коментиран от #39

  • 39 някой си

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Гуци":

    късно е
  • 40 кик

    7 1 Отговор
    тук много хора сте заблудени вижте еврейте какво ви мислят и как ви определят преди да ги защитавате защото за еврейте не еврейте са кучета, боклуци а вещите на боклука принадлежат на еврейна защото са се възприели за нещо висше....защо гнева на арабите е насо4ен към еврейте?образоваите се защото те и немците са били в арабските страни ама на тях не им зривяват рейсовете нито им бутат кулите

    Коментиран от #41

  • 41 Нелито

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "кик":

    Не съм напълно съгласен.
  • 42 хахааха

    2 2 Отговор
    Това е нещо нормално тъй като българите спят цял ден хората и страната ви ще превземат а няма да имате и хабер от това хахахахахахахахха но най важното сега е да си съберете данъците за здравните на борисов му трябва пари хахахаха добре че поне циганите живеят без данъци хахахаха
  • 43 симеон

    3 0 Отговор
    това е дело на ира с цел да се провокира конфликт с палестина за да се завземат чужди територии а ние ще пуснем евреите да помагат при разследването (за да може по добре да прикрият следите си ) ха сетете се сега защо става тъкмо в българия та нали друга страна няма да остави случая неразкрит
  • 44 дупета

    4 1 Отговор
    и полицаите се шашкат само нафта харчат
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 11111

    2 1 Отговор
    автобуса е сготвен от извънземните, Миглена Кунева и Волен Сидеров.Хисбула и талибаните са взривили аерогарата. Б.Б. иска да исмуче гза от иран? Царя да върне имотите!Б.Б. да обяви военно положение и пълна мобилизация!!всички ще пукяасаме гадно??
  • 47 gost

    2 0 Отговор
    маи дюнерите на боко не ни спасиха от мюцолманчетата,но тия гадове трябва да се държат строго и изкъсо
  • 48 симеон

    2 0 Отговор
    а не ще живее само онзи който носи значка с лика на бб
  • 49 dancho

    1 0 Отговор
    vav francia za den terorista beshe eliminiran za vinagi , a v taz na.rana darjava dori i da go hvanat koeto e absurdno shte mu dadat uslovno
  • 50 33333

    0 1 Отговор
    До хахахаха!
    Ей ол..френ !!!
    Ти къде живееш бе бастун!!!
  • 51 ментата

    1 0 Отговор
    Само това липсваше в България
  • 52 симеон

    2 2 Отговор
    мента чакай това е само началото от сега да знаеш на какво ще се нагледаме особено когато бойко загуби изборите ще гърми на поразия
  • 53 PlimP

    5 0 Отговор
    ай сега да ги видим тея глупаци от НСО и МВР колко са чок, опря ножето до кокала, до сега си връткаха синджирчето без да се трогнат(не че сега ше се трогнат де), свят ше им се извие, щото в Бг службите са гола вода, тъпото е че пак народът ще страда
  • 54 симеон

    5 0 Отговор
    че те си казаха от нсо че чакат специалисти от израел да дойдат да се оправят ние нали имаме синджирче за въртене няма да се преумаряме я
  • 55 РОДНАТА ПОЛИЦИЯ НИ ПАЗИ

    4 0 Отговор
    Може би сега тия от правителството ще разберат, че полицията има и друга работа освен да пише: глоби, проверки за касови бележки и подобни глупости.
  • 56 axsasdwe

    1 0 Отговор
    Teq samo tarsqt prichina da atakuvat iran .........
  • 57 всв

    1 0 Отговор
    защо иран а не ливан ....??!
  • 58 всв

    1 0 Отговор
    навярно е позабравено но 2006г. точно на13.07 виж http://www.dnevnik.bg/sviat/2006/07/13/271916_izrael_atakuva_livan_po_susha_vuzduh_i_voda/
  • 59 Alek

    1 0 Отговор
    споко оня ден в златните ми дигат колата викам един кук оня ме заплашва с мутрите съдействат на мафията а сега са се по.рали като излезе на яве докато цъкат по 20 лв хората за колани и дигат незаконно коли кво им се пече на г.за
  • 60 Alek

    0 0 Отговор
    МВР рекет за колани и светлини една институция която като разкрива грабеж примерно се е по.рала тотално ама наакала и даже не си прави труда ама малко да помогне
  • 61 дочо

    1 0 Отговор
    към PlimP ;
    Каква е съпричастноста на НСО към тероризма.Тази служба нямаше ли други фунции?
    Проблема е ,че НРС е обезглавена, НСС не се знае на кои свят е от рокади ту отделно ,ту в МВР, Дирекциите на МВР се ръководят от хора завършили образования и специалности несъответстващи на длъжностите им.
    Само Бойко ще ги оправи,само да знае как.
  • 62 Името

    2 0 Отговор
    От кога евреите имат червен кръст? Доколкото знам имат червена еврейска звезда...
  • 63 анонимен

    1 0 Отговор
    В България досега не е имало терористичен акт. Този, който стана днес в Бургас е първият. Тероризмът наистина го има навсякъде по света, но у нас последиците от такъв акт могат да бъдат фатални. Ние нямаме стабилна охрана. Няма хора, които ще реагират бързо в такава ситуация. Другите страни, в които са ставали такива инциденти имат всичко това. Случилото се е смущаващо. Другото много лошо нещо е, че туризмът в България вече е ликвидиран. Досега България беше привлекателна туристическа дестинация, но след този акт вече няма да бъде такава. В "Шоуто на Слави" беше един преподавател от СУ (Софийски универститет), специалист по въпросите, свързани с тероризма, който даде различни версии на случилото се - ликвидиране на туризма в България, дестабилизация и др. Може и някоя от тези версии да е вярна, но аз се питам защо това се прави по такъв начин?! Не казвам нито, че туризмът трябва да бъде ликвидиран, нито, че България трябва да бъде дестабилизирана, най-малко искам това да се случи, но просто ми се струва недопустимо ако имаш такива цели да ги осъществяваш с кръвта на невинни хора. Но май това си е терористичен акт. Конфликтът между Израел и Иран се пренася и на територията на България. Най-важното нещо е да има сигурност, а на този етап няма. В България не сме свикнали да предвиждаме. Не обичаме да мислим за такива опасни неща. Освен това цялостното държавно устройство е лошо.
  • 64 нови такси, оле

    0 0 Отговор
    Време е за задължителен - Данък тероризъм...!
  • 65 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Напротив в България е имало доста терористични актове.Просто все още не представляваме интерес за тях защото не участваме сериозно в международната политика.Да не забравяме гара Буново.Също така да не забравяме и бомбата на гара Пловдив и още доста други.
  • 66 Баламата

    0 0 Отговор
    Сега тиквата се чуди как да се възползва от ситуацията,за да си направи реклама.Очаквам да му видя сеира.Няма да закъснее много.
  • 67 Мърляча

    0 0 Отговор
    На някой трябва ли му автобус за 50 кинта?
  • 68 fuckyou

    0 0 Отговор
    hahahahahahahahahahahahahahahaha