Last news in Fakti

12 Март, 2024 17:12 1 194 4

В Румъния задържаха българи - каналджии

  • румъния-
  • българи-
  • каналджии

Мигрантите били настанявани за няколко дни в района на градовете Тимишоара и Арад

В Румъния задържаха българи - каналджии - 1
Снимка: БГНЕС

Румънски полицаи и прокурори от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) са разбили мрежа, съставена от румънски, български, иракски граждани и бенгалци, обвинени, че са довели от България с лодка по река Дунав стотици мигранти, които след това са превозили към западната част на страната с товарни камиони, излагайки живота им на риск, съобщава новинарският сайт Хотнюз.

Изданието отбелязва, че всеки мигрант плащал на трафикантите най-малко 4000 евро.

Прокурорите от ДРПОПТ са извършили днес обиски на 33 адреса в пет окръга в страната (Долж, Тимиш, Арад, Караш-Северн и Аджеш) срещу членове на престъпна група, която се е опитвала да транспортира през Румъния стотици мигранти. Разследването се отнася до престъпленията създаване на организирана престъпна група, трафик на мигранти и незаконно преминаване на държавната граница посочва БТА.

Според ДРПОПТ в началото на 2023 г. на територията на Румъния е съставена организирана престъпна група, включваща румънци, българи, иракчани и бенгалци, която срещу парични суми довеждала нелегално мигранти в Румъния и след това ги извеждала от страната.

Прокурорите уточняват, че групата откривала мигранти от арабски произход, които искали да стигнат до Западна Европа, по-специално Германия. След това членовете на групата вземали мигрантите с лодка от българския бряг на река Дунав, вкарвали ги нелегално в Румъния в района южния окръг Долж и след това ги транспортирали с товарни автомобили към западната част на страната.

Мигрантите били настанявани за няколко дни в района на градовете Тимишоара и Арад, а след това били поемани от други шофьори и качвани в големи товарни камиони в опит да преминат границата в посока към Западна Европа.

"Първоначалният транспорт от румънския бряг на река Дунав до западната част на страната се извършвал с лекотоварни автомобили или джипове на групи от по 20-30 мигранти, скрити сред стоката, като животът им е бил постоянно застрашен по време на пътуването. По време на подобен транспорт един от шофьорите (член на международната организирана група) е участвал в пътнотранспортно произшествие, в резултат на което мигрантите са били ранени", се посочва в съобщение на ДРПОПТ.

Членовете на групата получавали между 4000 и 5000 евро за всеки мигрант, като сумите били разпределяни между тях в зависимост от положението им в йерархията и степента на участие в престъпната дейност. За прикриване на нелегалния им произход парите били инвестирани в луксозни автомобили и жилища.

По време на разследването са документирани 20 курса, при които членовете на мрежата са се опитали да вкарат нелегално в Румъния и след това да изкарат от страната около 500 мигранти.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да си останат там

    8 0 Отговор
    Както са ги хванали, така да ги държат в затвора. Върнат ли ги, ще ги пуснат.
  • 2 Тръгнал

    5 0 Отговор
    Ганю за Шенген ! Точно никога !
  • 3 Ооо

    1 0 Отговор
    Минус двама циганина,алелуя
  • 4 в гърция давали по 10 на човек

    0 0 Отговор
    или за 8 прекарани тарамбу.ки,нег.ри,или пакистанци-цели 80 години.