Last news in Fakti

14 Март, 2014 16:38 3 068 6

Главният секретар на МВР: Предотвратихме по-тежък инцидент (обновена 17.05 ч.)

  • петко савов-
  • лясковец-
  • полицай-
  • убит-
  • емил шарков-
  • светлозар лазаров

Операцията е успешна за обществото, но е трагедия за МВР, коментира Светлозар Лазаров

Главният секретар на МВР: Предотвратихме по-тежък инцидент (обновена 17.05 ч.) - 1
Снимка: БТА

Както Факти.бг първи съобщиха, Емил Шарков е загиналият в Лясковец служител от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Това потвърди на пресконференция главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, който изказа съболезнования на семейството и близките на загиналия служител на МВР. Лазаров обясни, че с него са били приятели.

Лазаров нарече убития спецполицай герой, като обясни, че той е прикривал изтеглянето на екипа с щит. Уцелен е в горния ъгъл на щита, от натиска се завъртял и така вторият куршум проникнал в главата му. „Изключителен служител, много добре подготвен. Започнахме като сержанти в отряда”, каза Лазаров. Полицаят е набор 1974 г., от Свищов. Имал съпруга и едно дете, а вчера имал рожден ден. 

Реално предотвратихме по-тежък инцидент, който можеше да се случи, коментира главен комисар Светлозар Лазаров. Операцията е успешна за обществото, но е трагедия за МВР, каза още той.

Акцията по задържането на стрелеца е била единственият възможен вариант според психолозите на МВР, допълни Лазаров. По думите му, експертите са стигнали до извода, че Петков е емоционално неуравновесен, агресивен и склонен към импулсивни прояви, следователно преговори с него нямало да помогнат.

Лазаров посочи, че след като се направят необходимите анализи, в МВР ще бъде решено кой носи отговорност за операцията. Той каза, че не иска да политизира ситуацията и да упреква някого.

През 2012 година е било преценено, че акция по задържането на Петков е опасна за спецполицаите. Главният секретар посочи, че само един човек в МВР е имал възможност да отмени подобна акция, но на пресконференцията отказа да уточни кой.

Главният секретар на МВР разкри още, че на 12 март Петко Савов е отправил заплаха да застреля децата от училището срещу дома му. Той подавал многократно жалби, че децата са упражнявали тормоз. Той ги наблюдавал и изучавал навиците им. Състоянието на мъжа е определено като нестабилно и агресивно. Петко е отправял заплахи и закани за физическа саморазправа не само към ученици, но и към директора на училището, като подчертал, че е ловец.

Районна прокуратура – Горна Оряховица незабавно е поискала даване на разрешение от Районен съд в града за претърсване и изземане на огнестрелните оръжия от дома на Савов. Няколкото опита това да стане не са се увенчали с успех, тъй като той не допускал никого вътре.

По думите на Светлозар Лазаров е можело да не се стигне до днешния случай, ако в годините се е действало адекватно, още повече че и преди Петко Савов е стрелял от дома си. Той правел барикади в жилището си и де факто от 2011 г. спрял да излиза от апартамента.

В миналото стрелецът работил във военния завод "Аркус". Бил и на гурбет в Европа, където пробвал да започне собствен бизнес, но не му потръгнало и се озлобил. От прокуратурата е имало искания лицето да бъде доведено в София и настанено в психиатрична клиника. Майката също била агресивна и отказвала да се интегрира в обществото. Тя била задържана първа, преди сина си, и към момента е под арест.

Пресконференцията на главния секретар на МВР продължава.

Очаквайте подробности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Иванов

    2 0 Отговор
    В нашата България открай време е така.Като стане белята и чак тогава някои почват да разсъждават какво е можело да се направи
  • 2 Владислав Димитров

    0 0 Отговор
    Предотвратили по тежък инцидент... сега само остана с по един медал да ги наградят, тези герои !
  • 3 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    КАКВАТО НИ Е ДЪРЖАВАТА ТАКАВА И ПОЛИЦИЯТА
    ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГА
    ЖАЛКО ЗА МОМЧЕТО
  • 4 Монго

    0 0 Отговор
    Лошото се случи /било поради некадърно планиране или нещастно стечение на обстоятелствата/, редно е да "паднат" оставки, да видим кой има чест и достойнство...
  • 5 Dobromir Dechev

    0 0 Отговор
    През 2012 кои бяха на власт и тогавашния главен секретар защо не взе мерки.Само жалко за човека...........
  • 6 васил димчев

    0 0 Отговор
    На английски казано ГЬОНсурат.