Last news in Fakti

17 Април, 2014 14:19 6 160 1

Над 35 кг хероин спипаха българските митничари

  • хероин-
  • тайник-
  • кола-
  • видин-
  • силистра

За последните две години това е най-голямото задържане на хероин на ГКПП-Силистра

Трафик на над 35 кг хероин беше предотвратен на ГКПП-Силистра при съвместни действия на служители от Митница Русе и гранични полицаи, съобщиха от Агенция Митници.

Наркотикът е намерен в микробус Mercedes с българска регистрация, пътуващ към Западна Европа. В автомобила освен шофьора имало още трима мъже.

Пътниците и водачът заявили, че нямат нищо за деклариране. Превозното средство е било насочено за щателна митническа проверка. В изграден тайник в тавана митническите инспектори открили правоъгълни пакети, облепени с тиксо. Взета е проба, която при полевия наркотест е реагирала на хероин.

Веднага за случая е уведомена Окръжна прокуратура - Силистра и разследващ митнически инспектор от Митница Русе.

Започналото разследване по случая е установило, че пакетите в укритието са 65 на брой с общо тегло 35,225 кг.

Със съдействието на Гранична полиция едно от лицата е задържано. Образувано е досъдебно производство по описа на Митница Русе под наблюдението на Окръжна прокуратура - Силистра.

Цената на подобно количество може да бъде между 1,2 до 3,2 млн. лв. в зависимост от честотата на наркотика. Това е най-голямото количество хероин, задържано на ГКПП-Силистра за последните две години и вторият значим удар по линия на хероиновия трафик на територията на Митница Русе от началото на тази година.

На 13.04.2014 г. при операция на Държавна агенция "Национална сигурност", със съдействието на Главна дирекция ”Гранична полиция” – МВР и Митница – Видин, под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин, е разкрит и пресечен случай на контрабанда на общо бруто тегло от 1274 грама наркотично вещество (хероин), укрито в 1 пакет, поставен в специално изграден тайник в моторно превозно средство с българска регистрация, което се е явило на изход от България на ГКПП ”Дунав мост” при Видин-Калафат.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на Териториална дирекция "Национална сигурност” – Видин. Задържани са двама македонски граждани, на които Окръжен съд – Видин е наложил постоянна мярка „задържане под стража”.

На 17 март митнически служители заловиха близо 18 кг хероин в турски ТИР, натоварен с домати за Западна Европа. Наркотикът беше разпределен в 35 пакета, укрити в личния багаж на шофьора и различни места в шофьорската кабина. Митнически служител извършил рутинна проверка за наличие на акцизни стоки и се натъкнал на  първите 11 пакета, облепени с кафяво тиксо, в багажа на шофьора. При последвалото претърсване на кабината във фабрични кухини са намерени още 22 пакета, както и други два пакета в хладилника на кабината. Стойността на заловеното количество беше оценено на над 1,6 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор