Last news in Fakti

24 Септември, 2014 12:56 1 229 0

Актьори възраждат с модерни методи шедьоврите на българското слово

  • безплатен сайт-
  • "слова български"-
  • художествено слово-
  • звукозаписи-
  • класически текстове-
  • духовност

Стартира единственият безплатен сайт за професионални звукозаписи на наши класически художествени произведения

Актьори възраждат с модерни методи шедьоврите на българското слово - 1
Актьорът Янко Лозанов е сред пионерите на проекта

С началото на новата учебна година стартира проектът “Слова български“ (www.slova.bg), единственият безплатен сайт за професионални звукозаписи на българско художествено слово. Това не са аудио книги, защото те не са за продан. Това е колекция от художествени изпълнения на български класически текстове, записани в перфектна акустична среда и предоставени за безвъзмездно ползване на ученици и учители, на студенти и граждани с увредено зрение, на българските общности зад граница, на всички, които обичат българската духовност, история, култура, слово и дух.

Проектът е уникален заради своята достъпност, но и заради перспективата на своя мащаб. Идеята е да се съберат професионални актьорски изпълнения на българско художествено слово, с което да се възроди великолепната българската рецитаторска традиция, да се популяризира българската литература сред многобройна аудитория в у нас и по света, както и да бъдат подпомогнати деца и възрастни в усилията им по овладяване на българския език и литература.

“Бихме искали на страниците на сайта постепенно да представим цялата изучавана в училищната програма литература и да продължим с произведения, изучавани в университетите и съхранявани в библиотеки. Уверени сме, че в своята хилядолетна история българската духовност е сътворила слова, достойни да заживеят в днешното общество чрез най-модерните средства за съвременна комуникация”, заявяват създателите на проекта.

Знаем, че словото на най-великите ни творци, на титаните на българския дух не се нуждае от ПР. То има нужда от нашата любов, защото принадлежи на всички нас. Защото никое общество не се нуждае така отчаяно от спомена за духовото си величие, както онова, което смята, че може да мине и без него, призовават радетелите на модерния метод за популяризиране на интелектуалната ни съкровищница.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА