Last news in Fakti

21 Януари, 2015 16:35 2 886 4

Музиканти поискаха реформи в българската култура

  • "нова година за българската култура"-
  • концерт-
  • народното събрание-
  • музиканти-
  • задължителна квота-
  • българска музика-
  • медиите-
  • закона за авторското право

Участниците в проявата настояват за въвеждането на задължителна квота за бг музика в медиите

Музиканти поискаха реформи в българската култура - 1
Снимки: БТА

Концерт под наслов "Нова година за българската култура" бе организиран днес пред Народното събрание от творческите индустрии у нас с идеята за реформа и промени в сектора. В проявата се включиха Орлин Горанов, Любо Киров, групите „Д2“ и Б.Т.Р., Катя и Здравко от дует „Ритон“, Виктория Терзийска (Вики от „Мастило“), Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев, Калин Вельов, Скилър, Дани Милев и други известни музиканти, председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев и т.н. Около 150 души от артистичните гилдии и почитатели подкрепиха акцията, подготвена от "Музикаутор" съвместно с Българска музикална асоциация.

Концертът върху платформата на камион продължи около час на площада пред паметника на „Цар Освободител“, а сред исканията на изпълнителите бе държавата да въведе задължителна квота за българска музика в националните медии.

Ние искаме промяна в начина, по който се прави законодателството за култура в България и в начина, по който се взимат решения, заявиха участниците, обяснявайки, че това не е точно протест, а позитивно музикално събитие, с което те подават ръка за диалог с властта. Те посочиха още, че имат конкретни предложения по Закона за авторското право, който се гледа в момента.

„Дали съществува културна среда в България? Всички го знаете – това е като че ли един надут балон, ние съществуваме в него и искаме той да се изпълни със съдържание. Искаме да се изпълни с диалог, искаме в България да звучи българска родна музика по нашите медии”, обобщи от сцената настроенията в гилдията Вики от група „Мастило“.

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Поли Карастоянова, заедно с голяма част от членовете на комисията, излязоха от парламента и разговаряха с част от присъстващите, които отбелязаха, че в комисията няма нито един музикант.

Първоначалната идея на организаторите бе проявата да се проведе пред Министерството на културата, но по-късно те се спряха на решението да бъде на жълтите павета, като емблематично място от последните години за изразяване на недоволството и новите идеи в българското общество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tashunko

    0 0 Отговор
    Каква квота бе, нали преди 25 години пак тук пяхте да паднат ограниченията, за по-малко държава и пр. Сега за какво ривете?
  • 2 Музикален продуцент

    0 0 Отговор
    А да върнем техническите комисии в радиата, да върнем Иван Пеев, да възродим "Ален мак", "Златния Орфей" не искате ли? А да включим задължителни "ангажирани" песни? Радиата пускат това, което се слуша от хората. И дават луди пари за това да научат, какво точно искат хората. Пийпълметрия, кол-центрове, анкети....И е нормално. Стремят се към по-голяма аудитория. Това, че не въртят вашите песни, драги позастаряващи или сега прохождащи музиканти има просто обяснение. Не ставате или не сте в настоящето. Иначе щяха да се скъсват да ви въртят. На едночасова ротация. И то безплатно. Но понеже това не се случва, вие, драги, искате да наложите вашите песни, едва ли не, със закон. Това малко ми понамирисва на тежък комунизъм. Свърши това време, когато някои се мазнеха на Първия, за да им даде някое апартаментче в Младост, Обеля или друг краен квартал. Някои даже и в центъра се уредиха. Но кой взел - взел. Свърши. Сега или се напънете да промените мисленето си и да създавате нещо слушаемо и отговарящо на настоящите вкусове или просто се откажете и се върнете по родните си места, останете си звезди от миналото, станете просто "баба и дядо" или пък се помолете на Йосиф Кобзон да ви прибере под крилото си в Русия. "Закон за задължителни квоти"...."е чак пък толкоз"... Имате си Хоризонт, Христо Ботев, БГ Радио. Там все още вървите. Плащайте си ротациите в другите радиостанции и ще бъдете пускани и там. Но май скъпичко ще ви дойде. И явно за това ревете на умряло. Е, що пък да не пробвате. Поревете. Нали и сега си имаме "Първи".Може пък да ви мине номера. Но, докога ли? Ще станат ли песните ви по-харесвани и желани...?
  • 3 qwerty

    0 0 Отговор
    търсете си парите от профон в КТБ, а не да ви пускат по-често по радиото. държавата не и пука за вас, въждито търси 50 мил. лева за ремонт на НДК!
  • 4 аман от

    0 0 Отговор
    Нагли хрантутници