Last news in Fakti

25 Март, 2015 04:00 1 183 0

Откриват „Празник на българското кино” в Рим

  • откриват-
  • празник-
  • българското-
  • кино-
  • рим

Филмовият маратон в италианската столица този път ще премине и под знака на отбелязването на 100 години българско кино – една годишнина, която ще честваме през цялата 2015 г. с различни инициативи и изяви

Откриват „Празник на българското кино” в Рим - 1
Снимка: Министерство на културата

В Рим се открива „Празник на българското кино”, като това ще е осмото издание на традиционните вече Дни на българското кино в Италия, съобщиха от Министерство на културата.

Новината за поредното издание на тези филмови празници, които с годините се утвърдиха и като една от най-успешните прояви за представяне на българската култура в Италия и традиционно преминават при изключителен интерес, съобщи днес министър Вежди Рашидов по време на срещата си с посланика на Италия в София Н. Пр. Марко Контичели, която се проведе в Министерството на културата.
     
Основните организатори на проявата са Българският културен институт в Рим, Министерството на културата и НФЦ, припомни министър Рашидов и покани на откриването на Дните на българското кино в италианската столица посланик Марко Контичели. Министър Рашидов допълни още, че тази година проявата ще премине и под знака на отбелязването на 100 години българско кино – една годишнина, която ще честваме през цялата 2015 г. с различни инициативи. В програмата на дните са включени и едни от най-успешните и интересни родни филми от последните години.

По време на срещата на министър Вежди Рашидов с посланика на Италия в София Марко Контичели бяха обсъдени и нови възможности за разширяване на културното сътрудничество между двете приятелски страни. Сред обсъжданите теми в хода на разговора бе и предстоящото подписване между страните ни на Споразумение за предотвратяване на незаконния трафик на културни ценности, което ще позволи на компетентните органи в Италия и България още по-ефективно да опазват културното наследство. Въпросното споразумение ще създаде предпоставки за засилване на партньорството ни в този важен сектор и ще позволи на двете държави да обединят усилията си в борбата срещу международния трафик на антики и артефакти.

„Празник на българското кино” ще се открие на 25 май 2015 г. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА