Last news in Fakti

28 Май, 2015 16:11 1 784 2

Уникални експонати в "Квадрат 500"

  • уникални-
  • експонати-
  • "квадрат 500"

220 млн. лева от Европейския фонд за регионално развитие за подобряване на инфраструктурата на културните институции, музеи, театри, опери

Днес официално бе открита Националната галерия „Квадрат 500”. Преди години обещах на академик Светлин Русев да направим музей, за да не се рушат красиви картини и икони по мазетата. Идеята за музея се развива повече от 15 години, през които се смениха седем министри на културата, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на „Квадрат 500”.

 В първия ни мандат министър Вежди Рашидов сключи договор за европейско финансиране по ОП "Регионално развитие", а днес Националната галерия е вече факт.

България е на трето място по културно-историческо наследство в Европа. В музея са изложени уникални експонати, разкриващи развитието и богатството на българската култура през вековете.

"Прочетох в един сайт: Откриват нов музей със стари картини и сега съм казал на Вежди това, новото крило да е с мои картини и на нови, млади автори", се пошегува Борисов.

Борисов обеща, че следващата седмица, след заседанието на Министерския съвет, ще доведе целия кабинет в галерията.

"Години наред България нямаше такъв музей, шедьоври и произведения седяха в хранилища, старееха, не там е мястото на българското изкуство. Вече музеят не е специализиран западноевропейски, а е за западно и българско изкуство. Ние сме част от Европа, музеят е за европейско изкуство. Вече сме подредени равно по периоди с всички големи европейски майстори, които ще видите в музея. Не само че не отстъпваме по нищо, в много отношения сме много талантливи и добри", каза Рашидов на откриването.

„За периода от 2007 до 2013 г. инвестирахме 220 млн. лева от Европейския фонд за регионално развитие за подобряване на инфраструктурата на културните институции, музеи, театри, опери. Надявам, че със съвместните ни усилия ще продължим да го правим и в бъдеще“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на откриването на представителната изложба.

“Реализацията на този проект стана възможна както благодарение на енергията лично на министъра на културата Рашидов и неговия екип, така и благодарение на европейската солидарност и Програмата за регионално развитие“, подчерта Павлова.

„Радвам се, че можем да експонираме богатото ни културно-историческо наследство на такова прекрасно място“, сподели регионалният министър - „безспорно инфраструктурата е важна, но най-важното е, че България има какво да покаже. Една сграда трябва да е добре изградена, но най-важното е да можем да я напълним със съдържание, а ние има с какво да се гордеем“.

Националният музеен комплекс е изграден с инвестиция от 27 млн. лева по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 година. Днес в него беше открита първата представителна изложба, чиято концепция е дело на академик Светлин Русев.

Експозицията на "Квадрат 500" съдържа 42 000 произведения на изкуството.

На откриването днес присъстваха художници, изкуствоведи, депутати и доста министри, посланиците на Русия и САЩ и др.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Martin Dinkov

    0 0 Отговор
    Божеее, колко е смешно всичко това, егати псевдо галерията :)
  • 2 бича чука и винкело

    0 0 Отговор
    Божеее взимай си вересиите като този отдолу че безродници и друсалки които са само на черешата не заслужават и безплатна тоалетна хартия от държавата.