Last news in Fakti

3 Юни, 2016 03:15 1 227 0

Лувърът затваря врати заради наводненията

  • лувър-
  • наводнения-
  • франция-
  • музей-
  • експонати

Лувърът е най-големият национален музей на Франция и най-посещаваният музей в света

Лувърът затваря врати заради наводненията - 1
Снимка: БТА/ AP

Ръководството на Лувъра днес ще затвори врати и ще евакуира експонатите си, които се намират в приземни етажи, пише в. „Фигаро“. 

Причината са наводненията и „главната задача е експонатите да се прехвърлят на горни етажи“. В Париж и централните райони на Франция рязко се повиши нивото на реките. Най-голямото наводнение в Париж се е случило през 1910 г., когато нивото на река Сена се е покачило до 8.5 метра.

Лувърът е най-големият национален музей на Франция и най-посещаваният музей в света с около 9 милиона посетители за година. 

Сградата, която в миналото е била първо военно укрепление, а после кралска резиденция, е разположена в центъра на Париж, между река Сена и улица Риволи. За първи път е отворена като музей на 8 ноември 1793 г., по време на Френската революция. 

В музея, на площ от 60 600 квадратни метра, са разположени почти 35 000 предмети от праисторическата ера до 19 век.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА