Last news in Fakti

28 Юли, 2012 19:13 1 427 0

В Охрид горди, че са запазили облика си

  • македония-
  • скопие-
  • скопие 2014-
  • антиквизация

Ние сме особено горди от факта, че не позволихме в нашия град, центърът на Охрид, да бъде заразен от лудостта, която превзе македонската столица Скопие. Това каза кметът на Охрид Александър Петревски, визайри мегаломанския проект Скопие 2014, който трябва да приведе столицата на Македония в Ангичен вид.

"Ние не позволихме в Охрид да бъдат поставени антични паметници, златни коне и други подобни паметници. С една дума, ние се противопоставихме на лудостта на централната власт, която обезобрази центъра на Скопие, ние не позволихме да обезобразят и Охрид", каза още Петревски, цитиран от БГНЕС. Според него, ако Скопие е бил под закрилата на ЮНЕСКО със сигурност щял да загуби този статут през последните две - три години.

Мегапроектът „Скопие 2014“ трябва да създаде античен облик на съвременната македонска столица. Мащабното строителство е в унисон с идеята, че македонската нация има древен произход, започващ от прочутия Александър Македонски и рода му.

 Гвоздеят на преобразяването е 22-метровата статуя на конник-войн, която трябваше да се нарича Александър Македонски, но не бе кръстена така официално заради протестите на Гърция.

Скопие се сдоби с чисто нов Музей на македонската борба, триумфална арка и нови сгради на външното си министерство, конституционния съд, националния театър и нов археологически музей.

Освен със своята ненавременна екстравагантност и показност, „Скопие 2014” предизвиква сериозни критики, че може да прокара още по-дълбока разделителна линия между етническите албанци и македонците, които се стремят да подчертаят своите антични корени. Това, според редица мнения, само ще ги отдалечи още повече от общностите и етносите, които съжителстват в пределите на Македония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА