21 Октомври, 2011 18:23 4 631 2

Скопие – пълна промяна

  • скопие-
  • македония-
  • строителство-
  • туризъм

В търсене на повече туристи

Скопие – пълна промяна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Македонската столица Скопие прилича на огромна строителна площадка. Около 20 нови сгради, също и толкова на брой статуи, фонтани и паметници, се строят в центъра на града, въпреки кризата, предава американската телевизия Си Ен Ен. Преди месец Македония отбеляза тържествено 20-тата годишнина от своята независимост от Югославия, а Скопие бе тотално преобразен по този повод.

Смяната на облика на града, залегнала в амбициозния план „Скопие 2014“, има за цел да изтрие разрушенията от земетресението през 1963 година. В името на това съседите ни ще похарчат 80 милиона евро. Някои експерти твърдят, че сумата може да набъбне до 500 млн. лв.

Въпреки прекрасните си намерения, амбициозният план разделя македонците. Някои от тях се питат защо при 30% безработица трябва да се харчат толкова пари за строителство. А други недоумяват защо преобразяването минава не под знака на съвременната градска среда, а под този на македонската национална идентичност.

Гвоздеят на преобразяването е 22-метровата статуя на конник-войн, която трябваше да се нарича Александър Македонски, но не бе кръстена така официално заради протестите на Гърция.

Скопие се сдоби с чисто нов Музей на македонската борба, триумфална арка и нови сгради на външното си министерство, конституционния съд, националния театър и нов археологически музей.

В македонската столица усилено се изгражда пътна инфраструктура, както и летища, леглова база, хотели и т.н. Разчита се всичко това да докара туристи в Македония. Вече има резултати – 25% повече чужди туристи само за първите седем месеца на годината.

Зоран Николовски, който отговаря за туризма в правителството, споделя, че за две години Скопие вече има тотално ново лице. „До края на 2014 г. ще има повече сгради. Има неразбиране в хората, но те виждат, че това е прекрасно за тези от тях, които живеят в Скопие, както и за туристите“, допълва той.

Друг жител на столицата твърди, че тя е заприличала на изложба с бронзови статути, създаващи нова национална идентичност. „Трябва да изграждаме модерна градска среда. Не мога да си представя, че в 21 в. някои строи триумфална арка“, казва той, но не желае да бъде цитиран. 

 

Вижте как ще изглежда Скопие през 2014 г. - Античността оживява

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Христова

    0 0 Отговор
    Г.д крадлива!
  • 2 ПИСНА МИ

    0 0 Отговор
    МОЖЕ НАИСТИНА ДА ИЗОПАЧАВАТ ИСТОРИЯТА НО ОБЬРНЕТЕ ВНИМАНИЕ КОЛКО АМБИЦИОЗЕН ПРОЕКТ,КОЙТО Е ПОЧТИ ЗАВЬРШЕН И ТО САМО ЗА 80 МИЛ ЕВРО,А В МИЛАТА НИ СОФИЯ УПРАВЛЯВАНА И СЬСИПВАНА ОТ ВЬРХУШНАТА ОТ ГЕРБ ВЕЧЕ 8 ГОДИНИ САМО ДУПКИ И СТАРИ РУШАЩИ СЕ СГРАДИ, С БЮДЖЕТ КОЛКОТО БРЮКСЕЛ СОФИЯ ТРЯВАШЕ ДА ИЗГЛЕЖДА ПОНЕ КАТО ПРАГА ИЛИ БУДАПЕЩА НО НАИСЕ ДОКАТО ГЕРБ И КУМУНЯГИТЕ ИСМУКВАТ БЬЛГАРИЯ ЩЕ ЖИВЕЕМ В ДАЛЕЧНИЯ ИСТОК