Last news in Fakti

24 Август, 2012 14:23 780 0

Инспекция на Ларгото

  • ларгото-
  • инспекция
Инспекция на Ларгото - 1

Министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на културата Вежди Рашидов представиха пред Реналдо Мандметс -  ръководител на отдел България в Генерална дирекция „Регионална политика” на Европейската комисия, напредъка по проект „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика”.

Финансирането на археологическите открития за трите етапа на проекта за експониране на културното наследство на София е на стойност 15 600 000  лв. То е осигурено от Оперативната програма „Регионално развитие”. Изпълнител на проекта е „Главболгарстрой” АД.

Заедно с директора на Столичния метрополитен инж. Стоян Братоев, те разгледаха новите станцции на метрото. Те са изградени със съфинансиране от Оперативна програма „Транспорт”.
Преди два дни пък  централната част на София – площадът между Министерския съвет и президентството, известен още като Ларгото,  бе отворен за минувачи.
Огражденията между Министерския съвет, Президентството и ЦУМ са премахнати. Напълно е завършена изградената пешеходна зона с озеленяване и каменни пейки.
С това приключи и първият етап от проекта за изграждане на античния град „Сердика“, който е разположен на съвременното ниво на пл. „Независимост“.
Проектът предвижда пълна интеграция на археологическите останки от антична Сердика, средновековието и възрожденския период в едно цялостно пешеходно ниво, разположено на около 19 хил. кв. м. Новите обществени сгради ще бъдат свързани с главните улици на античния град.
Освен това ще бъдат показани безценни мозайки и стенописи, заедно с вече експонираните отделни фрагменти от резервата „Сердика-Средец“ – подлезът с Източната порта пред сградата на Народното събрание и Президентството и подлеза с храма „Св. Петка Самарджийска“.
На 26 август тук ще се проведе София диша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА