Last news in Fakti

30 Ноември, 2012 14:00 2 262 0

„Мрежа на сетивата“

  • алос

Изложба – презентация на уъркшопи за „художествени конструкции“ и „светлинно и кинетично изкуство“ по проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“
НГПИ „Проф. Венко Колев“ гр. Троян, 29 ноември 2012 г., 17.30 ч.

 

На 29 ноември в изложбеното пространство на Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“, гр. Троян, бяха представени резултатите от два уъркшопа в сферата на съвременното изкуство. Реализацията им протече в периода 26-29 ноември, с участието на ученици от художественото училище. Уъркшопите бяха насочени към изграждане на художествени конструкции и светлинно-кинетични произведения, с обща тема „Мрежа на сетивата“. Работата протече под ръководството на преподавателите от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ д-р Добрин Атанасов и Любен Кулелиев.

В рамките на уъркшопите участниците имаха възможността да експериментират с различни нетрадиционни за класическото изкуство материали, като тел, прежда, въжета, предмети от ежедневието. С тях, те създадоха атрактивни интерактивни произведения, в които основни изразни средства са движението, светлината и артистичното овладяното пространство. В основата на всяко произведение бе индивидуалната идея и усет на младите художници.

Изявата е част от художествено-образователната инициатива „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС. Това е второ поредно мероприятие по проекта, за този месец, като предходното бе свързано с реализиране на уъркшопи  със същата насоченост в художествената гимназия в гр. Трявна.

Проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ стартира през есента на 2011 г. в Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, гр. Трявна. Идеята му е да инициира изграждане на образователна платформа в полето на неформалното образование, за запознаване с основните процеси, тенденции и форми в модерното и съвременното изкуство. Насочен е към млади артисти, ученици и студенти в сферата на визуалните изкуства. Главната му цел е да подпомогне художественото образование в България, като компенсира празнотите в информационен, теоретичен и практически план, които образователните институции не са в състояние да запълнят. Чрез поредица от кампанийни мероприятия (уъркшопи, презентации и изложби), инициативата създава възможност за паралелна на институционалното образование подготовка, която го допълва и разширява.

През 2012 г. дейностите по проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ обхванаха и Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“, гр. Троян.
Проектът се реализира от Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“ с подкрепата на фондация „Америка за България“.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА