Last news in Fakti

17 Ноември, 2012 10:34 1 671 0

„Разплитане-заплитане“

  • алос-
  • паралелни стъпки, паралелни пространства-
  • уъркшопи

Изложба – презентация на уъркшопи за „художествени конструкции“ и „светлинно и кинетично изкуство“ по проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“

 

На 16 ноември (петък) в сградата на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ гр. Трявна бяха представени резултатите от два уъркшопа, част от културно-образователния проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Уъркшопите се реализираха в периода 12 – 16 ноември под общата тема „Разплитане-заплитане“. Участваха ученици от тревненското художествено училище. Под ръководството на преподаватели от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, те се запознаха с основни принципи в изграждането на художествени конструкции и в създаването на произведения от полето на светлинното и кинетичното изкуство.

Работата акцентира на идеята за художествено овладяване на пространството и използването му, като равностоен елемент в произведението, наред с материалните компоненти. Изследването на светлината и движението и включването на реално протичащото време, бе другата линия на заниманията. В основата й лежи концепцията за избягване на физическата материалност на произведението. Участниците насочиха усилията си към създаване на атрактивни светлинни и кинетични интерактивни произведения, които представиха пред тревненската публика. Освен тях, в двора на училището бе изградена мащабна инсталация, която бе визуален контрапункт на архитектурните дадености на конкретното пространство.

Двата уъркшопа са поредните изяви от втората фаза на проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Тя стартира миналия месец с изяви в сферата на лендарта на ученици от художествените гимназии в Троян и Трявна. Проектът инициира изграждане на образователна платформа в полето на неформалното образование, за запознаване с основните процеси, тенденции и форми в модерното и съвременното изкуство. Насочен е към млади артисти, ученици и студенти в сферата на визуалните изкуства.

Главната му цел е да подпомогне художественото образование в България, като компенсира празнотите в информационен, теоретичен и практически план, които образователните институции не са в състояние да запълнят. Идеята е чрез поредица от кампанийни мероприятия (уъркшопи, презентации и изложби) да се създаде възможност за паралелна на институционалното образование подготовка, която да го допълва и разширява.

Проектът се реализира от Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“ с подкрепата на фондация „Америка за България“. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА